Skip to Content

Blije Bloem Decoratie

Blije Bloem Decoratie

Haak jij ook deze gave Blije Bloem Decorate in je eigen lievelingskleuren om een kinderkamer op te vrolijken, aan de deur te hangen of gewoon helemaal voor jezelf? Het gratis Nederlandse haakpatroon is ontworpen door Attic24 en hier met toestemming naar het Nederlands vertaald.

In dit patroon leer je hoe je deze Blije Bloem Muurhanger kunt maken.

Materialen

Het voorbeeld is gehaakt met Rowan Handknit Cotton, een redelik dik DK gewicht garen dat ik met haaknaaldmaat 4 mm haakte. Het geeft een heerlijk zacht resultaat dat z’n vorm behoorlijk goed houdt. En de kleuren zijn schitterend, niet waar?!

Stekenuitleg

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.


:: Deel 1 :: De Bloem ::

:: Toer 1 :: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 4 lossen (telt als stokje + 1 losse), zie foto boven.

**Haak 1 stokje in de ring, 1 losse** (zoals hierboven)

Herhaal tussen ** nog 6 keer, zodat je 8 “spaken” hebt (zie boven).

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

:: Toer 2 :: Je haakt in de 1-lossenruimtes van de vorige toer.

Steek haaknaald in de 1-lossenruimte en haal een lusje op van de nieuwe kleur. Je kunt de draaduiteindjes aan elkaar knopen als je wilt, maar ik haak liever gewoon over de staartjes heen bij de eerste paar steken. Als je altijd over je staartjes heen haakt, blijven ze vaak prima zitten en kun je ze uiteindelijk best nog wegwerken met stopnaald.

3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde ruimte. 2 lossen (zoals boven).

*2 stokjes in volgende ruimte, 2 lossen* (zoals boven).

Herhaal tussen ** helemaal rondom, eindig met 2 lossen.

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

:: Toer 3 :: je haakt in de 2-lossenruimtes van de vorige toer. Steek de haaknaald in een lossenruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op.

3 lossen (telt als stokje), haak nog 4 stokjes in dezelfde ruimte.

*haak 5 stokjes in de volgende ruimte*

Herhaal tussen ** helemaal rondom.

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

:: Toer 4 :: je haakt in de steken in deze toer.

Steek de haaknaald in de eerste steek en haal een lus van de nieuwe kleur op.

2 lossen.

Vaste in elke steek

Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af (zoals boven).

:: Toer 5 :: Je werkt in de ACHTERSTE LUSSEN van de steken.

Steek de haaknaald in de achterste lus van de eerste steek en haal een lus van de nieuwe kleur op.

Halve vaste in achterste lus van volgende steek (zoals boven).

1 steek overslaan, 6 stokjes in volgende steek (zoals boven, alleen in de achterste lussen).

1 steek overslaan, halve vaste in volgende 2 steken (zoals boven).

*Steek overslaan, 6 stokjes in volgende steek, steek overslaan, halve vaste in volgende 2 steken*

Herhaal tussen ** helemaal rondom. Je eindigt zoals in de foto hierboven met je laatste 6 stokjes en 1 steek over. Sla de laatste steek over en maak een halve vaste in de allereerste steek die je maakte om de toer te sluiten. Hecht af.

:: Toer 6 :: Je haakt in DE ACHTERSTE LUSSEN in deze toer.

Steek de haaknaald in de eerste steek van de vorige toer, aan de basis van het eerste blaadje. Alleen in de achterste lus, onthoud dat voor deze toer. Haal een nieuwe kleur op (zoals boven).

Haak 2 vaste in de volgende 6 steken (zie foto boven), alleen in de achterste lussen.

Halve vaste (alleen in de achterste lus) van de volgende 2 steken (zie foto boven).

*vaste in volgende 6 steken, halve vaste in volgende 2 steken*

Herhaal tussen ** helemaal rondom. Je eindigt met een halve vaste in de laatste steek van de vorige toer, halve vaste in allereerste steek om toer te sluiten. Hecht af.

Je hebt je bloem nu af, yaaaayyyyyyy!!!!!!!!!!!!

:: Deel 2 :: De Stam ::

41 lossen.

Begin in de tweede losse vanaf de haaknaald, haak in de enkele lussen en maak een halve vaste in elke steek (40 steken). Hecht af, laat een lange draad over om later mee te kunnen naaien.

Zo ziet je stam binnenkant er dan uit. Doordat je alleen in de enkele lussen haakte, heb je nu aan beide kanten een lijn lussen/steken waar je makkelijk in kunt haken.

Hou je binnenstam vast zodat de goede kant naar je toe ligt, met beide draadjes aan je rechterhand (als je rechts bent, linkerhand als je links bent). Steek de haaknaald door ALLEEN DE ACHTERSTE LUS van de eerste steek en haal en lusje van je nieuwe kleur op. Hold your inner stem so that the right side is facing you, and both tail ends are on the right hand side. insert your hook into the BACK LOOP ONLY of the first stitch and draw your new colour through to the front.

Vaste in volgende 5 steken (zoals boven), onthoud dat je over je draadjes heen haakt terwijl je werkt (dan hoef je ze straks niet weg te werken).

10 lossen. Dit is het eerste zijtakje.

Begin in de tweede losse vanaf de haaknaald, haak alleen in de enkele lussen tot het einde (9 steken).

Nu doe je weer hetzelfde als bij de binnenstam… het idee is dat je nette lusjes aan beide kanten van de zijtak krijgt, zodat je er makkelijk in kunt haken.

Haak 1 vaste in de volgende 8 steken.

Maak dan je tweede zijtakje [10 lossen, halve vaste in 2e losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 8 steken]

Ga op deze manier door, maak nog 2 zijtakken met 8 vasten ertussen. Er zijn 4 zijtakken aan deze zijde.

Haak nu 1 vaste in de volgende 10 steken, dan kom je helemaal tot onderaan de stam (zoals op de foto boven).

Vaste in volgende 2 steken langs onderkant van de stam (zoals boven). Onthoud dat je alleen in de achtereste lussen haakt nog steeds.

Je haakt nu de andere zijde omhoog in spiegelbeeld van de eerste zijde. Vaste in volgende 10 steken.

Dan maak je je zijtak [10 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 8 steken]

Vaste in volgende 8 steken, maak dan je tweede zijtak.

Ga verder en maak twee zijtakken met 8 vasten ertussen. Na de laatste zijtak maak je nog 5 vasten zodat je weer helemaal bovenaan bent. Hecht af.

Ta-dah! De stam is af! Maak je geen zorgen als het wobbelig is, de zijtakken krullen waarschijnlijk behoorlijk maar dat komt goed.

Zoz iet het er nu uit. Nu gaan we de 8 blaadjes maken.

:: Deel 3 :: De blaadjes ::

Je kunt beginnen in een willekeurige zijtak. Ik begin boven in links en werk dan naar beneden.

Steek de haaknaald door de ACHTERSTE LUS van de eerste steek en haal een lus op van de nieuwe kleur. 1 losse, vaste in dezelfde steek (let op :: werk over het draadje heen om het vast te zetten).

Haak 1 stokje in de volgende steek.

Je volgende steek is een dubbelstokje. Geen paniek. Het is niet moeilijk. Het lijkt ontzettend op een stokje, maar dan met en extra omslag om ‘m meer hoogte te geven. Dus in plaats van dat je begint met één keer omslaan, begin je met twee keer omslaan, zoals in de foto hierboven.

Nu steek je je haaknaald in de steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes (3 lusjes op de haaknaald over). Sla de draad om en haal door 2 lusjes (2 lusjes op de haaknaald over). Sla de draad nog één keer om en haal door beide lusjes

Maak dubbelstokjes in de volgende 2 steken zodat je er 3 naast elkaar hebt. In de bovenstaande foto zie je hoeveel hoger ze zijn dan een normaal stokje!

Haak nu de volgende steken:

stokje, halfstokje, vaste. Nu heb je de eerste zijde van het blaadje af.

In de lus op het puntje haak je:

vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (picot punt heet dat), vaste (zoals boven).

Haak nu weer langs de tweede zijde van de zijtak terug:

vaste, halfstokje, stokje, dubbelstokje, dubbelstokje, dubbelstokje, stokje, vaste (zoals boven).

Halve vaste in laatste steek aan deze zijkant om het blaadje af te maken.

Hecht niet “normaal af”. Ik ga je een andere methode uitleggen.

Knip de draad af (met een lang genoege draadom af te hechten) en trek dan met je haaknaald de lus helemaal door. Nu neem je je haaknaald aan de achterkant van het blaadje en steekt ‘m omhoog door dezelfde steek. Neem het staartje en trek het door de steek naar achteren. Ik heb dit stuk niet goed gefotografeerd, sorry, ik hoop dat je het snapt. Je maakt dus geen opvallend knoopje aan de onderkant van je blaadje, maar werkt het netter af.

Daar is ie! Het eerste blaadje. Voor je doorgaat naar het volgende blaadje, werk je even het draadje voor deze weg. Keer je werk naar de verkeerde kant….

….neem een stopnaald en werk het draadje langs de ene kant van het blaadje…

….en dan weer terug de andere kant op. Het zet niet alleen het draadje vast, maar zorgt er ook voor dat het blaadje rechter wordt.

Nu maak je je tweede blaadje, net als net:

Steek de haaknaald door de eerste steek en haal een lusje op. 1 losse, vaste in dezelfde steek. Haak stokje, dubbelstokje, dubbelstokje, dubbelstokje, stokje, halfstokje, vaste.

Nu maak je in het puntje een vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse, vaste.

Tweede kant van het blaadje: vaste, halfstokje, dubbelstokje, dubbelstokje, dubbelstokje, stokje, vaste, halve vaste. Hecht af zoals hierboven uitgelegd.

Dus. Zo ziet het er tot nu toe uit. Je hebt 8 blaadjes gemaakt. het zal er nog vrij rommelig uit zien. Dit gaat we aan het einde goed maken door het wat op te spelden en met lak af te werken.


:: Deel 3 :: Het maken van de decoratie

Goed, nu gaan we alle delen samenbrengen en vrolijk decoreren. Eerst moet je de stam aan de bloem maken. Gebruik de draadjes die overgebleven zijn aan de bovenkant van de stam. Begin met de donkere, binnenste stam. Probeer netjes te naaien, houd de bloem en de stam plat, trek ze zachtjes bij elkaar. Maak een paar steekjes om het goed vast te zetten.

Nu naai je ook met de buitenste kleur vast. Eerst de ene kant, dan de andere kant.

Zorg dat je de steekjes zo netjes en onzichtbaar maakt als lukt.

De Blije Bloem is al heel mooi van zichzelf, maar ik heb ervoor gekozen om ook nog wat blije decoraties toe te voegen. Je kunt kleine bloemetjes maken, een stapel cirkeltjes, of hartjes. Ik hield het simpel met één klein cirkeltje en een hartje met randje.


Cirkeltje

Voor de cirkel: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. 2 lossen (telt als vaste), 6 vasten in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af [7 steken]

Steek de haaknaald in de eerste steek (alleen achterste lus), haal een lusje op van de nieuwe kleur. 2 lossen (telt als vaste), vaste in dezelfde steek.

Haak 2 vasten in elke steek rondom, alleen in de achterste lussen.

Halve vaste in tweede beginlosse. Hecht af.

Het is maar een klein cirkeltje, maar met een leuk knoopje is het een prachtige kleine decoratie.

Nu kun je het patroon voor het hartje vinden dat hier staat.

Om een rand te haken, steek je de haaknaald in hetzelfde gat als waar je je hart afmaakte. Haal een nieuwe kleur op en haak 1 losse, haak dan 2 vasten in de volgende 3 steken langs de bovenrand van het hart (zoals boven).

Haak 1 vaste in de volgende 5 steken langs de zijkant naar beneden.

In de onderste steek haak je (vaste, 1 losse, vaste).

Nu haak je 1 vaste in de volgende 5 steken naar boven toe. Dan 2 vasten in de volgende 3 steken langs de bovenrand. Ten slotte 1 losse en halve vaste terug in hetzelfde centrale gat waar je begon. Hecht af, trek de draad naar voren, pak een stopnaald en steek de draad weer door naar achteren. Hecht beide draadjes af.

Lief!!!!!!!!!

Nu gaan we terug naar de bloem. Oh jee. Hij ziet er waarschijnlijk een beetje zielig en slap uit als je ‘m op wilt hangen. Je hebt wat vormsel of plaksel nodig voor de volgende stap. Bijvoorbeld Ecotex of doorzichtige lijm (pas op dat het lijm is die niet geel droogt!

Voor het blokken van kleine stukjes haakwerk neem ik een dubbel opgevouwen handdoek en roestvrijstalen spelden

Leg je bloem en hart op de handdoek met de goede kant naar beneden, de verkeerde kant zichtbaar. Leg het helemaal netjes goed neer, pin eerst de bloemblaadjes vast, dan de stam en de blaadjes. Probeer de zijtakjes horizontaal te krijgen en de blaadjes mooi puntig.

Nu gebruik je een kwast (kinderkwasten zijn prima) om een kleine laag Ecotex of witte PVA lijm over de achterkant te smeren.

Probeer goed overal te verdelen, zonder dat je het teveel door de gaten heen duwt. Besteed extra aandacht aan de plekken waar de takjes en blaadjes bij elkaar komen.

Laat het helemaal drogen… Het voelt dan als het goed is vrij hard. Als je ‘m dan losmaakt en omhoog houdt, zou het heel plat en mooi en Blij eruit moeten zien!

Alles wat je nu nog hoeft te doen is het in elkaar zetten. Je kunt wat dan ook gebruiken aan kraaltjes en knoopjes. Gebruik naaigaren en zet het hartje en de cirkel onderaan de stam vast.

Een leuke kralen lus bovenaan is ook mooi! Heb er vooral plezier mee.

Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wieeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Het is een beetje een lange tutorial geworden dus uitprinten zit er niet echt in. Sorry. Maar ik wil mijn haakpatronen voor iedereen toegankelijk maken, ook als je niet veel haakervaring hebt. En na oh zo veel woorden en foto’s, ben ik er nu ook een beetje klaar mee.

Ik HOU van deze tutorials. Ik krijg er zoveel energie van om de haakliefde te delen met jullie. Maar hoe leuk ik het ook vind, het is wel tijdrovend en energieslurpend, zulke lange tutorials maken. Als je het de moeite waard vond, kun je een kleine donatie overwegen.


Delen is lief!