Skip to Content

Sunny Log Cabin Deken Deel 2 – Attic24

Sunny Log Cabin Deken Deel 2 – Attic24

Eerder deelde ik al de Sunny Granny Square en het eerste deel van de Sunny Log Cabin Deken. In deze post geef ik je de instructies om de blokken aan elkaar te zetten en de deken een rand te geven. De patronen zijn niet van mij, ik heb ze slechts vertaald. Alle lof behoort toe aan Lucy van Attic24.

De deken bestaat uit 16 vierkanten, die moet je af hebben voordat je deze tutorial kunt volgen.

In dit tweede deel van de tutorial van deze deken leer je hoe je de 16 blokken aan elkaar moet zetten en hoe je een rand om de deken heen kunt maken. Je moet er allereerst voro zorgen dat je 16 blokken af zijn en dat je alle draadjes goed hebt weggewerkt. Ook moeten de blokken geblokt zijn, zodat ze de juiste oppervlakte hebben en zodat ze redelijk rechte randjes hebben, waardoor het aan elkaar zetten makkelijker wordt. Kijk voor alle instructies om zover te komen in het eerste deel van de Sunny Log Cabin Deken.

Als het ook maar enigszins mogelijk is, zoek dan een groot stuk lege vloer waar je je blokken allemaal neer kunt leggen. Het is eenvoudiger om van daaruit te beginnen met het aan elkaar zetten. Als het niet mogelijk is, maak je dan geen zorgen, we zullen de blokken heel methodisch aan elkaar zetten, dus je kunt het hoe dan ook volgen.

Als het goed is heb je bij elk blok de goede kant van de eerste strip een steekmarkeerder gegeven én heb je bijgehouden met een stickertje of papiertje het nummer bij elk blok opgeschreven. Het is heel belangrijk dat alle blokken met de goede kant naar boven liggen en dat ze in de goede volgorde naast elkaar liggen. 

We maken de blokken heel methodisch aan elkaar en gebruiken daar bovenstaand schema voor.

Als je dezelfde kleuren hebt gebruikt en dus een warm/koud scheiding hebt op elk vierkant, dan zou je nu het grotere patroon moeten zien. Een ruitvorm met een blauw/groene “koude” diamand in het midden, met een rood/roze “warme” rand eromheen.

Ik naai de blokken vast, met behulp van het diagram. Ik leg je eerst de volgorde uit, daarna volgt een uitgebreide tutorial voor het naaien.

Eerst de verticale naden – je begint met de bovenste rij en je doet drie verticale naden in elke rij.

Bovenste rij: Maak vierkanten 7 & 8 aan elkaar vast, dan 8 aan 9 en tot slot 9 aan 10.

Tweede rij: Maak vierkanten 6 & 1 aan elkaar vast, dan 2 aan 1 en dan 11 aan 2.

Derde rij: Maak vierkanten 5 & 4 aan elkaar vast, daarna 3 aan 4 en daarna 12 aan 3.

Onderste rij: Maak vierkanten 16 & 15 aan elkaar, dan 14 aan 15 en tot slot 13 aan 14.

Als de vierkante naden klaar zijn, heb je 4 horizontale strepen met 4 blokken per streep (zie foto boven).

Horizontale naden – nu maak je de vier strips aan elkaar.

Eerste naad: maak 10 & 11 aan elkaar vast, dan 9 aan 2, dan 8 aan 1 en tot slot 7 aan 6.

Tweede naad: maak 11 & 12 aan elkaar, dan 2 & 3, dan 1 & 4 en tot slot 6 & 5.

Derde naad: maak 12 & 13 aan elkaar vast, dan 3 & 14, dan 4 & 15 en tot slot 5 en 16.

Ik vond het handig om alvast stukjes garen af te knippen waarmee ik de blokken aan elkaar ging maken. Knip in de juiste kleur, dus de kleur van één van beide blokken die je aan elkaar zet, een stuk draad af van ongeveer 3 keer de lengte van je vierkant.

Als je begint met de verticale naden heb je deze kleuren nodig: Turquoise, Lipstick (x 2), Petrol (x2), Claret, Sage, Plum, Lime, Magenta, Wisteria, Bright Pink. 12 stukjes in totaal.

Verticale naad 1 (bovenste rij, om de vierkanten 7 & 8 aan elkaar te zetten. Gebruik Turqoise.

Dubbelcheck nog even of je de goede vierkanten hebt, of ze met de goede kant boven liggen en waar de naad moet komen. Leg je vierkanten met de goede kanten op elkaar en de achterkanten an de buiten kant. Begin in de hoek en zet de draad vast, laat daarbij ongeveer 20 centimeter over om later vast te zetten.

Ga steek voor steek door beide lusjes van beide steken heen, zoals in de foto boven.

Zorg ervoor dat de steken keurig tegenover elkaar liggen en dat de naald door beide lusjes gaat (dit heet de “whip stitch”). Trek het niet te strak aan, maar probeer een gelijke spanning te bereiken.

Als je aan het einde bent, zet het garen dan vast met een paar kleine steekjes en werk beide uiteindjes weg. Als je de naad opentrekt, zou de naad bijna onzichtbaar moeten zijn, zowel aan de verkeerde kant (bovenstaande foto)…

….als aan de goede kant (bovenstaande foto). De naad moet heel plat zijn, dat is namelijk het voordeel van de blokken aan elkaar naaien in plaats van aan elkaar haken. De naad zou er heel strak uit moeten zien op dit punt.

In de bovenstaande foto is vierkant 7 aan de linkerkant afgebeeld en vierkant 8 aan de rechterkant. Het is de bovenste linkerhoek van de deken. Je hebt de eerste naad nu gehad. Klaar voor de volgende?

Verticale naad 2 (bovenste rij, je naait vierkanten 8 & 9 aan elkaar). Gebruik Lipstick.

Controleer nog even opnieuw of je het goede vierkant hebt, en of je ze met de goede kanten tegen elkaar hebt gelegd. Laat weer een uiteindje van 20 centimeter over terwijl je de draad in de hoek vastzet. Je gebruikt weer de whip stitch methode: je haalt de naald door beide lusjes van beide tegenoverliggende steken. Hecht af en werk de draadjes aan beide kanten veilig vast weg.

Verticale naad 3 (Bovenste rij, naai vierkanten 9 & 10 aan elkaar). Gebruik Petrol.  

Zorg er weer voor dat de goede kanten tegen elkaar liggen en maak de volgende naad tussen de blokken.

Laat weer een uiteindje van 20 centimeter over terwijl je de draad stevig in de hoek vastzet. Je gebruikt weer de whip stitch methode: je haalt de naald door beide lusjes van beide tegenoverliggende steken. Let op je spanning. Hecht af en werk de draadjes aan beide kanten veilig vast weg.

De bovenste rij is nu klaar – jippiej! Nu moet je de tweede rij gaan maken…

Verticale naad 4: (tweede rij, naai vierkanten 6 & 1 aan elkaar). Gebruik Claret. 

Verticale naad 5: (tweede rij, naai vierkanten 1 & 2 aan elkaar). Gebruik Sage. 

Verticale naad 6: (tweede rij, naai vierkanten 2 & 11 aan elkaar). Gebruik Plum. 

Nu is je tweede rij af. Hopelijk lukt het tot nu toe. Naai nu de derde en vierde rij…

Verticale naad 7 (derde rij, vierkanten 5 & 4). Gebruik Lipstick.

Verticale naad 8 (derde rij, vierkanten 4 & 3). Gebruik Lime.

Verticale naad 9 (derde rij, vierkanten 3 & 12). Gebruik Magenta.

Verticale naad 10 (onderste rij, vierkanten 16 & 15). Gebruik Wisteria.

Verticale naad 11 (onderste rij, vierkanten 15 & 14). Gebruik Bright Pink.

Verticale naad 12 (onderste rij, vierkanten 14 & 13). Gebruik Petrol.

Bovenstaande foto laat zie hoe ver je nu moet zijn. Alle verticale naden zijn op dit punt gemaakt. Je kunt nu gaan starten met de horizontale naden.

Doordat je de juiste kleur moet gebruiken bij het aan elkaar zetten van twee blokken, kun je niet één lange naad per horizontale strook maken. Je moet dus alsnog steeds van garen wisselen, zodat de naden wegvallen door het kleurgebruik. Zorg er weer voor dat je 12 stukken garen klaarlegt, allen van ongeveer 3 keer de breedte van je blok, in de kleuren:

Aster (x 2), Plum (x 2), Claret, Fondant, Violet, Shrimp, Lime, Petrol, Spice, Wisteria. Twelve lengths of yarn in total.

De eerste horizontale naad zet rij 1 aan rij 2. Vouw rij 1 naar beneden boven op rij 2, zodat de goede kanten tegen elkaar zitten. Je werkt nu met een vrij groot stuk haakwerk (de halve deken!), dus het kan zijn dat het fijn is om met steekmarkeerders of spelden een aantal steken per blok aan elkaar te zetten zodat je zeker weten niet scheef gaat naaien.

Hou het haakwerk zodat de verkeerde kant van rij 1 naar je toe ligt en naai van rechts naar links.

Horizontale streep 1: (blok 10 & 11 aan elkaar). Gebruik Violet.

Aan het begin van deze naad werk je in de zijkanten van strips waarvan de kleur niet overeen komt met je garen. Maak je daar niet teveel zorgen om, maar zorg dat je steken zo klein mogelijk zijn en maak ze dicht op elkaar. Het is immers maar een paar centimeter voordat je wél bij de juiste kleur aankomt.

Datzelfde geldt voor het einde van het blok, je gebruikt dan nog steeds Violet, maar je werkt het einde van de in twee andere kleuren. Maak kleine steken en zet deze dicht bij elkaar.

Als je aan de goede kant van je werk kijkt, zie je de steken wel in de naad, maar vallen ze als het goed is niet teveel op. Aan het einde van dit blok hecht je af en werk je netjes de draadjes weg. Je gaat nu verder met naad 2, die ook rij 1 en 2 aan elkaar zet.

Horizontale streep 1: (blok 9 & 2 aan elkaar). Gebruik Fondant.

Horizontale streep 1: (blok 8 & 1 aan elkaar). Gebruik Claret.

Horizontale streep 1: (blok 7 & 6 aan elkaar). Gebruik Aster.

Je hebt nu je eerste horizontale naad af – je halve deken zit aan elkaar!!

That completes the first horizontal seam – half your blanket is now joined!!

Met de volgende naad zet je rij 2 en 3 aan elkaar. Kijk daarvoor naar het diagram, werk van rechts naar links:

Horizontale naad 2 (zet vierkant 11 & 12 aan elkaar). Gebruik Plum.

Horizontale naad 2 (zet vierkant 2 & 3 aan elkaar). Gebruik Petrol.

Horizontale naad 2 (zet vierkant 1 & 4 aan elkaar). Gebruik Lime.

Horizontale naad 2 (zet vierkant 6 & 5 aan elkaar). Gebruik Shrimp.

Tot slot zet je rij 3 en 4 aan elkaar:

Horizontale naad 3 (zet vierkant 12 & 13 aan elkaar). Gebruik Wisteria.

 

Horizontale naad 3 (zet vierkant 3 & 14 aan elkaar). Gebruik Spice.

Horizontale naad 3 (zet vierkant 4 & 15 aan elkaar). Gebruik Plum.

Horizontale naad 3 (zet vierkant 5 & 16 aan elkaar). Gebruik Aster.

Nu is het een deken!! Tijd voor rondedansjes om te vieren dat de hele stapel vierkanten waar je maanden aan gewerkt hebt, nu een echte deken is.

We zijn bijna klaar, maar we maken nog een simpele stokjesrand om de deken heen.

Voor de rand heb ik 6 kleuren gekozen: Sage, Turquoise, Aster, Magenta, Bright Pink and Lipstick. De rand wordt in twee helften gemaakt, met de koude kleuren aan twee kanten en de warme kleuren aan twee andere kanten. Dit weerspiegelt de warm/koud contrasten in de vierkanten.

Rand 1: begin in de rechterbovenhoek van de deken, dus in de rechterbovenhoek van vierkant 10 en hecht Aster aan. 3 lossen, 5 stokjes netjes verdeeld in de zijkant van de steken van het einde van de toer (zie foto boven).

Doe 1 stokje in elke steek van toer 10.

Als je bij het punt komt waar vierkant 10 & 9 aan elkaar vast zitten, doe dan 2 stokjes in elke zijkant van een stokje van beide strips, dus 6 stokjes per strip, dus 12 stokjes totaal.

 

Dan ben je bij vierkant 9 aangekomen (zie foto boven)

Doe weer 1 stokje in elke steek. Werk zo door tot je in de linkerbovenhoek van vierkant 7 bent aangekomen.

 

Om de hoek door te komen doe je 3 lossen en een stokje in de basis van je laatst gemaakte stokje (zie foto boven).

Het volgende stokje gaat in de volgende steek (zie foto boven).

….en ga zo door, doe stees 1 stokje in elke steek.

Waar twee vierkanten samenkomen verdeel je je steken weer zo netjes mogelijk.

Hecht aan het eind van de tweede zijkant je draad af en werk de uiteindjes weg.

Rand 2: Begin in de linkeronderhoek van de deken, waar je net hebt afgehecht. Gebruik Bright Pink. Hecht in de bovenkant van het laatste stokje van rand 1 aan. 3 lossen (telt als stokje), stokje in de onderkant van het laatste stokje van rand 1. Zie foto boven.

Verdeel netjes 6 stokjes over de zijkanten van de stokjes aan het eind van de rijen. (foto boven).

Maak weer 1 stokje in elke steek, met 6 netjes verdeelde stokjes per zijkant van een strip.

Om de hoek om te gaan doe je 3 lossen na je laatste stokje, maak je een stokje aan de basis van je laatst gemaakte stokje (foto boven)..

.. en ga je verder met de rechterzijkant van de deken. 1 stokje in elke steek.

Aan het eind van de toer maak je twee stokjes in de drie lossen van rand 1. Hecht af en werk de draadjes weg.

 

Rand 3: begin aan de rechterhoek van de deken, waar je net afgehecht hebt. Hecht Turqoise aan en maak 3 lossen (telt als stokje) en een stokje in de basis van het laatste stokje dat je van rand 2 maakte (foto boven).

1 stokje in elke steek.

Keer weer op dezelfde wijze de hoek om: 3 lossen, stokje in basis van het laatst gemaakte stokje (foto boven).

Doe weer 1 stokje in elke steek.

Je laatste twee stokjes gaan in de drie beginlossen van rand 2. (foto boven). Hecht af en werk de uiteindjes weg.

Rand 4: Begin in de linkeronderhoek van de deken, daar waar je net afgehecht hebt. Gebruik Lipstick. Hecht aan in de bovenkant van het laatst gemaakte stokje dat je net gemaakt hebt. 3 lossen, 1 stokje in de onderkant van het laatste stokje van de vorige toer. 1 stokje in elke steek.

Keer om door 3 lossen, stokje in de basis van laatste stokje dat je net gemaakt hebt (zie naald).

1 stokje in elke steek. De laatste twee steken gaan in de drie beginlossen van de Turqoise rij. Hecht af en werk de draadjes weg.

Toer 5: hecht in de rechterbovenhoek aan, waar je net afgehecht hebt, met de kleur Sage,  in de bovenkant van het laatste met Lipstick gehaakte stokje. 3 lossen, stokje in de onderkant van het laatste met Lipstick gehaakte stokje. 1 stokje in elke steek. Keer om door 3 lossen en 1 stokje in de basis van hetzelfde stokje. 1 stokje in elke steek.

Je laatste twee stokjes gaan in de drie beginlossen van de Lipstick rij. Hecht af en werk de uiteindjes weg.

Rand 6: begin in de linkeronderhoek van de deken, waar je net afgehecht hebt. Gebruik Magenta garen, in de bovenhoek van het laatste Sage stokje dat je maakte. 1 stokje in datzelfde laatste Sage stokje. 1 stokje in elke steek tot de hoek.

Je laatste twee stokjes gaan in de drie beginlossen van de Sage rij. Hecht af en werk je allerlaatste draadjes weg.

Gefeliciteerd!! Je deken is af!!

Word je niet vrolijk van de prachtige rand? Deze rand maakt er echt een geheel van. Ik hou van het maken van randen!

In de bovenstaande foto’s kun je zien hoe de 6 verschillende toeren in de hoek aansluiten. Het geeft niet als je hoeken een beetje krullen of draaien, dat is vaak op te lossen met een heel klein beetje stoomblokken.

Meestal gebruik ik geen stoom voor hele dekens, zeker als de individuele blokken al gestoomd zijn, maar bij dit project zou het nodig kunnen zijn om de hoeken wat rechter te krijgen. Ik heb een plek op zolder waar ik mijn deken neer kan leggen en kan laten drogen. Als je niet zoveel ruimte hebt, kun je de hoeken altijd nog één voor één doen.

Onthou dat je NOOIT je strijkijzer het werk moet laten raken. Meer over stoomblokken staat in deel 1 van deze tutorial.

Wow! Wat is ie prachtig geworden. Wat een kleurenpracht, wat helend! Je kunt zien hoe subtiel de rand is. Gewoon prachtig.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Thea Klarenbeek

Wednesday 15th of August 2018

Kan ik dit patroon ook kopen met de heel uitleg erbij

Iris van Meer

Friday 17th of August 2018

Hallo Thea,

Het patroon is niet van mij, maar van Lucy van Attic24. Ik kan het daarom niet verkopen.

Met vriendelijke groet,

Iris van Meer