Skip to Content

Kerstbal

Kerstbal

Gratis haakpatroon – Kerstbal

Dit kerstornament is ontworpen door Attic24 en kan goed dienen als speldenkussen, als kerstversiering, of als andere vorm van gezelligheid! Het patroon hieronder is een vertaling van het Engelse patroon, uiteraard met toestemming van de ontwerpster. Zoals je in de foto’s kunt zien zijn er twee varianten: een “normale” ronde en eentje die tot ster gevormd is. Beiden beginnen met dezelfde 4 toeren, de ster maak je ervan in de vijfde toer. Het patroon hieronder is een letterlijke vertaling van het Attic24 blogje 🙂

Deze leuke ophangbare bolletjes heb ik ontworpen om wat gezellige, kleurrijke, versiering toe te voegen aan de Kerstboom dit seizoen, maar je kunt ze natuurlijk ook voor allerlei andere dingen gebruiken. Andere haaksters hebben dit patroon bijvoorbeeld gebruikt voor rammelaars, mobiles, als versiering op cadeautje of gewoon als cadeautje op zich.


 

 

Zo, nu gaan we verder met het verhaaltje over de kerstballen, want het zijn snelle en bevredigende projectjes om te maken, zeker omdat het prima met restjes garen kan. Ik gebruik het liefst katoengaren voor deze versieringen en gebruik voor deze sterren een haaknaald in een kleinere maat, zodat er geen gaten ontstaan in het patroon waar de vulling doorheen kan komen.

Je hebt voor deze sterren restjes garen nodig, een schaartje, eventueel knoopjes en belletjes voor de versiering en een stopnaald om het geheel aan elkaar te zetten.

Je maakt ten eerste twee platte cirkels. Die kun je gewoon aan elkaar naaien, dan krijg je de ronde “kerst”ballen uit de foto, of je haakt nog een vijfde toer en maakt daarin een ster van het ornament. Wissel af voor de meeste lol!

4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen.

Toer 1: 2 lossen (telt als halfstokje), 9 halfstokjes in de ring.

Halve vaste in tweede losse om toer te sluiten. Hecht af.

Je zou duidelijk 10 steken moeten zien (zoals in de foto hierboven). Je werkt in deze steken voor de volgende toer.

Toer 2: Hecht een nieuwe kleur aan met een staand-halfstokje in een willekeurige steek. Halfstokje in dezelfde steek.

2 halfstokjes in elke steek rondom.

**2 halfstokjes in de volgende steek** (dit zorgt voor een V-steek of vermeerdering).

Herhaal van * tot * rondom.

Aan het einde van toer 2, zou je goed 10 paren van halfstokjes moeten kunnen zien, zoals in de foto hierboven. Je hebt nu 20 steken in totaal. Halve vaste in staand-halfstokje om de toer te sluiten. Hecht af.

Toer 3

Hecht je nieuwe kleur aan met een staand-halfstokje in een willekeurige steek. Halfstokje in dezelfde steek. Dit is je eerste V-steek.

1 halfstokje in de volgende steek, **2 halfstokjes in de volgende steek, 1 halfstokje in de volgende steek**.

Herhaal vanaf * tot *, je wisselt dus steeds een dubbele af met een enkele.

Je eindigt de toer met een enkel halfstokje (zie foto hierboven).

Halve vaste in staand-halfstokje en hecht af.

Toer 4

Deze toer haak je vasten, maar je combineert “korte of normale vasten” met “verlengde vasten”. Geen paniek, ik laat je zien wat ik bedoel….

Hecht je nieuwe kleur aan met een staande-vaste in een tweede halfstokje van een paar halfstokjes  (zie foto boven). Dit telt als een normale of korte vaste.

De volgende steek is een verlengde-vaste en werk je niet in de vorige toer, maar de toer ervoor. Zie je op bovenstaande foto waar ik mijn naald heb gestoken? Je haakt dus in dezelfde steek als waar je de vorige toer het enkele halfstokje in haakte.

Steek je naald in die gespecificeerde steek, sla de draad om en trek het lusje naar voren. Trek de lus helemaal naar boven, boven de steken van de vorige toer, tot het de hoogte heeft van de rest van de steken in deze toer. Haak niet te strak. Sla nu de draad om en haal door beide lusjes heen om de verlengde-vaste af te maken.

In PRECIES HETZELFDE GAT haak je nog een verlengde-vaste.

In de volgende twee steken haak je weer 1 vaste (zie foto boven). Dit zijn dus weer normale/korte vasten.

Lukt het nog?

Nu ga je weer twee verlengde-vasten maken. Je kijkt daarvoor weer naar de steek van twee toeren geleden (zie naald in foto). Haak weer twee verlengde-vasten in dezelfde steek, gevolgd door 2 vasten in de volgende twee steken.

Werk op deze manier de cirkel rond.

Eindig met twee verlengde-vaste. Je zou 10 verlengde-vaste paren moeten kunnen tellen. Halve vaste in staande-vaste, hecht af.

Jippiej!! Ziet het er niet prachtig uit/ Het kan zijn dat de laatste toer een beetje bobbelig is? Het kan zijn dat je even met je handen de cirkel in model moet brengen.

Je maakt natuurlijk TWEE identieke cirkeltjes: één voor de voorkant, één voor de achterkant van je kerstbal/ornament/versiering.

Als je de puntige ster wilt, haak je nog een vijfde toer. Scroll daarvoor naar beneden!

Nu gaan we het versieren en aan elkaar zetten.

Begin met het vasthaken van een knoopje in het midden van elke cirkel. Gebruik dan wat fijn naaigaren en haak een paar belletjes of bedeltjes vast aan de onderkant van de cirkel, zoals in bovenstaande foto.

De lus om ‘m aan op te hangen:

Maak een halve vaste en laat een flinke draad over. Haak 30 lossen. Hecht af, laat weer een flinke draad over (zie foto boven).

Voeg de draadjes samen en haal ze samen door 2 of 3 kraaltjes heen. Als je garen dik is, moet je ook grotere kraaltjes zoeken.

Als alle kraaltjes succesvol eraan gemaakt zijn, haal dan opgelucht adem en haal de draadjes door de rand van de cirkel. Haak aan tegenover de andere versiering die je gemaakt hebt.

Nu ga je de kerstbal aan elkaar zet. Je kunt de twee cirkels aan elkaar naaien of haken. Ik haak ze samen.

Hou de twee cirkels met de goede kanten naar buiten tegen elkaar aan en begin aan de onderkant bij de kraal/belletje die je eraan hebt gemaakt. Gebruik alleen de binneste lussen van beide cirkels en trek je garen erdoor. Laat een flinke draad over om straks de draad weg te kunenn werken. Werk in de volgende steek, weer aan beide binnenste lussen, steeds een halve vaste.

Maak zo een mooi cirkeltje rond, met steeds halve vasten door de binnenste lussen van beide cirkels.

Als je ongeveer halverwege bent, kom je het hanglusje tegen, ga dan simpelweg met halve vasten aan beide kanten van de kraaltjes langs, die zouden immers al goed vast moeten zitten.

Als je ongeveer 2/3 gehad hebt, vul dan de bal met synthetische vulling (of met restjes draad, of met wol, of wat je wilt). Gebruik niet teveel.

Ga vervolgens door met halve vasten tot je helemaal rond bent.

Knip de draad door en hecht allebei de draden af.

Nu is ie af! Jippie!!

Nu kun je er lekker nog véél meer maken!

Sterversie

Als je het bolletje hierboven saai vindt, en liever een sterretje maakt, volg je eerst de vier toeren in het bovenstaande patroon, maar naai je het nog niet aan elkaar. Je haakt een vijfde toer om er een ster van te maken.

Toer 5 

*WERK ALLEEN IN DE ACHTERSE LUSSEN IN DEZE TOER*

Hecht de nieuwe kleur aan met een knoopje in de achterste lus van een willekeurige steek. Halve vaste in de volgende steek. Vaste in de volgende steek (zie foto boven).

Je haakt 4 steken in de volgende steek: begin met een halfstokje en een stokje (nu heb je 2 steken gehad)

2 lossen (zie foto boven)

Halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald. Dit kan een beetje een vreemde beweging zijn en kan een beetje oefening vergen. Je moet je werk van heel dichtbij vasthouden en bekijken om dit goed te kunnen doen.

Nu haak je, nog steeds in dezelfde steek, een stokje en een halfstokje.

In de foto hierboven zie je 4 steken uit één steek komen: (halfstokje, stokje, stokje, halfstokje), met het puntje in het midden van de twee stokjes.

Vaste in de volgende steek.

Halve vaste in elk van de volgende 4 steken (zie foto boven).

Vaste in volgende steek.

In de volgende steek haak je weer:

halfstokje, stokje, 2 lossen, halve vaste in 2e losse vanaf de naald, stokje, halfstokje.

Vaste in volgende steek.

Halve vaste in volgende 4 steken (tweede driehoekje is nu gemaakt).

Vaste in volgende steek.

In de volgende steek haak je weer:

Halfstokje, stokje, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, stokje, halfstokje.

Vaste in volgende steek.

Halve vaste in volgende 3 steken (derde driehoek gemaakt).

Vaste in volgende steek.

In de volgende steek haak je weer:

Halfstokje, stokje, 2 lossen, halve vaste in 2e losse vanaf de haaknaald, stokje, halfstokje.

Vaste in volgende steek.

Halve vaste in volgende 4 steken (vierde driehoek gemaakt).

Vaste in ovlgende steek.

In de volgende steek haak je weer

Halfstokje, stokje, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, stokje, halfstokje.

Vaste in volgende steek.

Halve vaste in volgende 4 steken (vijfde driehoek gemaakt).

Je bent nu bijna weer terug waar je begon, als het goed is heb je nog 4 steken over (zie foto boven).

Vaste in volgende steek.

In de volgende steek haak je weer:

halfstokje, stokje, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de naald, stokje, halfstokje.

Vaste in volgende steek.

Halve vaste in laatste steek (zesde driehoek gemaakt).

Halve vaste in eerste losse en hecht af. Ziet er goed uit? 6 punten? Ster-achtig en prachtig? Jippiej!!

Oke, nu gaan we ze aan elkaar zetten. Maak twee identieke sterren en naai een knoopje in het midden van allebei (aan de goede kant)!

Je naait de twee sterren aan elkaar, met de goede kanten naar buiten, een stopnaald en een lang stuk draad. Begin in de ruimte tussen twee driehoeken en begin de sterren aan elkaar te naaien, met beide binnenste lussen (foto boven).

Als je bij de punt van een ster komt, zet je er een belletje of kraaltje aan.

Ga zo helemaal rond, waarbij je steeds de belletjes of kraaltjes aan de punten zet. Na de vijfde pauzeer je even om ‘m zachtjes te vullen met vulling, daarna naai je de rest vast.

Daarna maak je nog een ophanglusje, zoals eerder in dit bericht al beschreven.

Ik hoop dat jullie net zoveel lol hebben gehad met het maken ervan als ik! Veel haakplezier!

Alle patronen op deze site zijn (ook) gratis beschikbaar. Om dat mogelijk te maken, ben ik afhankelijk van donaties van vriendelijke mensen. Gun je mij dus een kopje koffie en een bolletje wol, maak dan wat over naar Een Mooi Gebaar en NL91 ASNB 0267 1916 50.

Alvast super bedankt, dan kan ik door met ontwerpen en delen van patronen!

Delen is lief!

KERSTBLOGHOP: Maak een Pubquiz voor kerst - Mamagisch

Sunday 5th of September 2021

[…] leuk dat je vandaag op Mamagisch komt buurten! Misschien kom je hier via de blog van Een Mooi Gebaar, waar je gister een DIY projectje kon vinden voor een gehaakte kerstbal, en misschien kom je hier […]

Yvonne de Keijzer

Monday 14th of December 2020

Super wat je doet, mooie patronen. En je legt het fantastisch uit heerlijk met foto's erbij, goed duidelijk allemaal top! Ik wens jou en je gezin fijne dagen toe. 🎄🎆