Skip to Content

Kleine balletjes

Kleine balletjes

Attic24 ontwerpt schitterende haakpatronen waarvan hier op de website al meer dan 80 gratis Nederlandse vertalingen te vinden zijn via dit overzicht.

Dus. Kleine balletjes.. Ik heb geprobeerd om er een foto tutorial van te maken, maar toen verdween het licht voor ik klaar ermee was. Ze zijn super eenvoudig, dus ik schrijf gewoon het patroon op. Voor het geval dat jij zin hebt om je leven aan te vullen met kleine bolletjes. Ze staan vast heel gaaf in een slinger, denk je niet?

Ze worden gehaakt in vasten op de amigurumi manier, dus met toeren die niet gesloten worden maar in een spiraal gehaakt worden zonder duidelijke start/stop per toer. Meestal gebruik je daar een steekmarkeerder bij, maar omdat de balletjes zo klein zijn, kun je ook gewoon tellen. En dan heel hard shhhhhhhh zeggen als iemand tegen je begint te praten als je telt.

Om te beginnen haak je 2 lossen: de eerste toer haak je in die eerste losse.
Toer 1: 6 vasten in eerste losse (tel tot 6!)
Toer 2: 2 vasten in elke steek (tel tot 12!)
Toer 3, 4 en 5: vaste in elke steek rondom, dus drie toeren van 12 steken (tel tot 36!)
Blijf tellen. Blijf iedereen shhhhhh vertellen die je probeert te onderbreken 😉

Op dit moment is je bolletje en inimini mutsje geworden dat op je vinger kan rusten. Hier wordt het Schattig!

Nu vul je ‘m op. Ik pak een klein beetje vulling of een klein restje draad en prop het in de Kleine Bal. Het zal zich misdragen, proberen te ontsnappen. Gebruik het botte stuk van je haaknaald om het op de goede plek te duwen. Wees streng 😉

Toer 6: (1 steek overslaan, vaste in de volgende steek) 6 keer. Je haakt dus een vaste in elke ander steek. Let op je spanning, houd je steken netjes en strak en dan zou het haakwerk netjes strak om de vulling heen moeten vallen en maar een heel klein gaatje moeten overhouden. Maak dan een paar halve vasten om het gaatje te dichten en hecht af.

IMG_0458

Ga nu door met nog heel veel balletjes maken! Het wordt steeds Schattiger als je een hele verzameling Kleine Balletjes gemaakt hebt, in een klein schaaltje. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het maken van deze Kleine Balletjes.


Op zoek naar nog meer leuke decoraties?

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Kerstin

Sunday 25th of September 2022

Thanks