Skip to Content

Sunny Granny Square – Attic24

Sunny Granny Square – Attic24

De Sunny Granny Square zit in het midden van de Sunny Log Cabin Blanket. Het patroon is geschreven door de briljante Lucy van Attic24. De kleuren van deze granny spatten weer van je scherm af. De granny is los te maken, of als onderdeel van de Sunny Log Cabin deken.

Voor dit project worden drie kleuren Stylecraft Special DK uit het Sunny Colours pallet gebruikt: Citron, Spice en Gold. Als je via deze link een pakket garen bij Woolwarehouse besteld, krijgt de ontwerpster van het patroon een kleine bijdrage. Wil je mij bedanken voor het vertalen van dit patroon? Bestel dan eens iets bij Bol.com via deze site 🙂

Voor dit project wordt haaknaald 4 gebruikt. Kijk aan het eind van het patroon voor tips over de spanning van je haakwerk.

De Sunny Granny Square wordt in 5 toeren gemaakt, waarbij met clustersteken een rond zonnetje gemaakt wordt om vervolgens met halve stokjes, stokjes en dubbele stokjes een vierkantje te vormen. De clustersteken worden stap voor stap beschreven op de relevante plek. In dit patroon komen de volgende steken voor:

Halve vastePlaats de haaknaald door een steek, sla het garen om de haak en haal de haaknaald en het garen door beide lusjes.

Half stokjeSla de draad om de naald, plaats de haaknaald door de steek, trek een lusje door de steek heen (drie lusjes op de naald), sla de draad om de haaknaald en haal door alledrie de lusjes tegelijkertijd heen.

Stokje: Sla de draad om de naald, plaats de haaknaald door de steek, trek een lusje door de steek heen (drie lusjes op de naald), sla de draad om de haaknaald en haal door twee lusjes heen (twee lusjes op de naald) en haal nog eens door twee lusjes heen.

DubbelstokjeSla de draad twee keer om de naald, plaats de haaknaald door de steek, trek een lusje door de steek heen (vier lusjes op de naald), [sla de draad om de haaknaald en en haal door twee lusjes heen] x 3.

Tweestokjescluster: Sla de draad om de naald, plaats de haaknaald door de steek, sla de draad om de naald en trek terug door de steek heen (3 lusjes op naald). Sla de draad om en haal door twee lusjes heen (2 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om de naald, steek de naald weer in dezelfde steek, sla de draad om de naald en haal terug door de steek heen (4 lusjes op de naald). Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (3 lusjes op de naald), sla om en haal door alle drie de lusjes.

3stokjesclusterSla de draad om de naald, plaats de haaknaald door de steek, sla de draad om de naald en trek terug door de steek heen (3 lusjes op naald). Sla de draad om en haal door twee lusjes heen (2 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om de naald, steek de naald weer in dezelfde steek, sla de draad om de naald en haal terug door de steek heen (4 lusjes op de naald). Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (3 lusjes op de naald). Sla de draad om de naald en steek de naald weer in dezelfde steek, haal een lusje door de steek heen (5 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (4 lusjes op de naald), sla om en dan door alle vier de lusjes heen.

4stokjesclusterSla de draad om de naald, plaats de haaknaald door de steek, sla de draad om de naald en trek terug door de steek heen (3 lusjes op naald). Sla de draad om en haal door twee lusjes heen (2 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om de naald, steek de naald weer in dezelfde steek, sla de draad om de naald en haal terug door de steek heen (4 lusjes op de naald). Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (3 lusjes op de naald). Sla de draad om de naald en steek de naald weer in dezelfde steek, haal een lusje door de steek heen (5 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (4 lusjes op de naald), sla de draad om de naald, steek de naald in dezelfde steek, sla om en haal door de steek heen terug (6 lusjes op de naald), sla om en trek door 2 lusjes (5 lusjes op de naald) en sla om en trek door alle vijf de lusjes heen.


Toer 1: Citron

4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vorm. 3 lossen, 1 stokje in de ring. 1 losse (zie foto boven).

Nu gaan we een 2-stokjescluster maken, wat eigenlijk bestaat uit twee incomplete stokjes die samengetrokken zijn aan de bovenkant. Kijk naar de bovenstaande foto voor de visuele uitleg van de volgende stappen:

 1. sla om, steek naald in betreffende steek, sla om en ga terug door de steek heen (3 lusjes op de naald)
 2. Sla om, haal door 2 lusjes heen
 3. Sla om, steek naald weer in betreffende steek, sla om en ga terug door de steek heen (4 lusjes op de naald)
 4. Sla om en haal door 2 lusjes heen (3 lusjes op de naald)
 5. Sla om en haal door alle 3 de lusjes heen (1 lusje op de naald

Deze foto laat zien hoe je stokjescluster er uit moet zien. Je doet 1 losse na elk cluster.

*2stokjescluster in de ring, 1 losse*.

Herhaal tussen * en * nog 3 keer, zodat je 6 2stokjesclusters hebt, steeds afgescheiden door 1-lossenruimte.

Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af.

Toer 2: Spice 

Hecht een nieuwe kleur aan in een 1-lossenruimte (foto boven).

3 lossen. 2stokjescluster in dezelfde 1-lossenruimte. 1 losse.

In deze toer maak je 3stokjesclusters. In dezelfde lossenruimte doe je nog een 3stokjescluster:

 1. Sla de draad om de naald, plaats de haaknaald door de steek, sla de draad om de naald en trek terug door de steek heen (3 lusjes op naald).
 2. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen (2 lusjes op de haaknaald).
 3. Sla de draad om de naald, steek de naald weer in dezelfde steek, sla de draad om de naald en haal terug door de steek heen (4 lusjes op de naald).
 4. Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (3 lusjes op de naald).
 5. Sla de draad om de naald en steek de naald weer in dezelfde steek, haal een lusje door de steek heen (5 lusjes op de haaknaald).
 6. Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (4 lusjes op de naald).
 7. Sla om en dan door alle vier de lusjes heen.
 8. 1 losse

Op bovenstaande foto zie je dat het lijkt alsof je twee 3stokjesclusters gemaakt hebt met 1 losse ertussen en erna.

In de volgende lossenruimtes doe je steeds *3stokjescluster, 1 losse, 3stokjecluster, 1 losse*.

Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af. Je hebt nu 12 3stokjesclusters gemaakt, steeds gescheiden door 1 losse.

Toer 3 : Citron 

Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige lossenruimte. 3 lossen.

Doe een 3stokjecluster in dezelfde steek. 2 lossen.

In deze toer gaan we 4stokjesclusters maken, steeds gescheiden door 2 lossen. In de volgende lossenruimte doe je dus:

 1. Sla de draad om de naald, plaats de haaknaald door de steek, sla de draad om de naald en trek terug door de steek heen (3 lusjes op naald).
 2. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen (2 lusjes op de haaknaald).
 3. Sla de draad om de naald, steek de naald weer in dezelfde steek, sla de draad om de naald en haal terug door de steek heen (4 lusjes op de naald).
 4. Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (3 lusjes op de naald).
 5. Sla de draad om de naald en steek de naald weer in dezelfde steek, haal een lusje door de steek heen (5 lusjes op de haaknaald).
 6. Sla de draad om de naald, haal door 2 lusjes heen (4 lusjes op de naald).
 7. Sla de draad om de naald, steek de naald in dezelfde steek, sla om en haal door de steek heen terug (6 lusjes op de naald).
 8. Sla om en trek door 2 lusjes (5 lusjes op de naald)
 9. Sla om en trek door alle vijf de lusjes heen.
 10. 2 lossen

*In de volgende lossenruimte doe je een 4stokjescluster en 2 lossen*. Herhaal tot je rond bent.

Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af. Je hebt nu 12 4stokjesclusters gemaakt, steeds gescheiden door een 2-lossenruimte.

Toer 4: Gold 

Doe de naald in een 2-lossenruimte en hecht een nieuwe kleur aan. 6 lossen (telt als dubbelstokje en hoekruimte).

In deze toer gebruiken we drie verschillende steken met verschillende hoogtes om een vierkantje te maken van ons rondje. Het is belangrijk dat je het patroon heel nauwkeurig volgt in deze toer. We beginnen met een dubbelstokje, dus sla twee keer om (foto boven).

Steek je naald in de 2-lossenruimte, sla om en haal het lusje door de steek heen. Je hebt nu 4 lusjes op de naald (foto boven).

Maak het dubbele stokje af door steeds om te slaan en door 2 lusjes heen te halen, tot je nog maar 1 lusje op de naald hebt (foto boven).

In dezelfde 2-lossenruimte maak je ook nog 2 stokjes (foto boven).

[Doe 3 halve stokjes in de volgende 2-lossenruimte] x2. Zie foto boven.

Nu komt je volgende hoek: (2 stokjes, 1 dubbelstokje, 2 lossen, 1 dubbelstokje, 2 stokjes.

Op de zijkant doe je weer twee keer 3 halvestokjes in de 2-lossenruimtes. (foto boven).

*In de volgende lossenruimte: (2 stokjes, 1 dubbelstokje, 2 lossen, 1 dubbelstokje, 2 stokjes). [Doe drie halve stokjes in de volgende lossenruimte] x2* Herhaal tot je rond bent.

Je moet nu de eerste hoek afmaken. Doe in de eerste lossenruimte (zie naald foto boven) nog 2 stokjes.

Halve vaste in vierde beginlosse van de 6 beginlossen om toer te sluiten. Hecht niet af!

 

Toer 5: Gold

Halve vaste in hoekruimte waar je de toer hebt gesloten. Dit zorgt ervoor dat je op de goede plek aan de hoek begint. Deze hele toer gaat in halvestokjes. 4 lossen.

IMG_4054

2 halvestokjes in zelfde lossenruimte. (Foto boven).

We werken in de steken van de vorige toer. De eerste steek gaat daar waar de naald in bovenstaande foto zit.

1 halfstokje in elke steek langs de zijkant. Het zijn 12 halvestokjes in totaal.

Doe (2 halvestokjes, 2 lossen, 2 halvestokejs) in de 2lossenhoekruimte (zie foto boven).

Nu doe je weer 12 halve stokjes langs de volgende zijkant. Zorg ervoor dat je de eerste niet overslaat.

*Doe (2 halvestokjes, 2 lossen, 2 halvestokjes) in de hoekruimte. 1 halfstokje in de volgende 12 steken*. Herhaal van * tot * nog 1 keer, dan ben je weer bij het begin.

Je maakt de eerste hoek af door nog 1 halfstokje te maken in de hoek, en daarna een halve vaste te doen in de tweede losse van de vier beginlossen. Hecht af.

Ta-dah!!!!!!!!!! Eén prachtige kleine Sunny Granny Square!

Neem nu even de tijd om al je draadjes weg te werken. Je kunt het!

✿ Spanning 

Bij haken verschilt het enorm van persoon tot persoon hoe strak je haakt. Voor een deken is het meestal niet zo’n probleem hoe groot of klein deze uitkomt. Als je echter een pakket besteld hebt, is het wel fijn en belangrijk dat je goed uitkomt met de hoeveelheid. Neem dus even de tijd om je eerste vierkantje op te meten en om deze eventueel opnieuw te doen met een andere maat als dat nodig is.

In het voorbeeld wordt Stylecraft Special DK garen gebruikt voor de Sunny deken, met de standaard haaknaald 4 millimeter. Nadat je de 5 toeren van de Sunny granny hebt gemaakt, moet je vierkantje ongeveer 10 bij 10 centimeter meten. Als je vierkantje groter is dan 10 centimeter, begin dan opnieuw met een kleinere haaknaald (3,5 of zelfs 3). Als je vierkantje groter is dan 10 centimeter, dan haak je strak en zul je opnieuw moeten beginnn met een grotere haaknaald (4,5 of zelfs 5 mm). Als je niet met een pakket werkt, maar met je eigen restjes, maakt het niet zoveel uit hoe groot het vierkantje is geworden.

Sunny Log Cabin Deken

Voor de hele deken maak je 16 van dit soort vierkantjes. Het patroon van de deken vind je hier.

Toer 1: Citron 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 3 lossen, 1 stokje in de ring, 1 losse, *2stokjescluster, 1 losse*. Herhaal van * tot * nog 4 keer. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af. [6 x 2stokjescluster].

Toer 2: Spice Hecht garen aan in willekeurige 1-lossenruimte om te starten. (3 lossen, 2stokjescluster, 1 losse, 3stokjescluster, 1 losse) in eerste lossenruimte. *3stokjescluster, 1 losse, 3stokjescluster, 1 losse) in volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * nog 4 keer. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af. [12 x 3stokjescluster]

Toer 3: Citron Hecht nieuw garen aan in willekeurige 1lossenruimte. (3 lossen, 3stokjescluster, 2 lossen) in eerste lossenruimte. *(4stokjescluster, 2 lossen) in volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * nog 10 keer. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af. [12 x 4stokjescluster]

Toer 4: Gold Hecht nieuw garen aan in willekeurige 2lossenruimte. 6 lossen, (1 dubbelstokje, 2 stokjes) in dezelfde lossenruimte, 3 halve stokjes in volgende 2-lossenruimte, 3 halve stokjes in volgende 2-lossenruimte. *(2 stokjes, 1 dubbelstokje, 2 lossen, 1 dubbelstokje, 2 stokjes) in volgende 2-lossenruimte, 3 halve stokjes in volgende 2-lossenruimte, 3 halve stokjes in volgende 2-lossenruimte*. Herhaal van * tot * nog 2 keer. 2 stokjes in eerste 2-lossenruimte om hoek af te maken. Halve vaste in vierde beginlosse. Hecht niet af maar halve vaste naar hoekruimte.

Toer 5: Gold 4 lossen, 2 halvestokjes in 2-lossenruimte, 1 halfstokje in elk van de volgende 12 steken. *(2 halvestokjes, 2 lossen, 2 halvestokjes) in hoekruimte. 1 halfstokje in elk van de volgende 12 steken*. Herhaal van * tot * nog 2 keer. 1 halfstokje in eerste hoekruimte om hoek af te maken. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af en werk alle draadjes weg.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!