Skip to Content

Fireside introductie

Fireside introductie

Goedemorgen! Welkom bij deze Nederlandse vertaling van de Fireside van Attic24. Als je meteen het Fireside garenpakket wilt bestellen via Wool Warehouse kun je deze link gebruiken: FIRESIDE GARENPAKKET


Lees vooral verder als je meer wilt ontdekken over het ontwerp van deze deken en heel veel kleurtjes op wilt zuigen met je ogen 🙂 Overal waar ik/mij staat, is dat Lucy van Attic24. Een Mooi Gebaar heeft het alleen vertaald, uiteraard met toestemming.

Ik haak al 12 jaar met Stylecraft garens en dit was de eerste keer dat ik mijn geliefde Special DK verliet om met iets anders te experimenteren. Voor de mensen die het nog niet kennen, dit garen heet Highlang Heathers DK en het is een premium acryl garen met veel diepte in de kleur. Het kleurenpalet is flink geïnspireerd door de natuur, dus de tinten zijn allemaal vrij aards en natuurlijk met een paar fellere verassingen om het totale pallet wat op te vrolijken.

Ik had heel veel zin om het uit te proberen, omdat ik altijd goede dingen over dit garen hoorde sinds t is uitgekomen en een warme, knuffelige herfstdeken leek me het perfecte project ervoor.

Dit garen is helaas een beetje verlegen voor de camera, dus het is moeilijk om echt goede foto’s te krijgen waarop je de diepte van de kleuren kunt zien. Je moet me maar vertrouwen als ik je vertel hoe SchItTerEnd het is! Het heeft echt een “heathered” look, doordat er veel verschillende tintjes bij elkaar gevoegd zijn met een subtiel tweed effect. Echt werkelijk schitterend.

Het garen zelf is wat fluffiger dan Special DK en heeft een hele zachte klein beetje pluizige uitstraling. Ik denk dat het technische woord “halo” is – dit garen heeft echt een halo: inimini kleine vezeltjes langs de oppervlakte van de draad,die het een zachtere, gemengdere uitstraling geven.

Omdat dit garen een beetje duurder is, heb ik besloten om een kleinere deken te maken, zodat ik een mooi palet van 12 kleuren uit kon kiezen.

Twaald bollen (100 gram van elke kleur) is genoeg om een deken te maken van ongeveer 120 bij 120 centimeter. De Fireside kleuren van links naar rechts…

♥ Tayberry ♥ Whiskey ♥ Lichen ♥ Loch ♥ 

♥ Thrift ♥ Marmalade ♥ Gorse ♥ Firth ♥ 

♥ Thistle ♥ Heather ♥ Bracken ♥ Cairn ♥ 

Je kunt het kleurenpakket voor de Fireside deken via Wool Warehouse bestellen:

FIRESIDE GARENPAKKET*

*het garenpakket is inclusief het volledige 16 pagina’s tellende kleuren A4 ENGELSTALIGE haakpatroon.

Ik prijs me gelukkig dat ik de afgelopen 8 jaar met Wool Warehouse mag samnwerken en ze doen nog steeds zulk goed werk met het verzenden van mijn garenpakketten over de hele wereld! Het zijn ook nog eens hele lieve mensen – een jong familie bedrijf, gerund door mensen die echt van hun klanten houden en die niets meer willen doen dan iedereen gelukkig maken.

Je weet waarschijnlijk al dat ik een kleine commissie krijg voor elk pakket dat in mijn deel van Woolwarehouse wordt verkocht, dus ik wil jullie bij deze bedanken voor het ondersteunen van mij op deze manier. Ik ben ontzettend dankbaar. Bedankt!

Je weet ook dat mijn patronen altijd gratis gepubliceerd worden, maar naast dit online patroon, is er een 16 pagina’s tellend kleurenpatroon toegevoegd aan je Fireside garenpakket. Ja, 16 pagina’s!

Het ontwerp voor de Fireside deken kwam maar heeeeeel langzaam op gang, met veel weken van uitproberen. Ik probeerde wat ideeën van andere dekens te combineren – ik denk dat ik op zoek was naar wat bekend comfort, iets dat me terug naar de bron zou brengen ofzo. Misschien herken je de fireside vierkantjes wel, omdat ze heel erg lijken op de Zomertuin grannies (ook in het Nederlands beschikbaar!) die ik eerder ontwierp. Of je denk dat de layout er bekend uit ziet, en dat kan omdat ik ook kleinere en grotere vierkanten combineerde in de Sweet Flower Granny deken (daarvan is nooit een patroon uitgewerkt).

Ondanks dat ik comfort en bekendheid wilde, was deze deken-reis helemaal NIET comfortabel! Ik heb veel meer tijd doorgebracht in de uitprobeer fase (veel meer dan normaal) en toen ik ongeveer op 1/3 was, kwam ik er achter dat het toch niet mooi werd en toen heeft het project ongeveer 3 maanden in de hoek doorgebracht. Uiteindelijk besloot ik dat het enige wat ik kon doen, opnieuw begonnen was, dus dat deed ik. En daarna werd het opeens wél een heerlijke haak reis.

Middelste toeren van vierkantjes kunnen altijd een beetje moeilijk voelen, dus ik geef er altijd voorkeur aan om ze gewoon allemaal in één keer te maken, dan ben ik er meteen klaar mee. Als jij dat ook wilt voor je eigen Fireside deken, zijn hier alvast de aantallen voor je

5 van elk: Loch en Thrift
6 van elk: Bracken en Firth en Gorse en Lichen en Tayberry en Thistle en Whisky
7 van elk: Cairn en Marmalade en Heather

Je hebt dan 73 kleine cirkeltjes in totaal, die de eerst toer van elk vierkantje vormen.

Als onderdeel van mijn ontwerp proces, heb ik alle twee toeren rondjes in één keer gemaakt. Dit was om ervoor te zorgen dat ik alle twaalf kleuren evenveel gebruikte, maar ook omdat ze zo heerlijk fotogeniek zijn als je ze klaar legt. Je hoeft het niet op deze manier te doen, maar dat kan natuurlijk wel.

Cirkeltjes naar vierkantjes veranderen is heel eenvoudig en voelt een beetje magisch. Ik heb express contrasterende kleuren gekozen, zodat de cirkels duidelijk zouden opvallen in hun achtergrondjes.

Ik hou ontzettend van een join-as-you-go methode, waar je halve vasten gebruikt als onderdeel van de laatste toer van elk vierkant. Dat is een heerlijke, snelle methode die ervoor zorgt dat je je deken ziet groeien terwilj je werkt. Ik leg deze techniek volledig uit in de foto tutorial, maar als je niet van het join as you go aan elkaar zetten houdt, kun je de vierkantjes ook op een andere manier aan elkaar naaien of haken.

Ik ben helemaal in mijn element, terwijl ik rustig werk en kleurkeuzes maken terwijl ik bezig ben. De plaatsing van de kleuren doe ik zo’n beetje tijdens het werken. In de foto hierboven ben ik op vakantie bij Saltburn (lees daar in het Engels over via deze link: away by the sea in Saltburn), met vele uren heerlijk naar muziek luisteren en het haken van deze vierkantjes.

En op deze foto ben ik weer thuis – midden Juli – en ongeveer halverwege het proces. Ik houd ontzettend van dit soort ontwerpen als het allemaal om kleurbalans gaat. Het is een heerlijke uitdaging voor zo’n kleurverslaafde als ik ben.

Ik ben nu bijna klaar met het aan elkaar zetten en poes Tilly helpt me nog even. Wat zou ik toch zonder haar aan moeten?

YAY!!!!!!! Alle vierkanten aan elkaar, ik ben super blij met hoe het er nu uit ziet. Nu ga ik de rand ontwerpen, en daar ben ik een tijd mee bezig geweest met proberen en het besluiten hoeveel kleuren en in welke volgorde. Ik weet al dat iki de rand groot wil hebben en alle twaalf kleuren wil gebruiken. Ik ben heel enthousiast over het beginnen aan de lange, rustgevende granny toeren.

We gingen op zomervakantie helemaal eind juli en het was heerlijk om aan de rand te werken terwijl ik weg was. Ik had alle kleur en ontwerpkeuzes al gemaakt, dus het was heeeerlijk ontspannend! We verbleven in een klein vissers huisje wat een prachtige binnentuin had vol met bloemen en geraniums. Ik spendeerde bijna al mijn middagen daar met het haakwerk op schoot, heerlijk ontspannend in dagdromen terwijl mijn haaknaald z’n ding deed.

Ik heb de deken ook meegenomen naar het strand, uiteraard. We verbleven op een bijzondere plek – Het Heilige Eiland van Lindisfarne in Northumberland – en dit rustige strand was een paar minuutjes wandelen van het vakantiehuisje.

Ik had het zo naar m’n zin deze week! Happy happy happy me 🙂

Elke dag gingen we in de avond naar het strand om de zonsondergang te kijken – dat was rond half 9 in bovenstaande foto. Ik ging lekker zitten op het strand terwijl J en Kleine B gingen strandjutten voor zeeschatten. Zoveel blije zomer herinneringen zitten er in de rand van deze deken – die zullen me dragen in de koude maanden die eraan komen.

Ik haakte 21 toeren granny steek voor deze deken, een mooie brede rand om de vierkanten heen.

En in de laatste toer haakte ik kleine schelpjes, om een beetje een delicate touch eraan te geven. In bovenstaande foto had ik net de laatste steek gemaakt en wist ik dat de deken klaar was. Zo’n raar gevoel – heel blij met het afronden van een project waar ik maanden mee bezig was, maar ook een acuut gevoel van verlies. Bitterzoet.

Ik hou hou hou van de rand en het doet z’n werk zo goed! Het houdt de vierkanten op z’n plek, zorgt ervoor dat ze niet chaotisch eruit zien. Het brengt een kalme afronding voor de hele deken en laat het kleurenpalet helemaal zingen.

Voor een deken die gemaakt is uit vierkantjes, verbaasde het me dat ik eigenlijk niet hoefde te blocken. Uiteindelijk heb ik dat toch wel gedaan, omdat ik daar nu eenmaal van houd 🙂

Ben je er klaar voor?

daar …. komt….. ie….

……………………ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ik ben zo zo blij met hoe hij geworden is, ik ben er absoluut DOL op. De kleuren zijn heel diep in het echte leven (de foto’s doen er echtgeen recht aan) en de deken is warm, knuffelig, zacht en heerlijk – alles wat een deken zou moeten zijn.

Ik hoop dat je er net zo dol op bent als ik.

Afgelopen weekend heb ik ook nog even snel een strepen proeflapje gemaakt met de twaalf kleuren in regenboog volgorde. Ik heb ‘m de “heathered regenboog” genoemd, best poetisch niet waar?! Ik gebruikt er het Hydrangea patroon voor, maar je kunt gerust ook één van de andere Attic24 haakpatronen kiezen.

Ik ga een random strepen volgorde maken in de komende paar dagen, omdat daar om gevraagd is op social media. Ik zal de strepeninformatie delen in een aparte pagina voor de mensen die liever strepen haken dan vierkantjes.

Deze Heathered Rainbow – daarvoor heb ik de exacte volgorde gebruikt van dit schattige houten kleurenkaartje, die gemaakt is door mijn vriendin Veronica. Je kunt deze prachtige beukenhouten kaartjes via Etsy kopen en ze zijn briljant voor het bijhouden van je kleuren terwijl je een deken maakt. Voor de Fireside lijken bijvoorbeeld Loch en Firth behoorlijk op elkaar, dus dan kan het handig zijn om te checken welke kleur bij welke naam hoort.

(houten kleurenkaartjes kunnen gekocht worden via: Simply Shade Cards on Etsy)

En ook bedankt voor Jo voor het toevoegen van tassels voor mijn foto. Ik heb de liefste vrienden, dat weet ik 🙂

Ik had mijn deken begin Augustus al af, dus ik heb er al lekker veel mee kunnen knuffelen.

Het is heerlijk warm en met 120 cm vierkant ook perfect voor een schootdeken, of om dubbelgevouwen als dikke sjaal over je schouders te leggen. Ik heb dat beiden dagelijks gedaan, omdat we ineens een onverwacht koude periode hadden aan het eind van de zomer.

Ik heb de deken “Fireside” genoemd omdat ik het comfortabele, warme gevoel wilde overdragen van het thuis bij het haardvuur zitten om op te warmen op een koude dag. De kleuren geven mij echt dat gezellige warme gevoel, zelfs als ik niet bij het haardvuur ben.

Zoals altijd heb ik een volledige foto tutorial gemaakt van de Fireside Deken. Met HEEL VEEL foto’s, die alles uitleggen over de vierkantjes en de join as you go techniek. Ik hoop dat zelfs beginners het vertrouwen krijgen om dit project te doen. Het is mijn missie om iedereen plezier te laten hebben in het maken van dekens!

Hier is de link >>

FIRESIDE TUTORIAL

Als strepen meer je ding zijn, kom dan later nog eens kijken, dan heb ik wat proeflapjes gemaakt om je te laten zien hoe het er uit komt te zien met deze kleuren, en dan heb ik ook meer informatie over hoeveelheiden, patronen, maten etc.

Ik denk dat dat zo ongeveer was wat ik te vertellen had. Ik hoop dat je het leuk vond om mee te kijken in mijn creatieve proces en dat je ervan genoten hebt om mijn deken vorm te zien krijgen.

Bedankt, zoals altijd, voor jullie enthousiasme en support voor mijn werk, dat betekent echt alles voor me. DANKJEWEL!!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Fireside links:

♥ FIRESIDE GARENPAKKET

♥ FIRESIDE TUTORIAL

♥ FIRESIDE INTRODUCTIE

♥ FIRESIDE WERKBLAD DOWNLOAD

FIRESIDE STREPEN WERKBLAD

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Fireside | Een Mooi Gebaar

Monday 26th of September 2022

[…] Ik heb een blog geschreven over de reis van deze deken met heel veel foto’s, die introductie vind je hier >> Fireside Introductie. […]