Skip to Content

Nature’s Walk

Nature’s Walk

Gratis haakpatroon deken – Cherry Heart – Nature’s Walk CAL

Cherry Heart (de alias van Sandra Paul) ontwerpt schitterende haakpatronen. Van haar hand staan hier op de site ook het haakpatroon voor de the Spice of Life CAL, the Spicier Life CAL en de Weekender deken. Het nieuwste patroon is de Nature’s Walk CAL. Het is een CAL in 8 delen. Alle belangrijke links voor dit patroon staan helemaal onderaan dit bericht. Het bericht hieronder is een letterlijke vertaling van de teksten van Sandra Paul.

>>SCROLL NAAR BENEDEN VOOR ALLE LINKS VAN DEZE CAL<<

Welkom bij de Nature’s Walk CAL!

Welkom bij deze gloednieuwe crochet along (CAL), een haak-maar-aan project. Voor de derde keer mag ik samenwerking met Black Sheep Wools om jullie en prachtig patroon te geven. Ik vind het heel leuk om zo’n project te organiseren waar de haakcommunity bij samen komt. Crochet Alongs zoals deze, zijn bij uitstek geschikt om andere creatievelingen te leren kennen, om over projecten te chatten, vragen te stellen, tips te delen en natuurlijk om lekker van het haken te genieten.

We wilden met deze deken iets anders doen dan bij de Spice of Life en de Spicier Life. In plaats van een strependeken, is het deze keer een meer modulair project geworden. Je haakt blokken, geen rijen. Hoe dat er precies uit moest gaan zien wist ik niet, tot ik lekker in de buitenlucht met mijn hond ging wandelen. Mijn inspiratie voor deze deken kwam van mijn omgeving!

Ik kreeg een steeds duidelijker beeld in mijn hoofd van verschillende patronen, elk een soort van gehaakte tekening van de natuur en het landschap om me heen. Ik heb buiten gewandeld met mijn trouwe viervoeter naast me en het is een heerlijk ontspannend moment in mijn dag, elke dag opnieuw. Die wandelingen vormen een kleine time-out van alle andere dingen in mijn leven en het is een prachtige pauze mogelijkheid, om even te re-setten en om van mijn omgeving te genieten. Ik hoop dat deze deken gelijksoortige gevoelens oproept bij diegenen die hem haken. Ik hoop dat het ritme van de steken van elk van de vierkanten je een rustig en vredig gevoel geven in wellicht drukke dagen. Ik hoop echt dat je ervan geniet!

Crochet Along 2019

Deze CAL duurt 8 weken, er zijn in totaal 9 delen. Het eerste deel is de introductie, daarna komen 8 patroondelen. Het patroon is gratis en je hebt alle details om de deken te maken: 6 vierkanten patronen, de informatie over hoe je ze aan elkaar moet zetten en hoe je de rand maakt.

Het patroon komt elke donderdag online rond het middaguur, tussen 21 november en 9 januari, op www.eenmooigebaar.nl. Scroll naar beneden voor alle links!

Bonusvierkanten Nature’s Walk CAL

Voor diegenen die het garenpakket via Black Sheep Wools kopen, zijn er 6 exclusieve bonus vierkanten. Deze ontwerpen zijn uniek en kunnen naadloos bij de overige ontwerpen worden gebruikt. Er zijn drie verschillende garenpakketten beschikbaar bij Black Sheep Wools: Wild Hedgerow, Open Fields en Sweet Meadow. (Meer informatie, zie onder).

Als jullie het garenpakket bestellen, kun je ook de PDF downloaden op Ravelry die bij de patronen hoort, door de speciale code te gebruiken die in het pakket zit. Ik weet op dit moment nog niet of ik de bonusvierkanten ook mag vertalen, neem daarvoor even contact met me op als je geïnteresseerd bent in die mogelijk. Dat kan sowieso alleen maar als je een pakket bij Black Sheep Wools koopt!

Kleurpakketten 

Het Wild Hedgerow pakket doet me denken aan fruit en bessen, die overal hangen in de takken van de heggen, en het doet me ook denken aan de gouden blaadjes die vallen in de herfst.

Bij het Open Fields pakket denk ik aan wandelen in de open wijde blauwe lucht, met prachtige wilde plekken en velden om me heen.

En tot slot herinnert het Sweet Meadow pakket me aan het toppunt van de zomer, als het gras hoog en goud groeit en de velden gevuld zijn met kleine felgekleurde wilde bloemen!

Belangrijke informatie

Haakniveau: het patroon gebruikt vooral de basissteken en wordt in het rond gehaakt. Sommige steken en technieken zijn iets geavanceerder, maar daar staan goede foto’s bij en er zijn (Engelstalige!) tutorials beschikbaar.

Garenhet garen is beschikbaar in drie verschillende pakketen:
Wild Hedgerow: 28 bollen Scheepjes Stonewashed 4ply (50 gram/130 meter, 78% katoen, 22% acryl) in de kleuren: 4 x Smokey Quartz (802), 3 Corundum Ruby (808), 3 Yellow Jasper (809), 3 Lilac Quartz (818), 4 Rose Quartz (820), 3 Lepidolite (830), 8 Axinite (831)
Open Fiels: 28 bollen Scheepjes Stonewashed 4ply (50 gram/130 meter, 78% katoen, 22% acryl) in de kleuren: 4 x Moonstone (801), 4 x Boulder Opal (804), 3 x Blue Apatite (805), 3 Canada Jade (806), 3 Larimar (813), 8 Crystal Quartz (814), 3 New Jade (819)
Sweet Meadow:16 bollen Stylecraft Bambino/Belissima (100 gram/268 meter, 100% acryl) in de kleuren: 4 x Single Cream (3921), 2 x Raspberry Riot (3924), 2 x Mellow Yellow (3925), 2 x Sugar Snap (3926). Bambino: 2 x Denim Dungarees (3943), 2 x Soft Pink (7113), 2 x Vintage Blue (7116)

Haaknaald3,5 mm (of de maat die je nodig hebt om de juist spanning te bereiken, zie onder)

Stopnaald en schaar, eventueel steekmarkeerders

Afmetingen: 117 bij 148 centimeter voor de gehele deken, 16 centimeter per vierkant (voor het blokken), 16.5 cm na het blokken.

Spanning: 22 steken bij 10 toeren per 10 centimeter in stokjes.

Social Media

Je kunt op Facebook natuurlijk Een Mooi Gebaar volgen, en Cherry Heart en Black Sheep Wools.

Als je op Instagram de hashtag #NaturesWalkCAL gebruikt, kun je alle foto’s van anderen zien die aan deze CAL haken! Deel vooral ook je eigen foto’s, dat is hartstikke leuk en inspirerend. Als je in datzelfde bericht ook @eenmooigebaar of #eenmooigebaar gebruikt, zie ik alle berichten ook voorbij komen <3

Ravelry is een social media kanaal speciaal voor haak- en breiprojecten. De website is in het Engels.

Nature's Walk Open Fields kleurenpakket
Nature's Walk - Sweet Meadow kleurenpakket
Nature's Walk Wild Hedgerow kleurenpakket

Nature’s Walk – Voorbereiding

Cherry Heart ontwerpt deze schitterende Nature’s Walk deken. Vanaf hier vind je de voorbereidingen die je kunt treffen voordat je aan de Nature’s Walk CAL begint.

Nature's Walk CAL deken

Garenkleuren

Eén van de allerleukste dingen van elk project is het kiezen en plannen van je kleuren. Als je één van de garenpaketten gebruikt, kun je alle precieze kleuren vinden in een tabel. Het is een verstandig idee om kritisch naar de kleuren in je pakket te kijken. Print de tabel, plak er kleine stukjes garen aan, zodat je precies weet welke kleur bij welk kleurnummer hoort. Je kunt ook je eigen kleurenschema maken, als je een ander palet wilt gebruiken.

Patroontekeningen

We hebben voor het eerst ook patroontekeningen toegevoegd aan een CAL. Er komt een tekening voor elk vierkant. De patroontekeningen zijn een prachtige manier om het patroon te “zien” terwijl je eraan werkt. Als je ze nog nooit gebruikt hebt, kun je met deze CAL ontdekken of het misschien iets voor je is, omdat je zowel naar de patroontekening kunt kijken als de geschreven instructies kunt lezen.

Om te beginnen heb ik een (Engelstalige!) video-tutorial gemaakt met daarin instructies voor het lezen van patroontekeningen. Ik laat je de eerste stappen van een patroontekening zien.

Aflevering 1 patroontekening lezen en aflevering 2 patroontekening lezen

(Ik werk aan een Nederlandse vergelijkbare video voor patroontekeningen)


Spanning

Vaak maakt het voor haakwerk niet zoveel uit wat de spanning is, en daarom vergeten veel mensen een proeflapje te maken. Het checken van de spanning kan veel invloed hebben op hoe je haakwerk uiteindelijk eruit komt te zien en voelt. Het is ook essentieel om te kunnen bepalen of je genoeg garen hebt voor een project.

Als je een garenpakket gebruikt, wil je er zeker van zijn dat je niet te weinig garen hebt. Door het checken van je spanning, weet je dat je genoeg garen hebt om het project af te maken. De pakketten zijn natuurlijk niet te krap, we hebben rekening gehouden met persoonlijke verschillen, maar toch is het belangrijk dat de formaten van jouw vierkanten niet teveel afwijken van wat we hier aanraden. Als je geen pakket gebruikt is het alsnog óók handig om een proeflapje te maken, omdat je dan kunt bereken hoeveel garen je nodig hebt.

Proeflapje

Om je spanning voor dit haakpatroon te checken, kun je een proeflapje haken. Gebruik daarvoor het hart-patroon hieronder. Meet het vierkant dan op en vergelijk met de afmetingen die hieronder vermeld staan. Als het vierkantje veel te klein uitvalt, pak dan een haaknaald groter en probeer het hele proeflapje opnieuw. Kijk weer of je goed zit. Als het vierkantje te groot uit valt, pak dan een haaknaald kleiner. Soms maak je 3 of 4 vierkantjes tot je tevreden bent. Haak ze van verschillende bollen, knip de draad niet af als je klaar bent, dan kun je het garen namelijk gewoon nog gebruiken voor de deken en kom je niks te kort.

Afmetingen en spanning

De afmetingen van het vierkant kunnen licht variëren afhankelijk van het patroon dat je gebruikt en van het garenpakket.

De vierkanten meten 16 centimeter. Als je het vierkant blokt, wordt ie iets groter, namelijk ongeveer 16,5 cm.

Wild Hedgerow & Open Field garenpakketten

Als je het Scheepjes garen gebruikt, kan het zijn dat je vierkanten iets kleiner uitvallen. Mijn vierkanten varieerden tussen de 15,5 cm en 16 cm en ik heb ze allemaal geblokt zodat ze even groot waren.

Als je vierkanten tussen de 15 en 16 cm groot zijn, dan is je spanning prima. Je kunt makkelijk blokken met dit garen en daardoor de vierkanten even groot krijgen.

Als je vierkant kleiner is dan 15 centimeter, of groter dan 16 centimeter, kijk dan hieronder naar de instructies voor het aanpassen van je spanning.

Sweet Meadow garenpakket

In dit pakket zit een 100% acryl garen, dat lastiger te blokken is dan het garen in de andere pakketten. Het is dus nóg belangrijker dat alle vierkanten de goede maat hebben. Mijn vierkanten waren allemaal behoorlijk precies 16 centimeter, dus ik heb ze niet geblokt.

Als je vierkant tussen de 16 en 16,5 centimeter is, dan is je spanning prima.

Als je vierkant kleiner is dan 16 centimeter of groter dan 16,5 centimeter, kijk dan hieronder naar de instructies voor het aanpassen van je spanning.

Proeflapje blokken

Als je blij bent met de afmeting van je proeflapje, kun je het vierkant blokken om te kijken hoe dit het garen en afmeting. Er staat een uitgebreidere beschrijving verder op deze pagina.

Afmetingen aanpassen

Als je proeflapje aangepast meot worden, kun je de volgende tips gebruiken.
Haaknaaldmaat: als je vierkant te klein is, zijn je steken meestal te strak en moet je een nieuw proeflapje maken met een grotere haaknaald. Is je proeflapje juist te groot, dan zijn je steken meestal te losjes en zul je je proeflapje opnieuw moeten maken met een kleinere haaknaald.
Stekenhoogte: het aanpassen van je haaknaald past ook de hoogte van je steken aan en daardoor ook de hoogte van je vierkant, maar stekenhoogte kan ook beïnvloed worden door individuele technieken, de manier waarop je je haaknaald en garen vasthoudt.

Als het niet lukt om het formaat van het vierkant goed te krijgen door alleen van haaknaaldmaat te veranderen, kun je deze (Engelstalige) video bekijken:

Houd een constante spanning

Blijf je spanning checken tijdens je project en meet steeds je blokjes op.

In de stemming

Het is niet alleen maar de haaknaaldmaat en de techniek die een effect hebben op de spanning en de afmetingen. Je omgeving en je stemming hebben ook een grote invloed. Als je gestresst bent of in een drukke omgeving, kun je strakker gaan haken. Als je ontspannen bent en in een rustige kamer zit, zul je wat losser haken.

Probeer je proeflapje in dezelfde setting te haken als de rest van de deken. Als je meestal in een rustige omgeving bent, haak daar dan ook je proeflapje. Als je je deken steeds in kleine stukjes zult haken, zonder lang ervoor te kunnen gaan zitten, haak je proeflapje dan ook zo. Op die manier komt je proeflapje-resultaat meer overeen met je uiteindelijke resultaat.


Blokken

Blokken als je klaar bent met het haakpatroon kan heel nuttig zijn om je steken evenwijdig te maken en je vierkanten er precies even groot uit te laten zien.

Het is handig om je vierkanten elke week te blokken, zodat ze een mooie gelijke maat hebben als je ze aan elkaar zet.

Spray blokken: Gebruik deze methoden bij de Scheepjes garenpakketten Wild Hedgerow en Open Field. Pin de vierkanten op de goede maat op een zachte ondergrond. Je kunt daar bijvoorbeeld schuimmatjes voor gebruiken, maar handdoeken over een matras werken ook. Spray de vierkanten nat met water, gebruik je hand eventueel om het wat aan te duwen. Laat de blokken drogen voor je ze loshaalt.

Nature's Walk vast pinnen

Stoom blokken: Gebruik deze methode met het Scheepjes garenpakket Sweet Meadow. Leg een aantal handdoeken op een strijkplan en pin de blokken op de goede maat vast, zet de pinnen onder een hoek vast, zodat ze laag in de handdoek zitten. Neem een strijkijzer en houdt deze voorzichtig vlak boven je haakwerk. Laat pufjes stoom op het garen. Zorg ervoor dat de strijkijzer het garen NOOIT DIRECT RAAKT, dan krijg je schade. Laat ze afkoelen en drogen voor je ze los haalt.

Nature's Walk blokken

Hoe gebruik je dit patroon?

Het patroon is geschreven voor beginners en gemiddelde haaksters. Het gebruikt vooral basissteken, rondgehaakt. Sommige gemiddelde steken en technieken worden gebruikt, daar staan dan handige foto’s bij.

Je hebt een aantal vaardigheden nodig. Ten eerste moet je een patroon kunnen volgen, ten tweede moet je in het rond kunnen werken. Vervolgens moet je de basishaaksteken kennen (bijvoorbeeld vaste, stokje, dubbelstokje). Het is ook handig als je weet hoe je moet verminderen (bijvoorbeeld 2samengehaaktestokjes, 3samengehaaktestokjes). Als er in dit patroon “3 stokjes” staat, haak je in elk van de volgende 3 steken 1 stokje. Als er staat “3 stokjes in de volgende steek” haak je 3 stokjes in één steek.

Stekenaantal

Lossen telen als steken. Ook de 1-lossenhoekruimte telt bij het stekenaantal. Elk vierkant heeft uiteindelijk 132 steken in totaal, 33 steken per zijde. Het stekenaantal is gegeven voor de eerste toeren van de rand om de herhaling van de patroon rand mogelijk te maken.


Hart proeflapje – Nature’s Walk

Foto van Nature's Walk Proeflapje met meetlint erop

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een lus te maken. 4 lossen (telt als stokje en 1 losse). (3 stokjes, 2 lossen) 3 keer, halve vaste in derde beginlosse.
Toer 2: halve vaste in lossenruimte, 4 lossen (telt als stokje en losse), 2 stokjes in dezelfde ruimte, *3 stokjes,** (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer en eindig de laatste herhaling bij **. Stokje in startruimte, halve vaste in derde beginlosse.
Toer 3: halve vaste in lossenruimte, 4 lossen (telt als stokje en losse), 2 stokjes in dezelfde ruimte. *3 stokjes, 1 losse, 1 overslaan, 3 stokjes, ** (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer en eindig de laatste herhaling bij **. Stokje in startruimte, halve vaste in derde beginlosse.
Toer 4: halve vaste in lossenruimte, 4 lossen (telt als stokje en losse), 2 stokjes in dezelfde ruimte, *3 stokjes, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, 3 stokjes,** (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig de laatste herhaling bij **, stokje in startruimte, halve vaste in derde beginlosse.
Toer 5: halve vaste in lossenruimte, 4 lossen (telt als stokje en losse), 2 stokjes in dezelfde ruimte. *4 stokjes, 2 lossen, (stokje, 1 losse) overslaan, stokje in volgende losse, stokje, stokje in volgende lossenruimte, 2 lossen, (1 losse, stokje) overslaan, 4 stokjes, ** (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig de laatste herhaling bij **, stokje in startruimte, halve vaste in derde beginlosse.
Toer 6: halve vaste in lossenruimte, 4 lossen (telt als stokje en losse), 2 stokjes in dezelfde ruimte. *5 stokjes, 2 lossen, (stokje, 1 losse) overslaan, stokje in volgende losse, 1 losse, 1 overslaan, stokje, stokje in volgende lossenruimte, 2 lossen, (losse, stokje) overslaan, 5 stokjes,** (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, stokje in startruimte, halve vaste in derde beginlosse.
Toer 7: halve vaste in lossenruimte, 4 lossen (telt als stokje en losse), 2 stokjes in ruimte, *6 stokjes, 2 stokjes in volgende stokje, 2 lossen, (2 lossen, 2 stokjes overslaan), 3 stokjes in lossenruimte, 2 lossen, (2 stokjes, 2 lossen) overslaan, 2 stokjes in volgende stokje, 6 stokjes,** (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, stokje in startruimte, halve vaste in derde beginlosse.
Toer 8: halve vaste in lossenruimte, 4 lossen (telt als stokje en losse), 2 stokjes in ruimte, *10 stokjes, 2 stokjes in lossenruimte, 3 stokjes, 2 stokjes in lossenruimte, 10 stokjes,** (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, stokje in startruimte, halve vaste in derde beginlosse.

Foto van Nature's Walk Heart proeflapje met meetlint erop

Als je proeflapje voor de Nature’s Walk klaar is, kijk dan boven onder proeflapje, blokken en spanning aanpassen om ervoor te zorgen dat je de goede maat hebt.

Patroontekening van Nature's Walk Heart proeflapje

Er is voor twee verschillende kleuren gekozen in de patroontekening van elk haakpatroon, zodat het verschil tussen de toeren duidelijker is. De cijfers 1-8 wijzen op het nummers van de toer. Het dichte pijltje wijst op het einde, het open pijltje op het einde. Een vierkant stipje is een halve vaste. Een open ovaaltje is een losse. Een kruisje is een vaste, het onderste symbool is een stokje.


Nature's Walk kleurenschema

Deel 1: Gates vierkant
Deel 2: Berries vierkant
Deel 3: Buds vierkant
Deel 4: Leaves vierkant
Deel 5: North Star vierkant 
Deel 6: Flower vierkant
Deel 7: Aan elkaar zetten
Deel 8: De rand

 

Heb je nog vragen of opmerkingen over de Nature’s Walk? Die zijn van harte welkom via Facebook of Instagram!!

Marion van Winden

Friday 20th of August 2021

Hallo, ik hoop dat ik nu nog steeds mijn vragen kan stellen over deze prachtige deken. Ik heb zojuist het garen besteld maar het is mij niet duidelijk welke kleuren bij welk patroon horen. Ik heb gekozen voor de wild hedgerow, van de ene kleur heb ik er 8 nodig, van de andere maar 3... graag zou ik hier wat meer duidelijkheid in krijgen. Alvast hartelijk dank, ik verheug mij op het mooie project!!

Iris van Meer

Saturday 21st of August 2021

Hallo Marion!

Wat leuk dat u de Nature's Walk gaat haken. Het is een schitterend haakpatroon :) De kleureninformatie staat op deze pagina, in een plaatje, met de Kleur letters (A, B, C, etc.) in het tabelletje. Per patroon staat dan aangegeven met welke Kleur het gehaakt moet worden.

https://eenmooigebaar.nl/cherry-heart/natures-walk/

Ik hoop dat het zo duidelijk is?

Met vriendelijke groet,

Iris van Meer

Anita

Wednesday 22nd of January 2020

ik heb de bonus vierkanten aangeschaft via ravelry. Komt daar een nederlandse vertaling van?

Iris van Meer

Thursday 23rd of January 2020

Hallo Anita, daar heb ik helaas geen antwoord op. Ik krijg steeds geen reactie van de ontwerpster op deze vraag. Hopelijk kom je er met de patroontekeningen ook een beetje uit? Anders kun je me altijd om hulp vragen!

Hanneke

Tuesday 7th of January 2020

Is het patroon van het flower vierkant (nr. 6) hetzelfde als het patroon van het proeflapje? Als ik op de link klik van het flowervierkant dan kom ik telkens op de algemene pagina met het proeflapje ed.

Hanneke

Tuesday 7th of January 2020

Is het patroon van het flower vierkant (nr. 6) hetzelfde als het proeflapje? Als ik het aanklik kom ik telkens op de pagina waar het proeflapje op staat.

Iris van Meer

Wednesday 8th of January 2020

Hallo Hanneke,

De link deed het niet goed zie ik! Hier is de goede: https://eenmooigebaar.nl/haakpatronen/cherry-heart/natures-walk/deel-6/

Veel haakplezier!

Petra

Sunday 5th of January 2020

kan het kloppen dat er geen patroon is van de flower vierkant?

Iris van Meer

Wednesday 8th of January 2020

Er was een foutje met een link, maar het vierkant is er zeker Petra!

https://eenmooigebaar.nl/haakpatronen/cherry-heart/natures-walk/deel-6/