Skip to Content

Heerlijk Hulst Haken

Heerlijk Hulst Haken

Lekker Jolly Holly oftewel Heerlijk Hulst Haken? Haak deze leuke hulst blaadjes met dit gratis Nederlandstalige haakpatroon van Attic24.

Nadat ik lang gezocht had naar een hulst haakpatroon, kon ik eigenlijk niks vinden dat makkelijk genoeg én mooi genoeg was voor mijn smaak. Dus ik deed wat ik vaak doe: ik ontwierp zelf iets. Dat was niet makkelijk. Ik heb een heleboel ECHT verschrikkelijke blaadjes gemaakt voor ik eindelijk genoeg geprutst had tot het Precies Goed was. Ik ben erg blij met hoe ze geworden zijn, ze zijn volgens mij best schattig en perfect puntig op alle goede plekken.

Ik wilde blaadjes maken die netjes strak waren, dus ik gebruikte katoen garen. Het blaadje links is gemaakt met Rowan Handknit Kaoten (een ongeveer DK gewicht garen) en 3 mm haaknaald, het blaadje rechts met Anchor Soft Embroidery (een heerlijk niet-dradig katoen draad) en haaknaald 2,5 mm. Dat is geen mega verschil, maar ik vind de kleinere denk ik mooier.

Voor we beginnen wil ik graag iets zeggen overspanning. Tijdens het haken van deze blaadjes merkte ik dat ze mooier werden als ik iets losser haakte. Dan is het iets minder moeilijk om de Picot Puntjes te maken bijvoorbeeld.

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Haakpatroon Heerlijk Hulst Haken

Haak 10 lossen. Je begint in de tweede losse vanaf de haaknaald, zoals te zien door de stopnaald in de foto hierboven.

Je haakt in de lossenketting door je haaknaald onder beide lusjes heen te duwen, zoals hierboven. (Dit wordt ook wel de ‘back bump’ van de losse genoemd.)

Eerste zijde van het hulst blaadje haken::

Haak de volgende steken: vaste, vaste, halfstokje, stokje (foto boven).

2 stokjes in volgende losse (zie boven)

Haak dan stokje, halfstokje, vaste, vaste (zoals boven). Je bent nu aan het einde van je eerste zijde.

Nu haak je 1 losse om je om de hoek te brengen (zoals boven).

Je werkt nu aan de andere kant van je lossenketting, steek de haaknaald onder de enkele lussen die nog over zijn van de onderrand van de lossenketting. Je moet er duidelijk 9 kunnen tellen.

Tweede zijde van het blaadje::

Haak de volgende steken, net als eerder: vaste, vaste, halfstokje, stokje, 2 stokjes, stokje, halfstokje, vaste, vaste. Nu ben je aan het einde van je tweede zijde.

Maak een halve vaste in het begin van de lossenketting om deze kant van het blaadje af te maken.

Nu is het tijd om rondom het blaadje te haken om de puntige prikkels te maken. Je haakt in de steken van de eerste zijde van het blaadje, steek de haaknaald onder beide lussej (zie boven).

Haak een halve vaste in de eerste steek.

In de tweede steek haak je een vaste, haak dan 2 lossen (zoals boven), doe de haaknaald nu een beetje omhoog, zodat je losse wat losser/groter is, OK?

Nu maak je een halve vaste om een picot puntje te maken: steek je haaknaald in de tweede losse vanaf de haaknaald en sla de draad om, trek het garen door de steek én meteen door de losse op je haaknaald. Dit kan een beetje moeilijk voelen, tot je er gewend aan raakt. Ik vind het makkelijker om m’n haaknaald een beetje te draaien als ik ‘m terug trek, zoals boven.

Om een picot punt af te maken, haak je een vaste in dezelfde steek (zie boven). Je eerste prikkelpuntje is gemaakt!

Halve vaste in volgende twee steken

In de volgende steek maak je je tweede prikkelpuntje: vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (foto boven).

Halve vaste in volgende 2 steken, dan haak je in de volgende steek weer een prikkelpuntje: (vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, vaste).

Halve vaste in volgende 2 steken, je bent nu aan het einde en hebt 3 prikkelpuntjes gemaakt, zoals hierboven.

Weet je de 1 losse nog die je maakte om te keren aan het einde van je blaadje? Maak een prikkelpuntje in deze losse, net als eerder (vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, vaste).

Ga nu weer helemaal langs de tweede zijde:

*halve vaste in volgende 2 steken, (vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, vaste)* herhaal tussen ** nog twee keer, tot je 3 prikkelpuntjes hebt langs de tweede zijkant, halve vaste in laatste steek. Hecht NIET AF.

Je gaat nu een stammetje maken , dus haak 4 lossen (zie boven)

Halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 2 steken.

Nu ga je het blaadje afmaken, door een lossenketting over het midden te haken. Steek je haaknaald ergens in het midden van het blaadje, zoals boven (dit is geen exacte wetenschap!)

Sla de draad om en trek de lus naar de voorkant van het blaadje en dan door de losse op de haaknaald. Je maakt een sorot van halve vaste, maar door het blaadje zelf, niet door de steken op de zijkant.

Blijf dit halve vaste ding doen door je haaknaald steeds een stukje verder in het midden van het blaadje te steken, de draad om te slaan en naar voren te trekken, door de lus op je haaknaald heen.

Blijf doorgaan, steeds halve vasten door het midden van het blaadje. Houd de steken los zodat het blaadje plat blijft.

Je kunt nu een lijn maken van 8 of 9 lossen, zoals hierboven.

Nu knip je het garen door, laat een flinke draad over om netjes weg te werken, gebruik je haaknaald om het draadje eruit te trekken. Je moet het draadje weer naar voren trekken.

Pak een stopnaald en steek het garen door het blaadje van voor naar achteren (zoals boven). Dit zet de laatste losse vast die je maakte. Houd de draad in de stopnaald en zet het draadeindje vast op de achterkant van het blaadje.

Tada!

Eén Heerlijk Hulst Haken blaadje klaar!

Nu maken we er wat meer en dan kun je deze leuke groene blaadjes aan whatever toevoegen. Rode knoopjes of kraaltjes of hele kleine vilt cirkeltjes kunnen nog toegevoegd worden als besjes…

Nog één ding… ik dacht dat de patroonsamenvatting ook nog handig zou zijn, voor jullie leesgemak.

*********************************************************************************************

10 lossen, begin in de tweede losse vanaf de haaknaald

Eerste zijde van het hulst blaadje haken ::

vaste, vaste, halfstokje, stokje, 2 stokjes, stokje, halfstokje, vase, vaste.

1 losse en keer om het einde heen

Tweede zijde van het hulst blaadje haken ::

vaste, vaste, halfstokje, stokje, 2 stokjes, stokje, halfstokje, vaste, vaste.

Halve vaste in beginlosse om blaadje dicht te doen. HECHT NIET AF. KEER NIET.

Prikkelpunten haken::

halve vaste, (vaste, 2 losse, halve vasten in tweede losse vanaf de haaknaald, vaste), *halve vaste in volgende 2 steken, (vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, vaste)* herhaal tussen ** nog 5 keer, halve vaste in laatste steek, HECHT NIET AF

Stammetje van de hulst haken::

4 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 2 steken, stammetje gemaakt. HECHT NIET AF

Lossendetail op de hulst haken::

Steek de haaknaald in het midden het blaadje bij de basis. Sla de draad om, haal de lus naar de voorkant van het blaadje, dan door de lus op de haaknaald (halve vaste door het blaadje heen gemaakt). Ga verder met deze halve vasten in het centrale midden van het blaadje, maak een lijn van oppervlakte lossen tot het puntige einde. Knip de draad door, trek door naar voren, steek met een stopnaald weer naar achteren toe en zet vast.

*********************************************************************************************

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina