Skip to Content

Blooming Flower Kussen

Blooming Flower Kussen

Blooming Flower Kussen – Gratis haakpatroon

Zoek je een Nederlandstalig haakpatroon om een kussen te haken? Het Blooming Flower kussen is een ontwerp van Attic24. Het patroon is hier met toestemming voor jullie naar het Nederlands vertaald. Alle andere patronen van Attic24 vind je hier. Veel haakplezier!

Dit is de tutorial om de prachtige, gelaagde bloem te maken en daar dan vervolgens een kussen van te maken. Je haakt in twee delen een kussen.

Het oorspronkelijke patroon is van Jennifer van Two Butterflies. In deze blog post, laat Jennifer haar resultaat zien en geeft ze de link naar een pannenlap ontwerp uit de jaren ’40 van de vorige eeuw.

Toer 1: 6 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. 1 losse, 15 vasten in de ring, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten (foto boven).

Toer 2: 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje in dezelfde steek (zie foto boven).

2 stokjes in volgende steek…..

…haak 2 stokjes in elke steek rondom. Tel aan het einde van de toer, dan heb je als het goed is 30 stokjes. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 3: LET OP: Je werkt alleen in de voorste lussen!

Wissel van kleur.

Steek de naald door de voorste lus, 1 losse, vaste in dezelfde steek (alleen in de voorste lus dus!).

1 halfstokje in volgende steek, 5 stokjes in volgende steek (zie boven)

1 halfstokje in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek. Je hebt je eerste blaadje gemaakt. Het zou 5 steken in beslag moeten nemen (vaste, halfstokje, 5 stokjes in één steek, halfstokje, vaste). Alleen in de voorste lussen, weet je nog?

Haak je tweede blaadje over de volgende 5 steken: (vaste, halfstokje, 5 stokjes in volgende steek, halfstokje, vaste).

Blijf blaadjes haken tot je de cirkel rond bent, je haakt 6 blaadjes in totaal. Zie foto boven. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 4: LET OP: Je werkt in de overgebleven ACHTERSTE lussen van toer 2, zie foto boven. Je houdt je werk wél met de goede kant naar je toe, maar duwt de blaadjes naar voren zodat je er goed bij kunt. Trek de nieuwe kleur door de eerst steek heen naar voren, laat een staartje over om straks weg te werken.

3 lossen (telt als stokje), 1 stokje in dezelfde steek.

1 stokje in volgende steek, *2 stokjes in volgende steek, 1 stokje in volgende steek*.

Herhaal van * tot * rondom. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht niet af. [45 steken]

Toer 5: LET OP: Je werkt deze toer ALLEEN IN DE VOORSTE LUSSEN, zoals foto boven. Maak een halve vaste in de voorste lus van de eerste steek.

1 losse, vaste in dezelfde steek (zie boven)

Eerste blaadje zoals eerder: halfstokje in volgende steek, 5 stokjes in volgende steek, 1 halfstokje in volgende steek, 1 vaste in volgende steek

Je haakt je tweede blaadje zoals je eerder ook deed: (vaste, halfstokje, 5 stokjes in volgende steek, halfstokje, vaste), alleen in de VOORSTE lussen.

Als je helemaal rond bent, eindig de toer dan met een halve vaste in de eerste vaste. Hecht af.

Toer 6: LET OP: je werkt in de overgebleven achterste lussen. Je houdt je werk weer met de goede kant naar je toe en werkt achter de blaadjes van de vorige toer langs. Trek de nieuwe kleur door en laat een staartje voor het vastnaaien over.

3 lossen, 1 stokje in elke steek. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten [45 steken]

Hecht niet af!

Toer 7:: alleen in de voorste lussen deze toer. 1 losse, vaste in dezelfde steek.

Halfstokje in volgende steek, 5 stokjes in volgende steek, halfstokje in volgende steek, vaste in volgende steek. Eerst blaadje afgemaakt.

Je hebt nu 9 blaadjes als je op dezelfde manier verder gaat voor deze toer. Hecht af.

Elk blaadje heeft 5 steken, dus je moet steeds in veelvouden van 5 denken. Je hebt nu 9 blaadjes over 45 steken.

Toer 1: 15 steken

Toer 2: 30 steken

Toer 3: 6 blaadjes

Toer 4: vermeerderronde, 45 steken

Toer 5: 9 blaadjes

Toer 6: geen vermeerdering, 45 steken

Toer 7: 9 blaadjes

Duidelijk? Goed zo!!!

Hoe gaan we nu ver? Je vermeerderd elke alternatieve ronde, zoals volgt:

Toer 8: nieuwe kleur, alleen achterste lussen. 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje in dezelfde steek. 1 stokje in volgende 2 steken. *2 stokjes in volgende steek, 1 stokje in volgende 2 steken*. Herhaal van * tot * tot einde toer, halve vaste in derde beginlosse. [60 steken]

Toer 9: dezelfde kleur, alleen voorste lussen. 12 blaadjes.

Toer 10: nieuwe kleur (roze in bovenstaande foto), alleen in achterste lussen. 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje in elke steek, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. [60 steken]

Toer 11: dezelfde kleur, alleen voorste lussen. 12 blaadjes (roze blaadjes in foto boven)

Toer 12: nieuwe kleur (turqoise in foto boven), achterste lussen. 3 lossen (telt als stokje), 1 stokje in dezelfde steek. 1 stokje in volgende 3 steken. *2 stokjes in volgende steek, 1 stokje in volgende 3 steken*. Herhaal van * tot * tot einde toer, halve vaste in derde beginlosse. [75 steken]

Toer 13: dezelfde kleur, voorste lussen. 15 blaadjes.

Etc….

Samenvattend:

1 blaadje wordt gehaakt over 5 steken.

Je vermeerdert elke andere toer.

Je voegt 15 steken toe in elke vermeerder toer.

Je doet dit door stokjes te meerderen tussen de enkele stokjes

In toer 4 doe je maar 1 stokje tussen de vermeerderingen

In toer 8 doe je 2 stokjes tussen de vermeerderingen

In toer 12 doe je 3 stokjes tussen de vermeerderingen, etc.

De achterkant van het kussen volgt het patroon zoals boven uitgewerkt, minus de blaadjes. Werk de toeren in beide lussen, vermeerder om en om per toer. Het kan een beetje krullen, maar als je ‘m aan het einde een beetje blokt is er niets aan de hand.

De allerlaatste toer van de achterkant haak je wél een blaadjestoer, alleen in de voorste lussen.

Daarna leg je de verkeerde kanten tegen elkaar aan en haak je met halve vasten door de achterste lussen van de laatste blaadjes toeren. Je kunt ze ook gewoon aan elkaar naaien.

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je kussen mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!