Op 1 januari 2018 is de Een Mooi Gebaar Crochet-Along (CAL) gestart. Dit is een project waarbij een heel jaar lang, elke dag een patroon van een ongeveer evengroot vierkantje verschijnt. Al die vierkantjes samen vormen een kleurrijke, zachte, tastbare herinnering aan het jaar 2018. Met een grote groep haaksters werken we allemaal aan onze eigen deken. We kunnen elkaar steunen, inspireren en helpen via de Facebookpagina van Een Mooi Gebaar. Door het delen van foto’s blijft iedereen gemotiveerd en krijgen we aan het eind van het jaar hopelijk een prachtige schare aan dekens te zien.

Door het daverende succes van 2018, gaan we in 2019 gewoon weer met een nieuwe grote groep creatievelingen van start! De patronen zijn dus al beschikbaar, maar we kunnen elkaar zeker inspireren en motiveren om bij te blijven. Met wie haak jij aan?

Algemene informatie

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem hieronder in de reacties of op Facebook en je krijgt binnen 48 uur antwoord van me 🙂

Moet ik al heel goed kunnen haken?

Nee, de CAL is zeker ook geschikt voor beginners. Wellicht zijn sommige vierkantjes in januari of februari nog te moeilijk voor je, maar die kun je dan met ervaring in de latere maanden gewoon inhalen. Er komt voor elke steek een link naar een foto- én videotutorial. De videotutorials laten nog even op zich wachten: het is ’s avonds nu te donker om duidelijk te filmen. Je zult aan het eind van het jaar zeker geen beginner meer zijn en blij terugkijken op je stuntelingen met de vierkantjes in januari. Ik denk dat dit júist een tof project voor beginners is, omdat je elke dag een stukje doet en zo steeds je eigen talent ziet groeien.

Afbeeldingsresultaat voor crochet quotes

Welk garen gebruik jij voor de CAL?

De voorbeelddeken en alle patroontutorials worden gemaakt met bolletjes Must Haves van Yarn and Colours. Dit is een 100% katoen garen, in bolletjes van 50 gram, met 125 meter per bol. De bollen bestaan in maarliefst 100 verschillende kleuren en kosten ongeveer €2 per stuk. In één deken gaan ongeveer 70 bolletjes.

Moet ik perse hetzelfde garen gebruiken?

Je kunt meedoen met elk garen in elke kleur, die keuze is helemaal aan jou. Het is handig om te bedenken dat je met groter garen ook een veel grotere deken krijgt. Als je met kleiner garen werkt, kan het zijn dat sommige steken moeilijk te zien zijn en dan wordt je deken veel kleiner. Het is wel aan te raden om niet met allerlei verschillende diktes te werken, dan komen de patronen minder mooi uit én passen de blokjes niet aan elkaar.

Hoeveel bolletjes heb ik nodig?

Het is niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden, omdat een aantal keuzes van grote invloed is op het antwoord. Het materiaal waarmee je werkt bijvoorbeeld: werk je met borduurgaren, dan heb je veel minder gram garen nodig dan wanneer je met Zpaggetti zou werken. Ook maakt je spanning uit, evenals de keuze die je maakt voor het aan elkaar zetten van de vierkantjes. Je zou ook nog kunnen kiezen voor een andere verhouding: ik haak 16 bij 23 vierkantjes, maar je zou ook 18 bij 21 vierkantjes kunnen doen, dan is de verhouding meer “dekenachtig”, maar heb je ook veel meer vierkantjes. De keuze is reuze ?

Het handigste is om 10 vierkantjes te haken en dan te wegen. Dan heb je een goed gemiddelde om op te baseren hoeveel je totale deken gaat wegen. In het voorbeelddeken werk ik met Must-Have van Yarn and Colours. In deze post vertel ik iets over mijn kleurkeuze. Mijn eerste tien vierkantjes wogen gemiddeld 6 gram per stuk. Simpele rekensom: 16 x 23 = 368vierkantjes. 368 vierkantjes keer 6 gram = 2208 gram. Dit is echter erg krap gerekend: je hebt verlies aan foutjes die je maakt, aan af- en aanhechten en misschien schrap je ook nog wel een gemaakt vierkantje als je hem stom vindt nadat ie af is. Ik zou dus zeker 2400 gram rekenen voor de vierkantjes.

Dan ben je er echter nog niet. Zo’n hele stapel losse vierkantjes is namelijk niet handig om te bewaren, dus ze moeten aan elkaar! De manier van aan elkaar zetten die ik heb gekozen, is vrij garenvretend: voor 10 vierkantjes kost het 30 gram. Dan komt er dus nog eens 1100 gram garen bij voor het aan elkaar zetten. Als je de blokjes alleen aan elkaar naait, of met halve vasten aan elkaar haakt, dan gebruik je aanzienlijk minder garen dan de aangepaste versie van de flat braid join die ik in het voorbeeld ga gebruiken.

Daarna komt er nog een rand, maar daar kan ik jullie nog niets over vertellen. In totaal heb je dus ongeveer 3500 gram garen nodig voor dit project (zonder rand!!). Een heel gewicht! Dat komt neer op bijna 9 km garen! Leuk he?

De hoeveelheid bollen per kleur is vervolgens afhankelijk van het aantal kleuren dat je wilt gebruiken.

Welke kleuren gebruik jij voor de CAL?

In de voorbeelddeken van Iris worden de volgende kleuren gebruikt: Fuchsia (49), Purple Bordeaux (50), Plum (51), Orchid (52), Violet (53), Lilac (55), Lavender (56), Clematis (57), Amesthyst (58), Turqoise (65), Blue Lake (66), Sapphire (68) en Opaline Glass (74). Voor het aan elkaar zetten gebruik ik tot slot Petroleum (70).

In de voorbeelddeken van Bernette worden de volgende kleuren Yarn and Colors Must Have gebruikt: Cream (2), Soft Grey (95), Graphite (98), Anthracite (99), Brunet (27), Vanilla (10), Mustard (15) en tot slot Shark Grey (96) voor het aan elkaar zetten.

Tot slot worden in de voorbeelddeken van Thea de volgende kleuren Stylecraft Special DK gebruikt: Lime (1712), Khaki (1027), Magenta (1084), Lobelia (1825) en Grey (1099). Die laatste gebruikt Thea ook voor het aan elkaar zetten van de vierkanten.

Wanneer is de CAL?

De Een Mooi Gebaar CAL is begonnen op 1 januari 2018. Elke dag komt een patroon online van een vierkantje dat je kunt haken. De CAL stopt op 31 december 2018, dan wordt er ook een patroon voor de rand bekend gemaakt. Het patroon voor het aan elkaar zetten van de vierkanten vind je hier.

Eerdere blogs

In deel 1 vertel ik iets over mijn keuze voor de 365 vierkantjes.

In deel 2 wordt de materiaalkeuze beschreven.

In deel 3 volgt daarop de kleurkeuze

In deel 4 vertel ik iets over Thea, die ook een deel van de patronen voor haar rekening neemt.

In deel 5 beschrijf ik de gegokte hoeveelheid garen die je nodig hebt.

In deel 6 vertel ik over Bernette, die als derde teamlid de vierkantjes haakt.

Aan elkaar zetten

 

Klik in onderstaand overzicht op de foto van de dag die je wilt maken. Scroll verder naar beneden voor meer informatie over deze CAL.


Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juli 

Augustus

September

Oktober

November

December