Skip to Content

Beachcombing Deken

Beachcombing Deken

BEACHCOMBING DEKEN CAL – INTRODUCTIE EN PLANNING

Eleonara is een ontwerpster van haakpatronen, die onder de naam Coastal Crochet (Kust Haken) online komen. Op deze website staan reeds twee andere patronen van deze getalenteerde Britse mevrouw: de Seaside Stashbuster en de Changing Tides deken. In 2020 komt ze met een nieuw project: de Beachcombing Blanket CAL (de Strandjutters deken CAL). Op deze pagina vind u de vertaling van dit oorspronkelijke Engelstalige bericht over dit project. Daarnaast verzamel ik op deze pagina andere algemene informatie over dit gratis haakpatroon, om alles zo overzichtelijk mogelijk voor u te maken.

Koop een advertentievrije PDF van Coastal Crochet in de webwinkel en steun daarmee haar én mij om gave dingen te blijven ontwerpen en vertalen (of scroll naar beneden voor de gratis informatie):

Ik ben super enthousiast over de aankondiging van mijn nieuwe gehaakte deken: de Beachcombing Deken!   In het Nederlands is de naam de Strandjutters deken! Maar voor de vindbaarheid ervan heb ik besloten om de Engelstalige naam aan te houden. 

Dit project wordt als crochet-along (CAL) gehaakt, wat inhoudt dat er elke week een deel van het patroon online komt, die dan in een grote online community “samen” gehaakt wordt. Dit project begint op vrijdag 10 april en duurt 12 weken. Alles wat je nodig hebt om je klaar te maken voor dit project, inclusief de garenpakketten: alle informatie staat op deze pagina. Veel plezier!

Deze deken is geïnspireerd op de tijd die je kunt spenderen op het strand en het plezier dat strandjutten je kan brengen!

De zee neemt van alles mee en gooit dat op het strand en strandjutten vormt voor mij een goede inspiratie voor kleuren, texturen en vormen voor deze deken. Echte schatten maar ook troep, natuurlijke wonderen en gemaakte dingen, de lijn tussen het land en de zee veranderd altijd en elke dag geeft weer nieuwe mogelijkheden en ontdekkingen….

Het prachtige boek ‘Beachcombing and the Strandline‘ van Steve Trewhella en Julie Hatcherbeschrijft strandjutten als: “an activity to delight all ages, from toddlers picking up pretty seashells to hardened naturalists uncovering exotic creatures carried here from foreign shores, or artists collecting sea-worn driftwood and romantics decorating their garden with colourful fishing buoys“.

In het Nederlands: [strandjutten is] een activiteit met plezier voor alle leeftijden: van peuters die mooie schelpjes oprapen, tot doorgewinterde naturalisten die exotische schepsels ontdekken die hierheen gedragen zijn vanaf vreemde kusten, of artiesten die drijfhout verzamelen en romantici die hun tuin decoreren met kleurrijke boeien.

Ik kan mezelf in al die beschrijvingen herkennen! 

Sommige strandjut-vondsten zijn prachtig, andere minder. Sommige, zoals zeeglas, schelpen, fossielen en drijfhout, daar zoek je actief naar en die kun je ook creatief gebruiken – strandjutten op zoek naar schatten!

Sommige vondsten, zoals plastic, vis troep en ander afval, zijn een straffe herinnering aan de invloed die mensen kunnen hebben op onze oceanen en natuur.

Wat een heerlijk tijdverdrijf is het, strandjutten langs de kust, zoeken en afwachten wat je volgende vondst zou kunnen zijn…. Ik hou ervan! Het kan ook zo afwisselend zijn: strandjutten voor je lol, of strandjutten met een specifiek doel, zoals het strand schoonmaken.

Ik kan het ook nooit weerstaan om wat dingen mee te nemen naar huis. Onze tuin ziet er uit als een, nou ja, een strandjutters tuin! Ik ben zo iemand die in de categorie “romanticus die de tuin versierd met kleurrijke boeien” valt! 

Zo, nu ga ik vertellen over de deken die op al die strandjutten geïnspireerd is…  Mijn Strandjutters deken is een ontwerp waar ik super blij mee ben en ik ben heel tevreden over hoe hij samengekomen is.

Hier zijn een paar preview foto’s, waar ik bewust niet alles op laat zien! Na deze foto’s is er een link, daar KUN je op klikken als je de deken al helemaal wilt zien voordat de CAL start, maar je kunt je dus ook laten verassen….

Ik weet dat sommige mensen liever wachten tot de CAL start voordat ze de hele deken zien. Als je de deken al wél helemaal wilt zien, klik dan op deze link:  Beachcombing Deken – Volledige deken – PDF bestand

Mijn eerste deken, de Seaside Stashbuster werd in toeren gehaakt, de tweede, de Changing Tides deken werd in de rondte gehaakt, dus het voelde logisch om nu iets met losse vierkanten te doen. Maar ik wilde niet alleen maar vierkanten, dus het is een combinatie van toeren en vierkanten om een rechthoekige deken te maken… Ik hoop dat jullie er net zoveel van houden als ik!

Ik heb twee versies van deze deken gehaakt – eentje met acryl DK garen en eentje met katoen 4draads. Ik ben heel blij om te vertellen dat The Knitting Network me weer ondersteund bij dit project, door garenpakketten aan te bieden voor deze Beachcombing Deken! The Knitting Network is een webshop met wereldwijde verzending, eco-vriendelijke verpakkingen en het is een super tof bedrijf! Coastal Crochet krijgt een kleine commissie voor elk verkocht pakket, wat ik erg waardeer.

ACRYLIC garenpakket: Scheepjes Colour Crafter DK 100% acrylic Yarn Packs

COTTON garenpakket: Scheepjes Catona 4ply 100% cotton Yarn Packs

Koop je het garen liever via een Nederlandse webwinkel? Dat kan, Caro’s Atelier heeft er ook twee pakketten van gemaakt. Een Mooi Gebaar krijgt dan een kleine bijdrage, die ik voor dit project door zal overmaken naar Coastal Crochet. Wel zo eerlijk! Klik daarvoor op deze link: Caro’s Atelier Beachcombing deken garenpakket!

De deken is ontworpen met Scheepjes garen met een keuze uit de Colour Crafter bollen, die bestaan uit 100% acryl DK gewicht, of Catona wat een 100% katoen garen is met 4 draden.

Scheepjes is een Nederlands garenmerk (en het betekent “kleine bootjes”, goh ;)). Coastal Crochet is half-Nederlands en houdt van kleine bootjes en alle andere kust-gerelateerde dingen, dus daarom is Scheepjes een perfecte keuze voor deze CAL. Ik gebruik Scheepjes al jarenlang en ik weet dat de kwaliteit van de garens absoluut briljant is en de kleuren waarin de garens komen zijn ook geweldig!

De Colour Crafter acryl bollen zijn goedkoop, slijten niet en zijn makkelijk om mee te haken. Acryl garens zijn uitstekend geschikt voor alle activiteiten waar dekens voor gebruikt kunnen worden. Ik heb de volgende kleuren gekozen…

Scheepjes Colour Crafter Kleurenpakket Beachcombing deken

Met het acryl garen is de deken ongeveer 130 bij 110 centimeter.

Garenpakketen kun je hier bestellen:

https://www.theknittingnetwork.co.uk/beachcombing-blanket-acrylic-colour-pack

Ik heb de volgende garens gebruikt:

 • Kleur A: 2 x 100g bollen Gouda (1081)
 • Kleur B: 1 x 100g bol Helmond (1724)
 • Kleur C: 3 x 100g bollen Barneveld (1005)
 • Kleur D: 2 x 100g bollen Den Helder (1068)
 • Kleur E: 1 x 100g bol Eelde (1422)
 • Kleur F: 1 x 100g bol Terneuzen (1821)
 • Kleur G: 1 x 100g bol Leeuwarden (1711)
 • Kleur H: 1 x 100g bol Urk (1034)
 • Kleur I: 1 x 100g bol Middelburg (1003)
 • Kleur J: 1 x 100g bol Texel (1019)

14 bollen in totaal.


Het Catona katoen is prachtig germerceriseerd katoen in garen gewicht klasse 4ply. Het is wat dunner garen dan het acryl, maar heeft toch nog een lekker gewicht. Ik heb de kleuren zo goed mogelijk weten te matchen met de kleuren van de acryl-variant, maar ze zijn niet exact hetzelfde. De gele kleur is minder zand-achtig dan in de acrylversie. Hier zijn mijn kleuren…

Scheepjes Catona Kleurenpakket Beachcombing deken

Als je het Catona garen gebruikt, wordt je deken iets kleiner: 115 bij 95 centimter.

Het garenpakket kun je via deze link kopen:

https://www.theknittingnetwork.co.uk/beachcombing-blanket-cotton-colour-pack

Ik heb de volgende kleuren gebruikt:

 • Kleur A: 3 x 50g bollen Primrose (522)
 • Kleur B: 2 x 50g bollen Lilac Mist (399)
 • Kleur C: 5 x 50g bollen Bridal White (105)
 • Kleur D: 3 x 50g bollen Vivid Blue (146)
 • Kleur E: 2 x 50g bollen Tropic (253)
 • Kleur F: 2 x 50g bollen Apple Granny (513)
 • Kleur G: 2 x 50g bollen Royal Orange (189)
 • Kleur H: 3 x 50g bollen Cyan (397)
 • Kleur I: 2 x 50g bollen Cornflower (511)
 • Kleur J: 2 x 50g bollen Sky Blue (510)

Dus 26 bollen in totaal

Het is altijd een goed idee om je garen te labelen voor je begint…

Spanning 

Het is ook altijd een goed idee om een proeflapje te maken voordat je aan de CAL begint. Dit is heel belangrijk bij het kiezen van de juiste haaknaaldmaat voor JOUW deken. Lees hier meer over verderop in dit bericht.

Deze CAL zal 12 weken duren en eindigt op 26 juni. 

Names Iris van Een Mooi Gebaar: LET OP: De Nederlandse vertaling wordt zo snel mogelijk na het online komen van de Engelse versie vertaald. Soms zal dit binnen een paar uur zijn, maar soms zal het pas aan het eind van het weekend zijn. Een Mooi Gebaar is een eenvrouwsbedrijf, naast een gezin met drie kleine kinderen en daarnaast ben ik ook nog geboorte-doula, wat ervoor zorgt dat mijn werkdagen soms onvoorspelbaar zijn. Ik hoop op jullie begrip hiervoor! Als er een nieuw patroondeel online komt, wordt dit altijd op de Facebookpagina aangekondigd!

De deken wordt elke vrijdag, 12 weken lang, gepubliceerd op deze website. Het is gratis en toegankelijk voor iedereen. Het patroon is in het Engels ook beschikbaar als advertentievrije-printervriendelijke PDF op Ravelry. Je betaalt daar dan één keer voor en krijgt elke week toegang tot een nieuw stuk.

Het patroon staat gratis op mijn website zodat iedereen kan meedoen. Ik weet zeker dat mijn liefde voor haken wel duidelijk is, maar ik moet ook mijn boterham verdienen. Je kunt op verschillende manieren Coastal Crochet steunen: door het kopen van de garenpakketten bij The Knitting Network, door het kopen van de PDF op Ravelry of door me te steunen via mijn nieuwe Patreon pagina: www.patreon.com/coastalcrochet

Heel erg bedankt voor al jullie support!

De Beachcombing deken is de derde CAL die ik hier op mijn site plaats en ik heb heel veel zin om weer met velen van jullie dit avontuur aan te gaan! Deze jaarlijkse CALs zijn echt heel bijzonder… het brengt mensen van over de hele wereld samen in een gedeelde ervaring van haken en creativiteit!! Het is de gemeenschap die zich rond zo’n CAL opbouwt die het zo speciaal en heerlijk maakt om te haken. Voor deze CAL heb ik de volgende hashtags bedacht: #beachcombingblanket #beachcombingcal en #coastalcrochetcal dus gebruik die alsjeblieft als je over dit project iets plaatst!

Er is ook een geweldige Engelstalige (!) Facebookgroep, die Coastal Crochet CAL heet, waar je mensen kunt ontmoeten, kunt genieten van alle kleurencombinaties en vragen kunt stellen… Coastal Crochet CAL Facebook Groep

Dat was alle informatie over de Beachcombing CAL… bedankt voor alle interesse en ik hoop dat velen van jullie mee zullen doen met deze deken!

Proeflapje Scheepjes Colour Crafter garen Beachcombing deken

Hier is wat meer informatie over de spanning voor deze deken, zodat je de juiste haaknaaldmaat kunt kiezen.

Spanning verschilt behoorlijk van persoon tot persoon. De een haakt strak, de ander losser. Er is geen goede of slechte spanning, het betekent gewoon alleen dat je soms een andere haaknaald moet gebruiken om dezelfde resultaten te krijgen. Er komt ook een stuk persoonlijke voorkeur bij kijken of je van lossere steken houdt die wat soepeler vallen, of dat je van strakkere steken houdt. Een deken heeft natuurlijk wel iets van soepelheid nodig, maar ik hou er persoonlijk niet zo van als de steken te los zijn, omdat het gewicht van de deken de steken ook nog wat uit elkaar trekt bij gebruik.

Ik schijn strakker te haken dan vele anderen. Sommigen van jullie zullen een lossere spanning hebben en dan gebruik je met dezelfde haaknaaldmaat meer garen. De garen hoeveelheden in de pakketten hebben wel wat speling, maar om er zeker van te zijn dat je niet zonder garen komt te zitten, moet je spanning zo dicht mogelijk bij de mijne uitkomen.

Ik heb een proeflapje gemaakt van Colourcrafter acryl. Ik heb een 4,5 mm haaknaald gebruikt, maar ik weet dat veel mensen eerder een 4 mm haaknaald nodig hebben om dezelfde spanning te bereiken. Dit vierkantje is 20 vasten naast elkaar, met 20 toeren boven elkaar.

Zoals je kunt zien zijn 11 steken naast elkaar en 12 toeren 5 bij 5 centimeter. Als je minder steken hebt, dan is je spanning losser dan de mijne en moet je een kleinere haaknaald gebruiken, bijvoorbeeld een 3,5 mm of 4 mm.

De steken moeten behoorlijk stevig aanvoelen. Denk erom dat dit niet is hoe de deken uiteindelijk aan gaat voelen, omdat de meeste steken in deze deken “hogere” steken zijn, waardoor je automatisch meer soepelheid krijgt.

Hier is een kleiner proeflapje met slechts 10 steken en 6 toeren stokjes. Ik heb dezelfde haaknaaldmaat gebruikt, maar je kunt zien dat het er losser/opener uit ziet, door de hogere steken.

Proeflapje Scheepjes Catona garen Beachcombing deken

Hier is mijn proeflapje voor de Catona variant van de deken. Ik heb een 3,5 mm haaknaaldmaat gebruikt, maar ik haak vrij strak, dus veel mensen zullen met een 3.0 mm haaknaaldmaat beter in de buurt komen van mijn proeflapje. Dit proeflapje is 20 vasten naast elkaar en 20 toeren boven elkaar.

Zoals je kunt zien zijn 12 steken naast elkaar en 13 toeren boven elkaar ongeveer 5 centimter bij 5 centimeter. Als je minder steken hebt, is je spanning losser en moet je haaknaald kleiner nemen, een 2.5 mm of 3.0 mm haaknaald. 

Het katoen garen voelt harder aan dan het acryl garen en de vasten zullen stevig aanvoelen. De uiteindelijke deken is behoorlijk zwaar en dat gewicht trekt de steken weer een beetje uit elkaar, dus je moet niet met te losse steken willen beginnen.

Veel plezier met de voorbereiding! Ik heb er zin in!

Review Hélène

Nadat ik voorzichtig begonnen was aan het volgen van “Een Mooi Gebaar”, kwam er een foto van deze CAL langs. Na wikken en wegen besloten mijn kinderen dat ik deze deken ging haken, door het pakket voor mijn verjaardag te kopen.

De Beachcombing van Coastal Crochet is een Engels patroon wat door een mooi gebaar in het Nederlands is vertaald.  Het garenpakket van Scheepjes Colour Crafter kwam bij Caro’s Atelier vandaan. 

Het patroon was duidelijk beschreven met veel foto’s. Ook werd het patroon ondersteund door Engelstalige filmpjes van de ontwerpster. Die super goed te volgen waren.

Ik zelf vond het pakket garen wat aan de krappe kant (de kleuren Leeuwarden en Eelde), wat ik opgelost heb door in de lokale wolwinkel garen bij te kopen. Ik weet niet of het kwam omdat ik de deken met een naald groter gehaakt heb. 

Het was een feestje om deze deken te haken.

Een vriendin van mij was helemaal verliefd op het patroon, en ik vond het toen leuk om de deken voor haar te haken in haar favoriete kleuren. Die deken is gehaakt met Stylecraft Special DK. Deze deken voelt zachter aan als het originele pakket.

Hélène

Belangrijke links bij dit project

🌊Een Mooi Gebaar Facebookpagina
🌊Een Mooi Gebaar Instagram
🌊Garen via Caro’s Atelier
🌊Coastal Crochet Facebookpagina
🌊 Coastal Crochet Instagram
🌊Coastal Crochet Facebook groep
🌊Garen via the Knitting Network
🌊Algemene informatie van deze CAL
🌊 Week 1 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 2 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 3 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 4 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 5 van de Beachcombing CAL 
🌊 Week 6 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 7 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 8 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 9 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 10 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 11 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 12 van de Beachcombing CAL

Myriam Van Bavel

Saturday 13th of June 2020

Staat week 9 al ergens vertaald?

Iris van Meer

Saturday 13th of June 2020

https://eenmooigebaar.nl/coastal-crochet/beachcombing-deken/week-9

Veel haakplezier ermee!

Monique Schenk

Saturday 13th of June 2020

Hallo, Ben erg blij met dit patroon, super leuk om te maken. Vind het alleen jammer dat hier op de side het maar gaat tot week 8, komen week 9 en 10 nog op deze side te staan. Alvast bedankt, groetjes Monique Schenk

Iris van Meer

Saturday 13th of June 2020

Natuurlijk komen alle delen er gewoon op te staan <3 Deel 9 staat er al sinds vorige vrijdag op, deel 10 staat er nu net op

https://eenmooigebaar.nl/coastal-crochet/beachcombing-deken/week-10/

Monique Schenk

Wednesday 6th of May 2020

Hoi, Allereerst het is een super patroon 👍. Als ik week 4 hierboven aanklik komt het patroon wel maar de filmpjes (in het Engels) niet . Hebben jullie een oplossing. Groetjes

Iris van Meer

Thursday 7th of May 2020

Dankjewel voor het melden Monique! Ik heb alle links opnieuw toegevoegd, dus als het goed is kun je nu weer wél de filmpjes bekijken!

Corry Wondergem

Monday 4th of May 2020

Wanneer komt week 4

Everdina

Sunday 3rd of May 2020

Waar kan ik deel 3 vinden