Skip to Content

Paaskrans

Paaskrans

Attic24 ontwerpt prachtige haakpatronen, die ook voor beginners vaak goed te volgen zijn. Haar dekens zijn immens populair, maar ook de kransen die ze maakt zijn prachtig. Ik heb de eer om de Nederlande vertalingen van alle Attic24 haakpatronen te mogen maken. Eerder vertaalde ik al de Winterkrans op deze site en ook de Lentekrans. De Rozenkrans past ook prima in hetzelfde seizoen!

Oké, eerst moet ik iets kleins opbiechten. Ik ben zo blij dat dit project voorbij is. Dat het af is. Zo, pfff, fijn dat dat nu op tafel ligt. Adem uit, het is allemaal prima.

Soms maak ik een project in m’n hoofd dat veel leuker is in de nadenk-fase dan in de maak-fase. Dit was zo’n project. Er waren verschillende redenen voor, denk ik: hij leek behoorlijk op de Kerstkrans die ik maakte, dus een heleboel van de blijheid en spanning die komt van het maken van iets nieuws, was een beetje tweedehands bij dit project. Ten tweede begon ik de krans te maken en toen werd ik ineens overvallen door miljoenen andere interessantere dingen die ik óók echt wilde maken (vooral studio dingen zoals kussenhoezen, randjes, slingers, etc.) Ik hou niet van een heleboel on-affe-projecten, ik maak ze liever één voor één af, en dat is denk ik omdat ik nogal verslaafd ben aan Ta-Dah schrijven!

Voeg daar nog aan toe dat het een seizoensgebonden project was met een deadline…. Het heeft geen zin om een paaskrans af te maken aan het eind van de lente, toch? En ik hou niet zo van deadlines…

Maar ik heb doorgezet, de uren erin gestoken. Kransen haken kost ontzettend veel tijd omdat er zoveel onderdelen zijn. De streepjes haken is nog maar het prille begin.

Ik hou van detail en van netjes afronden en daar besteed ik ook erg veel tijd aan. Het zou bijvoorbeeld veel makkelijker zijn geweest om de krans gewoon in één kleur aan elkaar te naaien, omdat de “naad” aan de achterkant van de krans valt, maar ik heb ze toch gewoon per kleur aan elkaar gezet. Ik kan het niet op een andere manier. Dus dan krijg je 43 draaduiteindjes waarmee je de krans naait.

Ik was zo blij toen ik klaar was met het naaien, maar toen moest er natuurlijk nog heel veel gebeuren. Ik moest pompoms en blaadjes en bloemetjes maken, tientallen.

Ik heb de pom poms in het café gemaakt op een Maandag avond, dus die werden vergezeld van heel veel vriendschappelijk kletsen en gelach. Ze waren leuk om te doen en ik ben het maken van pompons nog lang niet zat! Ik heb er uiteindelijk veel te veel gemaakt, omdat ik niet echt kon stoppen. Ik heb er uiteindelijk ook pompon bloemen van gemaakt.


Er zitten allerlei bloemen op de krans, die je hier in de Nederlande vertaling allemaal op de website kunt vinden.

Japanse Quince Bloemen 


Forsythia bloemen

Blaadjes:

Haak met geel

Toer 1: 4 vasten in een magische ring, halve vaste in eerste losse. 1 losse.
Toer 2: (vaste, 5 lossen, 2 lossen overslaan, stokje in volgende 2 lossen, vaste in laatste losse, halve vaste in volgende vaste in de ring) Herhaal 4 keer. Hecht af. Duw de blaadjes binnenste buiten zodat ze krullen.

Stammetje

Haak met groen

Toer 1: 4 vasten in een magische ring, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten.
Toer 2: 1 losse, (vaste, 2 stokjes, vaste) in volgende vaste) herhaal 4 keer. Hecht af

Knip vervolgens 3 draden groen af van ongeveer 10 centimeter. Haak met die drie draden samen tegelijkertijd 3 lossen. Hecht af.

Naai het hoedje op het stammetje en dan de bloemblaadjes in het midden.


Narcis haakpatroon

Minibloemetjes (rechts op de foto)

En de polyanthus bloemen (helemaal links) waren een beetje een experiment, dus daar heb ik geen patroon voor.

Ik kocht ook van alles op eBay om wat paas-sfeer toe te voegen: kleine gekleurde eitjes en veertjes!

Toen ik alles vast ging zetten was ik verrast over hoeveel bloemen ik eigenlijk wel niet gemaakt had. Ik had alleen niet genoeg blaadjes, dus daar heb ik er toen nog wat van bij gemaakt.

Ik heb alles op z’n plek genaaid en dat kostte best wat tijd. Ik wilde zo graag andere dingen doen en keek vaak afgeleid op. Ik wilde wanhopig klaar zijn en wanhopig het project uit het raam gooien. Ik was echt opgelucht dat het klaar was.

Ik heb ook nog een kleine bower bird gemaakt om middenin de krans te zitten.

Zo zag het proces er zo’n beetje uit…

Die veertjes waren niet zo eenvoudig. Ik heb uiteindelijk een inimini naaldje gemaakt en door het hardere midden van elk veertje gestoken om ze vast te zetten. Nogal een gepruts! Maar het paste voor mij zo goed bij Pasen dat ik het maar af moest maken. Ik heb misschien wel een heleboel paaseitjes gegeten om met de spanning te kunnen dealen… 🙂

Ik heb heerlijk rondgedanst met mijn krans toen ie ein.de.lijk klaar was!

Uiteindelijk heb ik ‘m boven de bank gehangen. Ik vraag me nu af waarom ik de kerstkrans daar niet ook op gehangen heb… Ik dacht dat ik misschien ook nog wel een zomer en herfstkrans kan maken, dan heb je een plek in huis waar elk seizoen iets anders hangt.

Wil je ‘m zien?

Daar!!!

Dat is mijn nieuwe seizoenskrans plek

Dichterbij?

Oké

Mooi! De veertjes waren echt de moeite en de chocolade overdosis waard!

Wil je ook nog een close-up?

Dacht ik al….

Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zoals altijd heb ik me niet echt ingehouden bij het maken van deze krans. Hij is vol en uitbundig. En misschien een beetje over the top!

Maar…..ik word er vrolijk van. Het geeft me wat heerlijke zelfgemaakte kleurexplosie in huis. Beide dingen vind ik fijn!

Ta-dah!!! (Ja, ik heb twee ta-dah’s, dat mag!)

Ik dacht dat je misschien de Kerstkrans en de Paaskrans ook nog wel naast elkaar wilde zien….

Er zijn veel overeenkomsten, en de kleurverschillen zijn niet heel duidelijk. Meer rood en donkergroen in de kerstkrans en meer geel en oranje in de Paaskrans.

Ondanks dat ik het eigenlijk niet zo’n leuk proces vond dit keer, denk ik alweer na over allerlei zomer mogelijkheden. Rood, roze en paars van rozen, met oranje en geel en wit voor madeliefjes… Vlinder en schelpen….

Is creativiteit en voorstellingsvermogen niet heerlijk?


Ik maak met veel liefde en plezier vertalingen van haakpatronen. Met dit patroon ben ik ongeveer een uur bezig geweest. Gun je mij in ruil daarvoor een bolletje wol of kopje koffie? Super lief! Je kunt het overmaken naar NL91ASNB0267191650 t.n.v. Een Mooi Gebaar. Ook vind ik het super leuk om je Paaskrans terug te zien op Facebook, Instagram of Pinterest!


Delen is lief!

Jet

Sunday 5th of March 2023

Hartstikke leuk, je site!! Ik ga je vraag volgen!

Cobie Bay Christensen

Thursday 17th of February 2022

Heel mooi, ik wil hem graag maken. Hoe krijg ik het patroon?

Ik kan niet vinden hoe te bestellen.

Met vriendelijke groeten, Cobie Bay Christensen

Iris van Meer

Sunday 20th of February 2022

Hallo Cobie Bay Christensen,

Ik snap de vraag niet helemaal :) Als u het bericht rustig doorleest, vindt u namelijk alle onderdelen van het haakpatroon :)

Met vriendelijke groet,

Iris van Meer

Marianne du Chatinier

Sunday 14th of March 2021

Zo mooi en leuk. Nadeel voor mij is dat ik niet zo handig ben en dat dit project mij echt nog te moeilijk lijkt. Maar compliment voor de creativiteit.