Skip to Content

Beachcombing Deken Haken – Week 12

Beachcombing Deken Haken – Week 12

De allerlaatste week van de Beachcombing deken van Coastal Crochet is alweer aangebroken!

Welkom bij de laatst week van de Beachcombing Crochet-Along – het is week 12 

Wat een geweldig haak-reis hebben we gemaakt met z’n allen! Ik vond het heel bijzonder om met zoveel mensen te delen. Of je nu mee gehaakt hebt, of vooral meegekeken, ik ben zo blij dat je met me mee hebt gereisd! 

En dan nu de laatste video! Het was echt een feestje om die elke week op te nemen aan de kust, speciaal voor jullie, om wat extra’s toe te voegen aan deze CAL. Bedankt voor de vele, lieve feedback erop. Deze week deel ik iets anders met jullie …

Net zoals bij het afronden van mijn vorige CALs, voel ik me vrij emotioneel nu. Na zoveel maanden hard werken én veel haakplezier, ben ik een beetje overweldigd! Zeker door het zien van al jullie prachtige dekens, het voelt altijd zo speciaal!

Ik vond het moeilijk om dit onder woorden te brengen en precies op het moment dat ik daarmee zat te worstelen, kreeg ik een prachtig gedicht op gestuurd van één van de volgers. Ik hoefde de woorden niet meer te vinden, Jane (ook bekend als Jessie) had dat al voor me gedaan. Ik heb in de video van deze week het gedicht hardop voorgedragen, maar hier is ook: 

Life can be a beach
I’m still in total disbelief as I gaze down at my knee
And see this gorgeous blanket here that’s
being CROCHETED by ME?!

Three months ago I didn’t know what
C. A. L. could mean..
“Who even IS this Cal..?” I mused.. 
“He’s rarely ever seen!”

I hadn’t learned to hold a hook consistently back then
Or to wind the wool around my hand – I’d hold it like a pen

I only learned some basics last year, made a scarf or two
I’d start a row with 40 stitches…. end with 62

So this was quite the leap of faith and I
truly never dared
To hope I’d make it to Week 12.. I was green and slightly scared!

But through these crazy lockdown days I’ve watched my work unfold
And proved that dogs CAN learn new tricks despite them being old

Oh the joy of Friday mornings with
Eleonora on her beach,
This grounding mindful lady with a gift to
share and teach

Who has generously guided us each step
along the way
To create the complex works of art we’re
looking at today

She’s shown us all the treasures which
formed the base of her design
And what a fab result it is – I’m chuffed to bits with mine!

I’ve tackled shells and bobbles.. hold my
yarn now like a pro
And if I’ve had a query there’s always someone there who’ll know

The Facebook gang who patiently will
share their expertise
To get beginners back on track and make us feel at ease

Who praise our choice of colours and
encourage all the way
Those folks have made this such a joy –
and stopped me going grey!

Together we have tackled stitches
previously unknown
We’ve ‘raised our posts’ and raised our
game as square by square we’ve grown

Who knew I’d be referring to amphibians
and fruits
As ‘frogging puffy pineapples’ formed part of my pursuits?

(Though frankly life’s too short to crab
stitch – what’s all THAT about?
I simply couldn’t do it so I mainly missed it out!)

A true labour of love through Spring and a gift to always treasure
Each moment of this journey has been
sheer unrivalled pleasure

So THANK YOU lovely Eleonora – for your
talented idea
You’ve made a Yorkshire lady pretty proud and thrilled up here

Your weekly strolls with Salty have inspired a world art form
And Lockdown memories now for me are
blue and cream.. and warm!
Jane Smithson
Juni 2020

Heel erg bedankt Jessie! Ik kreeg tranen in mijn ogen bij dit gedicht. Ik heb er geen woorden meer voor, behalve woorden van dankbaarheid voor iedereen die mee deed.

Net zoals bij eerdere CAL’s, is het vooral de community, de gemeenschap, die het zo bijzonder maakt. Als je er even over na denkt, is het zo bijzonder dat één ontwerp al in meer dan 40 landen is gehaakt!

Deze week waren er ook weer heel veel prachtige foto’s op Instagram en in de Facebook ‘Coastal Crochet CAL‘ groep…

Het is heerlijk geweest om alle prachtige dekens te zien steeds, soms in de originele kleuren, soms in prachtige individuele kleurkeuzes. Ruty, uit Israël, stuurde me deze foto! Niet iedereen zit immers op Instagram of Facebook, dus ge-emailde foto’s zijn ook heel erg welkom

Ik ben zo blij dat er nu overal ter wereld Beachcombing dekens liggen die nog jarenlang gekoesterd zullen worden. Net zoals alle strandjutters vondsten lang gekoesterd worden: een prachtige schelp, een mooi stuk zeeglas of een perfect gladde kiezel!

Dit is ook een speciale foto…. we konden eindelijk weer eens wat familieleden ontmoeten, buiten, dit weekend en dat betekende dat ik eindelijk de deken van mijn schoonzus en nichtje kon zien!! Hier is ie, naast de mijne..

De timing van deze CAL was iets wat ik natuurlijk nooit kon plannen of me kon voorstellen. Middenin een wereldwijde pandemie, waardoor mesnen extra veel plezier, comfort, afleiding en verbinding konden krijgen door het haken van deze deken! Dat maakte het extra speciaal… Terwijl veel landen de lockdown opheffen hoop ik dat dit gevoel van saamhorigheid door onze gedeelde haak-reis blijft… de dekens kunnen zo bijdragen aan een betere wereld, hoop ik

Zoals altijd, kunnen de mensen die het Engelstalige haakpatroon hebben gekocht nu de volledige versie downloaden op Ravelry:

Ravelry Pattern for Beachcombing Blanket


We hebben nog maar twee toeren te gaan om onze deken af te ronden. Deze zijn geïnspireerd op strandjutvondsten die door de mens gemaakt zijn! 

De eerste toer is in de kleur van de visnetten…

En dan de allerlaatste toer, de Pom Pom Bobbel, die is geïnspireerd op boeien!

Ik denk dat dit de perfecte afwerking is voor onze dekens…

Voor we de laatste toeren haken, wil ik nog wat foto’s delen die ik in de afgelopen maanden gemaakt heb van mijn afgeronde dekens..

En dan nog een paar foto’s van gisteren, op de heetste dag tot nu toe van dit jaar….

Laten we die allerlaatste toeren gaan haken! 

Hier is de tutorial voor deze week. 

Week 12 – Deel 2 van de rand – Visnetten en boeien

De laatste twee toeren van de rand zijn geïnspireerd op visnetten en boeien die je kunt vinden als je strandjutter bent!

We gebruiken twee kleuren: Kleur E en G. 

Let op: je gaat door met haken waar je in week 11 gestopt bent. Ik raad je aan om een steekmarkeerder in de middelste hoeksteek te doen, omdat het makkelijker is om de hoeksteek daarmee te herkennen in de toer erna. Als je de pompombobbels haakt is het heelbelangrijk dat je onder zowel de bovenste (of de linkerdraad als je er van boven naar kijkt) en de achterste draad van de lossen mee te nemen, zodat de bobbels de best mogelijke vorm krijgen.

———

Pompon bobbel: 4 lossen, 4samengehaaktestokjes in de derde losse vanaf de haaknaald (ga onder beide draden door), 3 lossen, 4samengehaaktestokjes in de derde losse vanaf de haaknaald, ga onder beide lussen door, halve vaste in eerste van vier beginlosse door beide lussen, 1 losse.

Toer 5: Met de goede kant naar je toe, hecht je KLEUR E aan in alleen de achterste lus van een willekeurige steek, 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in achterste lus van elke steek, met 3 stokjes in de achterste lus van de middelste hoeksteek. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, hecht af. [195 steken langs boven- en onderzijde, 241 steken aan de zijkanten + 1 extra steek voor elke hoek]

Toer 6: Met de goede kant naar je toe hecht je KLEUR G aan in een rechterbuitenhoek aan de bovenkant of onderkant (niet de hoeksteek), 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek, vaste in volgende 9 steken, *1 pomponbobbel, (vaste in 11 steken, pompomponbobbel) 16 keer, vaste in elke steek tot einde zijde, vaste in hoeksteek, 1 pomponbobbel, (vaste in 11 steken, pompombobbel) 21 keer, vaste in elke steek tot einde zijde, vaste in hoeksteek, 1 pompombobbel, ** vaste in volgende 10 steken, herhaal vanaf * tot laatste zijde bij **, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten, hecht af en werk alle draadjes weg. [17 pompombobbels langs boven en onderzijde, 21 pomponbobbels langs andere zijdes, + 1 pompombobbels in elke hoek]

En dan nog één allerlaatste foto van alle dekens samen! 

En nu?

Volgende week begint er via Hobbycraft een Granny Square Month vierkant wat ik ontworpen heb, geïnspireerd op één van de vierkanten uit de deken. Dat vierkant komt volgende week vrijdag online!

En er zitten nog veel andere projecten in de pijpleiding…. mijn haaknaalden staan nooit stil!

Dankjewel voor het lezen, ik waardeer jullie echt allemaal heel erg voor jullie interesse in mijn haakwerk…

Geniet van je dekens en veel haakplezier iedereen!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!