Skip to Content

Dichte Granny Square

Dichte Granny Square

Attic24 ontwerpt schitterende gratis haakpatronen, bijvoorbeeld voor deze dichte granny square.

Voor een overzicht van alle Nederlandse vertalingen van Attic24 haakpatronen klik je hier.

Dit is een heel eenvoudig patroon voor kleine, 3 toeren solide granny squares. Deze vierkantjes zijn perfect voor het opmaken van restjes van DK garen dat je over hebt van andere projecten en ze kosten slechts een paar minuten om te maken. Je kunt een stapeltje kleine balletjes in een tas doen, met een 4 mm haaknaald erbij en een inimini schaartje overal waar je naar toe gaat, je weet immers nooit wanneer je tijd hebt om te haken in je dag!

Ik wil even duidelijk maken dat dit patroon absoluut niet van mij is – dichte solide granny squares haakpatronen bestaan al jaren en je kunt dit haakpatroon overal terugvinden. Er zijn veel verschillende manieren om ze te maken, zo klein of groot als je wilt (ik maakte ooit een grote kussenhoes ervan), waarbij elk vierkant één kleurtje kreeg, maar je kunt ook elke toer van kleur veranderen. Ze zijn lekker eenvoudig en je kunt er heel veel kanten mee op.

Mijn dichte granny squares zijn klein en netjes (ze meten ongeveer 7 centimeter) en kunnen voor zo ongeveer alle gebruikt worden wat je wilt (kleine dekens, tassen, kussens, etc.). Heel tof voor een ecletic patchwork effect, mix en match je kleuren zoals jewilt of pak een kleurenthema voor een wat meer georganiseerd uiterlijk. 

Elk vierkantje bestaat uit 3 toeren, met 30 centimeter draad over aan het einde. In deze tutorial laat ik je zien hoe je ze maakt en hoe je ze aan elkaar naait met die lange overgebleven draad met een bijna onzichtbare naad. Het is een handige oplossing voor het aan elkaar maken en zorgt voor een prachtige strakke uitstraling. 

Dit zijn allemaal restjes Stylecraft Special DK die ik altijd voor mijn dekens gebruik. Ik gebruik een wolwinder om mooie bolletjes te maken, waardoor het dan een prachtig palet maakt om prachtige vierkantjes van te kunnen maken.

Wat ik het leukste vind aan deze vierkantjes is dat het heel snel gaat en dat het daardoor heel bevredigend is, ze vliegen in een kwestie van minuten van je haaknaald af. Je kunt spelen met kleuren, ze in mooie stapeltjes leggen of ze neerleggen in rijtjes tot je blij bent met wat je ziet…

Schattig, niet waar?

Wat details voor we beginnen…

Benodigdheden – Haakpatroon Solide Granny Square

Garen: restjes DK gewicht garen in een behoorlijk toffe mix van kleuren. Ik gebruik Stylecraft Special DK, dat is een 100% premium acryl garen. Je kunt er eigenlijk alles voor gebruiken. 

Haaknaaldmaat: 4 mm, of wat past bij jouw materiaal

Maat van vierkantjes: klein (ongeveer 7 cm), maar kan verschillen door spanning of door ander materiaal

Stekenuitleg Dicht Granny Square: 

Lossesla de draad om en haal door de lus op je haaknaald.

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Stokjesla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen. 

Haakpatroon Dichte Granny Square

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 5 lossen (telt als stokje + 2 lossen), zie foto boven. 

Voor je verder gaat, leg je je uiteindje over de ring heen. Met elke steek die je maakt in deze eerste toer, ga je onder het staartje door, waardoor je het vastlegt terwijl je erover heen haakt. Logisch? 

Goed, dan gaan we door…

Haak 3 stokjes in de ring, 2 lossen (eerste 3stokejsgroep gemaakt), zie foto boven. 

3 stokjes in de ring, 2 lossen (tweede 3stokjesgroep)

3 stokjes in de ring, 2 lossen (derde 3stokjesgroep), zie foto boven. 

Voor het laatste groepje haak je nog 2 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse (zie je de stopnaald in bovenstaande foto?), daar moet ie in.

Je eerste toer ziet er nu zo uit als de foto hierboven. 

Je hebt 4 groepjes van 3 stokjes. En 4 2-lossenhoekruimtes.

Keer je werk om, trek aan het middendraadje om het gaatje dicht te maken. Je kunt het wegstoppen en dan afknippen. 

Toer 2: Toer 2 haak je in de steken. 

Steek de haaknaald in een hoekruimte (zie foto boven), sla de draad om en haak een halve vaste – dit zorgt ervoor dat je in de hoekruimte uit komt en dat je op de goede plek begint. 

5 lossen (telt als stokje + 2 lossen), zie foto boven.

2 stokjes in de hoekruimtes (zie foto boven). 

Ik heb m’n stopnaald even in de allereerste steek gedaan zodat je kunt zien waar je ‘m kunt vinden- het is een steek die je gemakkelijk mist omdat ie zich soms verstopt onder de hoek die je net maakte! Als je ‘m gevonden hebt, haak er dan een stokje in (gewoon onder beide lussen door, zoals de stopnaald ook laat zien). 

…haak dan een stokje in de volgende 2 steken (zoals in de foto hierboven). Nu is je eerste zijde compleet.

In de volgende hoek haak je: 

2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes.

Dat is je hoek. 

1 stokje in elk van de volgende 3 steken, dan (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende hoekruimte. Nu is je tweede zijde en hoek gemaakt. 

1 stokje in elk van de volgende 3 steken, dan (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de volgende hoekruimte. Nu is je derde zijde + hoek compleet. 

Haak nog 1 stokje in de allereerste hoek (dat zou net naast die 5 lossen moeten zijn). Kijk naar de vijf lossen en vindt de derde (mijn stopnaald zit erin!) en maak een halve vaste in die losse om de toer te sluiten. 

Ziet er goed uit! Nog één toer te gaan…. 

Toer 3: Toer 3 wordt in de steken gehaakt

Steek je haaknaald in de lossenruimte direct naast waar je de toer gesloten hebt. Haak een halve vaste. 5 lossen (zie foto boven). 

2 stokjes in hoekruimte. Nu zoek je die verstopsteek weer (mijn stopnaald zit daarin). 

Haak 1 stokje in die eerste sneaky steek en in de volgende 6 steken… 

… dus die eerste zijde heeft nu 7 steken (zie foto boven).

In de hoekruimte haak je: 

2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes.

Stokje in volgende 7 steken, haak (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) n hoekruimte. Dit is je tweede zijde (zie foto boven). 

Stokje in volgende 7 steken, haak (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende hoekruimte. Dit is je derde zijde. 

Stokje in voglende 7 steken, stokje in eerste hoekruimte zodat ie naast die 5 lossen zit. 

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Als je afhecht, laat dan een lange draad over, tenminste 30 centimeter lang! Je hebt dit nodig om de vierkanten aan elkaar te naaien. 

Dat is het! Je hebt een leuk vierkantje af, trek ‘m een beetje in formaat zodat ie soort van vierkant is. 

Ik zal het patroon onderaan dit blog nog een keer uitschrijven zodat je een samenvatting hebt. 

Ik hou van deze vierkantjes omdat het zo heerlijk is om met de kleurtjes te kunnen spelen. Het lijkt net zo’n heerlijk regenboogje zo! Ik denk dat ze random ook tof eruit zien, beiden spreekt aan. 

Als je een mooie stapel vierkantjes gemaakt hebt, kun je ze aan elkaar gaan maken. Ik zal het je stap voor stap uitleggen, zoals ik het heb gedaan, het is redelijk eenvoudig. 

Aan elkaar naaien

Voor dit project (een kussenhoes) heb ik 7 vierkantjes per toer. Voor je begint, speel even met de kleuren, leg de vierkantjes zo neer tot je tevreden bent. Zorg er vervolgens voor dat alle draadjes rechtsbovenin uitkomen. 

Misschien helpt het je om de stappen te snappen voor je begint. We werken in rijen, eerst van links naar rechts, dan van boven naar beneden. 

De eerste stap is om de eerste vierkanten aan elkaar te maken (naden 1, 2 & 3 in bovenstaande foto, zijn allemaal verticale naden). 

Daarna gaan we naar de rij eronder. Naad 4 zet E aan A en is een horizontale naad. 

Naad 5 & 6 & 7 zijn L-vormige naden. Ik zal ze uitleggen terwijl we ze gaan maken. 

Goed, de eerste naad. Het maakt het bovenste linkervierkantje vast aan de gene er naast. Pak een naald en je draadje van vierkantje 1 (lichtroze in mijn geval).; 

Je naait vanaf de VERKEERDE KANT van het vierkantje, dus het eerste wat jedoet is de GOEDE KANTEN OP ELKAAR LEGGEN. Pak het tweede vierkantje, in dit geval de rode, en leg het op het linkervierkantje zodat ze precies boven op elkaar liggen. 

… goed, klaar om te naaien. Pak de vierkantjes op en houd ze samen, zodat je van rechts naar links kunt naaien. Het eerste vierkant (met de stopnaald eraan) ligt het dichts bij jou en de tweede ligt erachter…

Je draad zit al op de goede plek, in de hoek van een vierkant. Je steekt de haaknaald door de BUITENSTE LUSSEN van elk vierkant, dus je pakt bij elke steek 2 lussen op: één van elk vierkant. 

Maak je steken even lang en doe één steek per koppeltje steken op de grannies. Steek steeds alleen door de buitenste lussen. Trek niet te hard, maar probeer je spanning gelijk te houden. Ga helemaal tot het einde, leg fdan je vierkantjes open…

…je zou nu een nette, onzichtbare naad moeten hebben. Steek het draadje nu weg door een paar steken de ene kant op (zie boven)….

steek dan de andere kant op…

…dan weer terug de andere kant op. Nu zou je draadje goed vast moeten zitten en er niet meer zomaar uit moeten kunnen komen piepen. Knip je draadje af….

..en wees dan even onder de indruk van je nette naad! De bovenstaande foto laat de verkeerde kant zien, dus draai ze weer om en pak de stopnaald om de volgende twee aan elkaar te maken. 

…het draaduiteindje van het tweede vierkantje doe je in de stopnaald. Je gaat nu het tweede vierkant (de rode) aan de derde (de gouden), een nette verticale naad. Zelfde als eerst. Pak het derde vierkant (in dit geval het gouden) en leg het bovenop het tweede vierkantje…

Houd ze samen, naai van rechts naar links. Het tweede iverkant (de gene met de naald eraan) ligt het dichtsbij jou, het derde vierkant ligt erachter.

Net zoals net, steek voor steek, door alleen de buitenste lussen, elke steek, goede spanning.

Als je ‘m open vouwt, check dan je naad en werk daarna je draadje weer op dezelfde manier als eerder weg, knip het af. 

Lukt het tot dusver? Ik hoop het!!

Ga door, we maken een verticale naad tussen alle vierkantjes in je bovenste rij.

Onthoud dat je het vierkant pakt zonder de naald eraan, keer die om en leg die bovenop degene met de naald eraan….. 

…pak dan beide vierkanten op en houd ze samen zodat je ze aan elkaar kunt naaien van rechts naar links….

Uiteindelijk zit de bovenkant aan elkaar en ziet het er gaaf uit. Toch?!

Je gaat nu de tweede rij eraan zetten. Dit zal een combinatie zij van horizontale en verticale naden. Pak de vierkantjes van rij 1 en vouw het naar beneden, horizontaal, zodat het eerste vierkantje van de eerste toer (de lichtroze) bovenop de bovenkant van het eerste vierkant van de tweede toer (die heeft de naald eraan). 

Dan ziet het er uit zoals de foto hierboven. De naald zit aan het onderste vierkant. Klaar om van rechts naar links te naaien. 

Pak ze op en maak de naad, steek voor steek, met alleen de buitenste lussen zoals eerder.

Aan het einde gekomen werk je het draadje weg en knip je het uiteindje af.

Nu ga je een L-vormige naad maken. Eerst opzij, dan naar beneden, zoals je kunt zien door het pijltje hierboven. Stopnaald in je garen, vouw rij 1 naar beneden, zodat het vierkant bovenop elkaar ligt met de goede kanten naar elkaar toe.

Naai je naad zoals eerder, van rechts naar links, stop wanneer je bij de hoek komt….

…open je vierkantjes nu weer open en maak een paar extra steken in de hoek, zodat er geen gaatjes komen.

Nu vouw je langs de andere rand en keer je ‘m 90 graden TEGEN DE KLOK IN….

….. zodat je naald klaar is om weer van rechts naar links te naaien. Maak het tweede stuk van de L-naad af.

leg het werk dan weer open en werk het draadje aan de verkeerde kant van je werk weg. De bovenstaande foto laat het werk van de achterkant zien…

…en deze vanaf de goede kant. Geen gaten of trekken, maar nette steken, die een bijna onzichtbare naad vormen. 

De volgende L-naad – pak je naald, leg de al-aan-elkaar-gezette vierkantjes naar beneden bovenop het vierkantje die je vast gaat maken…

…naai van rechts naar links…

Knijp de vierkanten nu samen en keer 90 graden tegen de klok in om de rest van de L-naad te maken….

…tot het einde…

…werk dan de draadjes stevig weg.

Snap je het nu? Het is vrij makkelijk als je het ritme eenmaal door hebt.

Blijf doorgaan tot rij 2 helemaal netjes aan rij 1 vast zit.

De goede kant van je werk is nu net zo netjes als de verkeerde kant. Boven is de goede kant….

…en dit is de verkeerde kant. Netjes he?

Het werken in rijen geeft je een methodische manier om te werken en hopelijk blijf je daardoor steeds goed uitkomen met je draaduiteindjes. Als je geen ruimte hebt om ze neer te leggen, kun je ze ook op stapeltjes leggen, onthoud dan dat je van links naar rechts aan elkaar naait.

Sorry voor de getekende versie van dit diagram, ik vind technisch tekenen een behoorlijke uitdaging op de computer (!) maar hopelijk helpt dit je met hoe je moet naaien en in welke volgorde je dat kunt doen. 

Hier is het patroon in samengevatte vorm: 

Dichte Granny Square

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 5 lossen (telt als stokje + 2 lossen), *3 stokjes in ring, 2 lossen* herhaal ** nog 2 keer, haak 2 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 2: halve vaste in eerste hoekruimte. 5 lossen (telt als stokje + 2 lossen), 2 stokjes in eerste hoekruimte, stokje in volgende 3 steken, *2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in volgende 3 steken*, herhaal vanaf * tot * nog 2 keer. Stokje in eerste hoekruimte, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 3: halve vaste in eerste hoekruimte, 5 lossen (telt als stokje + 2 lossen), 2 stokjes in eerste hoekruimte, stokje in volgende 7 steken, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende hoekruimte, stokje in volgende 7 steken* Herhaal van * tot * nog 2 keer. Stokje in eerste hoekruimte, halve vaste in derde beginlosse van de 5 om toer te sluiten. Hecht af, laat een lange draad van 30 centimeter over om later mee vast te naaien. 

Blijf op de hoogte:

Donatie

Tevreden met dit patroon? Help Een Mooi Gebaar voortbestaan door een kleine donatie te doen naar NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar. Bedankt alvast, elke euro is welkom <3

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!