Skip to Content

Picknick

Picknick

Van de briljante ontwerpster van de Seaside deken en de Beachcombing deken, volgt nu de “Picknick op het Strand” – deken! De oorspronkelijke Engelstalige versie van dit bericht vind je via deze link. Klik hier om naar Week 1 of Week 2 of Week 3 of Week 4 of week 5 of week 6 of week 7 of week 8 te gaan!

Het is eindelijk tijd geworden om de details van mijn volgende deken CAL (crochet along / haak maar mee) ontwerp te delen! De deken heet Picknick op het Strand. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om je klaar te maken als je mee wilt doen…

Lees je liever dit haakpatroon zónder advertenties en makkelijk printbaar? Dat kan:

Ik word zo enthousiast van het picknick-thema! Ik ben dol op het inpakken van een picknick mandje en de reis naar het strand. Beiden vullen me met een warm gevoel en bij het ontwerpen van deze deken heb ik me heerlijk laten inspireren door alles wat met picknicks te maken heeft!

We gaan samen heerlijk op een picknick-reisje!

Ik zou het leuk vinden als deze CAL meer is dan alleen maar een deken haken… laten we het picknick thema echt lekker uitpluizen samen

Het zou heerlijk zijn als we bijvoorbeeld onze favorieten picknick plekjes met elkaar kunnen delen, favoriete picknick gerechten, favoriete picknick herinneringen en alle picknick plannen die we nog hebben!

Zeker nu we uit een wereldwijde pandemie komen en we weer rijkhalsend naar picknick bijeenkomsten kunnen uitkijken…

Ik heb deze deken in twee kleuren ontworpen – Zomer Picknick en Herfst Picknick.

De garenpakket zijn nu beschikbaar via The Knitting Network en als je onderstaande link volgt, krijg ik een kleine commissie, wat ik héél erg op prijs stel. Bedankt!

De “ik” in de zin hierboven is natuurlijk Eleonora van Coastal Crochet, de ontwerpster van de deken. Een Mooi Gebaar krijgt geen commissie via the Knitting Network. 

Klik op deze link: 

https:www.theknittingnetwork.co.uk%2Fblog%2Fpicnic-on-the-beach-cal

Hier zijn wat inspiratie foto’s voor beide kleuren…

Zomer Picknick…

Herfst Picknick…

Mijn laatste CAL, de Beachcombing deken, heeft mensen van over de hele wereld samengebracht terwijl we haakten tijdens de eerste Covid-19 lockdowns. Een jaar later zitten we nog steeds in moeilijk vaarwater… Maar er is hoop, en picknicken op het strand kan vast vlug weer!

De beste plekken om met elkaar samen te komen terwijl we haken zijn de Facebook groep Coastal Crochet of via Instagram.

De (Engelstalige!) Facebook groep is heel vriendelijk!

Word hier lid van de groep: 

Coastal Crochet Facebook Groep

Delen op Instagram vind ik ook heel leuk – gebruik de volgende hashtags als je een foto deelt en om anderen te zoeken!

#picniconthebeachcal

#picniconthebeachblanket

#coastalcrochetcal

Als je liever met Nederlandstalige haaksters praat over dit project (en andere projecten), dan kan dat op Instagram met @eenmooigebaar, of via mijn Facebook-pagina of via mijn Facebook-groep!

Dit is alles wat je nodig hebt om deze deken te kunnen maken: 

Materialen

Ik heb 7 kleuren voor deze deken gebruikt en heb daarvoor Stylecraft Special DK gekozen (100% acryl, 295 meter per 100 gram) in de volgende kleuren en hoeveelheden:

Zomer Picknick

Kleur A: 3 x 100g bollen White (1001)
Kleur B: 2 x 100g bollen Blush (1833)
Kleur C: 1 x 100g bol Lipstick (1246)
Kleur D: 2 x 100g bollen Sherbert (1034)
Kleur E: 2 x 100g bollen Citron (1263)
Kleur F: 2 x 100g bollen Spring Green (1316)
Kleur G: 2 x 100g bollen Stone (1710)

14 x 100g bollen in totaal.

Garenpakket zijn hier beschikbaar: 

Yarn Packs at The Knitting Network

Herfst Picknick kleuren:
Kleur A: 3 x 100g bollen Cream (1005)
Kleur B: 2 x 100g bollen Lavender (1188)
Kleur C: 1 x 100g bol French Navy (1854)
Kleur D: 2 x 100g bollen Cornish Blue (1841)
Kleur E: 2 x 100g bollen Dandelion (1856)
Kleur F: 2 x 100g bollen Cypress (1824)
Kleur G: 2 x 100g bollen Vintage Peach (1836)

14 x 100g bollen in totaal

Garenpakket zijn hier beschikbaar: 

Yarn Packs at The Knitting Network

• Je hebt een 4mm en 4,5mm haaknaald nodig (of maten zodat je het proeflapje in de goede afmetingen kunt maken). De Tunische Entrelac steek gebruikt een normale haaknaald, maar ik raad je aan om daar een halve maat grotere haaknaald voor te gebruiken.
• Steekmarkeerder, stopnaald en schaar

Als je op één van de onderstaande foto’s klikt, krijg je een PDF waarin je de dekens plat gelegd kunt zien. Dat kan handig zijn als je niet weet welke kleuren je wilt kiezen:

Zomer Picknick Preview
Herfst Picknick Preview

Natuurlijk kun je ook je eigen kleuren en garen kiezen…

Met het aanbevolen garen op de aanbevolen spanning is je deken ongeveer 135cm x 105cm (53 inches x 41 inches)

Ik heb veel verschillende haaktechnieken gebruikt en je kunt van alles leren. Ik maak YouTube tutorials voor de onbekendere steken.

Er zit onder andere Tunische Entrelac, Mandensteek en nog allerlei textuur steken in. En er moesten natuurlijk ook wat gingham steken in zetten, voor de typische picknick kleedjes….

Ik ben heel blij om aan te kondigen dat Amanda van ‘Mrs G Makes‘ en Liz van ‘KoPoUK’ een setje steekmarkeerders hebben ontworpen voor deze CAL… Zijn ze niet prachtig?  Je kunt de steekmarkeerders kopen in hun Etsy winkeltjes…

Mrs G Makes Zomer Picknick Steekmarkeerders:

https://etsy.me/3p1fHY8

Mrs G Makes Herfst Picknick Steekmarkeerders:

https://etsy.me/3p1fHY8

KoPoUK Zomer Picknick Steekmarkeerders:

https://www.etsy.com/uk/listing/694630821/summer-picnic-stitch-markers-miniature

Zijn ze niet schitterend?! Het is zo gaaf om samen te kunnen werken met onafhankelijke verkopers en ik kan beide creatievelingen aanraden… Mrs G Makes en KoPoUK ! Steekmarkeerders kunnen echt een noodzakelijke handigheid zijn voor hakers!

Terug naar de deken en hoe die in elkaar gezet wordt….

Het patroon begint met een vierkant in het midden, dat gehaakt wordt met de Tunische Entrelac steek, om het ruitpatroon te krijgen. Dan haak je met traditionele haaksteken om dit vierkant heen. De rest van de deken maak je door steeds panelen toe te voegen en in lange toeren te haken, waarbij he deken uiteindelijk een rechthoek wordt. Een rand maakt het geheel af!

Het patroon zal op Coastal Crochet’s website in UK en US termen beschikbaar zijn en hier op Een Mooi Gebaar in het Nederlands! Voor de Engelse versies komt een advertentie vrije PDF beschikbaar via Ravelry. Je betaalt dan één keer en het is een goede manier om de ontwerpster te steunen!

Het idee van de Picknick deken kwam vorig jaar. Ik had zoveel lol met de Picknick op het strand fotoshoot die ik in Juli deed!

Het was een hele hete dag (ideaal voor een zomerse picknick) – kijk maar eens naar kleine Salty die schaduw achter mijn rug zocht!

Zoals je kunt zien had ik veel lol met het samenstellen van de Picknick kleuren – het is een van mijn favoriete onderdelen van het haken van projecten om de kleuren te kiezen.

De herfstkleuren zijn ook zorgvuldig gekozen en ik vind het tof hoe de deken zo’n andere vibe krijgt! Ik heb oprecht geen favoriete kleurencombinatie, ik hou van allebei de dekens!

Ik word al vrolijk van het kijken naar de foto’s en verlang naar die picknick dagen terug…. 

Het zal weer heerlijk zijn om met jullie allemaal te haken. Je hebt nu alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden… Ik kan niet wachten om met z’n allen te gaan picknicken, het wordt leuk!!

Veel haakplezier allemaal

Review Hélène

Aangestoken door het enthousiasme van Eleonora Tully (ik heb eerst de Beachcombing deken gehaakt) en de duidelijke vertaling van Iris (“Een Mooi Gebaar”) ben ik de Picknick on the Beach deken gaan haken. 

Het was een leuk en leerzaam project om te doen. Veel nieuwe steken en toepassingen van steken geleerd. De vertaling met foto’s is goed te volgen. En als je het dan niet helemaal snapt kun je ook nog de filmpjes van Coastal Crochet bekijken. Die zijn heel duidelijk, ook als je de Engelse taal niet machtig bent. 

Mocht je er dan toch nog niet helemaal uitkomen kun je op de Facebookpagina van “Een Mooi Gebaar” terecht met vragen, en ook op de Engelstalige pagina van “Coastal Crochet” kun je op hulp rekenen.

Het is ook echt leuk om de verhalen van de ontwerpster bij de deken te lezen, die gelukkig ook mee vertaald worden in het Nederlands.

Ik heb gekozen voor kleuren die bij mijn interieur passen, het zijn bollen craft garen van het Kruidvat, die nog op een project lagen te wachten. Ik had daar ondertussen verschillende verhalen over gehoord, maar het haakt heerlijk weg.

Hélène


Picknick op het Strand – Links:

Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
PDF


Delen is lief!

Down by the Sea - Week 6 | Een Mooi Gebaar

Tuesday 13th of December 2022

[…] In 2021: Picknick op het Strand, Tropische Kust en een Winter Wandeling Sjaal! […]

Diana de Witt

Monday 1st of March 2021

Voor deze picknick deken heb ik de scheepjes colour crafter 100 gr =300m geschikt voor haaknaald 4 en 41/2mm gebruikt. Via marktplaats kon ik bollen kopen. Normaal gebruik ik garen van de wibra, zeeman of action maar je kunt helaas niet naar de winkel om uit te zoeken .Ik heb voor week 1 het midden gedeelte ,de entrelac methode in wit,Weert, blush Lelystad en lipstick Amsterdam gebruikt. Maar dat kun je naar eigen smaak kiezen. Haar vorige deken de beachcombing heb ik van resten gehaakt van alles wat zo kwam ik door mijn garen heen. Eleonora vind ik een lieve en leuke ontwerpster, zo komt ze op mij over via haar video beelden en haar schattige hond Salty🥰. Zo knap dat je een deken kan ontwerpen. Iedereen wens ik veel succes met de deken en het voordeel is dat er geen haast bij is, het blijft gewoon beschikbaar via haar site. Groetjes lieve haaksters Diana

Martine

Thursday 11th of February 2021

Ik kijk er echt naar uit! Ik hoop dat we met velen zijn die deze deken samen met mij willen haken in de Nederlandse groep

Iris van Meer

Sunday 14th of February 2021

Ik kijk er ook naar uit Martine!

Jerina

Tuesday 26th of January 2021

Bij het beachcombing project kon je een kant en klaar pakket met katoen of acryl kopen via een link naar de website van Caro’s(?) Komt er voor deze deken ook zo’n pakket?

Iris van Meer

Wednesday 17th of February 2021

Helaas niet, dat ik weet!

Ellen Witter

Sunday 24th of January 2021

Hallo, ik ben heel enthousiast over deze picknick kleden. Weet niet of ik vanaf dag 1 kan meedoen. Blijft de CAL nog een tijdje beschikbaar? 🌹

Si

Friday 12th of February 2021

Kun je dit pakket ook in nl bestellen ? Ik zie alleen iets met betalen in dollars ?