Skip to Content

Silhouette Granny Squares

Silhouette Granny Squares

Haak gave silhoutte granny squares naar een gratis haakpatroon van Coastal Crochet, hier, met toestemming uiteraard, in het Nederlands weergegeven.

Het is ‘Granny Square Day 2022‘… Yay!  Een prachtige gelegenheid waarin de haakcommunity online samen komt en alle dingen die met granny squares te maken hebben deelt!

Dit jaar heeft Simply Crochet Magazine mij gevraagd om een Granny Square Day Ambassadeur te zijn. Dus nu ga ik alle Granny Square dingen promoten en aanmoedigen! Daarvoor heb ik hele mooie Silhoutte Granny Squares ontworpen.

De gratis patronen staan verderop op deze pagina. Beide vierkanten gebruiken dezelfde achtergrond, maar met verschillende garens en natuurlijk met verschillende silhoutten!

Een kat die met zonsondergang uit het raam kijkt….

En een dolfijn die uit het water springt bij een zonsondergang!

Het zijn geen traditionele granny squares maar het zijn wel gehaakte vierkantjes die het erg goed doen in het Instagram grid, en dat is hoe Granny Square Dag begon! Deel je vierkantje op zo’n manier dat er een virtuele gehaakte deken ontstaat. Vierkantjes die met een rondje beginnen, vierkantjes in toeren, vierkante vierkantjes: alles is goed! Hier is een grid met vierkantjes die ik de afgelopen jaren haakte, inclusief de twee nieuwe silhoutte vierkantjes….

Ze zijn beide gehaakt met hetzelfde basispatroon, maar ik heb verschillende garens gebruikt dus zijn ze ook niet even groot. Ik heb Emu DK acryl gewicht garen gebruikt met een 4 mm haaknaald voor het kat vierkant en Scheepjes Calista Arqan gewicht garen met een 5 mm haaknaald voor de dolfijn.

Hier is het gratis haakpatroon voor de nieuwe silhoutte vierkanten… veel haakplezier!

Zonsondergang Silhoutte Granny Squares

Door Eleonara Tully (met artiestennaam Coastal Crochet)

Benodigdheden

 • 6 verschillende kleuren + zwart en creme/wit. 5 van mijn kleuren waren zonsondergang kleuren en daarnaast heb ik licht blauw / duck-egg gebruikt voor de zilveren zee bij zonsondergang!
 • Dit project is perfect voor het opmaken van restjes
 • Katten vierkant
  • Ik gebruikte: Emu Classic DK (100% Acryl 100g/282m) Kleur A Glacier (143), Kleur B Lemon (149), Kleur C Sunburst (148), Kleur D Pumpkin (115), Kleur E Tiger (116), Kleur F Orchid (125), Kleur G Black (123), Kleur H White (101)
  • Haaknaald 4 mm
 • Dolfijn vierkant
  • Ik gebruikte: Kleur A Scheepjes Twinkle (75% katoen, 25% polyester, 50g/130m) in Baby Blue (919) en Scheepjes Cahlista (100% katoen, 50g/85m) in elk van de volgende kleuren: Kleur B Lemonade (403), Kleur C Yellow Gold (208), Kleur D Tangerine (281), Kleur E Scarlet (192), Kleur F Garden Rose (251), Kleur G Jet Black (110).
  • 5 mm haaknaald

Spanning: is niet belangrijk voor dit project

Stekenuitleg

Losse:
Halve vaste:
Vaste:
2samengehaaktevasten:
Halfstokje:
Stokje:
Dubbelstokje:
2samengehaaktestokjes:Voor beide vierkanten

Gebruik Kleur A en haak 25 lossen.
Toer 1 (verkeerde kant) halfstokje in derde losse vanaf de haaknaald en alle andere lossen, keer om [23]
Toer 2 (goede kant) 2 lossen (telt niet als steek hier en verder), halfstokje in elke steek tot einde, keer om [23]
Toer 3 2 lossen, halfstokje in elke steek tot einde, wissel naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.
Toer 4-6: Herhaal Toer 2, gebruik Kleur B
Toer 7-9: Herhaal Toer 2, gebruik Kleur C.
Toer 10-12: Herhaal Toer 2, gebruik Kleur D.
Toer 13-15: Herhaal Toer 2, gebruik Kleur E.
Toer 16-18: Herhaal Toer 2, gebruik Kleur F, hecht af en werk de draadjes weg.

Rand

De rand is hetzelfde voor beide vierkanten. Gebruik Kleur H (Zwart) voor het Kat vierkant en Kleur A (zelfde als Toer 1) voor het Dolfijn vierkant.

Met de Goede kant naar je toe, hecht het garen aan in de linkerbovenhoek, dat is de laatste steek die je maakte in Toer 18. 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde steek, ga verder met 6 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld over de zijrand, in de onderhoek haak je (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes), ga verder met 6 groepjes van 3 stokjes langs de onderrand, volgende zijkant en bovenrand, zorg dat je steeds (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in de hoeken haakt, halve vaste in derde beginlosse, hecht af en werk de draadjes weg.


Kat vierkant

Kat

Gebruik Zwart, haak 11 lossen.
Toer 1 (goede kant) Vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elke losse tot einde, keer om [10]
Toer 2-5 losse (telt niet als steek hier en verder), vaste in elke steek tot einde, keer om.
Toer 6: losse, steek overslaan,vaste in volgende 7 steken, 2samengehaaktevasten, keer om [8]
Toer 7-9: 1 losse, vaste in elke steek tot einde, keer om.
Toer 10: 1 losse, steek overslaan, vaste in volgende 5 steken, 2samengehaaktevasten, keer om [6]
Toer 11-12: losse, vaste in elke steek tot einde, keer om.
Toer 13: 1 losse, steek overslaan, vaste in volgende 3 steken, 2samengehaaktevasten, keer om [4]
Toer 14: 1 losse, vaste in elke steek tot einde, keer om.
Toer 15: 1 losse, 2 vasten in eerste steek, vaste in elk van de volgende 2 steken, 2 vasten in laatste steek, keer om [6]
Toer 16: 1 losse, 2 vasten in eerste steek, vaste in volgende 4 steken, 2 vasten in laatste steek, keer om [8]
Toer 17: 1 losse, eerste steek overslaan, vaste in volgende 5 steken, 2samengehaaktevasten, keer om [6]
Toer 18: 1 losse, eerste steek overslaan, vaste in volgende 3 steken, 2samengehaaktevasten, keer om [4]
Toer 19: 1 losse, vaste in elke steek tot einde, keer niet om, ga verder zoals hieronder beschreven

Buitenrand en staart

1 losse, vaste in elk toereinde langs het hoofd naar beneden, halve vaste in zijkant van nek, vaste in elk toereinde naar beneden langs het lijf, 2 vasten in onderhoek. Vasten langs de onderrand, haak dan 19 lossen (voor de staart), vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en volgende 2 lossen, 2 vasten in volgende 2 lossen, vaste in volgende 9 lossen, 2samengehaaktevasten over volgende 2 lossen, vaste in elk van de volgende 2 steken, halve vaste in zijkant lijf, vasten omhoog in elk toer einde tot nek, halve vaste in zijkant nek, vasten omhoog langs zijkant hoofd, halve vaste in eerste steek om toer te sluiten, hecht af.

Oren (maak er 2)

Gebruik de foto als gids, hecht het garen opnieuw aan in een steek aan de zijkant van het hoofd, 2 lossen, 2samengehaaktestokjes, hecht af. Herhaal aan de andere kant voor het tweede oor. Hecht af en werk de draadjes weg.

Zon

Gebruik Kleur H, maak een magische ring

Toer 1 (goede kant): 4 lossen (telt niet als eerste steek), 16 dubbelstokjes in de ring, halve vaste in bovenkant van eerste dubbelstokje, hecht af [16]

Gebruik de foto als leidraad, naai de kat en zon op het vierkant.

Dolfijn Vierkant

Dolfijn

Gebruik Zwart en haak 13 lossen.

Toer 1 (goede kant) halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, vaste in volgende 3 lossen, halfstokje in volgende 2 lossen, stokje in volgende losse, 2 stokjes in volgende 2 lossen, stokje in volgende losse, halfstokje in volgende 2 lossen,

Neus: houd de goede kant naar je toe, draai je werk zodat je langs de lossen kunt werken, 3 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en volgende losse, halve vaste in basis van volgende losse, vaste in basis van volgende 8 lossen, halve vaste in basis van volgende 3 lossen.

Staart: 5 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, 2samengehaaktevasten over volgende 2 lossen, halfstokje in volgende losse, vaste in zijkant van lijf, 4 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en volgende losse, halfstokje in volgende losse, halve vaste in eerste steek van Toer 1.

Toer 2 (goede kant): halve vaste in volgende steek, vaste in volgende 6 steken

Bovenvin: 3 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halfstokje in volgende losse, vaste in volgende 6 steken, 2 halve vasten over de neus, 2 lossen op puntje van de neus, halve vaste in 3 halve vasten van Toer 1, vaste in volgende 3 steken

Ondervin: 3 lossen, halfstokje in tweede losse vanaf de haaknaald en in volgende losse, vaste in volgende steek, halve vaste in elk van de volgende 6 steken tot basis van staart, hecht af.

Gebruik de foto als leidraad, naai de dolfijn op het vierkant.

Ik hoop dat je genoten hebt van het haken van deze vierkanten en ik vind het heel leuk om te zien wat je ermee doet!

Veel haakplezier iedereen!


Ben je blij met dit haakpatroon? Het vertalen van haakpatronen is mijn grote passie en mijn droom is om mijn loondienst baan op te kunnen zeggen en me volledig op de haakpatronen en haakcursussen te kunnen storten. Daarvoor ben ik afhankelijk van PDF-haakpatroon verkopen in de winkel én van donaties. Zou je mij een bolletje wol of kopje koffie willen doneren als bedankje? Dat is super welkom, alvast hartelijk bedankt. Doneren kan naar NL 91 ASNB 0267 1916 50 ten name van Een Mooi Gebaar, of via Paypal.


Andere Coastal Crochet haakpatronen

Delen is lief!