Skip to Content

Mooi gehaakt randje

Mooi gehaakt randje

Attic24 haakt een schitterende variatie aan dekens, decoratie en andere projecten en is zo vriendelijk om dat met ons te delen. Alle Attic24 haakpatronen staan hier naar het Nederlands vertaald,uiteraard met toestemming. Leer in dit haakpatroon hoe je een schattig randje haakt, voor om bijvoorbeeld een kaarsje, potje of onderaan een stukje stof.

Dit is mijn patroon voor een klein ieniemini mooi gehaakt sierrandje.

Ik maakte mijn randje specifiek om rond deze glazen pot te passen en ik denk dat glazen potten er heel goed uitzien met een klein beetje vrolijk gehaakte versiering er omheen. Potten voor waxinelichtjes, bloemen, snoepjes, vooraard, ze zijn heerlijk om in je huis te hebben en ook leuk om cadeau te geven.

Het is niet gezegd dat je je pot moet versieren, maar je kunt natuurlijk ook een langere rand maken om de voorkant van je planken te versieren of je kunt een randje op een handdoek of kledingstuk naaien, of misschien wel een kledingzoom. Het zou er leuk uitzien langs de onderkant van een sjaal of langs de rand van een klein kussentjes. Eindeloos veel mogelijkheden!


Voorbeeld Joke

Joke vertaalde dit haakpatroon voor Een Mooi Gebaar, super lief, dankjewel! Zij haakte het randje om bloempotten heen, super tof, toch?


Stekenuitleg

Voor we beginnen, een kleine samenvatting van de basissteken:
Halve vaste: naald insteken, draad omslaan, haal het lusje door de steek en de lus op je naald.
Vaste: naald insteken, draad omslaan, haal het lusje door de steek (je hebt nu 2 lusjes op je naald), draad omslaan en door beide lusjes op je naald halen.
Stokje: draad omslaan, naald insteken, draad omslaan, haal het lusje door de steek (je hebt nu 3 lusjes op je naald), draad omslaan en door 2 lusjes op je naald halen (je hebt nu nog 2 lusjes op je naald), draad omslaan en door beide lusjes op je naald halen.

Om te beginnen haak ik een lossenketting. Het moet een meervoud zijn van 3 en moet om het object passen wat je wilt omhaken. Als het om een glazen pot moet passen, maak het dan iets kleiner dan je denkt zodat het blijft zitten en niet afzakt.

Als je een lossenketting hebt gehaakt in de juiste lengte, haak je nog 3 lossen om te keren.

De eerste rij wordt gehaakt met stokjes. Je begint met haken in de 3e losse vanaf je haaknaald, zoals je op de foto hierboven kunt zien waar ik de naald in steek.

Je eerste stokje is gemaakt…

… ga door met 1 stokje haken in iedere losse. Hecht af.

Je houdt het werk met de goede kant naar je toe, oké? Dus je keert je werk niet.

Je gaat de volgende toer van rechts naar links werken, beginnend aan het eind waar geen losse draadjes uitsteken.

Kies je randkleur en begin met het insteken van je haaknaald in de bovenkant van de keerlossen van de vorige toer (zoals op de foto hierboven). Haal de nieuwe kleur op naar de voorkant, waarbij je er goed op let dat je een stukje draad laat hangen voor het afhechten. Niets is meer frustrerend dan worstelen met een te kort draadje om af te hechten.

Haak 2 lossen (telt als 1 vaste).

Haak 1 vaste in iedere steek van deze toer.

Kun je zien in de foto hierboven hoe ik mijn vasten over het uiteinde van de draad haak door het horizontaal over de bovenkant van de toer te houden? Doe dit de eerste 6 tot 8 steken, keer dan je werk…

… werk de draad weg met een stopnaald terug onder de steken door, zoals hierboven. Dit is een nette manier om draadjes weg te werken terwijl je aan het haken bent.

Zo, de tweede toer is klaar. Hecht af.

Nu gebruik je dezelfde kleur en houd je de goede kant van het werk naar je toe. Draai het haakwerk op de kop. Je gaat deze toer in de onderkant van de lossenketting haken. Kun je hierboven zien dat je haaknaald onder een enkele lus door gaat? Haal de draad op naar de voorkant, 2 lossen (telt als 1 vaste), een vaste in elke lus van de lossenketting.

Denk er aan dat je hetzelfde doet met je draaduiteinde als zojuist… haak er een paar steken over heen, dan steek je het terug met een stopnaald aan de verkeerde kant van het werk.

De bovenste rand is nu klaar, met alle drie de toeren gehaakt aan de goede kant.

Draai nu het werk, je haakt de rest van de rand aan de verkeerde kant van het werk.

Steek je haaknaald in de eerste steek en haal een lus op (zoals hierboven).

Je gaat nu een aantal lossenboogjes haken.

Haak 4 lossen, sla 2 steken over, 1 vaste in de volgende steek (zoals hierboven).

*4 lossen, sla 2 steken over, 1 vaste in de volgende steek* (zoals hierboven).

Herhaal tussen ** tot het eind van de toer. Eindig met een vaste in de laatste steek. Hecht af.

Lossenboogjes zijn gemaakt.

Keer je werk niet. Ga terug naar het begin waar je de vorige toer bent gestart. Je haakt van rechts naar links met de verkeerde kant van het werk naar je toe. Steek je haaknaald weer in de eerste losse en haal het lichtgroene garen op.

Haak 3 lossen (foto hierboven).

Haak 1 vaste in het midden van de lossenboogjes hieronder (foto hierboven).

Haak 3 lossen (foto hierboven).

Haak 1 vaste in dezelfde steek als vorige vaste. Je maakt kleine lossenketting “knoopjes” zoals op de foto hierboven.

*2 lossen, 1 vaste in het midden van het volgende lossenboogje, 3 lossen, 1 vaste in dezelfde steek*

Dit is je tweede gehaakte “knoopje” (foto hierboven).

Herhaal tussen**, haak deze toer kleine knoopjes in het midden van elk lossenboogje.

Wanneer het laatste knoopje is gemaakt, haak je 3 lossen, halve vaste in de laatste steek van de rand eronder. Hecht af.

Jeeejj, een leuke toer met knoopjes. De foto hierboven laat zien hoe het eruit zou moeten zien aan de goede kant van het werk. Denk eraan dat je hebt gehaakt met de verkeerde kant van het werk naar je toe, maar het ziet er een stukje netter uit en meer “knoopjesachtig” aan de goede kant van het werk.

Nu de piepkleine bloemetjes. En sorry als het verwarrend is, maar de bloemetjes zien er het beste uit als je aan de goede kant van het werk haakt. Dus wees er zeker van dat de goede kan van het werk naar je toe ligt.

Kies een kleur voor je bloemetjes, steek je haaknaald in de 2e (middelste) losse van het groene “knoopje” en haal de draad op naar voren (zoals hierboven).

Haak 4 lossen, dan 1 vaste in dezelfde steek (foto hierboven).

Haak 5 lossen, 1 vaste in dezelfde steek (foto hierboven).

Haak 3 lossen, 1 vaste in dezelfde steek (foto hierboven. Hecht af.

Denk eraan dat je begin- en einddraadje lang genoeg zijn. Je moet het netjes weg kunnen werken in de achterkant van het bloemetje. Ik vind het fijn om eerste de ene kant op te gaan, dan terug de andere kant op zodat het einde goed vast zit, dan afknippen.

Zoals op de foto hierboven, haak je de bloemetjes om en om in de knoopjes, niet in elk knoopje.

Je kunt alle bloemetjes in verschillende kleuren haken, of allemaal in één kleur. (rood ziet er leuk uit voor een feestelijk randje, bijna net als besjes).

Voor de laatste finishing touch, heb ik besloten om een contrasterende kleur garen te weven door de eerste toer van stokjes. Haal het garen door een stopnaald, maak het einde vast en weef door de ruimtes tussen de stokjes, zoals hierboven.

Ik houd van dit effect!

Afhankelijk van de dikte van je garen zou je de draad nog een keer terug kunnen weven naast de eerste draad, zoals ik hierboven heb gedaan.

Awwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!

Als je je sierrand om een pot wilt laten passen, moet je de zijkanten dichtnaaien. Houd de goede kanten tegen elkaar en gebruik de losse draadjes om de twee uiteinden van de rand aan elkaar te naaien. Ik gebruikte een groen draadje om de groene stukjes vast te naaien en een van de eerste rode draadjes om de bovenkant dicht te naaien. Elk ander draadje dat over is kun je met een stopnaald netjes wegwerken.

Zo! Helemaal af en klaar om te versieren!

Zo schattig!

Ik kijk ernaar en denk alvast aan een rood, wit, groen versie voor kerstlichtjes, misschien met kleine belletjes eraan….. ik heb ook wel eens de eerste toer met grotere steken (dubbelstokjes) gemaakt, zodat ik 5mm rood met wit geblokt lint in kon weven!! Jippieeee, oh ik houd ervan om even helemaal los te gaan in een creatieve bui, jij ook?

Ik hoop dat je deze leuke rand met plezier haakt en ik hoop dat je als je er eenmaal een hebt gemaakt, je het aan kunt passen en het iets van jezelf wordt. Voeg knoopjes, kralen of kleine belletjes toe of bloemen. Probeer verschillende kleurencombinaties. Rijg er een lint door.

Heel veel haakplezier!!!

Al mijn tutorials zijn gemaakt voor jou om er gratis van te genieten. Ik ben er zeker van dat je het waardeert dat er veel tijd en energie in zit om het te maken. Dus als je mijn werk in de Attic wilt ondersteunen kun je een kleine donatie doen….

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!