Skip to Content

Skinny Block Rand

Skinny Block Rand

De Summer Harmony deken van Attic24 is een schitterende kleurenpracht en is door Insomnia Crochet ook nog eens opnieuw gehaakt in allerlei andere kleurensamenstellingen. Bij dit schitterende haakpatroon hoort natuurlijk ook een toepasselijke rand.

Ik vind het een heerljik proces om randen te maken – het is een perfect einde voor een project. Ik word echt enthousiast van het combineren van steken en kleurenkeuzes en probeer veel uit tot ik uitkom bij iets wat precies goed is. Soms, vooral met strependekens, vind ik een subtiele smalle rand genoeg. Het is me opgevallen dat blokkendekens minder “druk” worden als er een wat diepere rand om heen zit.

Voor deze deken dacht ik dat het goed was om wat uit de Harmony Granny Square vierkanten terug te laten komen. In de foto boven kun je zien dat ik toer 3 en 4 van de Harmony Granny Square heb genomen en die herhaald heb voor de rand. Ik vond de eenvoud van het patroon heerlijk en ik dacht dat ik op deze manier heerlijk met kleur kon spelen.

…..zie je wat ik bedoel? Zie je hoe de kleuren samenwerken?

De rand is diep (zo’n 12 centimeter) en alle 17 kleuren worden gebruikt.

Ik noem deze rand de Skinny Block Stitch. Een normale Block Stitch (Bloksteek) werkt met groepjes van 3 stokjes in de lossenruimtes tussen de vasten in de toer eronder. Ik gebruik skinny (= magere) groepjes van 2 stokjes  en de 1-lossenruimtes zijn ook maar krap, waardoor de rand vrij dicht blijft.

De bloksteek is een zeer effectieve steek om met kleuren te kunnen spelen, en je kunt allerlei effecten bereiken met verschillende kleurencombinaties. Deze deken gebruikt meerdere kleuren, terwijl deze deken de stokjesgroepen allemaal in één kleur houdt. Deze deken houdt daarentegen de vasten in dezelfde kleur.  Je kunt met deze steek hele dekens maken!!

Het Skinny Block Rand patroon is heel eenvoudig. Je werkt steeds een toer met 2-stokjesgroepen, afgewisseld met een toer waarin je (vaste, 1 losse) haakt. Alle steken worden in de ruimtes gehaakt en niet in de steken, dus je steekt je haaknaald steeds tussen groepjes of onder lossen.

De volgende steken worden gebruikt in dit patroon:

Halve vaste Steek de naald door de ruimte of steek, sla de draad om en haal direct door de steek en het lusje op de haaknaald. Je halve vaste is nu af.

Vaste Steek de naald door de ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen. Je vaste is nu klaar.

Stokje Sla de draad om, steek de haaknaald door de steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Dan sla je de draad om een haalt weer door twee lusjes. Je stokje is nu klaar.


SKINNY BLOCK STITCH RAND

Patroon

Toer 1: Gebruik Clematis, begin in een 2-lossenhoekruimte.

3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde ruimte, 2 stokjes in elke ruimte tussen 2-stokjesgroepen.

Als je bij het punt komt waar twee vierkanten samenkomen, haak je 2 stokjes in elke van de twee hoekruimtes, daarna haak je weer verder in elke ruimte langs de eerste kant van de deken (zie boven).

In de hoek haak je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 2-lossenhoekruimte.

Haak op dezelfde manier verder langs de andere zijdes, met 2 stokjes in elke ruimte, en (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 2-lossen hoekruimte (zie boven).

Als je bij het begin bent aangekomen, haak je 2 stokjes in de allereerste hoekruimte, 2 lossen (zie foto boven). Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af en werk draadjes weg.

Toer 2 : Sherbet. Begin in een 2-lossenhoekruimte.

Let op: werk deze toer een beetje losser dan normaal. Soms kan het eenvoudiger zijn om een grotere haaknaald te gebruiken (dus een 4,5 mm in plaats van een 4 mm haaknaald).

3 lossen (telt als vaste en 1 losse). Vaste in volgende ruimte, 1 losse, herhaal tot einde eerste zijde.

In de eerste hoek die je tegenkomt haak je (vaste, 2 lossen, vaste). Daarna 1 losse en dan ga je weer verder met (vaste in volgende lossenruimte, 1 losse). Zie foto boven.

Als je weer helemaal bij het begin bent, haak je een vaste in de allereerste hoekruimte, dan 2 lossen. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af en werk de draadjes weg.

Toer 3 : Fondant.

Begin in een willekeurige 2-lossenhoekruimte.

Let op: als je naar een grotere haaknaald was gewisseld in de vorige toer, ga dan nu weer terug naar de oorspronkelijke maat.

3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde ruimte. 2 stokjes in elke 1-lossenruimte langs de eerste zijde.

Als je bij de hoek komt haak je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoekruimte.

Ga de rest van de rand verder met steeds 2 stokjes in de 1-lossenruimte, en (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 2-lossenhoekruimte (zie foto boven).

Als je weer bij het begin bent, haak je twee stokjes in de allereerste hoekruimte, dan 2 lossen. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af en werk de draadjes weg.

Toer 4 : Spring Green. Begin in een willekeurige 2-lossenhoekruimte. Herhaal toer 2.

Toer 5 : Wisteria. Begin in een willekeurige 2-lossenhoekruimte. Herhaal toer 3.

Herhaal steeds toeren 2 en 3 (dus afwisselend toeren stokjes en vasten), volg de kleurvolgorde zoals in het plaatje aangegeven.

Je hebt genoeg garen over als je proeflapje klopte en je het garenpakket met 17 kleuren Stylecraft Special DK hebt gebruikt. Ik had ongeveer 52 gram garen van elke kleur over nadat ik m’n vierkanten allemaal af had.

Het aantal steken gaat natuurlijk omhoog per toer van de rand, dus het garenverbruik ook. Voor de eerste toer gebruikte ik ongeveer 21 gram Clematis, voor de vijfde toer was dat ongeveer 24 gram Wisteria.

Heel veel haakplezier met deze rand!


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Skinny Block Rand mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Delen is lief!