Skip to Content

Pompoen

Pompoen

Hoe haak je een pompoen?

Halloween is geweldig: het is een soort Kerst voor spooky kinderen. Het is een soort Thanksgiving voor de zoetekauw. Maar het allerbelangrijkste: het is een SUPER GOED EXCUUS VOOR VOLWASSENEN OM ZICH TE VERKLEDEN!

En om in pompoenen te snijden!

Chaston’s vleermuis van vorig jaar!


Ik had een enorme bol fel oranje handgesponnen garen in mijn voorraad en had besloten om eindelijk eens een pompoen te haken. Ik vond verschillende goede tips, maar ben uiteindelijk gewoon zelf gaan haken. Ik heb veel vasten en halfstokjes gebruikt om een beetje een geribbeldere “huid” te krijgen. Ik wilde dat het knoestig was, zoals een echte boeren pompoen, dus ik heb de verkeerde kant van het haakwerk aan de buitenkant gedaan voor nóg meer bultjes.

Ik ben begonnen met een magische ring met daarin 6 vasten, en daarna continue in de rondte gewerkt, met een beetje op de gok vermeerderingen. Ik heb niet precies getelt, maar wel opgelet dat er genoeg meerderingen waren. Eigenlijk meer dan je normaal zou doen, omdat ik wilde dat de pompoen naar binnen kon vouwen, zodat ik die typische pompoen”strepen” erin zou kunnen krijgen.

Het was een heerlijk gok spelletje. Toen de basis groot genoeg was, ben ik gestopt met meerderen om de zijdes van de pompoen te kunnen maken. Daarna gaan minderen voor het dichtmaken van de bovenkant. Het was echt een beetje gokken, want ik had niet heel veel van het garen… Uiteindelijk had ik gelukkig net genoeg over.

Daarna heb ik de draadjes weggewerkt en de pompoen opgevuld. Zorg ervoor dat je ‘m niet teveel vult – ik moest uiteindelijk een heleboel garen eruit halen om betere lijnen er in te kunnen maken. Je wilt dat je veel meer dan bij bijvoorbeeld amigurumi kunt induwen!

Te veel! :/

Ik heb geprobeerd om de techniek van de Sprookjes Pompoen te volgen, maar mijn garen was te dik om het garen echt door de steken heen te krijgen. Dus ik heb een soort mix gebruikt en mijn garen door het midden van de pompoen heen te doen (door het midden in de bovenkant erin en dan door het midden aan de onderkant er weer uit). Werkte prima!

Nadat het hoofdgedeelte klaar was, heb ik een kleine stam gemaakt door reliëfstokjes-voor en reliëfstokjes-achter af te wisselen, met een iets bredere basis. Het garen dat ik daarvoor gebruikt heb is een natuurlijke donkerbruine alpaca bol. Heel erg zacht!

Maar dat was nog niet genoeg! Ik had ook nog wat handgesponnen groen garen, dus daar heb ik een stuk lossen van gehaakt, met 2 vasten in elke losse om wat krul toe te voegen. Ik ben ook af en toe gestopt om een blaadje toe te voegen, het patroon daarvoor vind je hier. Daarna heb ik ze aan de pompoen bevestigd.

Ik vind ‘m erg proachtig geworden, ook omdat ie helemaal van handgesponnen garen is gemaakt. Het oranje garen is één van de eerste dingen die ik ooit zelf gesponnen heb – ik wist altijd al dat ik er een pompoen van wilde maken en nu is het dat eindelijk!

Met een kleine fotobomb van een egeltje!