Skip to Content

Sunny Log Cabin Deken

Sunny Log Cabin Deken

Sunny Log Cabin deken – Attic24

De Sunny Log Cabin Blanket is de deken waardoor ik ooit verliefd ben geworden op alle patronen van Lucy van Attic24. Haar kleurgebruik en de eenvoudige combinatie van steken die dan tóch heel gaaf worden, inspireren mij altijd weer voor nieuwe projecten.

Deze grote vierkanten zijn geweldig om te maken: eenvoudig, kleurrijk en sprankelend. Lucy heeft de kleuren van deze deken “Sunny” genoemd. Het zijn 18 kleuren Stylecraft Special DK. Als je ze bij Woolwarehouse koopt, krijgt de ontwerpster van de deken een kleine bijdrage. Klik daarvoor hier. Als je via Caros Atelier je garen besteld, krijg ik zelf een kleine bijdrage. Bedankt!  Er is ook een tweede deel van dit patroon, dat vind je hier.

✿ Patrooninformatie ✿

Deze blokken zijn ongeveer 35 bij 35 cm groot. De Sunny Log Cabin vierkantjes worden uiteindelijk samen een deken van 4 bij 4 vierkanten. De totale deken meet ongeveer 150 bij 150 centimeter.

Elke granny begint met een zonnetje in het midden en heeft daarna 16 kleuren strips rondom het zonnetje. De volgorde van de kleuren van deze strips verandert steeds, waardoor je in de deken een heel gaaf patroon krijgt.

✿ Materiaal

18 bollen Stylecraft Special DK in de volgende kleuren: Claret, Lipstick, Bright Pink, Magenta, Fondant, Shrimp, Spice, Gold, Citron, Lime, Meadow, Sage, Petrol, Aster, Turquoise, Wisteria, Violet, Plum.

Je hebt een 4 millimeter haaknaald nodig voor dit garen, maar zorg er vooral voor dat je de juiste spanning/oppervlakte hebt. Hier volgt meer informatie over in dit blog. Je hebt ook 16 steekmarkeerders nodig, een schaar en een stopnaald.

✿ Kleuren

Als je het Sunny Yarn pakket gebruikt om deze deken te maken, is het handig om ergens duidelijk te maken welke kleur bij welke naam past. Knip daarvoor een stukje van ongeveer 10 centimeter van de draad af en knoop dat om de wikkel. Zo weet je welke kleur bij welke naam past.

✿ Spanning 

Bij haken verschilt het enorm van persoon tot persoon hoe strak je haakt. Voor een deken is het meestal niet zo’n probleem hoe groot of klein deze uitkomt. Als je echter een pakket besteld hebt, is het wel fijn en belangrijk dat je goed uitkomt met de hoeveelheid. Neem dus even de tijd om je eerste vierkantje op te meten en om deze eventueel opnieuw te doen met een andere maat als dat nodig is.

In het voorbeeld wordt Stylecraft Special DK garen gebruikt voor de Sunny deken, met de standaard haaknaald 4 millimeter. Nadat je de 5 toeren van de Sunny granny hebt gemaakt, moet je vierkantje ongeveer 10 bij 10 centimeter meten. Als je vierkantje groter is dan 10 centimeter, begin dan opnieuw met een kleinere haaknaald (3,5 of zelfs 3). Als je vierkantje groter is dan 10 centimeter, dan haak je strak en zul je opnieuw moeten beginnn met een grotere haaknaald (4,5 of zelfs 5 mm). Als je niet met een pakket werkt, maar met je eigen restjes, maakt het niet zoveel uit hoe groot het vierkantje is geworden.

De volledige tutorial van de Sunny Granny Square vind je hier. In deze tutorial wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de granny maakt, met uitgebreide foto-tutorial. Elke log granny begint met een Sunny Granny in het midden.

✿ Haakpatroon Sunny Log Cabin deken

Halve vaste: steek de haaknaald door de steek, sla de draad om en trek deze terug door de steek en door het lusje op de naald.

Stokjesla de draad om de naald, steek de naald door de aangegeven steek, strek het lusje door de steek heen (3 lusjes op de naald). Sla om en haal door 2 lusjes (2 lusjes op de naald), sla om en haal door de laatste 2 lusjes.

In dit patroon hebben de strips die je om de Sunny Granny heen maakt allemaal een nummer, zie de nummers in het bovenstaande diagram. De strips volgen een logische volgorde. Boven, onder, links, rechts, boven, onder, links, rechts, etc.

Elke strip bestaat uit 3 rijen van stokjes.

Zullen we beginnen? Als je al één of meerdere Sunny Granny Squares af hebt en tevreden bent over de oppervlakte ervan, kun je aan de slag!

Strip 1: 

Begin met de bovenkant: Begin in een 2-lossenruimte en hecht de kleur Spice aan.  3 lossen (telt als eerste stokje). Sla de eerste steek over (dit is het derde stokje in de hoek van de vorige toer). Maak een stokje in het laatste stokje van de hoek van de vorige toer (zie naald bovenstaande foto).

Doe 1 stokje in de volgende 15 steken, dan een stokje in de hoekruimte. Je moet nu 17 stokjes hebben voor deze strip.

3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2:

Dit is een simpele stokjestoer. Negeer de eerste steek aan de basis van de beginlossen.

Doe 1 stokje in elke steek. Vergeet niet dat je laatste steek in de derde beginlosse van de vorige toer gaat (zie naald boven). Het is makkelijk om de laatste steek te missen, tel daarom altijd even je steken na. Je moet 17 stokjes hebben in deze toer.

3 lossen (telt als stokje) en keer om…

Toer 3 :

1 stokje in elk van volgende 16 steken (vergeet die laatste niet!). Hecht af.

Nu is je eerste strip klaar.

Om de volgorde van de strips goed bij te kunnen houden, is het handig dat je een steekmarkeerder in de eerste strip doet. Zo raak je niet in de war tussen de eerste twee strips. Een stukje gekleurd draad om de eerste heenknopen kan natuurlijk ook.

Als je naar het diagram kijkt aan het begin van het patroon, zie je dat strip 2 precies tegenover strip 1 ligt. Draai je granny 180 graden en begin weer in de 2-lossenruimte.

Strip 2:

Begin met de onderkant:: Hecht Aster garen aan in de hoekruimte. 3 lossen (telt als stokje). Sla de eerste steek over en doe 1 stokje in de volgende 15 steken.

Doe 1 stokje in de hoekruimte. [17 stokjes in totaal].

3 lossen (telt als stokje) en keer om…

Toer 2:

1 stokje in elke steek. Vergeet niet dat je laatste steek in de bovenkant dan de derde beginlosse van toer 1 gaat. Je moet 17 steken in totaal hebben.

3 lossen en keer om…

Toer 3:

1 stokje in elk van de volgende 16 steken (vergeet die laatste niet!).

Hecht af. [17 steken]

Dit is hoe je granny eruit ziet met strips 1 en 2.

Leg je granny zo neer dat je steekmarkeerder in strip 1 aan de bovenkant zit. Als je kijkt naar de diagram, zie je dat strip 3 langs de linkerkant van de granny ligt. Keer je werk 90 graden en begin aan strip 3…

Strip 3:

Begin met de linkerkant: Hecht Claret garen aan in de bovenkant van strip 1.

Toer 1 :: De eerste 6 steken worden IN de steken van strip 1 gemaakt. Soms werk je OM de steek heen, dan gaat je naald tussen twee steken door, maar nu moet je de naald IN de steek doen. Anders krijg je zichtbare gaten.

Steek je naald door de bovenkant van de allereerste steek (zie foto boven) en haal een lusje Claret garen op.

3 lossen (telt als stokje).

Ik zal voor elke steek laten zien waar je in moet steken. Je doet steeds een stokje bovenin het stokje van strip 1 en dan één onderin hetzelfde stokje. Je volgende steek gaat aan de onderkant van het stokje waar je andere steek ook al in zit (zie naald in bovenstaande foto).

Het derde stokje gaat in de bovenkant van het volgende stokje van strip 1 (zie naald in foto boven).

Het vierde stokje gaat in de onderkant van hetzelfde stokje (zie naald in bovenstaande foto).

Het vijfde stokje gaat in de bovenkant van het volgende stokje van strip 1 (zie naald foto boven).

Het zesde stokje gaat in de onderkant van dezelfde steek (zie naald foto boven).

Zo zouden je eerste 6 steken van strip 3 eruit moeten zien: netjes verdeeld over de zijkant van strip 1.

Doe 1 stokje in de 2-lossenruimte. Sla de eerste steek weer over.

Doe 1 stokje in de volgende 15 stokjes, dan 1 stokje in de 2-lossenhoekruimte.

De laatste 6 stokjes gaan IN de stokjes van strip 2. Begin bij de onderkant van het eerste stokje (zie naald foto boven).

Doe weer twee stokjes per zijkant van een stokje van strip 2, tot je 6 stokjes hebt. Je gaat dus niet onder/naast het stokje met je naald, maar er in. Aan het eind van deze toer heb je 29 stokjes.

3 lossen (telt als stokje), en keer om.

Toer 2: 

1 stokje in elk van de 28 steken. Vergeet niet dat je laatste steek in de derde beginlosse gaat. Aan het eind van de toer heb je 29 stokjes.

3 lossen en keer om…

Toer 3:

1 stokje in elk van de 28 steken (vergeet die laatste niet). Tel je steken na, hecht af. [29 stokjes].

Strip 4:

Begin aan de rechterkant: Hecht een nieuwe draad Wisteria aan in de bovenhoek van het laatste stokje van strip 2 (tegenover strip 3).

3 lossen (telt als stokje).

5 stokjes in de stokjes van strip 2, steeds eentje boven en eentje onderin de steek. Kijk naar de foto’s van strip 3 voor hulp.

1 stokje in 2-lossenhoekruimte.

Sla de volgende steek over (zie foto boven).

1 stokje in elk van de volgende 15 steken. Stokje in 2-lossenhoekruimte.

6 stokjes in de zijkanten van de stokjes aan het einde van strip 1. Verdeel ze netjes (2 stokjes per stokje van strip 1). Kijk naar de foto’s van strip 3 als je weer moet weten hoe het moet.

Aan het eind van deze toer moet je 29 steken hebben.

3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: Doe 2 stokje in elk van de volgende 28 stokjes. Je hebt nu 29 stokjes.

3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 28 steken. Hecht af. [29 steken].

Nu heb je de eerste vier strips gemaakt. Laat al je uiteindjes zitten tot het einde van elk blok. Het is niet erg als het er nog niet kaarsrecht uitziet.

Dit is een goed moment om even te checken of je spanning nog klopt. Na de eerste vier strips is de granny 15 bij 15 centimeter.

We maken nu strip 5 aan de bovenkant van de granny, bovenop strip 1. (Kijk naar het diagram als je niet zeker weet waar de volgende strip moet).Voor deze en elke volgende strip laat ik met een foto zien waar je gaat begin.

Strip 5: Begin in de bovenhoek van strip 4 met de kleur Plum.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Doe 5 stokjes IN de zijkanten van de stokjes van toer 4, 2 per stokje.

In de bovenstaande foto zie je waar de volgende steek moet…

1 stokje in elk van de volgende 16 steken. 6 stokjes in de zijkanten van de uiteindes van strip 3 (2 per stokje). Aan het eind van deze toer heb je 28 stokjes.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in de volgende 27 stokjes. Je hebt nu weer 28 stokjes.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3: 1 stokje in de volgende 27 stokjes. Je hebt nu weer 28 stokjes.

Hecht af.

De bovenstaande foto is wat je nu moet hebben na strip 5.

Strip 6 gaat aan de onderkant, boven strip 2, recht tegenover strip 5.

Strip 6: 

Begin: Bovenkant (boven strip 2). Begin aan de bovenkant van strip 3.

Toer 1: Hecht aan met Violet, 3 lossen, 5 stokjes over de zijkant van strip 3. In de bovenstaande foto geeft de naald aan waar je volgende steek komt. Doe 1 stokje in de volgende 16 steken. Verdeel 6 stokjes over de zijkant van strip 4. Je zou nu 28 steken moeten hebben.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 27 steken. Je hebt nu 28 steken.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 27 steken. Je hebt nu 28 steken.

Hecht af. [28 steken]

Zo moet het er nu uit zien. Strip 7 begint aan de linkerkant.

Strip 7:

Begin: Begin boven strip 3. Begin aan de bovenkant van strip 5 (zie haaknaald foto boven).

Toer 1: Hecht Shrimp garen aan in de bovenhoek van de eerste steek aan het einde van strip 5. 3 lossen. 5 stokjes verdelen over de zijkant van strip 5. Doe 1 stokje in de volgende 28 steken. Verdeel 6 stokjes aan de zijkant van strip 6. Je hebt nu 40 steken in totaal.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. [40 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3:  1 stokje in elk van de volgende 39 steken. [40 steken]. Hecht af.

Strip 8 komt aan de rechterkant, boven strip 4.

Strip 8: 

Begin: aan de rechterkant, boven strip 4. Begin in de bovenhoek van strip 6.

Toer 1: Hecht kleur Petrol aan. 3 lossen (telt als stokje), stokje in zijkant van hetzelfde stokje. Verdeel 4 stokjes over de volgende 2 zijkanten van stokjes van strip 6.  

1 stokje in elk van de volgende 28 steken.

6 stokjes netjes verdeeld over de zijkanten van de stokjes van strip 5. [40 stokjes totaal].

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. [40 stokjes]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. Hecht af. [40 stokjes].

We hebben nu de helft van de strips gehad. Hoe vind je het tot nu toe?

Kijk weer even of je spanning nog goed is: na toer 8 is de granny 20 centimeter groot.

Ben je klaar voor strip 9? Kijk naar het diagram waar strip 9 komt: direct boven strip 5.

Strip 9:

Begin: Boven strip 5, hecht Magenta aan in de hoek van strip 8 (zie haaknaald foto boven).

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), 5 stokjes netjes verdelen over de zijkant van strip 8. 1 stokje in elk van de volgende 27 steken. 6 stokjes netjes verdelen over het einde van strip 7. [39 stokjes totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2 : 1 stokje in elke steek. [39 stokjes]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elke steek. [39 stokjes]. Hecht af.

Strip 10 gaat aan de onderkant, boven strip 6.

Strip 10:

Begin: Hecht in de bovenkant van de hoek van strip 7 de kleur Meadow aan.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), verdeel 5 stokjes over de zijkant van strip 7. 1 stokje in de volgende 27 stokjes. 6 stokjes netjes verdelen over de zijkant van strip 8. Nu heb je 39 stokjes. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 38 steken. [39 steken totaal]. 3 lossen en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 38 steken. [39 steken totaal]. Hecht af.

Gaat alles nog goed? Strip 11 gaat aan de linkerkant, direct boven strip 7.

Strip 11:

Begin: Hecht Bright Pink aan in de bovenkant van strip 9.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 9. 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. Verdeel 6 stokjes netjes over de zijkant van strip 10. [51 stokjes]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. [51 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. [51 steken totaal]. Hecht af.

Strip 12 gaat aan de rechterkant, boven strip 8.

STRIP 12

Begin: rechterkant, boven strip 8. Hecht de kleur Turqoise aan in de bovenhoek van strip 10.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), nog 5 stokjes netjes verdelen over de zijkant van strip 10. 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. 6 stokjes netjes verdelen over het uiteinde van strip 9. Aan het eind van deze toer heb je 51 steken. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. [51 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. [51 steken totaal]. Hecht af.

Je hebt 12 strips gemaakt, en nog 4 te gaan voor dit eerste vierkant. Je zult nu wel ongeveer doorhebben hoe het werkt?

Je vierkant moet hier ongeveer 26 bij 26 centimeter zijn. Nu door met strip 13, die komt direct boven strip 9.

STRIP 13:

Begin: bovenkant, direct boven strip 9. Hecht Fondant aan in de bovenhoek van strip 12.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 12. 1 stokje in elk van de volgende 38 steken. Verdeel 6 stokjes netjes over de zijkant van strip 11. Aan het eind van deze toer heb je 50 steken. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 49 steken. [50 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 49 steken. Hecht af. [50 steken].

Strip 14 gaat aan de onderkant, boven strip 10.

STRIP 14

Begin: Onderin, boven strip 10. Hecht aan met de kleur Lime in de bovenhoek van strip 11.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 11. 1 stokje in elk van de volgende 38 steken. Verdeel netjes 6 stokjes over de zijkant van strip 12. [50 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 49 steken. [50 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 49 steken. Hecht af. [50 steken].

Nog 2 strip te gaan! Strip 15 gaat aan de linkerkant, boven strip 11.

STRIP 15

Begin: Linkerkant, boven strip 11. Begin in de bovenhoek van strip 13. Hecht kleur Lipstick aan.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 13. 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. Verdeel netjes 6 stokjes over de zijkant van strip 14. [62 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 61 steken. [62 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 61 steken. Hecht af. [62 steken].

Nog één strip, we zijn er bijna! Deze laatste strip gaat aan de rechterkant, direct boven strip 12.

STRIP 16

Begin: Rechterkant (boven strip 12). Begin in de bovenkant van strip 14.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 14. 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. Verdeel netjes 6 stokjes over de zijkant van strip 13. [62 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 61 steken. [62 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 61 steken. Hecht af. [62 steken].

Jeej!! Je eerste prachtige Log Cabin Square is af ! Doe een vrolijk dansje 😉

✿ Eindjes wegwerken 

Ik weet dat je het niet wilt horen, maar nu is het tijd om je eindjes weg te werken 😉 Niet te diep zuchten, maar gewoon lekker aan de slag gaan. Positieve mindset – je kunt het!

Uh-ohhhhhhhhhhhhhhh………..de achterkant is niet zo mooi als de achterkant….

Zoals te zien is op bovenstaande foto zijn op sommige plekken, bijvoorbeeld op de uiteinden van de strips, gaatjes ontstaan. Tijdens het wegwerken van de losse uiteindjes kun je deze gaatjes mooi wegwerken.

Je werkt het uiteindje van de draad heen en weer door de gaatjes heen, zonder te strak aan te trekken.

….Ga 2 of 3 keer heen en weer per uiteinde, probeer niet te strak te trekken.

Als je je werk omkeert zie je hopelijk dat de gaatjes weggegaan zijn.

Ik weet dat er veel mensen zijn die een hekel hebben aan de uiteindjes wegwerken, maar ik heb het geaccepteerd als een zeer belangrijk onderdeel van het geheel. Onthoud dat je een creatief kunstwerk maakt, wat écht niet uit elkaar mag vallen.

Als alles netjes is afgewerkt heb je een keurig, maar nog wel wobbelig, vierkantje. Kijk hier nog een keer of de steekmarkeerder op z’n plek zit in het eerste vierkant. Dit is cruciaal voor het aan elkaar zetten van de verschillende vierkanten.

✿ Blokken 

Het is nu tijd om je vierkant ook écht vierkant te gaan maken.

Als alles goed gelukt is, is je vierkant nu ongeveer 35 bij 35 centimeter. Probeer echter niet je vierkantje groter of kleiner te maken dan hij is met het stomen, maar probeer het plat te maken.

Om met de strijkijzer te blokken heb je spelden nodig, een oude handdoek en schuim of een matras om in te prikken. Je kunt eventueel ook direct een handdoek op het tapijt leggen en daarin prikken.

Je hebt een manier nodig om je vierkant te meten om ervoor te zorgen dat elk vierkant precies even groot wordt. Je kunt dit doen met een meetlint, maar ik vind het het makkelijkste om gewoon een stuk karton uit te knippen, zoals op de foto. Gebruik een geodriehoek of iets dergelijks om ervoor te zorgen dat de hoeken precies 90 graden zijn.

Pin je eerste vierkant vast, strak tegen de binnenkant van je kartonnen frame. Doe eerst elke hoek en ga dan langzaam rond het hele vierkant, zorg er telkens voor dat de zijkanten recht komen te liggen.

Er zijn twee dingen heeeeel belangrijk bij het stoomblokken:

  1. Gebruik een KOUDE strijkijzer, met veel stoom
  2. Het strijkijzer raakt NOOIT het werk aan!!!

Sorry voor het schreeuwen, maar dit is zo belangrijk! Als je het werk wél aanraakt, smelten de steken plat en dat is NIET te herstellen.

Zet de strijkijzer daarom op de laagste stand en hou deze 1 of 2 centimeter boven je werk. Beweeg het strijkijzer over het vierkant en blaas wolkjes stoom. Het duurt per blok ongeveer 10 centimeter. Het werkje is dan vochtig (maar niet nat): laat het zitten tot het helemaal droog is. Ik laat de mijne een nachtje drogen. Haal de spelden er niet te snel uit, dan is je werk voor niks geweest.

Na het blokken ligt je vierkant mooi plat, met strakke(re) zijkanten. Mooi he?

De twee laatste dingen die je moet doen:

  1. Zorg ervoor dat je steekmarkeerder nog steeds in strip 1 zit, zodat je weet wat de bovenkant is.
  2. Geef je vierkantje een label. Doe er een sticker op, of trek een papiertje door je steekmarkeerder heen. Zet daarop een 1. Doe dit voor alle 16 vierkanten.

Ik geef je nu de kleurlijst van de eerste twee vierkanten, gevolgd door een samenvatting van het patroon.

Vierkant 1

1. Spice ✿ 2. Aster 3. Claret 4. Wisteria 5. Plum 

6. Violet 7. Shrimp  8. Petrol 9. Magenta 10. Meadow 

11. Bright Pink 12. Turquoise 13. Fondant 14. Lime 

15. Lipstick 16. Sage

Vierkant 2

1. Shrimp ✿ 2. Meadow 3. Lime 4. Spice ✿ 5. Magenta

✿ 6. Sage ✿ 7. Turquoise ✿ 8. Fondant ✿ 9. Bright Pink ✿ 10. Aster

✿ 11. Wisteria ✿ 12. Lipstick ✿ 13. Claret ✿ 14. Petrol

✿ 15. Violet ✿ 16. Plum 

Vierkant 3

1. Aster ✿ 2. Plum 3. Wisteria 4. Bright Pink

✿ 5. Turquoise 6. Lipstick 7. Violet ♥ 8. Fondant

9. Lime 10. Claret 11. Petrol 12. Shrimp

13. Meadow Spice ✿ 15. Sage ✿ 16. Magenta

Vierkant 4

1. Petrol 2. Claret 3. Lipstick 4. Violet

5. Meadow  6. Bright Pink 7. Spice ♥ 8. Aster

9. Sage 10. Shrimp 11. Fondant 12. Turquoise

13. Wisteria 14. Plum ✿ 15. Magenta 16. Lime

Vierkant 5

1. Spice ✿ 2. Wisteria 3. Violet ✿ 4. Shrimp

5. Fondant 6. Meadow 7. Petrol 8. Magenta

9. Bright Pink 10. Turquoise 11. Lime 12. Plum

13. Claret 14. Aster ✿ 15. Sage 16. Lipstick

Vierkant 6

1. Turquoise 2. Bright Pink 3. Sage 4. Magenta

5. Lime 6. Plum 7. Wisteria 8. Lipstick

9. Meadow 10. Fondant 11. Violet 12. Spice

13. Petrol 14. Shrimp ✿ 15. Aster 16. Claret

Vierkant 7

♥ 1.Fondant  ♥ 2. Meadow ♥ 3. Spice ♥ 4. Sage ♥

♥ 5. Shrimp ♥ 6. Wisteria ♥ 7. Lipstick ♥ 8. Lime ♥

♥ 9. Claret ♥ 10. Violet ♥ 11. Magenta ♥ 12. Petrol ♥

♥ 13. Bright Pink ♥ 14. Aster ♥15. Plum ♥ 16. Turquoise ♥

Vierkant 8

♥ 1. Petrol  ♥2. Shrimp ♥ 3. Turquoise ♥ 4. Spice ♥

♥ 5. Wisteria ♥ 6. Plum ♥ 7. Lime ♥ 8. Magenta ♥

♥ 9. Aster ♥ 10. Bright Pink ♥ 11. Sage ♥ 12. Fondant ♥

♥ 13. Violet ♥ 14. Claret ♥15. Meadow ♥ 16. Lipstick ♥

Vierkant 9

♥ 1. Lime  ♥ 2. Spice ♥ 3. Lipstick ♥ 4. Meadow ♥

♥ 5. Sage ♥ 6. Bright Pink ♥ 7. Claret ♥ 8. Aster ♥

♥ 9. Wisteria ♥ 10. Plum ♥ 11. Magenta ♥ 12. Violet ♥

♥ 13. Turquoise ♥ 14. Fondant ♥15. Shrimp ♥ 16. Petrol ♥

Vierkant 10

♥ 1. Plum  ♥ 2. Petrol ♥ 3. Sage ♥ 4. Magenta ♥

♥ 5. Spice ♥ 6. Aster ♥ 7. Turquoise ♥ 8. Claret ♥

♥ 9. Lipstick ♥ 10. Wisteria ♥ 11. Lime ♥ 12. Shrimp ♥

♥ 13. Fondant ♥ 14. Violet ♥15. Meadow ♥ 16. Bright Pink ♥

Vierkant 11

♥ 1. Aster  ♥ 2. Spice ♥ 3. Shrimp ♥ 4. Meadow ♥

♥ 5. Sage ♥ 6. Claret ♥ 7. Magenta ♥ 8. Petrol ♥

♥ 9. Lime ♥ 10. Lipstick ♥ 11. Fondant ♥ 12. Violet ♥

♥ 13. Turquoise ♥ 14.Plum ♥15. Bright Pink ♥ 16. Wisteria ♥

Vierkant 12

♥ 1. Fondant  ♥ 2. Lime ♥ 3. Spice ♥ 4. Turquoise ♥

♥ 5. Claret ♥ 6. Violet ♥ 7. Bright Pink ♥ 8. Meadow ♥

♥ 9. Magenta ♥ 10. Sage ♥ 11. Plum ♥ 12. Petrol ♥

♥ 13. Shrimp ♥ 14. Wisteria ♥ 15. Lipstick ♥ 16. Aster ♥

Vierkant 13

♥ 1.Wisteria  ♥ 2. Claret ♥ 3. Violet ♥ 4. Spice ♥

♥ 5. Turquoise ♥ 6. Plum ♥ 7. Sage ♥ 8. Bright Pink ♥

♥ 9. Petrol ♥ 10. Shrimp ♥ 11. Aster ♥ 12. Lipstick ♥

♥ 13. Meadow ♥ 14. Fondant ♥15. Lime ♥ 16. Magenta ♥

Vierkant 14

♥ 1. Bright Pink  ♥ 2. Lime ♥ 3. Spice ♥ 4. Violet ♥

♥ 5. Shrimp ♥ 6. Aster ♥ 7. Fondant ♥ 8. Wisteria ♥

♥ 9. Lipstick ♥ 10. Meadow ♥ 11. Plum ♥ 12. Turquoise ♥

♥ 13. Magenta ♥ 14. Sage ♥15. Claret ♥ 16. Petrol ♥

Vierkant 15

♥ 1.Spice  ♥ 2. Sage ♥ 3. Petrol ♥ 4. Magenta ♥

♥ 5. Lipstick ♥ 6. Lime ♥ 7. Meadow ♥ 8. Shrimp ♥

♥ 9. Plum ♥ 10. Wisteria ♥ 11. Aster ♥ 12. Claret ♥

♥ 13. Fondant ♥ 14. Violet ♥15. Turquoise ♥ 16. Bright Pink ♥

Vierkant 16

♥ 1.Petrol  ♥ 2. Claret ♥ 3. Plum ♥ 4. Sage ♥

♥ 5. Aster ♥ 6. Bright Pink ♥ 7. Lipstick ♥ 8. Turquoise ♥

♥ 9. Meadow ♥ 10. Shrimp ♥ 11. Spice ♥ 12. Violet ♥

♥ 13. Lime ♥ 14. Magenta ♥15. Fondant ♥ 16. Wisteria♥


Hier is een samenvatting van het patroon zodat je kunt kopiëren/plakken/printen.

✿ SUNNY LOG CABIN

STRIP 1

Begin met de bovenkant: Begin in een 2-lossenruimte en hecht de kleur Spice aan.  

Toer 1: 3 lossen (telt als eerste stokje). Sla de eerste steek over (dit is het derde stokje in de hoek van de vorige toer). 1 stokje in de volgende 15 steken. 1 stokje in de 2-lossenruimte. [17 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 16 steken [17 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 16 steken [17 steken]. Hecht af.

Doe een steekmarkeerder in deze strip zodat je weet waar je begonnen bent. 


STRIP 2

Begin: Onderkant. Tegenover strip 1. Begin in de hoekruimte van de granny. Hecht de nieuwe kleur aan.

Toer 1: 3 lossen (telt als eerste stokje). Sla de eerste steek over (dit is het derde stokje in de hoek van de vorige toer). 1 stokje in de volgende 15 steken. 1 stokje in de 2-lossenruimte. [17 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 16 steken [17 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.
Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 16 steken [17 steken]. Hecht af.


STRIP 3

Begin: Linkerkant. Begin in de bovenkant van strip 1.

Toer 1 :Let op: De eerste 6 stokjes worden gemaakt IN de steken van de zijkant van strip 1. 

Steek de naald door de bovenkant van de bovenste steek van strip 1 en haal de nieuwe kleur op. 3 lossen (telt als stokje), 5 stokjes verdelen over de rest van de zijkant van de strip. 1 stokje in hoekruimte. Volgende steek overslaan. 1 stokje in elk van de volgende 15 steken. 1 stokje in hoekruimte. 6 stokjes verdelen IN de steken van strip 2. 3 lossen, keren. [29 steken].

Toer 2 : 1 stokje in elk van de volgende 28 steken [29 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer. 

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 28 steken [29 steken]. Hecht af.


STRIP 4

Begin: aan de rechterkant (tegenover strip 3). Begin in de bovenkant van strip 2.

Toer 1: Hecht aan met de nieuwe kleur, 3 lossen, 5 stokjes over de zijkant van strip 2. In de bovenstaande foto geeft de naald aan waar je volgende steek komt. Doe 1 stokje in de volgende 15 steken. Verdeel 6 stokjes over de zijkant van strip 1. Je zou nu 29 steken moeten hebben.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 28 steken. Je hebt nu 29 steken. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 28 steken. Hecht af. [29 steken]


STRIP 5

Begin: Boven strip 1. Begin in de hoek van strip 2.

Toer 1: Hecht aan met de nieuwe kleur, 3 lossen, 5 stokjes over de zijkant van strip 4. In de bovenstaande foto geeft de naald aan waar je volgende steek komt. Doe 1 stokje in de volgende 16 steken. Verdeel 6 stokjes over de zijkant van strip 3. Je zou nu 28 steken moeten hebben.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 27 steken. Je hebt nu 28 steken. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 27 steken. Hecht af. [28 steken]


STRIP 6

Begin : Bovenkant (boven strip 2). Begin in strip 3.

Toer 1: Hecht aan met de nieuwe kleur, 3 lossen, 5 stokjes over de zijkant van strip 3. In de bovenstaande foto geeft de naald aan waar je volgende steek komt. Doe 1 stokje in de volgende 16 steken. Verdeel 6 stokjes over de zijkant van strip 4. Je zou nu 28 steken moeten hebben.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 27 steken. Je hebt nu 28 steken.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 27 steken. Hecht af. [28 steken]


STRIP 7:

Begin: Begin boven strip 3. Begin aan de bovenkant van strip 5 (zie haaknaald foto boven).

Toer 1: Hecht aan met de nieuwe kleur garen aan in de bovenhoek van de eerste steek aan het einde van strip 5. 3 lossen. 5 stokjes verdelen over de zijkant van strip 5. Doe 1 stokje in de volgende 28 steken. Verdeel 6 stokjes aan de zijkant van strip 6. Je hebt nu 40 steken in totaal.

3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. [40 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3:  1 stokje in elk van de volgende 39 steken. [40 steken]. Hecht af.


STRIP 8: 

Begin: aan de rechterkant, boven strip 4. Begin in de bovenhoek van strip 6.

Toer 1: Hecht de nieuwe kleur aan. 3 lossen (telt als stokje), stokje in zijkant van hetzelfde stokje. Verdeel 4 stokjes over de volgende 2 zijkanten van stokjes van strip 6. 1 stokje in elk van de volgende 28 steken. 6 stokjes netjes verdeeld over de zijkanten van de stokjes van strip 5. [40 stokjes totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. [40 stokjes]. 3 lossen (telt als stokje) en keer.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. Hecht af. [40 stokjes].


STRIP 9:

Begin: Boven strip 5, hecht de nieuwe kleur aan in de hoek van strip 8 (zie haaknaald foto boven).

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), 5 stokjes netjes verdelen over de zijkant van strip 8. 1 stokje in elk van de volgende 27 steken. 6 stokjes netjes verdelen over het einde van strip 7. [39 stokjes totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2 : 1 stokje in elke steek. [39 stokjes]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elke steek. [39 stokjes]. Hecht af.


STRIP 10:

Begin: Hecht in de bovenkant van de hoek van strip 7 de nieuwe kleur garen aan.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), verdeel 5 stokjes over de zijkant van strip 7. 1 stokje in de volgende 27 stokjes. 6 stokjes netjes verdelen over de zijkant van strip 8. Nu heb je 39 stokjes. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 38 steken. [39 steken totaal]. 3 lossen en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 38 steken. [39 steken totaal]. Hecht af.


STRIP 11

Begin: Hecht de nieuwe kleur garen aan in de bovenkant van strip 9.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 9. 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. Verdeel 6 stokjes netjes over de zijkant van strip 10. [51 stokjes]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. [51 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. [51 steken totaal]. Hecht af.


STRIP 12

Begin: rechterkant, boven strip 8. Hecht de nieuwe kleur garen aan in de bovenhoek van strip 10.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), nog 5 stokjes netjes verdelen over de zijkant van strip 10. 1 stokje in elk van de volgende 39 steken. 6 stokjes netjes verdelen over het uiteinde van strip 9. Aan het eind van deze toer heb je 51 steken. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. [51 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. [51 steken totaal]. Hecht af.


STRIP 13:

Begin: bovenkant, direct boven strip 9. Hecht de nieuwe kleur garen aan in de bovenhoek van strip 12.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 12. 1 stokje in elk van de volgende 38 steken. Verdeel 6 stokjes netjes over de zijkant van strip 11. Aan het eind van deze toer heb je 50 steken. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 49 steken. [50 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 49 steken. Hecht af. [50 steken].


STRIP 14

Begin: Onderin, boven strip 10. Hecht aan met de nieuwe kleur in de bovenhoek van strip 11.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 11. 1 stokje in elk van de volgende 38 steken. Verdeel netjes 6 stokjes over de zijkant van strip 12. [50 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 49 steken. [50 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 49 steken. Hecht af. [50 steken].


STRIP 15

Begin: Linkerkant, boven strip 11. Begin in de bovenhoek van strip 13. Hecht de nieuwe kleur aan.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 13. 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. Verdeel netjes 6 stokjes over de zijkant van strip 14. [62 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 61 steken. [62 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 61 steken. Hecht af. [62 steken].


STRIP 16

Begin: Rechterkant (boven strip 12). Begin in de bovenkant van strip 14.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje). Verdeel netjes nog 5 stokjes over de zijkant van strip 14. 1 stokje in elk van de volgende 50 steken. Verdeel netjes 6 stokjes over de zijkant van strip 13. [62 steken totaal]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 2: 1 stokje in elk van de volgende 61 steken. [62 steken]. 3 lossen (telt als stokje) en keer om.

Toer 3: 1 stokje in elk van de volgende 61 steken. Hecht af. [62 steken].


>> Klik hier voor het tweede deel van het patroon, waarin je leert hoe je ze aan elkaar zet en hoe je een subtiele rand maakt. <<

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Zijn je blokken mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar.

Delen is lief!

Adrienne van Essen

Saturday 31st of March 2018

Hoi, bedankt voor het mooie patroon van de sunny log cabin blanket! Maar mijn vraag is of je ook een beschrijving og diagram hebt om de deken in elkaar te zetten, daarmee bedoel ik de plaatsing van de losse lappen, Bvd Adrienne

Iris van Meer

Saturday 31st of March 2018

Vanzelfsprekend! Die informatie vind je hier:

http://eenmooigebaar.nl/sunny-log-cabin-deken-deel-2-attic24/

Veel haakplezier!

Annette ten Kate

Thursday 8th of March 2018

Wat mooi ik zou het graag willen maken maar moet je dan bestellen op de link? Dan betaal je in ponden? Of kan ik oom via jou bestellen? Groetjes Annette ten Kate

Iris van Meer

Saturday 10th of March 2018

Hallo Annette,

Helaas kan je niet via mij bestellen. Je betaald in ponden, maar de koers pond-euro is nu geloof ik best gunstig.

Met vriendelijke groet,

Iris van Meer.