Skip to Content

Fireside

Fireside

De Fireside deken is een gratis haakpatroon van Attic24, die hier, uiteraard met toestemming, naar het Nederlands vertaald is.

De Fireside deken staat voor de gezelligheid die je voelt bij koud weer, terwijl je in je favoriete stoel zit, en geniet van de warmte en het comfort van thuis zijn. Het is een beetje een ouderwets, nostalgische deken met een lappendeken van diepe, rijke, kleuren, die heel harmonieus samenwerken.

Ik heb een blog geschreven over de reis van deze deken met heel veel foto’s, die introductie vind je hier >> Fireside Introductie.

De deken meet ongeveer 120 cm bij 120 cm.

Er zijn in totaal 73 vierkanten: 9 grote en 64 kleine.

Nadat je alle 73 vierkanten hebt gemaakt en aan elkaar gezet, wordt er een brede rand om de deken gemaakt om hem af te maken.

Materialen

Ik heb 12 tinten Stylecraft Highland Heathers DK geselecteerd. Dit is een premium acryl garen met een rijke diepe kleur. De “heathered” look is gecreëerd door veel verschillende tinten samen te voegen en ze een subtiel tweed effect mee te geven. Het garen is heerlijk om mee te werken en de deken is warm, slijtvast en wasbaar in de machine.

Twaalf bollen (100 gram van elke kleur) is genoeg voor een deken van ongeveer 120 centimeter bij 120 centimeter. De kleuren van links naar rechts:

♥ Tayberry ♥ Whiskey ♥ Lichen ♥ Loch ♥ 

♥ Thrift ♥ Marmalade ♥ Gorse ♥ Firth ♥ 

♥ Thistle ♥ Heather ♥ Bracken ♥ Cairn ♥ 

Je vindt het Fireside garenpakket bij Wool Warehouse:

FIRESIDE GARENPAKKET*

*het garenpakket is inclusief een kleurenprint A4 ENGELSTALIG haakpatroon

Kleuren

Een kleinere reminder dat het kennen van de kleurennamen belangrijk is, zodat je de goede kleuren gebruikt als je de worksheet leest. De kleurennaam staat op de wikkel. Voor je de wikkels van je garen afhaalt, zorg je dat je ergens een klein stukje garen plakt en de naam erbij zet. Vooral de twee blauwe tinten (Loch en Firth) lijken erg op elkaar, dus pas vooral daar goed op dat je degoede bol pakt!

(houten beukenhouten kaartjes kunnen gekochtworden via Simply Shade Cards op Etsy)

Haaknaaldmaat en spanning

De standaard haaknaaldmaat voor Stylecraft Highlang Heathers DK garen is 4 mm. Ik vond een grotere haaknaaldmaat beter, dat gaf voor mij een betere spanning en eindresultaat. Het is handig als je je bekend maakt met je eigen spanning en een beetje experimenteert met een grotere of kleinere haaknaald om een net resultaat te krijgen. Ik heb een 5 mm haaknaald gebruikt voor mijn eigen Fireside deken.

Afmeting

Een compleet vier toeren vierkantje moet ongeveer 8,5 centimeter groot zijn. Het moet relaxed aanvoelen, niet te floppy of te gatig.

Notities

Er zijn 73 vierkanten: 9 grote en 64 kleine.

Elk vierkant bestaat uit 4 toeren: de vierde toer gebruikt de join-as-you-go techniek om aan de andere vierkanten vast te maken. Elk grote vierkant bestaat uit 8 toeren, de achtste toer gebruikt dan de join-as-you-go techniek.

Dit haakpatroon werkt het beste als je het methodisch aanpakt, volg daarvoor de nummervolgorde in het patroon hierboven. Er is ook een PDF worksheet die je kunt downloaden, daar staat de plek van elk vierkant en de drie/vijf kleuren die je nodig hebt voor elk vierkant. Klik daarvoor op de volgende link >>>

DOWNLOAD FIRESIDE WORKSHEET

20220713_155144

Fireside haakpatroon

De volgende steken worden gebruikt in dit haakpatroon:

Halve vaste: Steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Losse: Sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
2stokjescluster: Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla nu de draad om en steek de haaknaald in dezelfde steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes.

LET OP : Je kunt op het plaatje hierboven klikken om ‘m groter te maken, maar je kunt ook de Worksheet downloaden, daar staan ze allemaal in.

Het maken van de vierkanten

Begin met het downloaden van de Fireside Worksheet, dat heeft alle kleureninformatie die je nodig hebt. Klik op deze link >>
DOWNLOAD FIRESIDE WORKSHEET

Begin met het maken van alle vier de toeren van Vierkant 1, kijk naar de worksheet voor de drie kleuren die je nodig hebt. Je kunt dit vierkant dan opmeten om te kijken of je spanning goed is, zoals je hierboven kon lezen. Nadat je Vierkant 1 klaar is, haak je alle vierkanten op dezelfde manier tot Toer 3. Daarna ga je de instructies volgen voor Toer 4, die heeft de geweldige join-as-you-go methode. Grotere vierkanten worden op dezelfde manier gehaakt als kleinere vierkanten, tot Toer 4. Een extra 4 toeren wordt dan toegevoegd om ze groter te maken (let op dat je voor deze grotere toeren je werk draait om twisten te voorkomen, zoals aangegeven in het patroon). De laatste Toer 8 heeft dan steeds de join as you go methode.

Vierkant 1

Toer 1: Gebruik Kleur A

4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. 3 lossen, stokje in de ring (dit telt samen als 2stokjescluster), 1 losse;
*2stokjescluster in de ring als volgt:

Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla nu de draad om en steek de haaknaald in dezelfde steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes

1 losse. Herhaal vanaf * nog 6 keer tot je 8 x 2stokjesclusters + 8 x 1-lossenruimte hebt in totaal.

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 2: Gebruik Kleur B

Haak in de 1-lossenruimtes voor deze toer.
Steek de haaknaald in de 1-lossenruimte en trek een lusje van de nieuwe kleur op.
3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse (zie foto boven);
*3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse. Herhaal vanaf* nog 6 keer.

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af [8 2stokjesclusters]

Het is een oged idee om meteen je draadjes weg te werken – geloof me maar. Draai je cirkel om, doe je twee draadeindes door een stopnaald heen en werk ze onder de draadjes door weg (zie foto boven).

Doe ze nu ook nog een keer de andere kant op (zie foto boven). Door de draadjes in twee richtingen weg te werkenblijven ze ook goed zitten als de deken geknuffeld wordt.

Toer 3 : gebruik Kleur C

Werk in de ruimtes tussen de stokjesgroepjes in deze toer.
Steek de haaknaald in de eerste 1-lossenruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op.
4 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte (zoals boven).

3 stokjes in volgende 1-lossenruimte (zie foto boven)

 *(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende 1-lossenruimte (zie fotoboven), 3 stokjes in volgende 1-lossenruimte
Herhaal vanaf * nog 2 keer.

2 stokjes in beginruimte (zie foto boven)
Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Halve vaste in hoekruimte (zoals te zien door naald boven) om klaar te zitten voor de volgende toer. Hecht niet af.

Toer 4: ga verder met Kleur C

4 lossen, 3 stokjes in dezelfde hoekruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte.

*(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte;
Herhaal vanaf * nog 2 keer.
2 stokjes in beginruimte om eerste hoek compleet te maken.

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Nu keer je je werk om en werk je je draadjes weg, met een stopnaald, in twee richtingen in de hoek.

Als je eerste vierkant af is, kun je je spanning checken. Het moet ontgeveer 8.5 centimeter zijn. Als het een klein beetje groter is, maak je dan geen zorgen, maar hetis wel belangrijk dat je niet iets gigantisch en floppy’s hebt, of iets heel straks inimini.

Als je tevreden bent met je haaknaaldmaat en look en feel van je eerste vierkant, dan kun je verder gaan naar het aan elkaar haken van de vierkantjes met de join as you go methode.

Kijk steeds naar het schema hierboven zodat je weet welk vierkantje je op welke plek gaat vastmaken in welke volgorde. Je begint met het aan elkaar maken van de 10 kleine vierkantjes aan de bovenkant van je deken.

Opmerking bij het aan elkaar maken

Als je klaar bent met vierkant 1, maak je alle andere vierkanten aan elkaar in Toer 4 (voor de kleine vierkanten) of Toer 8 (voor de grote vierkanten) met de halve vasten methode. Volg het patroon tot Toer 4 (of 8) en stop dan als je de eerste zijde af hebt.

Op dit punt begint je halve vaste aan elkaar zet manier, waarbij je of op alleen de tweede zijde aan elkaar haakt, en daarna de vderde en vierde zijde gewoon toer 4 haakt, of zowel de tweede als derde zijde aan elkaar en dan de vierde zijde zoals voor toer 4. Hecht de vierkanten aan elkaar op logische volgorde. Als je de bovenste strip van 10 vierkantjes hebt gemaakt, doe dan een steekmarkeerder in het midden van Vierkant 1 – dan heb je een visuele herkenning voor de voorkant van je deken.

Het klink misschien ingewikkeld, maar vertrouw op mij, dat is het niet. Ik leg het stap voor stap uit met foto’s. Het is eigenlijk veel makkelijker in het echte leven om dit te doen, dan het is om het uit te schrijven!

Oke, ben je klaar voor Vierkant 2??

Vierkant 2

Volg het patroon en haak toer 1 tot 3 (hecht niet af na toer 3).

Toer 4 gebruik Kleur C

4 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte;
3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in 2-lossenhoekruimte, 1 losse;
Leg Vierkant 2 klaar om aan elkaar te maken (zoals boven)

LET OP

Als je een halve vaste maakt, zorg er dan voor dat je garen aan de achterkant van het werk blijft. Steek je haaknaald in de ruimte van voor naar achteren (zie foto boven), sla de draad om en trek de lus door de ruimte naar de voorkant van het werk, dan door de lus op je haaknaald.

Ik ga je nu stap voor stap laten zien wat we gaan doen.

(Vierkant 1) halve vaste in bovenrechter hoekruimte; (Vierkant 2) 3 stokjes in 2-lossenruimte van de hoek;
*(Square 1) halve vaste in ruimte tussen 3stokjesgroepen (zie boven); (Vierkant 2) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; Herhaal vanaf * nog twee keer.

(Vierkant 1) halve vaste in 2-lossenhoekruimte (zoals boven); (Vierkant 1) 3 stokjes in 2-lossenhoekruimte (zie beneden, waar m’n naald naar wijst).

Werk de derde en vierde zijde van Vierkant 2 als volgt:
3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte; (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2-lossenhoekruimte;
3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 2 stokjes in eerste hoekruimte om de eerste hoek af te maken, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, hecht af en werk de draadjes weg.

YAY!!! Ik hoop dat dat duidelijk was? Mijn beste advies zou zijn om het langzaam te doen, neem je tijd, zorg voor goede spanning tijdens het haken van je halve vasten. Ik zit graag aan tafel bij het aan elkaar zetten (ten minste, tot ik het goed door heb) – op die manier kun je je werk steeds neer leggen om te kijken of het nog klopt, en het helpt ook met je spanning als er niet al een hele deken aan je haaknaald hangt.

Vierkanten 3-10

Volg de instructies zoals voor Vierkant 2, zet alle andere 8 vierkanten die de bovenstestrip vormen aan elkaar, je werkt van links naar rechts. Met elk nieuw vierkant haak je steeds eerst de eerste zijde, maak je vast op de tweede zijde en haak je dan de derde en vierde zijde. Als je alle 10 vierkantjes aan de bovenkant gehaakt hebt, doe je een steekmarkeerder door het midden van Vierkant 1, zodat je niet verward wordt bij het plaatsen van de volgende rijen.

Vierkanten 11-12

Volg de instructies zoals voor Vierkant 2, haak de eerste zijde, maak de tweede zijde aanelkaar en maak dan de derde en vierde zijde.

Vierkant 11 gaat vast aan de onderkant van Vierkant 1.

Vierkant 12 gaat vast aan de onderkant van Vierkant 11.

Vierkant 13

Dit is de eerste van 9 grote vierkanten in de deken en die haak je in 8 toeren.

Voor Toer 1-4, volg het patroon zoals Vierkant 1, gebruik kleur A, B en C. Deze toeren haak je allemaal met de goede kant naar je toe.

Keer nu je werk zodat je verkeerde kant naar je toe ligt.

Let op

Nu keer je je werk elke toer, dus let alsjeblieft op welke kant van het werk naar je toe moet liggen bij elke toer. Het kan helpen om een steekmarkeerder in je werk te doen.

Toer 5, gebruik Kleur D

Verkeerde kant naar je toe: Haak in de ruimte stussen de stokjesgroepen voor deze toer.

Steek je haaknaald in de 2-lossenhoekruimte en trek een lus van de nieuwe kleur op. 4 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, (3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer; *(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende 2-lossenhoekruimte, (3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer. Herhaal vanaf * nog 2 keer. 2 stokjes in beginhoekruimte. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, halve vaste naar hoekruimte om klaar te zijn voor de volgende toer.

Toer 6, gebruik Kleur D nog steeds

Goede kant naar je toe. Haak in de ruimtes tussen de stokjesgroepen voor deze toer.

4 lossen, 3 stokjes in dezelfde hoekruimte, (3 stokjes in volgende ruimte) 4 keer; *(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2lossenhoekruimte, (3 stokjes in volgende ruimte) 4 keer; herhaal vanaf * nog 2 keer. 2 stokjes in beginruimte, halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Keer je werk om.

Toer 7, gebruik Kleur E

Verkeerde kant naar je toe. Haak in de ruimtes tussen de stokjesgroepen voor deze toer.
Steek de haaknaald in de 2-lossenruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op
4 lossen, 3 stokjes in dezelfde hoek, (3 stokjes in volgende ruimte) 5 keer;
*(3 stokjes, 2 lossen, 3stokjes) in de volgende hoekruimte, (3 stokjes in volgende ruimte) 5 keer, herhaal vanaf * nog twee keer. 2 stokjes in beginruimte, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Halve vaste in hoekruimte om klaar te zitten voor de voglende toer. Hecht niet af.

Keer je werk om.

Toer 8, gebruik nog steeds Kleur E.

Verkeerde kant naar je toe. Haak uit de ruimtes tussen de stokjesgroepen voor deze toer.
Steek de haaknaald in de hoekruimte en haal een lus op van de nieuwe kleur.
4 lossen, 3 stokjes in dezelfde hoek, (3 stokjes in volgende ruimte) 6 keer, 3 stokjes in volgende hoekruimte, 1 losse;

Nu leg je vierkant 13 klaar om vast te maken.

…..nu ga je de tweede en derde zijde vastzetten met halve vasten, eerst aan Vierkant 2 en 3, dan aan Vierkant 11 en 12.

(Vierkant 3) halve vaste in onderrechterhoek van Vierkant 3, (Vierkant 13) 3 stokjes in hoekruimte; *(Vierkant 3) halve vaste tussen 3stokjesgroepen, (Vierkant 13) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjkesgroepen; herhaal vanaf * nog 2 keer.

Je bent nu op het punt waar er een naad is tussen Vierkant 2 & 3. Negeer de 2-lossenruimte in de linkeronderhoek van Vierkant 3 (waar de pijl naar wijst) en ga in plaats daarvan naar Vierkant 2 (zoals in bovenstaande foto de naald aanwijst)

(Vierkant 2) halve vaste in rechteronderheok ; (Vierkant 13) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; *(Vierkant 2) halve vaste in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; (Vierkant 13) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen. Herhaal vanaf * nog twee keer.

Je gaat nu een hoek maken:
(Vierkant 2) halve vaste in linkeronderhoek (zie naald boven).

(Vierkant 11) halve vaste in rechterbovenhoek (zoals naald boven)

(Vierkant 13) 3 stokjes in 2-lossenruimte (zie naald boven)
Hoop dat het tot nu toe goed gaat. Het wordt makkelijker, beloofd!
Nu gaan we verder met de derde zijde van Vierkant 13.

*(Vierkant 11) halve vaste in ruimte tussen 3 stokjesgroepjes; (Vierkant 13) 3 stokjes in ruimte tussen 3stokjesgroepen; herhaal vanaf * nog twee keer.

Je bent nu op het punt waar er eennaad is tussen Vierkant 11 en 12. Negeer de 2-lossenruimte in de onderhoek van Vierkant 11, en in plaats daarvan ga je verder op Vierkant 11:

(Vierkant 12) halve vaste in hoekruimte, (vierkant 13) 3 stokjes in ruimte tussen 3stokjesgroepen; *(Vierkant 12) halve vaste in ruimte tussen volgende 3stokjesgroepen; (Vierkant 13) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen. Herhaal vanaf * nog 2 keer.

(Vierkant 12) halve vaste in volgende hoekruimte; (Vierkant 13) 3 stokjes in volgende hoekruimte (nu is je 3e zijde af, hierboven op de foto).

Nu maak je de vijerde zijde af:

*3 stokjes in volgende ruimte tussen 3 stokjes; herhaal vanaf * nog 3 keer, 2 stokjes in eerste hoekruimte; halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

YIPPEEEEEEE! Dat was één van de moeilijkste dingen om aan te wennen, als je meer dan één vierkant tegelijkertijd moet vastmaken, ik hoop dat de foto’s hielpen. Ik hoop dat het je gelukt is.

We gaan door!

Vierkant 14

Dit vierkant ga je vastmaken onder Vierkant 4 en naast Vierkant 13, zoals op de foto hierboven. Volg het patroon en haak toer 1-3 (hecht niet af).

Toer 4, ga door met Kleur C

4 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte; 3 stokjes in voglende ruimte; 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in hoekruimte, 1 losse;

Leg vierkant 14 onder vierkant 4 (zoals op de foto hierboven)

(Vierkant 4) halve vaste in rechteronderhoek ; (Vierkant 14) 3 stokjes in hoekruimte; *(Vierkant 4) halve vaste in ruimte tussen 3stokjesgroepen; (Vierkant 14) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; herhaal vanaf * nog 2 keer.

Maak nu twee halve vasten om de hoek te keren:
(Vierkant 4) halve vaste in hoekruimte; (Vierkant 13) halve vaste in hoekruimte;

Nu haken we de derde zijde van Vierkant 14 als volgt:
(Vierkant 14) 3 stokjes in 2-lossenhoekruimte;
*(Vierkant 13) halve vaste in voglende ruimte tussen 3 stokjesgroepen, (Vierkant 14) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen;
Herhaal vanaf * nog 2 keer
(Vierkant 13) halve vaste in voglende ruimte tussen 3stokjesgroepen; (Vierkant 14) 3 stokjes in hoekruimte;

Ga door met het haken langs de vierde zijde van Vierkant 14:

3 stokjes in volgende ruimte; 3 stokjes in volgende ruimte; 2 stokjes in beginhoekruimte om eerste hoek af te maken;

halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten; hecht af.

Vierkant 15

Dit vierkant maak je vast aan de onderkant van Vierkant 14, en aan de onderkant van Vierkant 13. Volg het patroon en haak Toer 1-3 (hecht af voor Toer 3).

Toer 4, ga verder met Kleur C

4 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte;
3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in voglende ruimte, 3 stokjes in hoekruimte, 1 losse

Leg Vierkant 15 onder Vierkant 14 zoals op de foto boven.

(Vierkant 14) halve vaste in onderrechterhoek; (Vierkant 15 )b3 stokjes in 2 lossenhoekruimte;

(Vierkant 14) shalve vaste in ruimte tussen 3stokjesgroepen; (Vierkant 15) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; herhaal vanaf * nog 2 keer.

(Vierkant 14) halve vaste in 2lossenhoekruimte; (Vierkant 13) halve vaste in ruimte tussen 3stokjes waar al een halve vaste in zit van de vorige naad (zie naald boven);

Nu hecht je de derde zijde van Vierkant 15 als volgt aan:

(Vierkant 15) 3 stokjes in hoekruimte;
*(Vierkant 13) halve vaste in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; (Vierkant 14) 3 stokjes in voglende ruimte tussen 3stokjesgroepen; Herhaal van * nog twee keer.
(Vierkant 13) halve vaste in hoekruimtel; (Vierkant 15) 3 stokjes in hoekruimte;

Ga verder langs de vierde zijde van Vierkant 15 als volgt:

3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 2 stokjes in beginruimte om eerste hoek af te maken, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten; hecht af.

Vijftien vierkantenzitten nu aanelkaar, ik hoop datje het leuk vindt om je deken te zien groeien…

Hier is een herinnering aan de volgorde waarop ze aan elkaar moeten…

De volgende 7 vierkanten volgen de instrcties zoals al gegeven:

Vierkant 16

Dit is een groot vierkant dat geplaatst wordt onder Vierkant 5 & 6 en naar Vierkant 15 & 15. Je gebruikt de join-as-you-go methode in de laatste toer. Volg het patroon zoals voor Vierkant 13.

Vierkant 17

Dit is een klein vierkant dat aan Vierkant 7 wordt vastgemaakt en aan de bovenkant van Vierkant 16. Volg het patroon zoals voor Vierkant 14.

Vierkant 18

Dit is een klein vierkant dat aan Vierkant 17 wordt vastgezet en aan de onderkant van Vierkant 16. Volg het patroon voor Vierkant 15.

Vierkant 19

Dit is een groot vierkant dat geplaats wordt onder Vierkant8 & 9 en naast Vierkant 17 & 18. Je gebruikt de join-as-you-go methode bij de laatste toer. Volg het patroon zoals voor Vierkant 13.

Vierkant 20

Dit is een klein vierkant dat wordt vastgezet aan Vierkant 10 en de bovenkant van Vierkant 19. Volg de instructies zoals voor Vierkant 14.

Vierkant 21

Dit is een klein vierkant en die wordt aan Vierkant 20 en de onderkant van Vierkant 19 vastgezet. Volg het patroon zoals voor Vierkant 15.

Vierkant 22

Dit is een klein vierkant en hij wordt aan vierkant 12 vastgezet. Volg het patroon voor vierkant 11.

Vierkant 23

Dit is een kleinvierkant en hij wordt aan de linkeronderkant van Vierkant 13 en Vierkant 22 vastgezet. Volg de instructies en haak Toer 1-3 (hecht niet af na toer 3).

Toer 4: ga verder met Kleur C
4 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in hoekruimte, 1 losse;

Leg Vierkant 23 onder Vierkant 13 klaar om aan elkaar te maken. Zoek de ruimte in het midden van Vierkant 13 (er zijn 4 zijdes aan beide kanten). Dat is waar je eerste halvevaste komt, als volgt:
(Vierkant 13) halve vaste inmiddelste ruimte tussen 3stokjesgroepen; (Vierkant 23) 3 stokjes in hoekruimte; *(Vierkant 13) halve vaste in volgende ruimte tussen 3stokejsgroepen; (Vierkant 23) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; Herhaal vanaf * nog 2 keer
Nu gaan we de bocht om
(Vierkant 13) halve vaste in onderste hoekruimte; (Vierkant 22) halve vaste in bovenste hoekruimte;
En naar de derde zijde (Vierkant 23) 3 stokjes in hoekruimte, *(Vierkant 22) halve vaste in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; (Vierkant 23) 3 stoikjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; herhaal vanaf * nog twee keer.
(Vierkant 22) halve vaste in onderste hoekruimte; (Vierkant 23) 3 stokjes in hoekruimte;
Ga verder met het haken van de vierde zijde van Vierkant 23:
3 stokjes in de volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 2 stokjes in beginruimte om eerste hoek af te maken. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Daar zit ie, Boom!

Vierkant 24

Dit is een klein vierkant dat aan de rechteronderkant van Vierkant 13 komt en tegen Vierkant 23 aan. Volg de instructies voor het patroon en haak Toer 1-3 (hecht niet af na Toer 3).

Toer 4, ga verder met Kleur C

4 lossen, 3 stokjes in dezelfderuimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in hoekruimte, 1 losse
Leg Vierkant 24 onder Vierkant 13, klaar om aan elkaar te zetten.

(Vierkant 13) halve vaste in onderrechterhoekruimte (zie naald boven); (Vierkant 24) 3 stokjes in hoekruimte; *(Vierkant 13) halve vaste in ruimte tussen 3stokejsgroepen (Vierkant 24) 3 stokjes in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; Herhaal vanaf * nog twee keer.

Keer de hoek nu om…

(Vierkant 13) halve vaste in volgende ruimte tussen 3stokejsgroepen waar al een halve vaste van de vorige naad in zit (zie foto boven); (Vierkant 23) halve vaste in rechterbovenhoek; (Vierkant 24) 3 stokjes in 2lossenhoekruimte; *(Vierkant 23) shalve vaste in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen; (Vierkatn 24) 3 stokjes in hoekruimte.

Herhaal vanaf * nog twee keer.

Maak de vierde zijde van Vierkant 24 als volgt: 3 stokjes in voglende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 2 stokjes in beginruimte om eerste hoek af te maken, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Je hebt nu meer dan 1/3 van je deken af! En het goede nieuwe is dat alle andere vierkanten de instrucites volgen die al gegeven zijn.

Vierkant 25

Dit is een klein vierkant dat wordt vastgezet aan Vierkant 15 & 24. Volg zoals voor Vierkant 11.

Vierkant 26

Dit is een klein vierkant dat wordt vastgemaakt aan de linkeronderkant van Vierkant 16 en aan Vierkant 25. Volg de instructies voor Vierkant 23.

Vierkant 27

Dit is een klein vierkant dat wordt vastgezet aan de rechteronderkant van Vierkant 16 en aan Vierkant 26. Volg het patroon zoals voor Vierkant 24.

Vierkant 28

Dit is een klein vierkant dat wordt vastgezet aan Vierkant 18 & 27. Volg het patroon voor Vierkant 25.

Vierkant 29

Dit is een klein vierkant en wordt vastgezet aan de linkeronderkant van Vierkant 19 en aan Vierkant 28. Volg de instructies zoals voor Vierkant 26.

Vierkant 30

Dit is een klein vierkant dat wordt vastgezet aan de rechteronderkant van Vierkant 19 en aan Vierkant 29. Volg het patroon zoals voor Vierkant 27.

Vierkant 31

Dit is een klein vierkant dat wordt vastgezet aan Vierkant 21 & 30. Volg het haakpatroon zoals voor Vierkant 28.

Vierkanten 32-52

Volg het patroon zoals voor Vierkanten 1-31.

Vierkant 53-73

Volg het patroon zoals voor Vierkant 1-31.

En dat is het….. alle vierkantjes aan elkaar!!!!

De Rand

De rand is breed en gebruikt alle 12 de kleuren in de volgorde zoals hierboven aangegeven, beginnend met Loch en eindigend met Tayberry

Let op

Je keert de deken na elke toer, dus let goed op waar ‘goede kant’ en ‘verkeerde kant’ staat in het patroon. Gebruik een steekmarkeerder zodat je weet wat de goede kant van je deken is.

Toer 1: gebruik Kleur Loch

Goede kant naar je toe.

Steek de haaknaald in de hoekruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op.

4 lossen, 3 stokjes indezelfde hoekruimte, (3 stokjes in volgende ruimte) drie keer (zie foto boven);

*2 stokjes in hoekruimte, 2 stokjes in hoekruimte van volgende vierkantje (zie foto boven); (3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer;
Herhaal vanaf * tot einde eerste zijde.

(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte om hoek om te gaan
(3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer;
*2 stokjes in hoekruimte, 2 stokjes in volgende hoekruimte;
(3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer;
herhaal van * tot einde van tweede zijde; (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte om hoek om te gaan, (3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer;
*2 stokjes in hoekruimte, 3 stokjes in hoekruimte van volgende vierkant;
(3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer;
Herhaal vanaf * tot einde derde zijde; (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte om hoek om te gaan;

(3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer;
*2 stokjes in hoekruimte, 2 stokjes in hoekruimte van volgende vierkant;
(3 stokjes in volgende ruimte) 3 keer;
herhaal vanaf * tot einde vierde zijde, 2 stokjes in beginhoek;
halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, halve vaste in hoekruimte om alvast klaar te staan voor de volgende toer.

4 lossen. Hecht niet af.

Keer je werk.

Toer 2 : ga verder met Kleur Loch

VERKEERDE Kant naar je toe

3 stokjes in beginhoek (zie foto boven);
(3 stokjes in volgende ruimte) 4 keer;

*Sla de ruimte tussende 2 groepjes van 2 stokjes over; (3 stokjes in voglende ruimte) vier keer;
herhaal van * tot einde van de eerste zijde;

LET OP: Ik vnd het handig om steekmarkeerders te gebruiken voor de ruimtes die je moest overslaan (de ruimtes tussen groepjes van 2 stokjes).Ik had 3 steekmarkeerders en die verplaatste ik steeds, zoals hierboven. found it helped to use stitch markers to mark those spaces that need to be skipped over (the spaces between the groups of 2 tr). I had 3 stitch markers and just kept moving them along, as shown above.

(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte om hoek om te gaan:
(3 stokjes in volgende ruimte) 4 keer;
*sla de ruimte tussen de 2 2stokjesgroepen over; (3 stokjes in volgende ruimte) 4 keer;
herhaal van * tot einde van tweede zijde; (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte om de hoek om te gaan; (3 stokjes in volgende ruimte) 4 keer;
*sla de ruimte tussen 2 2stokjesgroepen over; (3 stokjes in volgende ruimte) 4 keer;
Herhaal van * tot einde van derde zijde; (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte om hoek om te gan; (3 stokjes in volgende ruimte) 4 keer;
*Sla de ruimte tussen de 2 2stokjesgroepen over; (3 stokjes in voglende ruimte) 4 keer;
Herhaal van * tot einde vierde zijde; 2 stokjes in beginruimte;
Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten; hecht af.

Keer je werk.

Dat was het moeilijke stuk van de rand afgerond – de volgende 19 toeren zijn simpele granny strepen toeren die heel therapeutisch voelen na het aan elkaar maken van alle vierkantjes.

Toer 3 : gebruik Bracken

Goede kant naar je toe

Steek de haaknaald in de hoekruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op.

4 lossen, 3 stokjes in dezelfde hoekruimte, 3 stokjes in de volgende ruimte.
Haak 3 stokjes in elke ruimte langs de zijdes, keer de hoeken door (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) te haken in de hoekruimtes.

Als je weer bij het begin bent aangekomen, haak je 2 stokjes in de beginhoekruimte.
Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, halve vaste in hoekruimte om haaknaald klaar te zetten voorvolgende toer.

4 lossen, hecht niet af.

Keer je werk.

Toer 4 : ga verder met Bracken

Verkeerde kant ligt naar je toe
3 stokjes in dezelfde hoekruimte, haak 3 stokjes in elke ruimte langs de zijdes, keer de hoeken door (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in de hoekruimte te haken. Als je weer terug bent waar je begon, haak je nog 2 stokjes in de beginhoekruimte, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, hecht af.

Herhaal Toer 3 en 4 voor de rand, als volgt:

Toer 5 : gebruik  Gorse. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3.
Toer 6 : ga verder met Gorse. Verkeerde kant naar je toe. Herhaal toer 4.
Toer 7 : gebruik  Firth. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3.
Toer 8 : ga verder met Firth. Verkeerde kant naar je toe. Herhaal toer 4.
Toer 9 : gebruik  Lichen. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3.
Toer 10 : ga verder met Lichen. Verkeerde kant naar je toe. Herhaal toer 4.

Toer 11 : gebruik  Cairn. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3.
Toer 12 : ga verder met Cairn. Verkeerde kant naar je toe. Herhaal toer 4.
Toer 13 : gebruik  Heather. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3.
Toer 14 : ga verder met Heather. Verkeerde kant naar je toe. Herhaal toer 4.
Toer 15 : gebruik  Thrift. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3.
Toer 16 : ga verder met Thrift. Verkeerde kant naar je toe. Herhaal toer 4.
Toer 17 : gebruik  Marmalade. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3.
Toer 18 : ga verder met Marmalade. Verkeerde kant naar je toe. Herhaal toer 4.
Toer 19 : gebruik  Thistle. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3.
Toer 20 : ga verder met Thistle. Verkeerde kant naar je toe. Herhaal toer 4.

Toer 21 : gebruik  Whiskey. Goede kant naar je toe. Herhaal Toer 3. (hecht af na deze toer).

LAATSTE TOER 22 : gebruik Tayberry.

Goede kant naar je toe.

Steek de haaknaald in de hoekruimte en haal een lus van de nieuwe kleur op. 2 lossen (telt als vaste), vaste in dezelfde hoekruimte, 1 losse;
stokje in volgende ruimte tussen twee stokjes (zie naald in foto boven); stokje in volgende ruimte tussen 2 stokjes;

 *1 losse, halve vaste in ruimte tussen stokjesgroepen; 1 losse;
1 stokje tussen de stokjes, 1 stokje in volgende ruimte tussen de stokjes;
herhaal vanaf * voor de eerste zijde

Haak (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in de hoekruimte om de hoek om te gaan (zoals boven), 1 losse, 1 stokje in volgende ruimte tussen stokjes, stokje in ruimte tussen stokjes;
*1 losse, halve vaste in ruimte tussen 3stokjesgroepjes; 1 losse;
stokje in ruimte tussen stokjes; stokje in ruimte tussen stokjes;
Herhaal vanaf * langs de tweede zijde.

Ga verder met de patroonherhaling rondom, tot je weer bent waar je begon.

Haak 2 vasten in de begin hoekruimte, 2 lossen, halve vaste in tweede beginlosse van de toer; hecht af.

En dit is de laatste rand van je Fireside deken, helemaal af, helemaal schattig met de kleine schelpjes langs de rand

BLOCKEN

De deken kan wat onregelmatig zijn bij de naden, dus je kunt ‘m blocken. Het handigste is om ‘m daarvoor gewoon op 30 graden te wassen en terwijl hij nog nat is, uit te strekken op een vloerbedekking vloer. Gebruik je handen om het glad te strijken en leg de deken in goede vorm. Zorg ervoor dat de randen netjes recfht liggen en de hoeken in de goede hoek liggen. Zet de hoeken eventueel vast met roestvrijstalen spelden.

Laat helemaal drogen voor tenminste 24 uur voor je de spelden eruit haalt en de deken eenheerlijke knuffel geeft. Het blocken van een deken is niet essentieel, dus maak je geen zorgen als het niet lukt. In mijn ervaring geeft het blocken de deken wel nog een betere uitstraling.

Hier zijn nuttige links:

♥ FIRESIDE GARENPAKKET (inclusief 16 pagina’s kleurenpatroon)

♥ FIRESIDE INTRODUCTIE

♥ FIRESIDE WORKSHEET DOWNLOAD

LET OP: Deze tutorial is gratis beschikbaar en blijft dat ook. Als je een geprinte versie wilt, steun me dan door het pakket via Wool Warehouse te kopen. Dan zit een volledig ENGELSTALIG haakpatroon er bij in. Bedankt, zoals altijd, voor jullie enthousiasme voor mijn werk — VEEL HAAKPLEZIER.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Hier is het basis 4 toeren patroon. Dit kun je knippen/plakken en dan uitprinten als je wilt. Je moet de bovenstaande tutorial volgen voor de grotere 8 toeren granny squares en ook voor de diverse aan elkaar haak technieken.

FIRESIDE VIERKANT

Toer 1 : Kleur A

4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 3 lossen, stokje in ring (telt als 2stokjescluster), 1 losse. *2stokjescluster in de ring, 1 losse*. Herhaal nog 6 keer, zodat je 8 2stokjesclusters hebt. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 2: Kleur B

Haak in de 1-lossenruimtes voor deze toer.
Steek de haaknaald in de eerste 1-lossenruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op.
3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse
*3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse*
Herhaal nog 6 keer.
Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af [8 3stokjesgroepen]

Toer 3: Kleur C

Werk in de ruimtes tussen de stokjesgroepen voor deze toer.
Steek de haaknaald in de eerste ruimte en haal een lus op van de nieuwe kleur.
4 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, 3 stokjes in de volgende 1-lossenruimte;
(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende 1-lossenruimte; 3 stokjes in volgende 1-lossenruimte;
Herhaal nog twee keer;
2 stokjes in begin 1-lossenruimte;
halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Halve vaste naar hoekruimte zodat je meteen door kan naar de volgende toer. Hecht niet af.

Toer 4: ga verder met Kleur C

Haak in de ruimtes tussenstokjesgroepen voor deze toer.
4 lossen; 3 stokjes in dezelfde hoekruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte;
*(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in 2-lossenhoekruimte, 3 stokjes in volgende ruimte, 3 stokjes in volgende ruimte. Herhaal nog twee keer.
2 stokjes in beginruimte om eerste hoek af te maken, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.
Hecht af.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Attic24 - Springfrost - Haakpatroon - Week 3 | Een Mooi Gebaar

Friday 10th of February 2023

[…] Becka heeft het Fireside garenpakket voor haar deken gekozen. Als die strepen je aanspreken, kun je de voorgestelde kleurenvolgorde […]

Fireside introductie | Een Mooi Gebaar

Friday 20th of January 2023

[…] Welkom bij deze Nederlandse vertaling van de Fireside van Attic24. Als je meteen het Fireside garenpakket wilt bestellen via Wool Warehouse kun je deze […]