Skip to Content

Een Mooi Gebaar CAL – Deel 5 – Hoeveelheid materiaal

Een Mooi Gebaar CAL – Deel 5 – Hoeveelheid materiaal

Er komen op mijn Facebookpagina steeds meer vragen over de Een Mooi Gebaar CAL. Vandaag beantwoord ik een veelgestelde vraag over de hoeveelheid benodigd garen voor de CAL.

Hoeveel materiaal heb je nodig voor de Een Mooi Gebaar CAL?

Het is niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden, omdat een aantal keuzes van grote invloed is op het antwoord. Het materiaal waarmee je werkt bijvoorbeeld: werk je met borduurgaren, dan heb je veel minder gram garen nodig dan wanneer je met Zpaggetti zou werken. Ook maakt je spanning uit, evenals de keuze die je maakt voor het aan elkaar zetten van de vierkantjes. Je zou ook nog kunnen kiezen voor een andere verhouding: ik haak 16 bij 23 vierkantjes, maar je zou ook 18 bij 21 vierkantjes kunnen doen, dan is de verhouding meer “dekenachtig”, maar heb je ook veel meer vierkantjes. De keuze is reuze 😉

Het handigste is om 10 vierkantjes te haken en dan te wegen. Dan heb je een goed gemiddelde om op te baseren hoeveel je totale deken gaat wegen. In het voorbeelddeken werk ik met Must-Have van Yarn and Colours. In deze post vertel ik iets over mijn kleurkeuze. Mijn eerste tien vierkantjes wogen 6 gram per stuk. Simpele rekensom: 16 x 23 vierkantjes = 368. 368 vierkantjes keer 6 gram = 2208 gram. Dit is echter erg krap gerekend: je hebt verlies aan foutjes die je maakt, aan af- en aanhechten en misschien schrap je ook nog wel een gemaakt vierkantje als je hem stom vindt nadat ie af is. Ik zou dus zeker 2400 gram rekenen voor de vierkantjes.

Dan ben je er echter nog niet. Zo’n hele stapel losse vierkantjes is namelijk niet handig om te bewaren, dus ze moeten aan elkaar! De manier van aan elkaar zetten die ik heb gekozen, is vrij garenvretend: voor 10 vierkantjes kost het 30 gram. Dan komt er dus nog eens 1100 gram garen bij voor het aan elkaar zetten. Als je de blokjes alleen aan elkaar naait, of met halve vasten aan elkaar haakt, dan gebruik je aanzienlijk minder garen.

Daarna komt er nog een rand, maar daar kan ik jullie nog niets over vertellen. In totaal heb je dus ongeveer 3500 gram garen nodig voor dit project (zonder rand!!). Een heel gewicht! Dat komt neer op bijna 9 km garen! Leuk he? De Yarn and Colours kosten ongeveer 2 euro per bol bij Wolplein.nl, soms is er een leuke aanbieding.


LINKS

Een Mooi Gebaar CAL Deel 1

Een Mooi Gebaar CAL Deel 2

Een Mooi Gebaar CAL Deel 3

Een Mooi Gebaar CAL Deel 4

Een Mooi Gebaar CAL Deel 5

Een Mooi Gebaar CAL Deel 6

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Ineke Ottens

Saturday 21st of July 2018

Hallo, wat een mooie zal is dit. Kan ik nu nog aanhaken of blijven de bestanden niet voor langere tijd staan? Het is mij nog niet helemaal duidelijk hoeveel garen ik er voor nodig ga hebben. Heb een hele mooie kleurencombi gezien, namelijk met 8 kleuren. Is dit mogelijk en hoeveel bolletjes heb ik dan nodig? Alvast bedankt, Groetjes Ineke Ottens

Iris van Meer

Saturday 21st of July 2018

Hallo Ineke,

Wat leuk dat je mee wilt doen! De patronen blijven gewoon beschikbaar, tot het internet stopt ofzo ;)

Je kunt zelf kiezen hoeveel kleuren en welk materiaal je wilt gebruiken. Het handigste is om de eerste tien blokjes te haken, te wegen op een keukenweegschaal en dan te berekenen hoeveel je er nodig hebt voor 368. Vergeet niet dat er veel garen kan gaan zitten in het aan elkaar zetten, al is dat afhankelijk van de methode die je kiest.

Heb je hier wat aan?

Met vriendelijke groet,

Iris van Meer

Truus

Wednesday 21st of March 2018

Hoi, je link naar cal deel 6 werkt niet.

Iris van Meer

Wednesday 21st of March 2018

https://eenmooigebaar.nl/een-mooi-gebaar-cal-deel-6/

Nu wel?

Annigje Eijgelaar

Wednesday 27th of December 2017

Dag,

Ik wil graag meedoen met de Cal " Een mooi gebaar " met de 14 kleuren zoals hierboven gebruikt. Misschien lees ik niet goed, maar het is mij niet duidelijk hoeveel bollen per kleur je moet aanschaffen. Misschien worden er ook meerkleurige granny's gehaakt?

Iris van Meer

Wednesday 27th of December 2017

Hoi Annigje!

Bedankt dat je besloten hebt om mee te doen en bedankt voor je berichtje. Ik probeer van elke kleur ongeveer evenveel te gebruiken. Ik heb niet alle bollen in één keer gekocht. Kun je daar wat mee?

Groetjes, Iris van Meer

Comments are closed.