Skip to Content

Triple Layer Flower

Triple Layer Flower

Gratis Nederlandstalig haakpatroon voor een prachtige bloem in drie lagen, ontworpen door Attic24. Het oorspronkelijke Engelstalige blog-bericht voor dit patroon vind je via deze link.

Ik heb deze decoratieve bloem gemaakt met DK gewicht merino garen en een 3,5 mm haaknaald. De bloem werd zo ongeveer 8 centimeter groot.

Ik heb deze bloem ontworpen voor op mijn hoed, daar kun je meer over lezen via deze link. Maar deze bloem is behoorlijk veelzijdig! Ik denk dat het een prachtige broche of corsage zou zijn, of als versiering kan dienen op een gehaakte tas, kussen, haarbandje, etc. Het voegt zeker weten prachtige kleurrijke gezelligheid toe!

Stekenuitleg

Halve vastesteek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, haal een lusje op en door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op door de steek. Je hebt dan 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
HalfstokjeSla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt dan 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
Stokje: Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt dan 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt dan 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
DubbelstokjeSla de draad twee keer om de haaknaald, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt dan 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door twee lusjes heen) x 3.


Haakpatroon Triple Layer Flower – Attic24

:: Centrum van de Bloem ::

Begin: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om toer te sluiten. Je haakt vanuit de ring in de eerste toer.

::Toer 1::

2 lossen (telt als vaste), 6 vasten in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Je ziet nu duidelijk 7 steken (zie foto boven).

:: Toer 2 ::

Halve vaste in de eerste steek van de vorige toer, zodat je toer 2 op de goede plek begint.

2 lossen (telt als vaste), vaste in dezelfde steek (zie boven).

Haak 2 vasten in elk van de volgende 6 steken, halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Je hebt nu 14 steken (zie foto boven).

:: Eerste blaadjes laag ::

Begin met het steken van de haaknaald in de eerste steek en haal een nieuwe kleur op. Je kunt er een knoopje in doen als je wilt, ik hou meestal gewoon de draadeindjes samen en haak er over heen om ze vast te zetten.

In de volgende steek haak je 4 stokjes, werk over je uiteindjes heen.

Halve vaste in volgende steek (eerste blaadje gemaakt).

*4 stokjes in volgende steek, halve vaste in volgende steek*.

Herhaal van * tot * tot je 6 blaadjes hebt. Je hebt dan nog één steek over, haak 4 stokjes in die steek, sluit de toer door een halve vaste te maken in de allereerste steek. Hecht af.

De eerste laag bloemblaadjes is compleet!

:: Tweede laag bloemblaadjes ::

Deze laag maak je in twee delen. Het eerste deel zorgt ervoor dat je een serie lossenruimtes maakt, waar je in het tweede deel de bloemblaadjes in kunt haken. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig en ik laat het je stap voor stap zien.

Eerst kies je je nieuwe kleur en doe je een schuiflus om je haaknaald (zie foto boven).

Je gaat nu het nieuwe garen vastzetten aan de achterkant van de blaadjes van de vorige toer. Je pakt daartoe twee lusjes op van de middelste steek van elk blaadje. Zie je waar mijn naald zit? Dat zijn de middelste twee lusjes waar je je nieuwe kleur aan vast maakt…

…Hou de schuiflus op de haak. Hou de bloem zodat de goede kant naar je toe ligt. Pak de haaknaald en neem die twee lusjes op aan de achterkant van het eerste blaadje, maar hou de goede kant van de bloem naar je toe (zie foto boven).

Nu haak je een halve vaste door die twee lusjes heen… Oftewel: sla de draad om, haal een lusje op en meteen door de lusj op je haaknaald. Je hebt nu je draad aan het blaadje vastgezet en kunt lossenkettingen gaan maken (zie foto boven).

3 lossen.

Nu ga je weer vastzetten aan het blaadje. Hou de goede kant van het bloemetje naar je toe en steek de haaknaald onder de twee lusjes van het volgende blaadje door. Maak een halve vaste.

Je hebt nu een lossenruimte gemaakt die aan beide kanten vastzit aan het midden van een blaadje. Onthoud dat je de voorkant van je bloemetje steeds naar je toe moet hebben liggen en dat je van rechts naar links haakt.

*3 lossen, halve vaste in volgende middelste steek*

Herhaal van * tot * rondom, tot je in totaal 7 lossenruimtes hebt.

Je laatste halve vaste brengt je weer in de eersted steek. Je maakt dus een halve vaste in de allereerse halve vaste. HECHT NIET AF.

Met dezelfde kleur haak je nu de blaadjes in de lossenruimtes die je in de vorige stap maakte. Begin met het haken van een halve vaste in de eerste lossenruimte. Haak nu 6 stokjes om die lossenruimte. Dan haak je een halve vaste in dezelfde ruimte om het blaadje af te maken (zie foto boven). Je werkt de hele tijd met de voorkant van de bloem naar je toe. Misschien vind je het handiger om de eerste ronde blaadjes een beetje naar voren te duwen, zodat je beter kunt zien wat je doet.

Halve vaste in volgende lossenruimte, haak dan 6 stokjes en een halve vaste in dezelfde ruimte. Tweede blaadje is dan af (zie foto boven).

Zo ziet het er nu van de achterkant uit. Je ziet dat er twee blaadjes zijn en nog 5 lossenruimtes die wachten op een blaadje.

Je haakt nu rondom blaadjes: in elke lossenruimte haak je (halve vaste, 6 stokjes, halve vaste). Nadat je het laatste blaadje hebt gemaakt, haak je een halve vaste in de eerste halve vaste van deze ronde. Hecht af.

:: Derde laag blaadjes ::

Neem je nieuwe kleur een maak een schuiflus op de haaknaald. Je werkt ongeveer op dezelfde manier als de vorige laag blaadjes. Pak je haaknaald, steek ‘m onder de twee lusjes in het midden van het blaadje door en maak een halve vaste om de draad vast te zetten.

4 lossen.

Hou de bloem weer met de voorkant naar je toe en haak van rechts naar links. Pak de twee lusjes van het volgende blaadje op en maak een halve vaste.

4 lossen, halve vaste in de volgende 2 lusjes van het middelste stokje van het volgende blaadje.

Haak zo verder tot je 7 lossenruitmes hebt gemaakt. Halve vaste in eerste halve vaste van deze kleur. HECHT NIET AF.

Met dezelfde kleur ga je nu blaadjes haken in de lossenruimtes die je gemaakt hebt. Begin met een halve vaste in de eerste lossenruimte. Haak 7 stokjes in dezelfde lossenruimte. Halve vaste in dezelfde lossenruimte (zie foto boven).

Ga verder met het haken van de blaadjes: in elke lus haak je (halve vaste, 7 stokjes, halve vaste). Als je het laatste blaadje gemaakt hebt, sluit je de toer door een halve vaste te maken in de eerste halve vaste. Hecht af.

Het laatste deel van het bloempje is het maken van een rand in contrasterende kleur.

Haak ALLEEN IN DE ACHTERSTE LUSSEN in deze toer, begin de in de eerste steek van het eerste blaadje (zie foto boven).

Trek een lusje op van de nieuwe kleur door alleen de achterste lus, haak 1 vaste in dezelfde lus.

Haak 1 vaste (alleen in de achterste lus) van elk van de volgende 7 steken, waardoor je rond het eerste blaadje bent (zie foto boven).

Nu haak je een verlengde halve vaste. Je houdt het bloemetje met de goede kant naar je toe, vouwt de vorige toer blaadjes naar voren. Dan zie je twee kleine (roze) lusjes. Maak daar een verlengde halve vaste in…

….steek je haaknaald tussen die twee lusjes, sla de draad om en haal ‘m door de steek en door de lus op de haaknaald…

…houd je spanning vrij losjes en trek de lus weer even hoog als de rand-toer.

*1 vaste in elk van de volgende 8 steken (alleen in de achterste lussen, zie foto boven)

Maak een verlengde halve vaste in het kleine gaatje tussen de halve-vaste-lussen van de toer eronder. Trek de halve vaste ongeveer zo hoog aan als de rand-toer*

Herhaal van * tot * nog 5 keer, tot je weer bij het begin bent.

Na de laatset verlengde halve vaste, sluit je de toer met een halve vaste in de eerste steek. Hecht af.

Awwww zo mooi!  En verslavend ook nog 😉

Ik heb er ook nog wat blaadjes bij gemaakt. Het patroon is een beetje prutsen, maar ik ga het zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

Eerst maak je het stammetje: 10 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en in alle andere lossen. [9 steken] Hecht af.

De eerste zijkant van het blaadje werk je in de lossenketting. Hou je blaadje zo, dat de uiteindjes aan de rechterkant hangen en begin ook aan die kant. Steek de haaknaald in de eerste lus en haal een lusje van je nieuwe kleur op (zie foto boven).

Haak 1 vaste in de eerste steek, stokje in de volgende steek (zie foto boven).

Haak 1 dubbelstokje in de volgende 4 steken.

Haak nu 1 dubbelstokje, 1 halfstokje, 1 vaste. Je bent nu aan het eind van je lossenketting (zie boven).

Er is een steek aan het einde van je stam… daar maak je een picot in: stokje, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, 1 stokje (zie foto boven).

Nu werk je uit alleen de achterste lussen langs de tweede kant:

vaste, halfstokje, stokje (zie foto boven).

Nu haak je 1 dubbelstokje in de volgende 4 steken, dan een stokje.

Je hebt nu nog 1 steek over. Haak daar een vaste in en dan een halve vaste in de laatste steek.

1 losse, halve vaste in beginsteek om toer te sluiten.

Hecht af en werk de draadjes weg aan de achterkant. Als je het draadje van de blaadjes door het midden wegwerkt, wordt het blaadje bovendien steviger en minder krullerig.

Zo, klaar! Sorry als de tutorial erg lang of complex is, ik doe mijn best om allles goed uit te leggen, alsof je naast me zit. Ik hoop dat jullie van dit soort prachtige bloemen gaan maken en er leuke dingen mee decoreren.


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je bloem mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL91ASNB0267191650, t.n.v. Een Mooi Gebaar.

Delen is lief!