Skip to Content

Winterkrans

Winterkrans

Winterkrans – Gratis haakpatroon – Attic24

Op deze pagina vind je alle informatie om zelf een prachtige winterkrans te haken. De krans is ontworpen door Attic24 en deze blogpost is een samenraapsel van blogposts op haar pagina die ik erover kon vinden én links naar losse onderdelen. Anders werd de pagina veel te lang om te laden! Lees dit bericht gewoon van boven naar beneden, of gebruik één van deze links om direct naar het goede stuk te springen.

Let op! Van het roodborstje, de sneeuwvlokjes en een paar van de blaadjes zijn op dit moment geen haakpatronen opgenomen in deze pagina. Het zijn kooppatronen, of ze komen uit een boek. Bij belangstelling zal ik iets alternatiefs verzinnen. Stuur me bij belangstelling gerust een berichtje op Facebook of Instagram, dan kan ik inventariseren waar behoefte aan is. 


Links

Het begin
De haakpatronen


Het begin van de winterkrans

Ik dacht dat het leuk zou zijn om het creatieve proces áchter het ontstaan van de Winterkrans met jullie te delen. Ik vind het zelf ook altijd leuk om bij andere kunstenaars een kijkje te krijgen in de werking van hun creatieve brein, dus daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

Ik heb al een vrij duidelijk beeld van de krans in mijn hoofd op het moment dat ik hem ga tekenen, ik weet al vrij precies hoe ik wil dat ‘ie eruit komt te zien. Je weet natuurlijk nooit precies hoe het uit pakt, met zoveel kleine onderdelen.
Ik heb een kleine tekening gemaakt, dat doe ik anders eigenlijk nooit, maar ik wil deze krans net een beetje anders maken dan de eerdere kransen en moest dat idee nog even uitproberen op papier. Aan de bovenkant laat ik ongeveer 1/3 van de krans meer vrij, met minder onderdelen erop. Op die manier kan ik het daar laten sneeuwen. Ik wil een beestje midden onderin plaatsen, ik denk een roodborstje.


Ik begon met dit idee in mijn achterhoofd aan de hoes voor de krans. Ik heb een random volgorde vasten gehaakt (32 steken naast elkaar), met wat prachtige blauwe strepen als achtergrond voor de sneeuwvlokjes.

Ik vond het heerlijk om de strepen te maken. Ik gebruik een 35 cm polystyrene halfronde ring. Je kunt dit soort ringen in allerlei maten kopen.

……de draaduiteindjes kun je gebruiken om de hoes dicht te naaien aan de achterkant van de piepschuimen ring. Zie je aan de voorkant niets van!

Kun je het effect van de lucht en het land al een beetje zien? Kun je je kleine sneeuwvlokjes voorstellen?


Ik gebruik een mix van zachte merino garens om de bladeren, bloemen, besjes en andere onderdelen te haken. Het zijn allerlei restjes, sommige van de Bower Bird – en ik heb geprobeerd geen nieuw garen voor dit project te kopen. Het is nu een mix geworden van Debbie Bliss Baby Cashmerino, Drops Superfine Merino DK en Drops Baby Merino 4ply. Ik heb vooral een 3,5 mm haaknaald gebruikt.


Je kunt zien dat ik de afgelopen week vooral blaadjes heb gemaakt. Het is het simpele blaadje van de May Rose. Ik heb voor zachte pastelkleuren gekozen. Ze doen me denken aan blaadjes met dauw erop op vroege ochtenden.


Daarnaast maakte ik varen blaadjes. Ze zijn super simpel, gehaakt met lossen en halve vasten. Ik vond het wel wat gepruts, omdat ze vrij klein zijn (ik gebruikte haaknaald 3 mm) maar het resultaat is dat gepruts wel waard. Ik weet niet waar je ze voor kunt gebruiken als je geen krans wilt maken, wellicht voor een broche.

Dit is mijn huidige blaadjes collectie. Ik ga er deze week ook nog proberen te maken met hele kleine glazen kraaltjes erop – zin in!

Ik combineer haken en garen met nog wat decoratieve extra’s. Ik heb de afgelopen maanden van alles verzameld:


…wat denk je ervan? Ik vond het heerlijk om dit te verzamelen. (Zie je dat ik een beetje op missie was?)
De zilveren en parel blaadjes rechts waren Kerst decoraties die ik heel goedkoop kon krijgen in de supermarkt in december. De glitter pompons, lieve sneeuwvlok knoopjes en diamanten spelden heb ik op Amazon gevonden. Ik heb ook wat pakketjes met parel kraaltjes gekocht in een lokale winkel. Het vrolijkste werd ik echter van deze:


…..Ik vond deze prachtige draad/kraal stammetjes bij Boyes (een winkel waar je zo ongeveer alles kunt kopen in de UK). Mijn oog viel erop en ze waren maar 99p per stuk. Je zou ze ook kunnen gebruiken voor een bruiloft?
Ik heb nog even op Amazon gekeken wat ik nog meer kon vinden, mocht je zin hebben om in mijn winterse voetstappen te treden. (Klik op de foto voor de link)


Ik denk dat ik een klein beetje teveel bling heb uitgezocht bij elkaar, maar ik zal er een beetje mee spelen tot het allemaal goed in balans is. Ik ben niet zo goed in de less-is-more-benadering, maar dat had je misschien al geraden.


Haakpatronen – Winterkrans

Je vindt hier het patroon voor de kranshoes, de May Rose blaadjes, de Varen blaadjes.

Kranshoes

Meet je krans rondom op. Haak vervolgens evenveel vasten als de krans rondom groot is. In het voorbeeld is met haaknaald 3,5 mm een hoes gehaakt van 32 vasten breed. Hij is gehaakt met Drops Merino Extra Fine DK in 6 kleuren: Pistachio, Light Brown, Light Grey Mix, Denim Blue, Light Grey Blue, Light Greyish Green. Je haakt ‘m als volgt:
Toer 1: 33 lossen, vaste in tweede losse en alle andere losse.
Toer 2-..: 1 losse, keer om, vaste in elke steek.
Herhaal toer 2 net zolang tot je de omtrek van de krans bereikt hebt. Wissel van kleur wanneer je dat mooi vindt. Laat de uiteindjes hangen, werk ze nog niet weg.

Als de krans de goede maat heeft, pak je een stopnaald en de uiteindjes en naai je de hoes toer voor toer aan elkaar, steeds met de goede kleuren tegen elkaar aan.


May Rose

Er zitten 32 May Rose blaadjes in de Winterkrans.

Begin met 8 lossen.

Begin in de tweede losse vanaf de naald (zie foto boven) en haak…..

vaste, halfstokje, stokje, 2 stokjes, stokje, halfstokje, vaste. Dat is de eerste zijkant van je blaadje.

Nu ga je het puntje maken. 2 lossen, halve vaste in eerste losse.

Nu heb je en picotpuntje.

Als het goed is tel je 7 lussen van de lossenketting. Daar haak je nu in.
Vaste, halfstokje, stokje, 2 stokjes, stokje, halfstokje, vaste.
Halve vaste aan het einde van het blaadje, hecht af. Laat een lange draad over om vast te naaien.


Varenblaadjes – haakpatroon


Kerstroos – Haakpatroon


Denneappels

Je hebt wat restjes DK garen nodig in lichtbruin en wit en een 3,5 mm haaknaald.
Je haakt 4 denneappels voor de winterkrans: twee besneeuwde en twee bruine.
Haak 15 lossen
Toer 1: begin in de tweede losse vanaf de haaknaald, haak 1 vaste in elke losse. Keer om [14 steken]
Toer 2: 3 lossen (telt als stokje), 3 stokjes in eerste vaste. 4 stokjes in elke vaste tot einde. Hecht af, laat een 20 centimeter draad over om te naaien. [56 steken]
Toer 3: Met de goede kant naar je toe, trek je een draad witte garen door de bovenkant van de drie lossen start van de vorige toer. 2 lossen, halve vaste in bovenkant van 3-lossen (lossenruimte gemaakt).
*In het volgende stokje haak je (halve vaste, 2 lossen, halve vaste)*
Herhaal van * tot *, maak kleine 2 lossenruimtes in de bovenkant van elk stokje van toer 2. Hecht af.

Je toeren krullen zichzelf op, ook zonder veel hulp. Pak een stopnaald en het uiteinde van het bruine garen. Begin vanaf de bovenkant en krul je haakwerk op, maak kleine steekjes, werk van boven naar beneden rondom, maak er een mooie denneappel van.

Ze worden heel schattig, een beetje rond en dik wellicht, maar ik vind ze erg leuk geworden. Ik heb twee besneeuwde gemaakt en twee bruine.


Sneeuwvlokjes

Er moeten ook nog sneeuwvlokjes voor je krans komen! Ik kocht wat borduurgaren en een 1,5 mm stalen haaknaald. Oh. Mijn. God! Wat een microhaakwerkje en wat een gepruts. Maar toch is het ook weer erg verslavend. Ik zat met opgekrulde tenen van de concentratie.

Ik heb een prachtige selectie sneeuwvlokjes gemaakt (zonder patroon, ze maakten zichzelf zo ongeveer) en ze zijn zo schattig geworden!

Kijk dan toch, deze is maar 18 mm breed! Ik kan niet geloven dat ik zoiets kleins gemaakt heb. Ik maakte er in totaal 9 en heb nog pareltjes in het midden vastgenaaid.

Je kunt ook sneeuwvlokken vinden in dit prachtige boek.Ik maakte deze 5 blaadjes voor aan mijn winterkrans. Ze komen uit dit mooie boek. Als alternatief zou je deze blaadjes kunnen gebruiken, of deze.

Balletjes

Maak een schuiflus met ongeveer 20 centimeter draad over (om te gebruiken als vulling). Werk in spiralen, zoals je dat ook voor amigurumi doet, tel je steken zorgvuldig tijdens het haken.
Toer 1: 2 lossen, 6 vasten in tweede losse vanaf de haaknaald [6]
Toer 2: *2 vasten in volgende steek, vaste in volgende steek* rondom [9]
Toer 3: Vaste in elke steek [9]
Gebruik het einde van de haaknaald om de lange schuiflus draad naar binnen te duwen.
Toer 4: (1 steek overslaan, vaste in volgende steek) 5 x, maak dan nog één halve vaste om het gaatje helemaal dicht te maken.
Hecht af, gebruik een stopnaald om de draad door het kleine balletje heen te duwen, trek voorzichtig om er een mooi bolletje van te maken, werk dan het draadje weg en knip het uiteinde door.

Eén prachtig roodborstje, ontworpen door Little Conkers, beschikbaar als Engelstalig kooppatroon via deze link.

In totaal zitten er 82 individuele onderdelen in de winterkrans.

Ik vind het kleurenpalet echt schitterend geworden, die prachtige, zachte kleuren. Ik hou ook van felle kleuren, maar ben blij verrast door deze winterkrans.

Het maken van zo’n krans is nogal een langdurig proces. Je moet een goed idee hebben over hoe je het ongeveer voor je ziet, maar je weet pas als je alle onderdelen gemaakt hebt, of het ook mooi wordt samen. Je maakt zo’n haak-reis in verschillende fases – het haken is eigenlijk maar de helft van het werk. De laatste fase is het lastigste – welkom bij het pinnen en vastnaaien…

Het is niet gemakkelijk om alles op zijn plek te spelden. Mijn tip is om het rustig aan te doen en zorgvuldig alle onderdelen te plaatsen. Ik ben met de bloemen begonnen, daarna heb ik de denneappels en besjes geplaatst. Die besjes plaatste ik in groepjes van 3. Daarna kwamen de blaadjes, waarmee ik de gaatjes vulde en alles mooi balanceerde. Je hoeft geen symmetrie te hebben, als er maar balans is: oftewel, elke kant moet ongeveer even dik bedekt zijn met elementen, maar ze moeten elkaar niet spiegelen.

Na het spelden komt het naaien. Dat vind ik echt het minst leuke stuk. Mijn tip hiervoor is dat je één kleur garen kiest en dan alles wat met die kleur gemaakt is methodisch vast zet in secties. Tevens moet je erop letten dat je niet te stevig vastzet, dan worden je elementen namelijk plat. Laat de blaadjes gerust een beetje draaien en krullen.

Als alles op zijn plek zit, kun je nog een beetje magie toevoegen. Ik heb kleine pompons, sneeuwvlokknoopjes, diamente pinnetjes en schattige stampertjes toegevoegd.

Die kleine extra dingetjes zorgen voor een unieke, persoonlijke touch aan je winterkrans.

Mijn kleine roodborstje ziet er prachtig uit. Ik ben heel blij met het karakter dat hij toevoegt aan deze krans.
Klaar?
Daar is ie dan in al zijn glorie…..

De Winterkrans… Ta-dah!
Ik ben super blij met hoe de krans geworden is!


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je krans mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL91ASNB0267191650, t.n.v. Een Mooi Gebaar.

Delen is lief!