Skip to Content

CAL – #251

CAL – #251

Een Mooi Gebaar CAL – 8 september – #251

Harlekijnsteek

Haak dit lapje in een naald kleiner en start elke nieuwe kleur met een staande steek

begin 4-samengehaakte stokjes: staand stokje in vaste maar niet afmaken, 3x een stokje in elk stokje van de 1e helft van een boogje maken, laat de laatste doorhaal achterwege van elk stokje en maak de laatste doorhaal door alle 5 lussen op de naald.

6-samengehaakte stokjes: een stokje in de 3 stokjes van de 2e helft van een boogje en een stokje in de 3 stokjes van de 1e helft van een boogje maken, laat de laatste doorhaal achterwege van elk stokje en maak de laatste doorhaal door alle 7 lussen op de naald.

4-samengehaakte stokjes: een stokje in de 3 stokjes van de 2e helft van het laatste boogje en een stokje in de vaste maken, laat de laatste doorhaal achterwege van elk stokje en maak de laatste doorhaal door alle 5 lussen op de naald, 1 losse.

beginstokje: 1 vaste, 1 losse.

Je kunt bij elke kleurwissel afhechten, maar je kunt de draad ook laten hangen en “meenemen” naar boven. Er komt nog een ronde vasten om het blok, waarbij je de meegenomen draden kunt wegwerken. Dat is maar net wat je zelf mooier vindt.


Toer 1

In kleur 1; haak 26 lossen, 1 vaste in de 2e lus vanaf de naald, *3 lossen overslaan, (3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes) in de volgende losse, 3 lossen overslaan, 1 vaste in de volgende losse*, herhaal * tot * 2x. Hecht af.

Toer 2

Kleur 2; keren, begin 4-samengehaakte stokjes, 3 lossen, 1 vaste in 1-lossenruimte, *3 lossen, 6-samengehaakte stokjes, 3 lossen, 1 vaste in 1-lossenruimte*, herhaal * tot * 1x, 3 lossen, 4-samengehaakte stokjes.

Toer 3

Keren, beginstokje, 3 stokjes in dezelfde steek, 1 vaste op vaste vorige toer, *(3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes) in 6-samengehaakte stokjes, 1 vaste op vaste*, herhaal * tot * 1x, 4 stokjes in 4-samengehaakte stokjes.

Toer 4

Kleur 1; keren, 1 vaste,* 3 lossen, 6-samengehaakte stokjes, 3 lossen, 1 vaste in 1-lossenruimte*, herhaal * tot * 2x, de laatste vaste valt in het beginstokje van de vorige toer.

Toer 5

Keren, 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek, *(3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes) in 6-samengehaakte stokjes, 1 vaste in vaste*, herhaal * tot * 2x.

Toer 6 en 7

Herhaal toer 2 en 3.

Toer 8 en 9

Herhaal toer 4 en 5.

Toer 10

Herhaal toer 2.

Toer 11

Haak rondom vasten als volgt: 18 vasten aan elke zijde en 2 lossen op de hoeken, sluit de toer met een halve vaste en hecht af.

Iris haakte deze Harlekijngranny in de kleuren Plum en Clematis.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina