Skip to Content

Trellis

Trellis

Gratis haakpatroon deken – Trellis

Trellis is een patroon van Attic24, dat gebruikt wordt voor de Sweet Pea deken. Veel haakplezier ermee!

De Trellis gebruikt één steek om een licht kantachtig en heel mooi haakpatroon te verkrijgen. Het ontwerp is geïnspireerd op pronkerwten die groeien tegen eigengemaakte stokjes van bamboe en draad. De steken hebben een heel subtiel verticaal patroon door de groepen van stokjes en de kleine schelpjes zitten allemaal keurig boven elkaar. Het is een simpel, ritmisch patroon met heel weinig nood tot tellen en geen gecompliceerde variaties. Nadat je de eerste paar toeren gedaan hebt, is elke toer hetzelfde. Het is een heel visueel patroon, dus je kunt makkelijk zien waar je volgende steek komt, en daardoor is dit patroon heel geschikt voor beginners. Je krijgt op deze uitgebreide pagina heel veel foto’s te zien en je wordt echt aan de hand genomen door het patroon heen.

Als je ervaren haakster bent, lees dan alleen het begin en spring dan naar het einde. In het begin staat uitleg over de lossenketting, de patroonherhalingen en het proeflapje om je spanning te bepalen. Allemaal heel belangrijk!

MATERIAAL

Voor alle Attic24 wordt Stylecraft Special DK gebruikt, een 100% premium acryl garen. Het is fijn om mee te werken, zit op 100 grams bollen en de dekens zijn lekker warm, zacht en machine wasbaar.

Ik heb 15 verschillende kleuren gekozen voor deze deken. Dit is genoeg voor een deken van ongeveer 120 x 180 cm als je 100 grams bollen gebruikt. Als je een grotere deken wilt, moet je twee bollen per kleur kopen. Als je via deze link koopt, krijgt Attic24 een kleine bijdrage Sweet Pea deken.

Bovenste rij, links naar rechts…

♥ violet ♥ cypress ♥ candyfloss ♥ magenta ♥ plum ♥

Middelste rij, links naar rechts…

♥ lavender ♥ meadow ♥ soft peach ♥ blush ♥ fuchsia purple ♥

Onderste rij, links naar rechts…

♥ wisteria ♥ pistachio ♥ cream ♥ clematis ♥ pomegranate ♥

DSC06975

Haaknaaldmaat en spanning

De aanbevolen haaknaald voor Stylecraft Special DK is 4 mm. Het is altijd een goed idee om bekend te raken met je eigen persoonlijke haakhand en spanning, door te experimenteren met een haaknaaldje groter of kleiner, om te kijken of dat een mooier resultaat geeft. Ik ben bijvoorbeeld een strakke haakster en haak de deken met haaknaald 4,5. Als je vrij los haakt, zou je een 3,5 haaknaald kunnen gebruiken.

Ik raad je echt met klem aan om een klein proeflapje te maken. Neem alsjeblieft alsjeblieft de tijd om dit te doen, zeker als je de CAL gaat haken. Het zorgt ervoor dat je deken de juiste afmetingen en het juiste gevoel krijgt en dat je garen niet ineens op is voor de deken af is. Het proeflapje kan je ook helpen om bekend te raken met het patroon en dus om te bepalen welke haaknaaldmaat je nodig hebt.

Om een proeflapje te maken, haak je 28 lossen en volg je daarna het patroon. (Het wordt allemaal nog uitgelegd, lees rustig verder!)

Werk 6 toeren zonder af te hechten, meet dan de afmetingen. Het stukje zou ongeveer 15 centimeter breed moeten zijn.

Stekenherhalingen en lossenketting

De Trellis begint met een lossenketting die een veelvoud moet zijn van 8, plus nog 4

Voor verschillende formaten:

– Proeflapje: 28 lossen (3,5 patroonherhaling)

– eenpersoonsbed, 120 cm breed: 212 lossen (26,5 patroonherhaling), één garenpakket

– babydeken, 70 cm breed): 124 lossen (15,5 patroonherhaling)

– tweepersoonsdeken, 180 cm breed: 316 lossen (39,5 patroonherhaling), twee garenpakketten

– kingsize bed, 210 cm breed: 364 lossen (45,5 patroonherhaling), twee garenpakketen

Stekenuitleg

In dit patroon worden twee basissteken gebruikt. Elke streep heeft twee toeren.

Vaste: steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om, trek het lusje door de steek (twee lusjes op de naald), sla de draad om en haal door beide lusjes heen. Klik hier voor een uitgebreide foto-tutorial van deze steek. 

StokjeSla de draad om, steek de naald door de steek, sla de draad om en haal een lusje op (drie lusjes op de naald), sla de draad om en haal door twee lusjes heen (twee lusjes op de naald over), sla de draad om en trek door de laatste twee lusjes. Klik hier voor een uitgebreide foto-tutorial van deze steek. 

Om te beginnen: gebruik kleur Violet (voor de kleurvariant Posy) of Pistachio (voor de kleurvariant Colourwash). Voor meer informatie over de twee verschillende kleurenvarianten, klik hier.

28 lossen voor het proeflapje, of

212 lossen voor de deken.

Let op: je kunt een grotere haaknaald gebruiken voor je lossenketting, maar vergeet dan niet weer terug te wisselen na je eerste toer. Tel zorgvuldig en gebruik eventueel steekmarkeerders om het tellen makkelijker te maken (om de 10 of om de 25 steken, zodat je later alleen de steekmarkeerders hoeft te tellen en niet alle lossen opnieuw).

Let op 2: je kunt ook opzetten met vasten. Dit geeft een mooier resultaat, is minder frustrerend met tellen en zorgt ervoor dat de kans dat je onderkant van je deken krom trekt kleiner is. Even lastig om te leren, maar daarna heel fijn! Haak dan 27 vasten voor het proeflapje, of 211 vasten voor de deken en sla de eerste toer over.

Toer 1: Deze toer werk je in de achterste lusjes van de lossen.

Begin in de 2e losse vanaf de naald (zie foto boven) en steek de naald in de achterste lus. 1 vaste in elke losse.

Je kunt steekmarkeerders plaatsen om de tel beter bij te kunnen houden.

Je hebt nu 27 steken (voor het proeflapje), of 211 voor de deken.

Keer je werk.

Toer 2: 3 lossen (telt als stokje). 1 stokje in volgende steek (zie naald in bovenstaande foto). 1 stokje in volgende steek.

2 steken overslaan;

in de volgende steek: (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes).

2 steken overslaan;

1 stokje in de volgende 3 steken (zie foto boven).

**2 steken overslaan;

(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in volgende steek

2 steken overslaan;

1 stokje in elk van de volgende 3 steken.

Herhaal vanaf ** tot einde, je eindigt de toer met een groepje van 3 stokjes.

Als je de Posy kleurenvariant maakt, hecht je af en wissel je van kleur.

Als je de Colourwash variant maakt, ga je door met Pistachio en werk je nog 2 toeren

Als je het proeflapje maakt, ga je gewoon verder met dezelfde kleur.

??

Kleurenwissel – korte tutorial 

Sla dit gerust over als je al meer ervaring hebt – maar ik dacht dat het voor beginners super nuttig zou kunnen zijn. De kleuren kloppen overigens niet met de deken, maak je daar niet druk over, dit is gewoon even een voorbeeldje.

Zorg altijd dat je een lange staart overhoudt, zodat je de draadjes later makkelijk kunt wegwerken. Ik laat ongeveer 12-15 cm over.

Steek de naald door de eerste steek, sla de draad om, ook weer met een staartje van 12-15 cm.

Trek de draad voorzichtig naar voren, hou de uiteindjes vast en begin dan met het aantal aangegeven lossen. In dit patroon is dat vaak 3.

….de 3 lossen zorgen er dan voor dat het touwtje vast blijft zitten tot je de uiteindjes wegwerkt (ik laat nog precies zien hoe dit moet) en het is een keurige manier van kleurwisselen.

Als je het zonder knoopje toch te spannend vindt, kun je altijd een klein knoopje maken om de nieuwe kleur op z’n plek te houden voor je de draad naar voren trekt.

Als je alle draadjes wegwerkt verdwijnen die kleine knoopjes ook vanzelf weer. Ik hou er persoonlijk niet van om te knopen (kost meer tijd), maar de eerste dekens deed ik dat wel omdat ik bang was dat het los zou komen. Er is geen goede of slechte manier van haken, wat voor jou werkt en fijn voelt, moet je doen!

Goed, nu verder met het patroon, op naar toer 3!!

Toer 3: Lavender (Posy) of Pistachio (Colourwash)

Hecht de nieuwe kleur aan. 3 lossen, 1 stokje in elk van de volgende 2 steken (zie foto boven) – deze steken moeten boven de drie stokjes van de vorige toer vallen. Je volgende set steken gaat in de 1-lossenruimte, waar de naald naar wijst in de bovenstaande foto.

Haak (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in die 1-lossenruimte (zoals te zien is in de foto hierboven).

2 steken overslaan, 1 stokje in volgende 3 steken, dat zijn weer de drie stokjes van de vorige toer.

**2 steken overslaan, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de 1-lossenruimte; 2 steken overslaan,

1 stokje in elk van de volgende 3 steken (kijk of ze boven de vorige 3 stokjes vallen!)

Herhaal vanaf ** tot einde.

Eindig de toer met 3 stokjes (foto boven) – het laatste stokje gaat in de derde beginlosse van de vorige toer. Keer je werk.

Toer 4: 3 lossen, 1 stokje in elk van de volgende 2 steken (weer boven de stokjes van de vorige toer, zie foto boven).

**2 steken overslaan;

(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in 1-lossenruimte;

1 stokje in elk van de volgende 3 steken (boven die andere stokjes!);

2 steken overslaan

Herhaal vanaf ** tot einde… Je toer eindigt met 3 stokjes boven de 3 stokjes van de vorige toeren.

Hoe makkelijk is dit??

Hecht af, laat een 12-15 centimeter lang staartje over.

♥♥♥

Draadjes wegwerken in het Trellis patroon

Het kost maar enkele seconden om draadjes weg te werken in dit patroon, dus bewaar ze niet allemaal tot het einde, dan baal je er van! Werk ze gewoon elke keer dat je aan de deken hebt gewerkt eventjes weg.

Begin met het staartje van de vorige streep (Violet in dit geval). Doe de draad door een stopnaald, weef ‘m onder de steken door tot je onder één patroonherhaling door bent ongeveer (8 steken). Trek het eindje door, maar trek niet te hard aan, wiebel er een beetje mee.

Steek nu de naald in tegenovergestelde richting onder dezelfde steken door, trek weer niet te hard aan, en eindig aan de buitenste rand.

Knip het draadje af en wiebel de stof nog een beetje heen en weer.

Ga nu verder met de draad van de streep die je net gehaakt hebt. Steek de draad in de naald en steek ‘m naar boven door de laatste steek van de toer (foto boven) en trek er voorzichtig doorheen.

Weef nu horizontaal onder de steken door (zie foto boven) terwijl je onder één herhaling doorgaat, net als eerder.

Tenslotte weef je de naald weer terug tot het randje van de deken en knip je het restje garen af.

Dat is het! Afhechten in twee richtingen geeft een prima afwerking, de uiteindjes komen niet gemakkelijk los, zelfs als je dekens veel worden gebruikt (door je kinderen of huisdieren).

Op naar toer 5 – dit is een precieze herhaling van toer 3.

Toer 5: Plum (posy) of Meadow (Colourwash)

Hecht de nieuwe kleur aan in de eerste steek. 3 lossen;

1 stokje in elk van de volgende 2 steken.

**(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in 1-lossenruimte;

2 steken overslaan;

1 stokje in volgende 3 steken (boven de 3 stokjes van de vorige toer).

2 steken overslaan.

Herhaal vanaf ** tot einde toer. Keer om.

Toer 6: (herhaling van toer 4)

3 lossen, keer om. 1 stokje in elk van de volgende 2 steken;

**(2 stokjes, 1 losse, 2 stokejs) in 1-lossenruimte,

2 steken overslaan,

1 stokje in elk van de volgende 3 steken – dit zijn de 3 stokjes van de vorige toer.

2 steken overslaan.

Herhaal vanaf ** tot einde. Hecht af en werk de draadjes weg.

Dat is de Trellis! Makkelijk he?

Vanaf hier herhaal je toer 3 en 4, steeds twee toeren per streep. Als je de colourwash versie volgt, zorg dan dat je sommige strepen met 4 toeren haakt (geschreven in rood in de kleurenlijst).

Als je de eerste drie toeren van je deken gehaakt hebt, meet ‘m dan even op en zorg dat je niet te ver naast je gewenste breedte zit, dat komt niet meer goed. Het kan zijn dat de deken ietsjes breder is nu, de deken krimpt nog wel iets als het groeit, vanwege het gewicht.

Laten we nog even naar het proeflapje kijken….

Als je met een 4mm haaknaald bent begonnen en je proeflapje 15 centimeter breed is, heb je een prima gemiddelde haakhand en kun je aan het echte werk beginnen.

Als je proeflapje groter is geworden en losjes oogt, probeer ‘m dan opnieuw te maken met een 3,5 of 3 mm haaknaald.

Als je proeflapje kleiner is geworden en te strak oogt, neem dan een 4,5 of 5 mm haaknaald en haak het proeflapje opnieuw.

Als je eenmaal aan je deken begint, kun je je bollen garen wegen met een digitale keukenweegschaal om te checken of je inderdaad 12-13 gram per streep verbruikt.

Hier volgt nog het samengevatte patroon:

??

ATTIC24 TRELLIS PATROON

Begin: Violet (Posy kleurenvariant) of Pistachio (Colourwash kleurenvariant).

28 lossen voor proeflapje;

212 lossen voor deken.

(Als je al hakend vasten opzet, gebruik dan een veelvoud van 8 plus 3 [211 steken] in totaal.

Toer 1: begin in de tweede losse vanaf de haaknaald en haak een vaste in elke steek; keer om. [211 steken]

Toer 2: 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje in elk van de volgende 2 steken. **2 steken overslaan; (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in volgende steek, 2 steken overslaan, 1 stokje in elk van de volgende 3 steken. Herhaal vanaf ** tot einde. Hecht af, keer om.

Toer 3: Gebruik Lavender (Posy) of ga door met Pistachio (Colourwash)

Hecht nieuwe kleur aan in beginstokje

3 lossen (telt als stokje); 1 stokje in elk van de volgende 2 steken. **2 steken overslaan, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokejs) in 1-lossenruimte, 2 steken overslaan, 1 stokje in elk van de volgende 3 steken. Herhaal vanaf ** tot einde, laatste stokje valt in derde beginlosse van vorige toer. Keer om.

Toer 4: 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje in elk van de volgende 2 steken. **2 steken overslaan, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in 1-lossenruimte, 2 stokjes overslaan, 1 stokje in elk van de volgende 3 steken. Herhaal vanaf ** tot einde (laatste steek in derde beginlosse van vorige toer). Hecht af. Keer om.

Herhaal toer 3 en 4, twee toeren voor elke kleur, volg de kleuren in de CAL pagina’s.

Laatste toer: om de deken strak te maken aan de bovenkant

De eerste toer van de laatste kleur is nog gewoon toer 3 van het Trellis patroon. De tweede toer gaat als volgt:

3 lossen;

1 stokje in elk van de volgende 2 steken.

1 vaste in elk van de volgende 2 steken;

1-lossenruimte overslaan, volgende steek gaat in de steek waar de stopnaald in de foto boven naar wijst…

1 vaste in elk van de volgende 2 steken (zie foto boven);

1 stokje in elk van de volgende 3 steken

**1 vaste in elk van de volgende 2 steken;

1-lossenruimte overslaan;

1 vaste in elk van de volgende 2 steken;

1 stokje in elk van de volgende 3 steken;

Herhaal vanaf ** tot einde.

Je eindigt de toer met 3 stokjes. Hecht af.

Dat was ‘m! Helemaal klaar!

De instructies voor de rand komen in deel 7.

♥♥♥

SWEET PEA GARENPAKKET
TRELLIS PATROON
SWEET PEA DEKEN INTRODUCTIE
 SWEET PEA DEKEN VOORBEREIDING (inclusief sneak peek van de kleurenvarianten Posy en Colourwash dekens!)
♥ CAL DEEL 1
 CAL DEEL 2
 CAL DEEL 3
 CAL DEEL 4
 CAL DEEL 5
 CAL DEEL 6
 CAL DEEL 7


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Sweet Pea tot dusver mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar .

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina