Skip to Content

Week 11

Week 11

BEACHCOMBING – WEEK 11

De Beachcombing deken is een ontwerp van Coastal Crochet en hier met toestemming voor u naar het Nederlands vertaald. De algemene informatie over dit project vind je hier, het vorige deel kan je via deze link vindenWeek 12 vind je via deze link!

Welkom bij week 11 van de Beachcombing CAL! Het is de enalaatste week en we gaan nu de hele belangrijke rand maken… 

In de video van deze week kun je van een ander uitzicht genieten… 

Het is een simpele rand, althans het begin… we eindigen volgende week wel met wat meer lol nog 😉 Maar eerst weer een mooie samenvatting van Instagram en de Facebook groep ‘Coastal Crochet CAL‘… 

Zijn ze niet schitterend?!  En ook prachtige locaties op de foto’s, nu de lockdowns in veel landen worden teruggeschroefd…

Voor de mensen die het Engelstalige patroon op Ravelry hebben gekocht, dat is weer bijgewerkt voor deze week:

Ravelry Pattern for Beachcombing Blanket

Ik vind het ook leuk om even “voor” en “na” foto’s van Salty te delen na haar eerste knipbeurt in bijna 5 maanden!

Ze ziet er echt uit als een ander hondje, niet waar? Het is zoveel beter voor haar, ze is weer een stuk enthousiaster nu!

We hebben een heerlijke zomeravond gehad met vloed eerder deze week, waardoor je mooie foto’s kunt maken….

En een bijna gouden zee… 

En de dag ervoor zat er een meeuw op de top van de cliff…

We beginnen de rand met simpele steken, om een goede balans aan te brengen in de deken. Het zijn maar 4 toeren deze week, maar daar doe je behoorlijk lang over!  

Stekenuitleg

Lossesla de draad om de naald en haal door de lus op de haaknaald heen.
Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, haal een lusje op. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
HalfstokjeSla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
Halve vastesteek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door het lusje op de naald.
Stokje Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
DubbelstokjeSla de draad twee keer om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes.
DriedubbelstokjeSla de draad drie keer om de haaknaald heen en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door twee lusjes heen) herhaal tot de lusjes op zijn.

Week 11 – De rand, deel 1

We haken de eerste vier toeren van de rand met 2 kleuren: KLEUR C en D. 

Ik raad je aan om een steekmarkeerder in de middelste hoeksteek te doen van elke hoek in elke toer, zodat je daarna beter weet wat de hoeksteek is. Je haakt in toer 2-4 steeds 3 steken in de middelste hoeksteek van de toer ervoor.

Hier is de video tutorial voor deze week:

Toer 1 (Goede kant) De eerste toer is een simpele ronde met vasten. Met de goede kant naar je toe, hecht je KLEUR D aan in de rechtersteek aan de onder- of bovenkant van de deken. 1 losse (telt niet als steek). 3 vasten in dezelfde steek (dit is de eerste hoek, doe een steekmarkeerder in de tweede vaste die je maakte, dat is de middelste hoeksteek). *Vaste in elke steek tot einde zijde, 3 vasten in laatste steek (dit is de tweede hoek, doe weer een steekmarkeerder in de middelste steek), haak vasten langs de zijkant van de deken, je haakt dan één vaste in de zijkant van een vasten of halfstokjes toer, 2 vasten in de zijkant van een stokjes toer en 3 vasten in de zijkant van een dubbelstokjes toer, 1 vaste in elke steek langs het zijpaneel, blijf zo door gaan langs de toereinden tot het einde van de zijde**, 3 vasten in eerste steek aan de andere kant van de deken, herhaal vanaf * naar het andere uiteinde van de deken, maar eindig dan bij **, halve vaste in eerste steek om toer te sluiten, keer om. [187 steken langs boven en onderzijdes, 233 steken in de zijkant, plus één hoeksteek in elke hoek]

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in elke steek rondom de deken, met 3 stokjes in elke middelste hoeksteek, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, keer om. [189 steken langs boven en onderzijdes, 235 langs de zijkanten + 1 hoeksteek in elke hoek]

Toer 3 (goede kant) 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in elke steek, met 3 halfstokjes in de middelste hoeksteek, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af, keer niet om. [191 steken langs onder- en bovenzijdes, 237 steken langs zijkanten + 1 hoeksteek in elke hoek]

Toer 4: met de goede kant naar je toe hecht je KLEUR C aan in de achterste 2 lussen van een willekeurige steek, 1 losse (telt niet als steek), vaste in de achterste 2 lussen van elke steek rondom, met 3 vasten in de middelste hoeksteek, halve vaste in eerste steek. Hecht af. [193 steken langs boven en onderzijdes, 239 steken langs de zijkanten plus 1 hoeksteek.]

Dat was het voor deze week…

Het is moeilijk voor te stellen dat volgende week alweer de laatste week is van deze CAL en dat alle dekens dan af zijn.

Veel haakplezier!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina