Skip to Content

Hart decoratie

Hart decoratie

Attic24 ontwerpt schitterende haakpatronen, waaronder deze hart decoratie! Deze pagina is een vertaling naar het Nederlands van het oorspronkelijke Engelstalige patroon. Uiteraard heb ik toestemming gevraagd en gekregen voor het vertalen van de Attic24 haakpatronen.

Ik heb deze prachtige harten gehaakt voor het grote Creatieve Community project dat ik elk jaar organiseer voor het Yarndal Festival. Ze zijn gemakkelijk om te maken, in 8 eenvoudige toeren en het is leuk om manieren te verzinnen om de basisvorm van het hart te versieren.

PATROON DECORATIEF HART

Dit patroon is opgedeeld in twee stukken. Eerst haak je de basis hart vorm (foto boven), die je in 5 toeren haakt. Daarna maak je een mooie rand eromheen, die je in 3 toeren haakt.

Het basis hart haakpatroon is niet door mij ontworpen maar door Atty. Je vindt haar blog hier: https://atty-s.blogspot.co.uk/

Toen ik het prachtige hart zag, heb ik Atty geschreven en gevraagd of ik haar gratis patroon mocht gebruiken. En of ik wat foto’s mocht toevoegen om beginners te helpen

Het rand-element is wel van mij, en ik denk dat de twee heel goed combineren.

Garen

Je kunt zo’n beetje alle restjes garen in DK gewicht gebruiken om deze harten te maken. Je hebt 4 verschillende kleuren nodig voor het hart zelf, plus restjes voor andere bloemen/applicatie decoraties.

Voor mijn harten gebruik ik Stylecraft Klassiek Katoen DK, wat mijn go-to garen is voor kleine decoratieve projectjes. Het is een heerlijk mat garen, waarin de steken duidelijk uitkomen, en met een netjes stevig stofje als het klaar is.

Maatinformatie

Haaknaald: ik heb een 4,5 mm haaknaaldmaat gebruikt omdat ik vrij strak haak, maar jij kunt een maat kiezen die goed bij het garen dat je kiest, past .

Hart afmeting: mijn afmeting is ongeveer 14 centimeter vierkant.

Stekenuitleg

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Haakpatroon Decoratief Hart

Toer 1 : 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te maken. 2 lossen (telt als stokje), 11 stokjes in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht niet af [12 steken]

Toer 2 : 2 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek (zie naald in foto boven)

*2 stokjes in de volgende steek* Herhaal nog 10 keer. Halve vaste in tweede beginlosse van de toer, hecht niet af [24 steken]

Toer 3: 2 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in volgende steek (zie naald in foto boven)

*stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek* Herhaal nog 10 keer. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, hecht niet af [36 steken]

Toer 4 : We beginnen nu met de hart-vorm – hier is de eerste helft :

vaste in volgende steek, (halfstokje + stokje) in volgende steek, 2 stokjes in elk van de volgende 5 steken, stokje in elk van de volgende 2 steken, halfstokje in elk van de volgende 2 steken, vaste in elk van de volgende 4 steken, halfstokje in volgende steek, stokje in volgende steek, 3 stokjes in volgende steek (dit is de onderpunt van het hart).

Nu voor de tweede helft…

Stokje in volgende steek, halfstokje in volgende steek, vaste in elk van de volgende 4 steken, halfstokje in elk van de volgende 2 steken, stokje in elk van de volgende 2 steken, 2 stokjes in elk van de volgende 5 steken, (halfstokje + stokje) in volgende steek, vaste in volgende steek. Halve vaste in laatste steek om toer te sluiten (zie naald in foto boven). Hecht niet af.

Toer 5 : eerste helft:

vaste in volgende steek, (halfstokje + stokje) in volgende steek, halfstokje in volgende steek, 2 stokjes in elk van de volgende 6 steken, stokje in elk van de volgende 3 steken, halfstokje in elk van de volgende 2 steken, vaste in elk van de volgende 9 steken

3 vasten in volgende steek (dit is de onderpunt van het hart). Zorg ervoor dat die vasten in het middelste stokje van de onderpunt van de vorige toer zit.

Tweede helft – vaste in elk van de volgende 9 steken, halfstokje in elk van de volgende 2 steken, stokje in elk van de volgende 3 steken, halfstokje in volgende steek, 2 stokjes in elk van de volgende 6 steken, halfstokje in volgende steek, (halfstokje + stokje) in volgende steek, vaste in de volgende steek.

Halve vaste in de halve vaste die de laatste toer sloot (waar mijn naald naar wijst in bovenstaande foto). Hecht af.

Nu is je prachtige hartvorm af – nogmaals heel erg bedankt aan Atty voor dit prachtige patroon. Als je liever een diagram wilt, vind je dat hier: HIER.

Ik ga nu nog 3 toeren toevoegen, ter decoratie, met prachtige kleuren.

Toer 6 : steek de haaknaald onder de halve vaste, haal een lusje van de nieuwe kleur op en haak 1 losse.

1 vaste in elk van de volgende 3 steken, 2 vasten in volgende steek (zie foto boven).

*1 vaste in elk van de volgende 2 steken, 2 vasten in volgende steek* herhaal tussen ** (zoals hierboven).

vaste in elk van de volgende 21 steken – je bent nu bij de middenpuntje.

3 vasten in deze volgende steek (dit is de onderpunt van het hart). Zorg dat je 3 vasen in de middelste vaste in de onderpunt zitten van de vorige toer (zoals in de foto hierboven).

Vaste in elk van de volgende 21 steken. Je hebt nu nog 10 steken over. *2 vasten in volgende steek, vaste in elk van de volgende 2 steken* herhaal nog één keer. 2 vasten in volgende steek, vaste in elk van de volgende 3 steken.

Halve vaste in eerste beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Je hart heeft nu een mooie nette rand.

Toer 7 : steek je haaknaald door de eerste steek van de vorige toer en haal een lusje van de nieuwe kleur op. 3 lossen (telt als vaste + 1 losse), 1 steek overslaan, vaste in volgende steek (zie naald in foto boven), 1 steek overslaan, 1 losse.

*vaste in volgende steek, steek overslaan, losse* Herhaal helemaal rondom

Let op: hou je spanning losjes en trek de steken niet te hart aan – je wilt dat het hart in vorm blijft. Je kunt eventueel een haaknaaldmaat groter pakken als het toch te strak wordt allemaal.

Als je weer bij het begin bent, maak je een halve vaste in de basis van de 3 beginlossen (zie naald in foto boven). Hecht af.

Ziet er goed uit! Nog één toer te gaan….

Toer 8 : Steek je haaknaald in de basis van de halve vaste die de vorige toer sloot (zie stopnaald in de foto hierboven). Trek een lusje op van de nieuwe kleur.

2 lossen.

Vaste in volgende lossenruimte, 2 lossen.

*vaste in volgende lossenruimte, 2 lossen*

Herhaal van * tot * tot je bij de onderpunt bent aangekomen

3 vasten in de 1-lossenruimte in de onderpunt, 2 lossen.

*vaste in volgende lossenruimte, 2 lossen* herhaal van * tot * tot je terugbent bij het begin. Halve vaste in de basis van de begin 2 lossen om toer te sluiten (zie stopnaald in foto boven).

Hecht af, werk de draad naar achteren toe, trek aan om het netter af te werken.

YAY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Je hart ziet er nu prachtig uit, netjes plat. Je kunt eventueel nog stoom blocken als je dat wilt.

Nu kun je nog wat leuks toevoegen aan je hart….

Decoratie

Bloemen zijn altijd mijn eerste keuze, en ik heb er een heleboel hier op de website staan om uit te kiezen. Bijvoorbeeld een roos, de triple layer flower, de double layer flower, of de inimini bloemetjes. Of wat dacht je van de Flora Bloem?

Ik heb ook nog een aardbei applicatie toegevoegd aan één van de harten, tof toch?

Hanglusje

Als je je decoratie op wilt hangen, moet je een klein lusje maken met dezelfde kleur als je laatste toer. Laat een draad van 15 centimeter over en maak een schuiflus, haak dan 8 lossen. Hecht af, laat weer 15 centimeter draad over.

Doe de draaduiteinden door een stopnaald en maak de hanglus vast aan elke kant van de bovenkant van het hart, zorg ervoor dat het lusje centraal gepositioneerd is. Werk de draadjes netjes weg aan de achterkant.

Ik denk dat deze leuke decoraties een klein hoekje van je huis kunnen opvrolijken, net zoals je onderzetters zou kunnen gebruiken. Ik denk dat het ook lieve cadeautjes zouden zijn, gewoon om wat garen-liefde te verspreiden.

Ik heb nog een beetje stijfheid toegevoegd, zodat ze niet naar voren floppen als je ze aan de muur hangt. Heel makkelijk, met doorzichtige/witte PVA lijm en een harde kwast.

Doe de lijm er niet te dik op, je wilt niet dat het door de steken heen zakt, maar meer dat het op de oppervlakte van de achterkant (!!) blijft zitten. Deze lijm droogt doorzichtig op – laat het minstens 24 uur helemaal drogen. Je hart is nu klaar om op te hangen.

Ik hoop dat je geniet van het maken van deze hartjes voor je eigen huis of als cadeautje.

❤ ❤❤ Veel plezier! ❤❤❤

*Yarndale is een creatief festival dat in North Yorkshire wordt gehouden. Attic24 is één van de vijf organisatoren, meer informatie vind je op de Yarndale website.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Gratis Blij Hart Haakpatroon | Attic24 | Een Mooi Gebaar

Thursday 2nd of March 2023

[…] je raden waar ik een goed patroon vond? Ik zocht in mijn eigen voorraad en volgde het Hart Decoratie patroon… zo leuk! Ik volgde mijn eigen tutorial en de steken vlogen van mijn […]