Skip to Content

Regendruppelsteek

Regendruppelsteek

Attic24 ontwerpt schitterende haakpatronen, waarvan er al meer dan 80 hier op de website te vinden zijn in het Nederlands, uiteraard met toestemming van de ontwerpster.

Ik heb deze steek de Regendruppel genoemd want hij lijkt op regendruppels die langs een raam naar beneden rollen. En zo zie ik het eigenlijk ook. En alsof het zo moest zijn, het regende veel tijdens de grijze Februari dagen dat ik aan dit patroon werkte. Dus, regendruppels zijn het!

In mijn originele voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van Chunky garen voor haaknaald 6mm, maar het patroon is prima om te haken met een DK garen op een 4 mm haaknaald. Hierboven zie je duidelijk de 2 variaties. Dit is een zeer dicht stekenpatroon met een mooie structuur, zeer geschikt voor kussens en tassen. Ik denk (hoop) dat het ook een superdeken in het DK garen zou worden, hoewel ik het nog moet proberen. Alle gebruikte steken zijn hieronder uitgelegd. Sommige halfstokjes zijn normale lengte maar sommige halfstokjes zijn langer, die noemen we verlengd-halfstokjes.

Het voorbeeld is gemaakt met Stylecraft Special Chunky 

IMG_0210

 Raspberry  Lipstick  Fondant  Camel  Meadow  Aspen  Lavender  Denim

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
halfstokjes: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Verlengd-halfstokje: omslaan en steek de haaknaald in de overgeslagen steek 2 toeren naar beneden, sla de draad om, haal de draad door de steek naar voren en trek de draad mee zover dat de haaknaald recht (horizontaal) boven de toer komt waar je bent. Sla nu de draad weer om en haal door alle lussen op de naald.

Om te beginnen, maar een lossenketting in een meervoud van 4 lossen en aan het einde nog 3 extra lossen haken.
Bijvoorbeeld, in dit kleine voorbeeld starten we met 23 lossen, dit zijn dus 5 x 4 lossen = 20 lossen en nog 3 lossen extra. Voor een 40 cm breed kussen in chunky dikte, dus haaknaald 6mm, startte ik met 51 lossen, dus 12 x 4 = 48 lossen en nog 3 lossen extra.

Patroon

Toer 1: begin in de 3e lossen vanaf de haaknaald zoals je hierboven kunt zien. In elke lossen komt nu een halfstokje tot aan het einde van de toer. Nu 2 lossen en keer.

Toer 2: halfstokje in de 1e steek onder de basis van de 2 lossen zoals hierboven te zien is.

2 lossen, sla 2 steken over.

halfstokje in de volgende 2 steken (zie hierboven)

*2 lossen, 2 steken overslaan, halfstokje in de volgende 2 steken* Herhaal tussen * * tot de laatste steek, hier veranderen we van kleur, dus de laatste omslag van het laatste halfstokje moet gemaakt worden met de nieuwe kleur. Ik neem jullie mee hoe dat moet! De laatste steek van toer 2 gaat als volgt:

[kleur rood], sla de draad om, steek in de laatste steek, sla de draad weer om en haal de lus door de steek. Je hebt nu 3 lussen op de haaknaald. Nu pak je de nieuwe kleur [kleur groen], sla om en haal deze door alle lussen [alle rode lussen] op de haaknaald.

Je nieuwe kleur is klaar om mee verder te haken in de volgende toer.

haak nu 2 lossen en keer.

Toer 3: Net als in toer 2, haak het 1e halfstokje in de 1e steek, de basis van de 2 lossen zoals je hierboven kunt zien aangegeven met de naald.

Je moet nu over de draadeinden heen haken als dat lukt, dus houdt ze netjes op hun plek en zorg dat ze langs de bovenkant van je werk liggen en steek je haaknaald eronderdoor als je de 1e steek maakt. Neem de draden 8 tot 10 steken mee, later zullen we ze nog netter wegwerken.

halfstokje in de volgende steek, vergeet de draadeinden niet mee te nemen (zie hierboven)
De volgende 2 steken zijn de verlengd-halfstokjes en die worden dus gehaakt in toer 1, de 2 overgeslagen steken, zoals ik heb aangeduid met mijn naald hierboven. Ik ga je erdoorheen helpen. Sla de draad om en steek de haaknaald in de lager gelegen overgeslagen steek van toer 1.

Sla de draad om en trek hem door de steek ophoog, zover totdat je haaknaald weer horizontaal is met de bovenkant van de toer waarin je aan het haken bent. (zie hierboven). Je hebt nu 3 lussen op de haaknaald, sla de draad om en haal door alle lussen op de naald. (het werkt dus hetzelfde als een halfstokje alleen is de lus langer)

Maak in volgende steek ook een verlengd-halfstokje.

halfstokje in de volgende 2 steken

*verlengd-halfstokje in de volgende 2 overgeslagen steken van toer 1, halfstokje in de volgende 2 steken van deze toer.* Herhaal tussen * * tot het einde van de toer, 2 lossen, keer.

Toer 4: halfstokje in de 1e steek van de toer, de basis van de 2 lossen

2 lossen en sla 2 steken over, halfstokje in volgende 2 steken.

*2 lossen, 2 steken overslaan, halfstokje in de volgende 2 steken* Herhaal tussen * * tot de laatste steek, hier veranderen we weer van kleur, dus de laatste omslag van het laatste halfstokje moet gemaakt worden met de nieuwe kleur.

Met de nieuwe kleur, haak 2 lossen en keer.

Toer 5: Dit is een herhaling van toer 3.Net als in toer 2, haak het 1e halfstokje in de 1e steek, de basis van de 2 lossen zoals je hierboven kunt zien aangegeven met de naald. Vergeet niet de draadeinden mee te nemen voor 8 tot 10 steken.

verlengd-halfstokje in elke van de 2 overgeslagen steken van de toer beneden. Halfstokje in de volgende 2 steken.

*verlengd-halfstokje in de 2 overgeslagen steken van de toer beneden, halfstokje in de volgende 2 steken.* Herhaal tussen * * tot het einde van de toer.

2 lossen, keer.

Prima, voor we verder gaan met dit patroon kijken we naar de draadeindes aan de achterkant van het werk.

Aan het begin van elke nieuwe kleur, haken we de draadeindes mee voor ongeveer 8 tot 10 steken, daarna laten we ze hangen. Neem nu deze eindes, en neem ze mee met een stopnaald weer terug naar de zijkant van het werk.

….zodat ze uiteindelijk aan de zijkant naar buiten hangen zoals hierboven te zien is. Niet te hard de draden aantrekken anders zullen ze de steken ook mee trekken en dat willen we niet. Nu kun je netjes de draden aan de zijkant afknippen. Dit is een veilige manier om om te gaan met draadeindes en op deze manier zullen ze nooit in je werk eruit steken. Mijn advies, werk deze draadeindes meteen weg aan het einde van iedere toer. Anders heb je straks bergen werk om alle eindes weg te werken en dat is niet zo’n leuk werkje. Dus mijn goede advies luidt, doe het meteen!

OK, We gaan weer regendruppels maken…..

Toer 6: Dit is een herhaling van toer 2. halfstokje in het 1e stokjes, *2 lossen, sla 2 steken over, halfstokje in de volgende 2 steken*, Herhaal tussen * * tot het einde van de toer, vergeet niet om bij de laatste steek van kleur te veranderen.

Ga zo door met het herhalen van toer 3 en toer 2, iedere andere toer van kleur veranderen. Als het de laatste toer van je werk is, vervang dan het stekenpatroon van toer 2 en haak in elke steek een halfstokje om het af te maken.

Ik hoop dat deze steek niet heel lastig is, hij is relatief eenvoudig en erg leuk. Een leuk ritme van de regendruppels met leuke kleuren. Hij is erg leuk, zeker ook voor beginners omdat er weinig telwerk nodig is en je maar 1 soort steek gebruikt.

Je ziet hierboven het blauwe voorbeeld, ik heb dus een laatste rij met alleen halfstokjes gehaakt om netjes te eindigen. Dit vervangt het 2 halfstokjes, 2 lossen , sla 2 steken over patroon.

Hier is de samenvatting van het haakpatroon, als je dat makkelijker vindt

Toer 1: Maak een lossenketting die een veelvoud is van 4 plus 3 extra. Begin in de derde losse vanaf de haaknaald, haak 1 halfstokje in elke steek tot einde.

Toer 2: 2 lossen, keer om. Haak 1 halfstokje in dezelfde steek. *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 halfstokjes* herhaal van * tot * tot einde toer, wissel van kleur bij de laatste doorhaal van de allerlaatste steek.

Toer 3: 2 lossen, keer om. Haak 1 halfstokje in dezelfde steek. *verlengd-halfstokje in elk van de overgeslagen 2 steken 2 toeren lager, 2 halfstokjes* Herhaal van ** tot einde.

Toer 4: zoals toer 2, wissel van kleur bij allerlaatste steek.

Toer 5: zoals toer 3.

Toer 6 : herhaal zoals toer 2.

Blijf toer 2 en 3 afwisselen, wissel van kleur aan het einde van elke andere toer.

Als je klaar bent vervang je het patroon van toer 2 voor een rechte toer halfstokjes om een nette rechte rand te krijgen.

Ik hoop dat je plezier hebt bij het maken van je eigen regendruppen, of je nu een kussen, deken of nog iets totaal anders maakt.

♥ Ontzettend bedankt voor jullie liefde voor dit project, ik kan daar echt op teren. Dankjewel! ♥

ps de details voor het maken van het kussen volgen nog.