Skip to Content

Narcis

Narcis

Narcis haakpatroon

Attic24 is een creatief talent dat schitterende haakpatronen ontwerpt, van dekens en decoratie, die hier in de Nederlandse vertaling gratis voor u beschikbaar zijn. Een overzicht van haar patronen op deze website is beschikbaar.

Voor deze schattige narcissen en blaadjes heb ik merino dk gewicht garen gebruikt in twee tinten geel, een mooie oranje en een lentegroen. Ik heb haaknaald 3,5mm gebruikt en ze zijn circa 7 centimeter.

Stekenuitleg

  • Halve vasteSteek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op en meteen door de lus op de haaknaald.
  • Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (twee lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
  • HalfstokjesSla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (drie lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
  • StokjeSla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (drie lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. (Twee lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door beide lusjes.

Laat een lange draad over als je de schuiflus maakt, die heb je straks nodig om de kleine stampertjes in het midden van de narcis te kunnen maken. Houd ongeveer 20 centimeter draad over.

Begin: 4 lossen, halve vaste in de eerste losse om een ring te vormen. Je haakt de eerste toer in deze ring.

:: Toer 1 ::

2 lossen (telt als vaste), 11 vasten in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Je hebt nu 12 steken. 

:: Toer 2 ::

Halve vaste in eerste steek, 6 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (zie foto boven).

Haak dan (halfstokje, halfstokje, stokje, stokje) zoals boven.

1 steek overslaan, halve vaste in volgende steek. 6 lossen (zoals boven).

….vaste in tweede losse vanaf de haaknaald. Halfstokje, halfstokje, stokje, stokje. 1 steek overslaan, halve vaste in volgende steek (zoals boven).

*6 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halfstokje, halfstokje, stokje, stokje. 1 steek overslaan, halve vaste in volgende steek*.

Herhaal vanaf * tot * nog 3 keer, tot je 6 blaadjes gemaakt hebt. HECHT NIET AF.

:: Toer 3 ::

De volgende fase bestaat uit het werken van vasten rondom elk blaadje. Als je naar boven werkt aan de rechterkant, pak je de ene losse lus van de losse op (zoals boven). Als je dan aan de linkerkant naar beneden werkt, haak je in beide lussen van de steken.

Begin rechts van het eerste blaadje, vaste in elk van de 5 lossen omhoog langs de rechterkant van het blaadje.

Helemaal bovenin je blaadje zie je een lusje dat niet echt een steek is, zie je het bij de stopnaald?

Haak 2 vasten in die lus om het puntje van het blaadje te maken (zoals boven).

Haak nu 1 vaste in elk van de 5 steken naar beneden.

Halve vaste in de basis van het volgende blaadje (zelfde plek als waar je de halve vaste in toer 2 maakte).

Blijf rondom de blaadjes werken: 5 vasten omhoog aan de rechterkant, 2 vasten in het puntje, dan 5 vasten naar beneden aan de linkerkant van het blaadje, dan halve vaste in dezelfde halve vaste als toer 2.

Hecht af, laat een 20 cm lange draad over.

:: Toer 4 ::

Je haakt deze toer uit de overgeslagen steken van toer 2, die steken die helemaal aan de onderkant midden van elk blaadje zitten. Steek je haaknaald onder de eerste overgeslagen steek (zie boven) en trek een lusje van de nieuwe kleur op.

Missschien is het makkelijker om in deze steken te haken als je de blaadjes weg duwt terwijl je haakt.

2 lossen (telt als vaste), vaste in dezelfde steek.

Ga naar de volgende overgeslagen steek en haak 2 vasten.

Haak 2 vasten in elke overgeslagen steek rondom, tot je 12 steken totaal hebt en weer bent waar je begon (foto boven).

De rest van deze toer haak je als een spiraal, dus je hebt een steekmarkeerder nodig of moet goed tellen! Ga in de eerste steek en haak daar een vaste in, haak een vaste in elke steek rondom [12 vasten]

Haak nog een toer (12 vasten) in een spiraal, zoals boven.

Tenslotte maak je een klein schattig randje langs de narcis binnenkant.

In elke van de 12 steken haak je: halve vaste, 1 losse, halve vaste.

Hecht af, werk de oranje draadjes weg. Nu gaan we de kleine binnenste stampertjes maken.

Weet je die lange draaduiteinden nog? Stop ze beiden door een stopnaald en duw de naald naar boven door het midden van de narcis (van achteren naar voren).

Steek de naald nu door hetzelfde gat weer naar beneden, van voor naar achteren dus dit keer, maar laat een lus…..

…..zo’n lus, groot genoeg om over je vinger te gaan.

Aan de achterkant van de bloem maak je een paar steekjes om de draad vast te zetten. (Wees voorzichtig dat je niet per ongeluk de lus veel kleiner trekt). Knip dan de draadjes door en op lengte.

Doorgeknipt…

….en afgeknipt.

Ta-dah!!!!!!!!!!!!! Eén schattig narcisje!

Waarschijnlijk zijn je blaadjes wat krullerig en worden ze mooier van een beetje opspannen. Vouw daartoe een handdoek dubbel en speld de blaadjes vast. Maak een beetje nat met water en gebruik je vingers om de blaadjes goed neer te leggen. Wacht tot ze droog zijn (of gebruik een haardroger). Als ze nog steeds wat krullen, kun je ze met een stoomijzer (op afstand!!!) een beetje stomen.


Narcis Blaadje

11 lossen, begin in de tweede losse vanaf de haaknaald en haak 1 vaste in elke steek [10 steken totaal]

2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald

Haak nu een rij stokjes aan de andere kant van je lossenketting, steeds haken in de losse lussen van de opzetlossen. Halve vaste om toer te sluiten.

Aan de andere kant van het blaadje werk je de draadjes weg door het midden van de bloem. Dan wordt het blaadje ook wat sterker.

Het blaadje wil ook even opgespannen worden om beter in vorm te komen.

Awwwwwwwwwwwwwwww, lief hè?!

Deze narcissen zijn heel leuk om te haken en gaan ook best snel als je het trucje eenmaal door hebt. Een klein beetje frutselen aan het begin, maar ik denk dat je het wel onder de knie krijgt.

Je kunt deze narcissen gebruiken om een beetje lente aan je garderobe toe te voegen, of als onderdeel van de Paaskrans of een Lentekrans.


Ik maak met veel liefde en plezier vertalingen van haakpatronen. Met dit patroon ben ik ongeveer een uur bezig geweest. Gun je mij in ruil daarvoor een bolletje wol of kopje koffie? Super lief! Je kunt het overmaken naar NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar. Ook vind ik het super leuk om je narcis terug te zien op Facebook, Instagram of Pinterest!

Delen is lief!

Willy Braskamp

Sunday 21st of January 2024

Dankje voor alle duidelijke en mooie patroontjes die ik van je heb gekregen!

Christa Naessens

Monday 24th of May 2021

Heel mooi én goed beschreven