Skip to Content

Boerderij Kerstboom Deken

Boerderij Kerstboom Deken

Een schitterende deken van She Makes Crochet: de Boerderij Kerstboom Deken, waar je in het midden een prachtige kerstboom ziet. De winterboerderij deken wordt gehaakt met een bijzonder granny square die je aan elkaar haakt. Je haakt een aantal effen, maar ook een aantal tweekleurige granny squares, waardoor je een mooi kerstboomfiguurtje krijgt!

Boerderij Kerstboom Deken

Benodigdheden

  • Worsted weight gewicht garen – in het voorbeeldMighty Stitch (190 meter / 100 gram) in de kleuren
    • Oyster (hoofdkleur) x 7 bollen
    • Zwart x 1 bol **
    • Wit x 1 bol
    • Ash x 3 bollen
    • Love Letter (rand kleur) x 3 bollen
  • 5,5 mm haaknaald
  • Schaar
  • Stopnaald

**Als je losjes haakt wil je misschien nog een tweede bol zwart en wit kopen, ik had niet zoveel over daarvan.

Spanning

Elk vierkantje is ongeveer 9,5 centimeter

Afmetingen

140 centimeter bij 120 centimeter

Let op: je kunt op verschillende manieren het formaat van de deken aanpassen. Je kunt de laatste toer van elk vierkant nog 1 of zelfs 2 keer herhalen om elke granny square groter te maken. Je kunt er ook voor kiezen om een extra rand (of 2) granny squares langs alle zijdes van de deken te maken.

Stekenuitleg

  • Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
  • Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
  • Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
  • Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
  • Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
  • Puffsteek: *sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte en haal een lusje op. Herhaal dit proces nog 4 keer (voor een totaal van 5 keer) en sla dan de draad om en haal door alle 11 lusjes op de haaknaald. Hint: trek de lusjes overdreven hoog op om meer ruimte te creëren zodat je er makkelijker door heen kan aan het einde.
  • Cuffsteek:

De beginlossen tellen niet als steek, tenzij anders aangegeven
Als je kleurwisselingen maakt, wissel je bij de laatste doorhaal van de steek vlak voor de wissel naar de nieuwe kleur.

Patroon

Zoals je kunt zien, heeft het uiteindelijke project 11 granny squares in de breedte bij 13 granny squares in de hoogte, voor een totaal van 143 vierkanten. Die maak je in de volgende kleuren:

  • Oyster: 88
  • Ash: 22
  • Zwart: 12
  • Wit: 9
  • Halfomhalf: Oyster en Ash: 6
  • Halfomhalf – Oyster en Zwart: 2
  • Halfomhalf – Oyster en Wit: 4

Patroon – Eén kleurige Puff Square

Toer 1: Magische ring en 1 losse, *haak een puffsteek + 1 losse, herhaal vanaf * nog 5 keer (voor een totaal van 6). Halve vaste in eerste puffsteek en trek de magische ring dicht. 2 lossen en keer om [6 puffsteken en 6 lossen] Hint: Dit (voor je keert) is de verkeerde kant van je werk. Ik raad je aan om je garen naar voren te trekken voor de laatste halve vaste, zodat je draadeindje aan de achterkant van je werk zit als je je vierkant af maakt.

Toer 2: *Haak 2 stokjes in dezelfde steek, 2 stokjes in de volgende steek, 3 stokjes in de volgende steek. Herhaal vanaf * nog 3 keer. Halve vaste in eerste stokje, 1 losse, keer om [28 stokjes]

Toer 3: *vaste, halfstokje, stokje, haak dan (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in één steek, stokje, halfstokje, vaste. Herhaal vanaf * nog 3 keer. Halve vaste in eerste vaste. 1 losse, keer om [40 steken en 4 x 2-lossenruimtes]

Toer 4: *halfstokje in volgende 5 steken, haak dan (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes) in 2-lossenruimte, halfstokje in volgende 5 steken, herhaal vanaf * nog 3 keer. Halve vaste in eerste halfstokje, hecht af [56 halfstokjes en 4 2-lossenruimtes]

Als je veel discipline hebt, is dit een perfect moment om je twee draadjes weg te werken.

Patroon – Tweekleur Puff Square

Toer 1: Gebruik de eerste kleur – A – (het maakt niet uit welke je kiest). Magische ring + 1 losse. *haak een puffsteek, gevolgd door 1 losse. herhaal vanaf * nog 2 keer, laatste losse overslaan (voor een totaal van 3 puffsteken). Pak de tweede kleur op – B – en haak 1 losse met de tweede kleur. HINT: Je moet over de draadjes van Kleur A en Kleur B heen haken, maar WERK NIET OVER DE DRAAD NAAR DE BOL VAN KLEUR A HEEN. Haak *puffsteek + 1 losse, herhaal vanaf * nog 2 keer (voor totaal 3 puffs). Halve vaste in eerste puffsteek. Trek de ring dicht. Let op: als je de magische ring dicht trekt, trek dan alleen KLEUR A. 2 lossen en keer om [6 puffsteken en 6 lossen / 3 puffsteken en 3 lossen van elke kleur). HINT: verplaats je gareneindes naar de voorkant voor je de halve vaste haakt.

Toer 2: ga verder met de draad met Kleu B en haak *2 stokjes in eerste steek, 2 stokjes in volgende steek, 3 stokjes in volgende steek. Herhaal vanaf * nog 1 keer, wissel terug naar kleur A bij de laatste doorhaal van het laatste stokje. Met Kleur A *haak 2 stokjes in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek en 3 stokjes in volgende steek, herhaal vanaf * nog 1 keer. Halve vaste in eerste stokje. 1 losse, keer om. [28 stokjes // 14 stokjes van elke kleur.

Toer 3: ga verder met Kleur A: *vaste, halfstokje, stokje, haak dan (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de volgende steek, stokje, halfstokje, vaste, herhaal vanaf * nog 1 keer, wissel naar Kleur B bij de laatste doorhaal van de laatste steek. Met Kleur B: *vaste, halfstokje, stokje, haak dan (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de volgende steek, stokje, halfstokje, vaste. Herhaal vanaf * nog 1 keer. Halve vaste in eerste vaste. 1 losse en keer om [40 steken en 4 x 2-lossenruimtes // 20 steken en 2 x 2 lossenruimtes van elke kleur]

Toer 4: ga verder met Kleur B. *Halfstokje in volgende 5 steken en haak (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokejs) in de 2-lossenhoekruimte, halfstokje in volgende 5 steken, herhaal vanaf * nog 1 keer, wissel naar Kleur A bij de laatste doorhaal van de laatste steek. Met Kleur A *halfstokje in volgende 5 steken, haak (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes) in de 2-lossenruimte, halfstokje in volgende 5 steken. Herhaal vanaf * nog 1 keer. Halve vaste in eerste halfstokje. Hecht af. [56 halfstokjes en 4 x 2-lossenruimtes // 28 halfstokjes en 2 x 2-lossenruimtes per kleur]

Patroon – Aan elkaar haken van Granny Squares

Zoals ik aan het begin al zei is dit mijn favoriete manier van granny squares aan elkaar zetten. Het is een beetje prutsen in het begin, maar het is het zeker waard! Je krijgt prachtige omrandde vierkanten én het is een helemaal platte naad

Voor ik uitleg hoe, wil ik eerst een paar dingen toelichten. Ten eerste maak je alle vierkanten in rijen van 11 aan elkaar vast. Elke hoek bestaat uit (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes), dat betekent dat je begint (en eindig) met aan elkaar maken in de losse direct voor (en na) de 2 halfstokjes van de hoek.

En ten slotte, misschien een beetje ten overvloede, maar omdat de vierkanten niet allemaal dezelfde kleur zijn, krijg je een beetje overlap van kleuren op plekken. Je kunt zien wat ik bedoel met het witte in de foto hieronder. Als je dit ziet en je afvraagt of t goed is: zo ziet de mijne er dus ook uit!

Maak de vierkanten aan elkaar in rijen van 11 granny squares per rij

Om je deken precies zoals de mijne te maken, ga je op bepaalde punten van kleur wisselen. Meestal gebruik je Oyster om de vierkanten aan elkaar te zetten, maar ik heb Ash gebruikt om alle Ash, zwart en wit veriakten aan elkaar gezet – met de volgende uitzondering: als één van een paar Oyster is, gebruik je Oyster. Ik zal het verder uitleggen aan de hand van foto’s hieronder.

Leg een paar van je vierkanten zij aan zij neer. Maak met je vast-maak kleur een schuiflus op je haaknaald. Zoek de losse precies voor de 2 halfstokjes van de hoek op beide vierkanten. Werk van rechts naar links van voor naar achteren in de achterste lus van de geïdentificeerde steek voor het vierkant rechts. Haak dan van VOOR NAAR ACHTEREN door de achterste lus van de geïdentificeerde steek van het vierkant links. Met je garen achter de vierkanten, sla je de draad om en haal door alle lussen op de haaknaald om een halve vaste te maken.

Ga op deze manier verder – steek de haaknaald van voor naar achter door de achterste lus van de volgende steek van het rechtervierkant, steek dan de haaknaald van voor naar achter door de achterste lus van de volgende steek van het linkervierkant. Je garen ligt achter je werk. Sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald om een halve vaste te maken. Als je de eerste losse bereikt na de 2 halfstokjes van de volgende hoek, begin je met het haken van de volgende vierkanten.

Maak je rijen in kolommen vast

Om de kolommen te maken haak je op precies dezelfde manier. Ik heb wat foto’s toegevoegd over hoe je de hoek moet behandelen waar 4 vierkanten samenkomen, maar ook dat is simpel (en hopelijk duidelijk) omdat alle vierkanten een losse en 2 halfstokjes in elke hoek over hebben. Je begint met en eindigt elk paar in de losse meteen voor of na de 2 halfstokjes in de hoek. Als je bij een rij halve vasten aankomt, spring je er gewoon over heen en ga je verder met het volgende paar vierkanten. Blijf steeds je garen achter je werk houden.

Patroon – Rand

Deel van mijn idee bij deze deken was dat er een mooie dikke rand omheen zou zitten, zoals de boord van een lekkere warme trui. Je kunt je deken hier kleiner houden door de rand smaller te maken en gewoon te eindigen zoals hieronder.

Het eerste wat we gaan doen is de buitenste vierkantjes net zo’n mooie rand geven als alle naden hebben.

Toer 1: om te beginnen haak je langs de onderrand met de goede kant van de deken naar je toe. Zoek de eerste ongehaakte losse direct voor de 2 halfstokjes van de hoek van het eerste vierkant. Gebruik Oyster, schuiflus op de haaknaald en goede kant van de deken naar je toe, steek je de haaknaald in de achterste lus van de geïdentificeerde steek en haal je een lusje op. Steek je haaknaald in alleen de achterste lus van de volgende steek, haal een lusje op en haal door alle lusjes op de haaknaald – eerste steek gemaakt.

Om de volgende steek te maken, steek je je haaknaald in de achterste lus van dezelfde steek en haal je een lusje op. Dan steek je je haaknaald in de achterste lus van de volgende steek, haalt en lusje op en trekt door alle lusjes op de haaknaald – tweede/volgende steek gemaakt.

Alle vierkanten hebben even veel steken, dus we kunnen de naden tussen de granny squars gebruiken om de steken te tellen: 16 per vierkant. De paarse in de linkerfoto is de vijftiende steek van het ene blok, in de blauwe komt dan de 16.

Als je aan het einde van de rij bent aangekomen, eindigt je laatste steek in de tweede losse van de 2-lossenruimte in de hoek van je deken. Om een hoek te maken, haak je 2 lossen en ga je verder met de steken van de volgende zijkant. Als je weer bij het begin bent aangekomen, halve vaste in eerste steek.

Stekentellen: korte zijdes aan onder- en bovenrand hebben 176 steken (of 11 setjes van 16). Lange zijds hebben 208 steken (of 13 setjes van 16). En je hebt 4 2-lossenruimtes, 1 op elke hoek.

Ribbel rand:

Toer 1: Gebruik de kleur Love Letter, met de VERKEERDE KANT van de deken naar je toe en werk in de derde lussen – zie foto’s hieronder. Steek de haaknaald in de eerste steek na de 2-lossenhoekruimte en haal een lusje op, 1 losse, vaste in dezelfde ruimte. Haak een vaste in elke steek tot hoek. In de hoek haak je 2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes. Als je weer bij het begin komt, halve vaste in eerste steek en hecht af.

Uiteindelijk stekenaantal: aan het einde van de toer heb je langs de korte zijdes 176 steken en langs de lange zijdes 208. In de hoeken heb je 4 x (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes).

Toer 2: ga verder met Love Letter met de goede kant naar je toe – steek de haaknaald in het eerste halfstokje direct na de 2 lossen van de hoek en haal een lusje op. 1 losse (telt niet als steek). Haak9 lossen, halfstokje in tweed elosse vanaf de haaknaald en de andere 8 lossen. Haak dan een stokje in de 1 losse waarvan ik zei dat het geen steek was. Let op: je maakt deze stokjes steeds en die moeten het gat tussen de opzettoer en de ribbels opvullen. Het telt niet als steek en je slaat ‘m altijd over als je keert en weer omhoog haakt.

Sla 2 steken over op de deken, halve vaste in derde steek. *1 losse, keer om, stokje overslaan en haak 8 halfstokjes in de derde lussen van de rand. 1 losse, keer om, 8 halfstokjes in de derde lus weer naar beneden. Haak dan een stokje in de zijkant van de keerlosse helemaal onderin de ribbels. 2 steken op de deken overslaan, halve vaste in derde steek. Herhaal vanaf * tot je het einde van de zijde waar je bent hebt bereikt. De herhaling die je hier maakt wordt de Cuffsteek genoemd.

Als je de korte zijdes haakt, kom je bij het einde van je zijde aan als je een halve vaste in de 2-lossenhoekruimte maakt. Als je de lange zijdes maakt, heb je maar 1 steek over te slaan bij de laatste herhaling, voor je een halve vaste in de 2-lossenhoekruimte maakt.

Om de hoek te maken, haak je 2 cuffsteken, maar je slaat de overgeslagen steken over en haakt in plaats daarvan weer een halve vaste in de 2-lossenruimte. Haak dan 1 losse en keer om. Stokje overslaan, 8 halfstokjes in derde lussen terug naar boven. 3 lossen, keer om, 8 halfstokjes in de derde lussen weer naar beneden. Haak dan een stokje in de zijkant van de keerlosse en halve vaste in de 2-lossenruimte opnieuw. Haak een cuffsteek, sla weer de overgeslagen steken over, halve vaste in 2-lossenruimte voor de laatste keer. Haak dan weer een cuffsteek, maar sla de overgeslagen steken over en haak een halve vaste in het eerste halfstokje direct na de 2-lossenruimte. Let op: je haakt in totaal 5 halve vasten in de 2-lossenruimte om een hoek te maken.

Ga verder met het haken van cuffsteken langs de rest van de deken. Als je bij de laatste hoek aankomt, haak je een halve vaste in dezelfde steek als waar je beginlosse uit komt (dat is het eerste halfstokje direct na de 2-lossenruimte) om de toer te sluiten. Hecht af en gebruik het draadeindje, naai met whip stitch beide delen aan elkaar. Vergeet Toer 3 niet te haken (beschreven hieronder).

De laatste toer maakt de boel net iets strakker en helpt met het duidelijker maken van de hoeken.

Toer 3: Begin in een hoekruimte en haal een lusje op. 1 losse, vaste in dezelfde ruimte. Haak tweede vaste, 2 lossen, haak nog 2 vastenin dezelfde 3 lossen. Haak dan een toer vasten helemaal rondom de deken. Ik maakte steeds een vaste in de “berg” van de steken en 2 vasten tussen de “bergen”. Het hoeft niet exact te kloppen, als het maar relatief goed verdeeld is. In elke 3-lossenhoekruimte haak je (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten). Als je weer bij het begin aangekomen bent, halve vaste in eerste vaste. Hecht af en werk de draadjes weg.

Ik vind het heel gaaf om de dekens van jullie te zien! Als je ‘m op social media deelt, gebruik dan alsjeblieft @shemakescrochet en @eenmooigebaar zodat we mee kunnen genieten!

Je mag je producten delen en verkopen, maar noem dan alsjeblieft SheMakesCrochet als de ontwerpster. Deel dit patroon niet, maar deel wél de link naar het blog. Bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!