Er komen op mijn Facebookpagina steeds meer vragen over de Een Mooi Gebaar CAL. Vandaag beantwoord ik een veelgestelde vraag over de hoeveelheid benodigd garen voor de CAL.

Hoeveel materiaal heb je nodig voor de Een Mooi Gebaar CAL?

Het is niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden, omdat een aantal keuzes van grote invloed is op het antwoord. Het materiaal waarmee je werkt bijvoorbeeld: werk je met borduurgaren, dan heb je veel minder gram garen nodig dan wanneer je met Zpaggetti zou werken. Ook maakt je spanning uit, evenals de keuze die je maakt voor het aan elkaar zetten van de vierkantjes. Je zou ook nog kunnen kiezen voor een andere verhouding: ik haak 16 bij 23 vierkantjes, maar je zou ook 18 bij 21 vierkantjes kunnen doen, dan is de verhouding meer “dekenachtig”, maar heb je ook veel meer vierkantjes. De keuze is reuze ;)

Het handigste is om 10 vierkantjes te haken en dan te wegen. Dan heb je een goed gemiddelde om op te baseren hoeveel je totale deken gaat wegen. In het voorbeelddeken werk ik met Must-Have van Yarn and Colours. In deze post vertel ik iets over mijn kleurkeuze. Mijn eerste tien vierkantjes wogen 6 gram per stuk. Simpele rekensom: 16 x 23 vierkantjes = 368. 368 vierkantjes keer 6 gram = 2208 gram. Dit is echter erg krap gerekend: je hebt verlies aan foutjes die je maakt, aan af- en aanhechten en misschien schrap je ook nog wel een gemaakt vierkantje als je hem stom vindt nadat ie af is. Ik zou dus zeker 2400 gram rekenen voor de vierkantjes.

Dan ben je er echter nog niet. Zo’n hele stapel losse vierkantjes is namelijk niet handig om te bewaren, dus ze moeten aan elkaar! De manier van aan elkaar zetten die ik heb gekozen, is vrij garenvretend: voor 10 vierkantjes kost het 30 gram. Dan komt er dus nog eens 1100 gram garen bij voor het aan elkaar zetten. Als je de blokjes alleen aan elkaar naait, of met halve vasten aan elkaar haakt, dan gebruik je aanzienlijk minder garen.

Daarna komt er nog een rand, maar daar kan ik jullie nog niets over vertellen. In totaal heb je dus ongeveer 3500 gram garen nodig voor dit project (zonder rand!!). Een heel gewicht! Dat komt neer op bijna 9 km garen! Leuk he? De Yarn and Colours kosten ongeveer 2 euro per bol bij Wolplein.nl, soms is er een leuke aanbieding.


LINKS

Een Mooi Gebaar CAL Deel 1

Een Mooi Gebaar CAL Deel 2

Een Mooi Gebaar CAL Deel 3

Een Mooi Gebaar CAL Deel 4

Een Mooi Gebaar CAL Deel 5

Een Mooi Gebaar CAL Deel 6