Skip to Content

Madelief haken

Madelief haken

Heb je restjes garen en een haaknaald bij de hand? Dan kun je deze hele lieve madeliefjes leren haken. Het gratis Nederlandstalige haakpatroon is een vertaling van een haakpatroon Crochet Daisy van Attic24. Veel haakplezier!

Deze kleine madeliefjes zijn heel simpel te haken. De blaadjes kunnen een beetje friemelig voelen, omdat ze klein zijn en met halve vasten gemaakt worden, maar je went er vanzelf aan. Ik heb ze hier in paars gehaakt, maar ze zien er vast ook heerlijk uit in zomerse tinten wit en geel.

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.

Eerst maak je het gele midden

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 2 lossen (telt als halfstokje), 7 halfstokjes in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 2: Wissel naar paars garen. Haal een lusje op in één van de steken van toer 1. *3 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende losse. Halve vaste in beginsteek (de gele steek van toer 1) om het blaadje vast te zetten*. Herhaal van * tot je weer met een halve vaste in de eerste gele steek uitkomt.

Je madeliefje ziet er nu net zo uit als hierboven. Twee blaadjes uit één (gele) steek.

Halve vaste in volgende (gele) steek.

*3 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende losse. Halve vaste in beginsteek (de gele van toer 1) om het blaadje vast te zetten*

Herhaal vanaf * tot * om het tweede blaadje te maken, eindig met een halve vaste in dezelfde gele steek.

Je hebt nu 4 blaadjes (zoals boven), je haakt ze steeds in paren.

Onthoud dat je de halve vasten onder beide lussen van de losse heen doet, zoals in de foto boven. Kan een beetje prutsen zijn, maar het resultaat is er naar! En het wordt makkelijker naar mate je meer ervaring hebt.

Je blijft in de rondte werken, steeds met twee blaadjes uit elke (gele) steek. Je maakt 16 blaadjes in totaal, uit de 8 steken van toer 1. Halve vaste in de allereerste (gele) steek om de toer te sluiten, hecht af.

Groene blaadjes haken

4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen.

2 lossen, 7 halfstokjes in de ring, halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, 6 lossen (zoals in de foto hierboven).

Om het eerste blaadje te maken, haak je 1 vaste in de tweede losse vanaf de haaknaald. 2 halfstokjes in volgende steek, 2 halfstokjes in volgende steek, vaste in volgende 2 steken.

Halve vaste in volgende steek om het blaadje vast te zetten, 6 lossen, zoals boven.

Maak het tweede blaadje precies zoals eerder: 1 vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, 2 halfstokjes in volgende steek, 2 halfstokjes in volgende steek, 1 vaste in volgende 2 steken. Halve vaste in voglende steek om het tweede blaadje vast te zetten, hecht af.

De groene blaadjes zien er een beetje als konijntje uit, maar als je ze vastzet…

….lijken het meer blaadjes!

Je gehaakte Madeliefjes worden veel blijer als ze met z’n allen zijn, dus maak er gerust nog een paar bij.

Veel haakplezier!

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina