Skip to Content

Week 1

Week 1

Beachcombing Deken – Week 1 – Coastal Crochet

Het eerste deel van de Beachcombing deken van Coastal Crochet is gepubliceerd en ik mag ‘m hier voor jullie naar het Nederlands vertalen. Leuk hè?

PS: Klik hier om naar week 2 te gaan!

Het begint eindelijk! Hallo en welkom bij week 1 van mijn nieuwe deken, die in crochet along (CAL) stijl wordt uitgebracht. De deken heet de Beachcombine Deken Wat fijn dat je mee leest…. in de komende 12 weken haken we samen deze deken!

Hier is een video van precies één week geleden als introductie.

Alle videos zijn in het Engels. Daar kan ik niets aan veranderen… Hopelijk lukt het je om het te volgen!

Je kunt alle algemene informatie voor deze deken, zoals de gareninformatie en de inspiratie achter de deken, vinden op de algemene informatiepagina van de Beachcombing deken. 

Ik kon me natuurlijk niet bedenken dat het begin van deze CAL middenin een wereldwijde pandemie zou vallen. Het coronavirus zorgt voor vreemde, zorgelijke en onzekere tijden. Veel mensen moeten thuis blijven en een deken haken zal voor hen een welkome afleiding zijn. Je kunt je dan even ergens op richten in deze moeilijke tijd. Onze levens worden op zoveel manieren beïnvloed door het virus. Ik hoop echt dat deze CAL mensen samenbrengt van overal ter wereld… het groepsgevoel bij zo’n CAL is altijd al speciaal, maar nu meer dan ooit.

Je kunt op Instagram en Facebook onderdeel zijn van die gemeenschap. Er is een levendige Engelstalige Facebookgroep: Coastal Crochet CAL waar je foto’s kunt delen, vragen kunt stellen en samen kunt komen. Iedereen kan lid worden. Ook op Instagram kun je je foto’s delen en met anderen in contact komen. De hashtags voor deze deken zijn #beachcombingblanket #beachcombingcal en #coastalcrochetcal … Ik hou deze hashtags en de Facebookgroep in de gaten en deel elke donderdag een overzichtje van jullie foto’s!

Je kunt natuurlijk ook Een Mooi Gebaar volgen op Facebook, je aanmelden voor de Een Mooi Gebaar Facebookgroep. Als je de hashtag #eenmooigebaar toevoegt aan je bericht op Instagram, kan ik ook meegenieten! 

Mijn twee dekens, op het strand, de ene in katoen en de ander in acryl…

Het volledige Engelstalige patroon is ook in PDF formaat te koop.

Pattern for Beachcombing Blanket – Ravelry

Je betaalt dan één keer en krijgt elke week het nieuwe deel in je Ravelry bibliotheek. Je krijgt dan een printvriendelijk patroon met US en UK terminologie. Er is een versie met foto’s en ook een printversie met alleen tekst.

Deze optie is NIET in het Nederlands beschikbaar!

Voor we beginnen wil ik graag wat strandjutters inspiratie met je delen…

Op deze foto was ik aan het strandjutten in 2017..  Searching for Sea Glass in Seaham…

Strandjutten kan zo’n heerlijke bezigheid zijn… Maar eerst heb je laaggetijde nodig om het strand op te kunnen. Op deze foto’s zie je dat er weinig gelegenheid is om op het strand te lopen als het vloed is… Maar de zee laat zulke mooie dingen achter als het water zich even terugtrekt….

Het eerste vierkant heeft alle kleuren van een strandjutters dag. Ik heb 10 kleuren gebruikt in de deken en ze zitten ook allemaal in dit eerste vierkant.

Er zijn de kleuren en texturen van het zand, de stenen en de kalkbrokken waartussen we zoeken….

De kleuren van de zee die zich op de kust stort…

De kleuren van de natuurlijke vondsten die je kunt doen…. 

En de kleuren van de door-mensen-gemaakte dingen….

Ik zal een paar strandjutters avonturen met jullie delen in de komende weken…. Als je over het strand loopt zijn zelfs simpele voetafdrukken in het zand mooi…

Laten we beginnen 

Spanning

Spanning verschilt nogal van persoon tot persoon. Sommige mensen haken strak, andere veel losser. Kijk alsjeblieft bij het stukje over spanning op de algemene informatie pagina van de Beachcombing CAL. Het is belangrijk dat je spanning klopt, zodat je uitkomt met het garen dat je gekocht hebt. Het is ook fijn als je deken lekker “valt” en niet te stijf wordt. Belangrijk dus, zo’n proeflapje!

Stekenuitleg

Lossesla de draad om en haal door de lus op de haaknaald
Halve vastesteek de haaknaald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek of ruimte én door het lusje op de haaknaald heen.
Lossenruimte: de ruimte die je creëert als één of meerdere lossen tussen andere steken invallen.
Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
HalfstokjeSla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen. 
Stokje
Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen.
DubbelstokjeSla de draad twee keer om de haaknaald, steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3.
Driedubbelstokje: Sla de draad drie keer om de haaknaald, steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 4.
Popcorn: 5 stokjes in de volgende steek, haaknaald uit de lus. Steek de haaknaald van voor naar achteren door de bovenkant van het eerste van de vijf stokjes, schuif de lus er aan de achterkant overheen en trek de lus naar voren.
Reliëfdubbelstokje-voor: haak een dubbelstokje, maar in plaats van IN de steek zoals gebruikelijk, steek je de haaknaald nu van voor naar achteren naar voren OM de stam van de steek heen.
Reliëfstokje-achter: haak een stokje, maar in plaats van IN de steek zoals gebruikelijk, steek je de haaknaald nu van achteren naar voren naar achteren OM de stam van de steek heen.
Reliëfstokje-voor: haak een stokje, maar in plaats van IN de steek zoals gebruikelijk, steek je de haaknaald nuvan voor naar achteren naar voren OM de stam van de steek heen.
Reliëfdriedubbelstokje-voor: haak een driedubbelstokje, maar in plaats van IN de steek zoals gebruikelijk, steek je de haaknaald nu van voor naar achteren naar voren OM de stam van de steek heen.


Tips

Het kan helpen om een steekmarkeerder in de bovenkant van de keerlossen/beginlossen te doen aan het begin van elke toer, zodat je aan het eind van de toer beter weet waar je moet sluiten.

Ik heb heel veel (Engelstalige!) YouTube tutorials opgenomen om je te helpen met dit patroon. De tutorials vervangen het geschreven patroon echter niet, dus je moet ook het patroon bij de hand hebben terwijl je de videos bekijkt en de deken haakt. De tutorials zijn opgeknipt in kleinere stukjes, zodat ze allemaal niet langer dan 15 minuten zijn. Ik zet de links steeds bij de goede toeren in het patroon

Hier is de tutorial voor toeren 1-3

Week 1 – Het middelste Beachcombing vierkant

Alle kleuren worden gebruikt in dit vierkant. Van het zand in het midden, de steentjes en de kalkbrokken waar tussen je zoekt, tot de uiteenlopende kleuren van de vondsten.

Bij dit vierkant heb je de goede kant de hele tijd naar je toe liggen.

Gebruik Kleur A,haak 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te maken.

Toer 1 (goede kant): 3 lossen (telt als stokje nu en in het hele patroon), 11 stokjes in de ring. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af. [12 steken]

Toer 2: Hecht Kleur B aan in een willekeurig stokje, 3 lossen, 2 stokjes in dezelfde steek. Popcorn in de volgende steek, (3 stokjes in de voglende steek, popcorn in de volgende steek) tot einde, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. [24 steken, inclusief 6 popcorns]

Let erop dat je bovenin de popcorns haakt in deze volgende toer. 

Toer 3: Hecht Kleur A in de bovenkant van een popcorn aan. 3 lossen, 2 stokjes in de volgende steek. Steek overslaan, haak 1 reliëfdriedubbelstokje-voor om de steek eronder van toer 1, 2 stokjes in volgende steek. *Stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek, steek overslaan, haak een reliëfdriedubbelstokje-voor om de steek eronder van toer 1. 2 stokjes in volgende steek. Herhaal vanaf * nog 4 keer, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. [36 steken, inclusief 6 reliëfsteken]

Hier is de Engelstalige YouTube video tutorial voor toeren 4-6

Toer 4: Hecht Kleur C aan in een willekeurige reliëfsteek van de vorige toer, 3 lossen, stokje in dezelfde steek. Stokje in volgende steek, popcorn in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek, popcorn in volgende steek, stokje in volgende steek. *2 stokjes in volgende steek, stokje in volgende steek, popcorn in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek, popcorn in volgende steek, stokje in volgende steek. Herhaal vanaf * 4 keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [48 steken, inclusief 12 popcorn]

Let op: haak in de bovenkant van de popcorns in de volgende toer

Toer 5: Hecht Kleur A in de bovenkant van een linkerpopcorn (waar twee popcorns naast elkaar zitten, daar de linker van), 3 lossen, 1 stokje in dezelfde steek. *Stokje in volgende 2 steken, steek overslaan, haak reliëfdriedubbelstokje-voor om de reliëfsteek van toer 3, 2 stokjes in voglende steek, stokje in elk van de volgende 2 steken, volgende steek overslaan, haak een reliëfdriedubbelstokje-voor om de reliëfsteek van toer 3,** 2 stokjes in de volgende steek, herhaal vanaf * 5 keer, eindig de laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht niet af. [60 steken, inclusief 12 reliëfsteken]

Toer 6: 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in dezelfde steek, halfstokje in volgende 3 steken. Reliëfstokje-voor om volgende steek, (2 halfstokjes in volgende steek, halfstokje in volgende 3 steken, reliëfstokje-voor om volgende steek) tot het einde, halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af. [72 steken, inclusief 12 reliëfsteken]

Halfstokjes zijn uniek. Ze hebben drie lusjes aan de bovenkant van de steek. Zorg ervoor dat je in toer 7 in de achterste twee lusjes van de halfstokjes haakt. Laat het voorste lusje vrij, daar haak je in toer 8 in. Als je in de stokjes haakt, haak je alleen in de achterste lus. 

Hier is de Engelstalige video tutorial voor toeren 7 – 9. 

Toer 7: Hecht Kleur D aan in de middelste steek van een 5 halfstokjes groep tussen de reliëfsteken. 4 lossen (telt als eerste dubbelstokje), (dubbelstokje, 2 lossen, 2 dubbelstokjes in dezelfde steek). *Dubbelstokje in volgende 2 steken, stokje in volgende 2 steken, halfstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 5 steken, halfstokje in volgende 2 steken, stokje in volgende 2 steken, dubbelstokje in volgende 2 steken. **(2 dubbelstokjes, 2 lossen, 2 dubbelstokejs) in volgende steek, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in vierde beginlosse. Hecht niet af (doe een steekmarkeerder in de lus terwijl je toer 8 haakt). [21 steken aan elke zijde]

Je haakt nu de kreeftsteek in de voorste lussen van de halfstokjes van toer 6. De kreeftsteek is eigenlijk vasten die je de “verkeerde” kant op haakt: dus van links naar rechts in plaats van van rechts naar links. Gebruik een haaknaaldmaat 1 mm KLEINER voor deze toer.

Toer 8: Gebruik een kleinere haaknaald, hecht Kleur C aan in een voorste lus van een halfstokje van toer 6, steek de haaknaald vanaf de onderkant in, 1 losse, haak de kreefsteek in elke voorste lus rondom, halve vaste in eerste losse, hecht af en werk de draadjes weg.

Toer 9 Steek de goede haaknaaldmaat weer in de lus van toer 7, 3 lossen, stokje in de volgende steek. *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in elke steek tot einde van de zijde, herhaal vanaf * twee keer (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in elke steek tot einde, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [25 steken per zijde]

De videotutorial voor toeren 11-14

Toer 10 Hecht Kleur C aan in een willekeurige hoekruimte. 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), vaste in dezelfde hoekruimte. *losse, steek overslaan, vaste in voglende steek) tot laatste steek van de zijde, laatste steek overslaan, **vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig de laatste herhaling bij **, halve vaste in eerste losse, hecht af. [14 steken per zijde, met 13 1-lossenruimtes er tussen]

Toer 11: Hecht Kleur E aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), vaste in dezelfde hoek. *(losse, volgende steek overslaan, vaste in volgende 1-lossenruimte) tot laatste 1-lossenruimte van deze zijde, 1 losse, laatste steek overslaan, **(vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in eerste losse om toer te sluiten, hecht af. [15 steken per zijde, met 14 x 1-lossenruimte ertussen]

Toer 12: Hecht kleur F aan in een willekeurige hoekruimte en herhaal toer 11. [16 steken per zijde met 15 x 1-lossenruimtes ertussen]

Toer 13: Hecht kleur G aan in een willekeurige hoekruimte en herhaal toer 11. [17 steken per zijde met 16 x 1-lossenruimtes ertussen]

Toer 14: Hecht Kleur H aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte. Stokje in elke steek en lossenruimte tot einde zijde. *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in elke steek en lossenruimte tot einde zijde, herhaal vanaf * nog 2 keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [37 steken aan elke zijde, met 4 2-lossenhoekruimtes]

Hier is de tutorial voor toeren 15-16

Toer 15: Hecht Kleur I aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte. *(Reliëfstokje-voor om elk van de volgende 2 steken, reliëfstokje-achter om volgende 2 steken) 4 keer, reliëfstokje-voor om volgende 5 steken, (reliëfstokje-achter om volgende 2 steken, reliëfstokje-voor om volgende 2 steken) 4 keer, **(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [41 steken per zijde, met 4 x hoekruimte]

Toer 16: Hecht Kleur J aan in een willekeurige hoekruimte, 4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen), halfstokje in dezelfde hoekruimte. *Halfstokje in volgende 19 steken, volgende steek overslaan, haak een reliëfdriedubbelstokje-voor om de centrale steek van toer 14, halfstokje in volgende steek, steek overslaan, reliëfdriedubbelstokje-voor om dezelfde centrale steek van toer 14, halfstokje in als net, halfstokje in volgende 19 steken tot einde. **(halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af. [43 steken per zijde, met 4 x 2-lossenruimte]

In toer 17 plaatsen we de haaknaald weer steeds door de achterste twee lussen van de halfstokjes, waardoor het voorste lusje van elke steek vrij blijft om later in te werken. Let op: het eerste halfstokje van elke zijde is minder duidelijk te zien

Videotutorial voor toer 17-19: 

Toer 17 Hecht Kleur C aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, stokje) in dezelfde hoekruimte. *stokje in elk van de volgende 19 steken, volgende steek overslaan, reliëfdubbelstokje-voor om de reliëfsteek van toer 16, stokje in dezelfde steek, stokje in volgende 2 steken, reliëfdubbelstokje-voor om dezelfde steek aan de linkerkant van toer 16, steek overslaan, stokje in elk van de 19 steken tot einde toer, **(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht niet af. [47 steken per zijde, 4 x hoekruimte]

Toer 18: 3 lossen, stokje in volgende steek, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, *stokje in elke steek tot einde zijkant, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * twee keer, stokje in elke steek tot einde, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [51 steken per zijde en 4 hoekruimtes]

Je haakt nu de kreeftsteek in de voorste lussen van de halfstokjes van toer 16. De kreeftsteek is eigenlijk gewoon een vaste de verkeerde kant op, dus links naar rechts in plaats van rechts naar links. Gebruik een haaknaaldmaat KLEINER voor deze toer. 

Toer 19: Gebruik een kleinere haaknaald en Kleur A in de voorste lus van een willekeurig halfstokje van toer 16 die net rechts naar de twee reliëfsteken ligt, steek de haaknaald vanaf de onderkant in, 1 losse. Kreeftsteek in elke voorste lus tot einde zijkant, ga over de hoekruimte heen direct door naar de andere zijde en haak ook daar één kreeftsteek per halfstokje in de voorste lus van toer 16, tot je bij de linkerkant van de twee reliëfsteken komt. Hecht af. Herhaal vanaf * nog 3 keer.

Weave in all ends.

Daar is het begin van onze deken reis samen! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit te haken. Deel het alsjeblieft op social media!

Volgende week hebben we een ander vierkant, waar we er twee van maken. Twee keer zoveel haaktijd om naar vooruit te kijken!

Veel haakplezier!🌊Een Mooi Gebaar Facebookpagina
🌊Een Mooi Gebaar Instagram
🌊Garen via Caro’s Atelier
🌊Coastal Crochet Facebookpagina
🌊 Coastal Crochet Instagram
🌊Coastal Crochet Facebook groep
🌊Garen via the Knitting Network
🌊Algemene informatie van deze CAL
🌊 Week 1 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 2 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 3 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 4 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 5 van de Beachcombing CAL 
🌊 Week 6 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 7 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 8 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 9 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 10 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 11 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 12 van de Beachcombing CAL

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Martha

Friday 8th of May 2020

Bedankt voor de vertaling. Alleen in toer 5: *Stokje in volgende 2 steken, steek overslaan, haak reliëfdriedubbelstokje-voor om de reliëfsteek van toer 3, 2 stokjes in voglende steek, stokje in elk van de volgende 2 steken, volgende steek overslaan, haak een reliëfdriedubbelstokje-voor om de reliëfsteek van toer 3,** Het tweede Reliëfdriedubbel stokje-voor moet m.i. niet om het reliëfstokje, maar om een gewoon stokje.

Lucy

Monday 13th of April 2020

Hoi Iris, bedankt voor de goede vertaling, mede hierdoor zijn de Engels talige video's goed te volgen.