Skip to Content

Rits etui – Gratis haakpatroon

Rits etui – Gratis haakpatroon

In deze tutorial leer je hoe je een prachtig etuitje haakt met een ritsje erin. Het is een haakpatroon van Attic24, dat met toestemming naar het Nederlands vertaald is.

Zijn ritsen niet fantastisch als je erover nadenkt? Ik heb daar tijdens het maken van deze tasjes eens over na zitten denken, tijdens het heen en weer bewegen van de ritsjes ook, hoe handig ze eigenlijk zijn.

Ik heb nog niet veel dingen met ritsen gemaakt, omdat naaien niet echt mijn hobby is en het allemaal heel ingewikkeld lijkt. Daarom werd ik zo blij van het gebruiken van een kant-en-klaar etuitje, omdat je dan níet hoeft te naaien en wél een handig ritje hebt én ook nog een binnenvoering hebt, meteen! Ontzettend fijn, veel haakplezier zónder naai-stress.

Ik heb een zakje canvas etuitjes gekocht. De etuitjes zijn 21 bij 12 centimeter groot (potlood tasje of make-up maat) en ik vond de meerkleurige ritsen heel leuk. Ik heb ze op Amazon gekocht

Daarnaast heb ik Ricorumi DK gebruikt, daar ben ik dol op bij decoratieve projecten. Komt in handige 25 grams bolletjes, zodat je al snel veel kleuren kunt verzamelen zonder dat je veel geld kwijt bent.

Mijn methode voor het vastmaken van het haakwerk begint met het borduren van een lossenketting direct op de rits, met een scherpe Chenille naald. Het is heel handig om het op deze manier te doen, omdat je de steken precies zo breed kunt borduren dat ze een goede basis vormen voor het haakwerk.

……zie je? Dat is een toer vasten gehaakt in de lossenketting om het begin aan een strepen-feestje te maken!

Ik heb toeren vasten gehaakt in alleen de achterste lussen om het een mooie textuur mee te geven.

Je haakt de toeren omhoog, maar ook binneste buiten… uiteindelijk keer je dan je haakwerk weer naar beneden…

….zodat het mooi met de goede kant op naar buiten valt en de streepjes het canvas helemaal bedekken

Wheeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Het is ontzettend leuk om met kleur te spelen en ik vind het heerlijk chaotisch eruit zien.

Er zijn maar 26 korte toeren, omdat het een klein ding is en geen enorme deken, dus ze vliegen van je haaknaald af. In mijn tutorial leer ik je hoe je onzichtbaar kunt afhechten zodat er ook geen lelijke naad komtin je werk.

Ik kon het niet laten om een mooi bloemetje toe te voegen. Het is de Polyanthus Bloem, die vind je hier gratis in het Nederlands bij het haakpatroon van de Lenteslinger.

Oh, en ik heb ook nog een vrolijk kwastje aan het ritsje toevoegd.

Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oh, ik ben helemaal verliefd geworden op dit strepentasje!

De ene met de turqoise rits maakte ik meteen na de voorste, omdat ik op dit punt al helemaal geobsedeerd was door het proces. Ik begon de tweede op precies dezelfde manier, maar haakte ze met halfstokjes TUSSEN de steken, waardoor je een bredere streep krijgt maar wel met een dicht ‘stofje’.

Ik heb er ook nog één geprobeerd met Stylecraft Special DK, omdat ik daar zoveel restjes van heb, gewoon om te kijken hoe het uit zou pakken.

Ik gebruikt wat bloemkleurtjes en vond het weer leuk hoe het uitpakte.

Ik heb hier een Triple Layer Bloem toegevoegd met maar twee lagen. Ik denk dat de strepen op zichzelf ook wel genoeg zijn, maar ik wilde gewoon lekker bloempjes haken.

De binnenkant van deze canvas tasjes zijn een beetje primitief omdat de randjes van de ritsen niet netjes weggewerkt ofzo en de naden van het canvas ook zichtbaar zijn. Ik denk dat dat niets uitmaakt, het zijn heerlijke praktische tasjes om je haaknaalden en kleine rommeltjes in op te bergen. Ik gebruik er momenteel eentje om mijn tissues in te bewaren, samen met wat paracetemol en lippenbalsem.

Bij het vergelijken van deze twee tasjes (de Stylecraft Special DK acryl versie boven en de Ricorumi katoen versie onder), moet ik zeggen dat ik de katoen versie beter vind. Ik vind de textuur mooier en denk ook dat het duurzamer is. Maar als je veel restjes acryl hebt, hoef je echt geen katoen te kopen – gebruik gewoon wat je hebt liggen! Elke streep van Stylecraft Special DK gebruikt maar EEN GRAM garen, dus minder dan 30 gram voor het hele tasje.

Voel je je geïnspireerd? Wil je het uitproberen? Wees gewaarschuwd… het is verslavend! En de tijd vliegt als je ermee bezig bent!

Rits Etui Haakpatroon

In de bovenstaande foto, heb ik het onderste tasje gemaakt met Ricorumi DK katoen, wat mijn favoriete garen is voor decoratieve projecten.

Het bovenste tasje is gehaakt met Stylecraft Special DK, dat is een premium acryl garen, met restjes van mijn vele dekens.

Beiden garens kwamen er prima uit te zien, maar mijn voorkeur gaat uit naar het katoen – dat werkte iets makkelijker en ik vind het er mooier uitzien qua textuur.

Materialen 

Garen – kleine hoeveelheden DK gewicht garen. Ik vind Ricorumi DK heel geschikt voor dit soort projecten (foto boven) en dat garen komt in kleine bolletjes van 25 gram, dus je kan veel kleurtjes verzamelen voor een mooi kleurenpalet zonder veel geld uit te geven. Maar je kunt ook restjes DK garen gebruiken van andere projecten. Ik heb ook een tasje gemaakt van Stylecraft Special DK, waarvan ik maar 1 gram per streepje nodig had (dus minder dan 30 gram garen in totaal)

Canvas Zipper Bags – deze tasjes zijn 21 bij 12 centimeter en vormen zowel de rits als de voering. Ik heb de mijne op Amazon gekocht. Via deze link kun je ze bij de Nederlandse Amazon bestellen: Canvas Etui.

Haaknaaldmaat – 4 mm voor de eerste toer, maar daarna ben ik verder gegaan met een 4,5 mm haaknaald omdat m’n spanning vrij strak was. Kies welke haaknaaldmaat het beste bij jouw spanning past. Als je héél strak haakt, heb je misschien een 3,5 mm haaknaaldmaat nodig.

Naald – je hebt een CHENILLE NAALD nodig voor dit project. Een naald met een groot genoeg oog om DK gewicht garen door heen te krijgen én een scherp genoege punt om door de stof heen te duwen. Waarschijnlijk is een gewone stopnaald te bot, dus neem de tijd om even een goede naald te selecteren. Je kunt ze ook kopen, in een kokertje bij Amazon: Naainaalden.

Hoe lager het getal van Chenille naalden, hoe groter het oog. Dus een maat 18 naald heeft een groter oog dan een maat 24 naald. Ik raad een maat 18 aan voor dit project.

Ik denk dat we kunnen beginnen!

We gaan beginnen met het naaien van een lossenketting op de rits bovenaan de tas. De strepen haak je dan vanaf de bovenkant (rits), naar beneden, met uiteindelijk het dichtnaaien van de laatste streep langs de onderrand.

Kies alsjeblieft garen dat dichtbij je rits kleur ligt qua kleur voor de lossenketting en eerste toer.

Begin met het afknippen van een stuk garen dat ongeveer 5 keer de breedte van je tas is. Ik heb lichtroze garen gebruikt om te CONTRASTEREN met de gele rits, zodat je mijn steken duidelijk kunt zien voor de tutorial, maar zelf moet je een matchende kleur kiezen (dus geel bij een gele rits).

Doe je draadeinde in de chenille naald, doe de rits open en steek de naald direct naar buiten door het einde van de rits zoals hierboven op de foto. Je wilt vrij dichtbij het canvasrandje zitten, zonder door het canvas heen te prikken met je naald.

Laat een lange draad over (die zit dan aan de binnenkant van de tas) om later weg te werken.

We gaan een lossenketting borduren – een horizontale rij lossen zoals gehaakte lossen er ook zien. We haken van rechts naar links (als we rechtshandige zijn), gebruiken de bovenkant van de canvas als rechte lijn…

  1. Leg je garen links neer, vouw het om een grote lus te vormen, steek je naald in hetzelfde gaatje als waar het uitkwam en breng ‘m weer naar buiten ongeveer 7 mm links ervan. Het garen moet onder de naald liggen zoals op de foto.
  2. Trek de naald door de stof heen en trek het lusje kleiner en kleiner
  3. Stop met trekken als de losse zich gevormd heeft – zorg dat je niet te strak trekt – de losse moet netjes op het stofje van de rits zitten, met nog wat speling.

Herhaal nu voor de volgende losse – het garen gaat naar links en rond in een grote lus. Steek de naald door hetzelfde gaatje als waar het uit kwam (dit is in de eerste losse die je maakte), steek ‘m dan weer 7 mm naar links, houd de lus onder de naald. Trek de naald eruit en blijf trekken tot je weer zo’n nette losse hebt gemaakt.

Ga verder met het maken van lossen – werk langzaam en bedachtzaam. Houd je lossen ongeveer dezelfde maat (denk aan hoe een lossenketting eruit zou zien) en onthoud dat je niet te strak aantrekt – er moet nog ruimte zijn om straks je haaknaald onder te schuiven. Zorg dat je lossenketting net boven de canvas lijn zit, zoals in de foto boven.

De achterkant van de lossenketting ziet er uit als een geborduurd streepje. Ik heb de binnenkant van de rits gefotografeerd – het is niet super chique, maar als je dit in de kleur van de rits naait, ziet het er veel mooier uit!

Als je aan het einde van de eerste kant bent gekomen, kun je doorgaan met lossen maken over de naad heen, zoals boven. Zorg ervoor dat je ze niet te strak aantrekt. Waarschijnlijk is je draad hier ongeveer op, dus hecht af en pak een nieuw stuk draad. Steek je naald simpelweg naar links van de laatste losse (net naast de lossenlus) en trek het garen door naar achteren.

Je kunt dit draadje aan de binnenkant van het etui laten hangen en werk het later weg in je haakwerk.

Knip weer een stuk van ongeveer 5 keer de breedte van je etui, doe het door de naald heen, en steek de naald door de rits naar buiten, zorg dat je net binnen de laatste losse eruit komt (zoals boven). Onthoud dat je een flinke draad laat hangen om later weg te werken.

Steek je naald nu door hetzelfde gaatje als waar je uit komt. Dan steek je het net links er weer uit, doe een lusje eromheen terwijl je die draad aantrekt.

Ga verder met het maken van de tweede zijde van de rits, werk netjes, evenwijdige lossen. Houd ze goed even ver uit elkaar, en doe het niet te strak. Het moet eruit zien als een lossenketting en de haaknaald moet er nog goed onderdoor kunnen.

Ik heb ongeveer 30 lossen gemaakt over de lengte van mijn rits.

Als je aan het einde komt, kom je bij het gekke punt waar de rits in het canvas genaaid is. Je kunt de naald niet door de ritstandjes heensteken natuurlijk, dus maak een grotere losse die over het uiteinde van de rits heen komt, zoals boven. Je moet je naald precies naast je beginlosse punt er weer uit laten komen.

Om deze toer te sluiten, steek je je naald net links van de laatste losse, hou het aan de buitenkant van de lossenlus – idealiter is dit hetzelfde gaatje als waar je allereerste steek uit kwam (zoals boven in de foto), om de lossenketting af te maken. Het moet er zo dicht mogelijk bij zitten, dan komt het goed. Laat het uiteinde voor nu in de tas hangen.

Dit is hoe je lossenketting er nu uit ziet – netjes en evenwijdig, dichtbij het canvas, zodat het de rits niet in de weg zit. Je hebt 4 uiteindjes – die werken we later weg.

We gaan nu eerst een toer haken.

Neem je tijd hiervoor. Deze eerste toer kan echt prutsen zijn, dus neem je tijd, één steek per keer, en probeer je spanning gelijkmatig te houden.

We gaan nu toeren vasten haken.

In deze eerste toer steek je je haaknaald onder beide lussen van de losse heen.

LET OP: keer je tas zo, dat je rits aan de onderkant is. Je houdt je haaknaald bijna vertikaal en steekt ‘m onder de lossen door, steek ‘m naar boven (zoals in de foto hierboven). Het is makkelijker als je de rits open hebt, dan kun je de ritstandjes een beetje wegduwen.

Toer 1

Steek je haaknaald onder de eerste losse door, 1 losse.

Vaste onder elke losse langs de eerste kant. Als het lukt, kun je de eerste 5 steken over je draadeindje heen haken, zodat het goed op z’n plek blijft zitten, dan hoef je het later niet weg te stoppen.

In bovenstaande foto, zie je dat ik de rits naar beneden duw met mijn duim, zodat ik makkelijker mijn haaknaald onder de lossen krijg. Check dat je je canvas etui omstekop hebt, de rits naar beneden – dit is belangrijk!

Als je aan het einde van de eerste kant bent gekomen, zie die langere losse die je maakte over het einde van de rits.

Haak 4 vasten onder deze lange losse om een mooie ronde hoek te maken.

Het kan een beetje lastig zijn met de rits op dit punt, dus neem even de tijd om hier rustig het hoekje om te komen. Ga dan helemaal langs de tweede kant tot je weer bij het begin bent.

Als je weer bij het begin bent, stop als je nog 2 steken over hebt.

Haak 2 vasten in elk van deze twee steken om óók weer een mooie ronde hoek te maken.

Whew! Dat was het lastigste stuk, nu is dat klaar!

Nu ga ik je laten zien hoe je onzichtbaar kunt afhechten, zodat er geen naden zichtbaar zijn.

Nadat je laatste vaste hebt gemaakt, knip je de draad op 10 centimeter ongeveer af. Trek met de haaknaald nu de draad helemaal door.

…..zie je? Nu is je draad helemaal doorgetrokken en komt uit de laatste vaste.

Doe een draadje door de naald.

Negeer de 1-losse, steek je haaknaald onder de twee lusjes van de eerste vaste, van voor naar achteren.

Steek je naald nu door alleen de achterste lus, waar je draad ook uit kwam- je gebruikt dus je naald om een nieuwe losse te maken die bovenop de beginlosse zit, zodat de toer onzichtbaar gesloten is.

Stop dat draadje netjes weg aan de andere kant

↑↑ Kun je zien hoe onzichtbaar die afwerking is? Alle lossen komen netjes in elkaar over zonder onderbrekingen, een briljant trucje voor in de rondte werken.

Yippeee….. ik hoop dat je blij bent dat het moeilijkste nu geweest is.

Je kunt nu de kleuren gaan kiezen voor je volgende streepjes.

Ik heb ongeveer 26 toeren gehaakt (inclusief die lastige die we al gehad hebben).

Toer 2-26 (of hoeveel toeren je nodig hebt om bij de bodem te komen)

Tip – begin altijd aan de zijkanten – de onzichtbaar afhechten methode is onzichtbaar (echt waar!), maar je werkt de draadjes weg, dus je krijgt toch een heel klein beetje zichtbaar gerommel, wat je liever aan de zijkanten hebt dan in het midden, want dan valt het minder op.

Toer 2

Let op: voor deze toer en alle andere toeren haak je ALLEEN IN DE ACHTERSTE LUS.

In bovenstaande foto kun je zien dat ik de tas omstekop heb gedaan met de rits nu naar boven toe.

Let op dat ik met de binnenkant van de tas naar me toe werk, dus mijn haaknaald duw ik vooruit van binnen naar buiten. Daarom liggen de achterste lussen het verste weg. Snap je?

Steek de haaknaald in de achterste lus van een steek aan de zijkant, dichtbij waar de rits eindigt.

1 losse

Vaste in achterste lus van elke steek rondom.

↑↑ Dit is hoe het er nu uit ziet – houd het etuitje met de rits open en werk met de verkeerde kant (de binnenkant van het tasje) naar je toe. Het kan gek voelen om zo te werken, maar vertrouw op mij, ik leg je zo uit waarom we dit zo doen.

Blijf helemaal rondgaan tot je weer bij het begin bent. Ik ga je nog één keer laten zien hoe je onzichtbaar kunt afhechten. Knip de draad door (lang genoeg dat je kunt wegwerken) en gebruik je haaknaald om de draad helemaal uit de steek te trekken.

Doe het uiteinde in een stopnaald, negeer de 1 losse (belangrijk is dat je ‘m vindt, maar dan negeert), steek de naald onder de draad van de eerste vaste zoals in de foto hierboven.

Steek de naald nu door de bovenkant van je laatstgehaakte steek om een valse losse te maken…

…..slim he! Zorg er nu voor dat je meteen het draadje vast zet om de neppe steek te zekeren – steek een paar steken naar links, maar zorg dat je de neppe losse daarmee niet ‘dicht’ trekt per ongeluk.

Toer 3

Een toer vasten in achterste lussen. Haak met de binnenkant van de tas naar je toe, zoals in de foto hierboven.

Let op: het is een goed idee om elke toer te beginnen aan de andere kant van de vorige toer, zo heb je meer ruimte voor het wegwerken van je draadjes.

Als je weer terug bent waar je begon, en onzichtbaar hebt afgehecht, let dan op dat je niet per ongeluk in de 1-losse haakt in plaats van in de eerste vaste

↑↑ Zo ziet je haakwerk eruit na 3 toeren vasten. Je haakt als het ware omhoog, en binnenstebuiten, zie je dat?

…..uiteindelijk vouw je de toeren naar beneden en dan ziet het er heel strak uit. Je ziet niets van de genaaide eerste toer en je toeren zien er schitterend uit.

De methode blijft gelijk – alleen in achterste lussen, beginnen met 1 losse, uiteindelijk onzichtbaar afhechten.

Wissel per kant zodat niet al je uiteindjes aan dezelfde kant komen.

Onthoud dat je naar boven werkt, maar ook binnenste buiten. Let op je spanning en vouw het haakwerk regelmatig even naar beneden. Als het te strak voelt, kun je een grotere haaknaaldmaat gebruiken. Ik heb uiteindelijk wat stoom en spelden gebruikt om ‘m wat soepeler te laten vallen.

Eeeeeeppp….ZO NETJES! Ik vind het heel tof hoe het geworden is.

Oh, je kunt de draadjes die je hebt laten hangen van je eerste toer na een tijdje gewoon netjes wegwerken door de eerste toer heen.

….dis hierboven ↑↑ is de verkeerde kant van het werk. Werk het draadje gewoon weg een beetje de ene kant en een beetje de andere kant op, daar zie je niks meer van als het tasje klaar is.

Blijf toeren bouwen en heb vooral heel veel plezier met je kleurkeuze. De toeren zijn maar klein dus doe lekker gek!

C-R-A-Z-Y!!!!

Als je toeren eenmaal af zijn (ongeveer rond toer 26, maar kijk even wat past) dan kun je wat decoratie toevoegen, bijvoorbeeld de Polyanthus Bloem of een minibloemetje. Naai ze op je streepjes – je hoeft het niet netjes te houden aan je andere kant want dat zit toch aan de binnenkant van je tasje straks.

Het afmaken van de tas is heel eenvoudig – je naait je bodem gewoon dicht.

Neem een lengte draad van je bodemkleur, en gebruik een whip stitch door beide lagen om een mooie naad te maken.

Steek de naald door alle lussen van de vasten van voor naar achteren, netjes stekenpaar voor stekenpaar.

Het is simpel en vrij snel – hecht stevig af en werk de draadjes weg.

Misschien zie je dat dit tasje er anders uitziet, in de foto hierboven? Ik heb hier na één toer vasten van steek gewisseld naar halfstokjes (niet IN de steken maar halfstokjes TUSSEN de steken om een dichter stofje te krijgen zonder gaten. Ik vond het leuk! Maar ik vond de vasten in achterste lussen leuker worden.

Ik hoop dat je veel plezier hebt gehad met het haken en met het spelen met kleuren.

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Alle patronen van Attic24, bekijk ze hieronder!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!