Skip to Content

Ripple rand

Ripple rand

Ripple deken – Haakpatroon voor de rand om de deken – Attic24

Attic24 maakt schitterende haakpatronen, van dekens en van decoratie. De Rippledeken heeft ze in verschillende varianten gemaakt. Voor alle varianten kun je deze prachtige rand gebruiken.


Deze rand werk je in 3 toeren, met 3 verschillende kleuren.
De eerste stap van de rand is om een toer stokjes langs beide vertikale zijden van de deken te maken. Let op: dit werkt alleen als je de eerste twee toeren en de laatste twee toeren in dezelfde kleur hebt gehaakt. Als je dat nog niet gedaan hebt, kijk dan of je genoeg garen hebt en voeg twee laatste toeren in dezelfde kleur toe als de eerste twee toeren zijn. Gebruik dan dezelfde kleur om de eerste toer van de rand te maken.

Eerste toer

Leg je deken zo neer dat de goede kant naar boven ligt. Je begint in de rechteronderhoek van de deken en werkt naar de rechterbovenhoek.
Je haakt stokjes in de laatste steken van elke toer. Je werkt dan “om de stam” van de steek. Je wriemelt je haaknaald dus niet IN de steek, maar onder de steek door. Zie je in bovenstaande foto hoe de eerste twee steken onder het eerste stokje van de eerste toer zijn gehaakt?
Om te beginnen met je rand steek je je haaknaald onder het eerste stokje, haal je een lusje op naar de voorkant en haak je 3 lossen. Dit telt als eerste stokje. (Je kunt ook met een staand-stokje beginnen, klik hier voor een uitgebreide uitleg daarover). 

Haak over je uiteindje heen terwijl je werkt. Haak 1 stokje om dezelfde steek heen (zie foto boven).

Nu haak je twee stokjes om de volgende stam van de steek (toer twee van de ripple), zie foto boven.

Werk langs de rand omhoog, steeds 2 stokjes om de stam van elke steek aan het eind van elke toer. Je haakt dus 4 stokjes in elke kleur.

Dit is hoe de rand eruit ziet: twee stokjes om elke stam van elke steek. Ze zijn er uit als kleine V-tjes!

Als je in de bovenhoek bent aanbeland, haak je 2 stokjes om de laatste steek van de laatste toer. Je hecht af en werkt de draadjes weg.
Je hebt nu een nette toer langs de rechterkant van de deken, in dezelfde kleur als de eerste en laatste toeren van de deken.

Je kunt nu hetzelfde met de andere kant van de deken doen. Hecht aan in de LINKERBOVENHOEK van de deken, je haakt van boven naar beneden aan de linker zijde. Je steekt je haaknaald weer onder de eerste steek door en trekt een lusje naar voren.
3 lossen (telt als stokje), 1 stokje om dezelfde steek.
Nu ga je naar de volgende steek en haakt daar 2 stokjes omheen, zie foto boven.

Blijf langs de rand werken, 2 stokjes om de stam van elke steek aan het einde van elke toer.
Als je bij het einde bent gekomen (de linkeronderhoek van de deken) hecht je af en werk je netjes het draadje weg.
Je hebt nu twee nette randen langs de lange/vertikale zijden van je deken, in dezelfde kleur als de eerste en laatste ripple toeren.

TOER 2

Leg je deken zo neer dat je deken met de goede kant boven ligt. Je werkt vanaf de rechteronderhoek naar boven. Steek je haaknaald in de derde beginlosse van de vorige toer (zie naald foto boven). Trek een lusje door naar voren en haak 2 lossen (telt als 1 vaste).

Vaste in elke steek, haak over het eindje weg om het meteen weg te werken.

Je haakt nu een lange rij vasten langs de rechterkant van de deken omhoog. Stop als je de bovenrechterhoek hebt bereikt. Laat de laatste steek vrij om de hoek in te haken…

In die allerlaatste steek haak je (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten).
Nu ga ik laten zien hoe je de “gaten” aan de bovenkant van je ripples kunt “vullen” om de bovenkant recht te maken.
1 vasten in elk van de volgende 3 steken (zie foto boven).

Halfstokje in de volgende 2 steken, stokje in de volgende 4 steken, halfstokje in de volgende 2 swteken (zie foto boven). Je hebt een vallei gevuld! Nu gaan we de berg over…

Vaste in de volgende 6 steken (zie foto boven).
Nu herhaal je dit helemaal:
*halfstokje in volgende 2 steken, stokje in volgende 4 steken, halfstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 6 steken*
Herhaal tussen **, vul valleien op met halfstokjes en stokjes en steek bergen over met vasten.

Als je bij het einde van deze toer komt, STOP je halverwege de 6 vasten. In bovenstaande foto zie je dat ik de vallei met stokjes en halfstokjes heb gevuld en daarna 3 van de 6 vasten heb gehaakt.
Nu gaan we de hoek om, dus steek je je haaknaald in de hoekruimte (zie naald bovenstaande foto, bovenkant van de 3-lossen van de vorige toer).
(2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in die hoeksteek.

Nu haak je naar beneden langs de lange linkerkant van je deken (van boven naar beneden)
1 vasten in elke steek, tot er één steek over is.
In die laatste steek haak je (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) om de hoek om te gaan.

Nu werk je langs de onderrand van je deken (de onderkant van de lossenketting). Je vult de ripples weer in om een rechte rand te maken. Je haakt door de enkele lussen van de opzettoer.
De eerste twee steken haak je in de stam van de zijkant-rand, dat is het allerlaatste stokje dat je in toer 1 van de rand maakte.
2 stokjes in de zijkant van die steek.
1 stokje in elk van de volgende 2 steken.
Halfstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 6 steken.
*Halfstokje in elk van de volgende 2 steken, stokje in elk van de volgende 4 steken, halfstokje in elk van de volgende 2 steken, vaste in elk van de volgende 6 steken*
Herhaal van * tot * net zoals je voor de bovenrand deed, je vult de valleien en rijdt over de bergen!

Als je bij het einde van deze toer bent aangekomen, heb je 4 stokjes gemaakt (zie foto boven), en heb je nog een horizontale 3-lossen van de vorige toer “over”.
Haak in DEZELFDE STEEK als je eerste 2 beginlossen 2 halfstokjes, 2 lossen en een vaste. Nu is de hoek klaar.

Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, hecht dan af en werk de draadjes weg.

Toer 3

Leg de deken met de goede kant naar boven. Je begint aan de rechterkant, in de RECHTERONDERHOEK van de deken.
Steek je naald in de hoekruimte van de vorige toer en haal een lusje op.
2 lossen (telt als vaste), 2 vasten in dezelfde hoekruimte.
Vaste in elke steek (je werkt aan de rechterkant van je deken van beneden naar boven).

Als je in de hoek aankomt, haak je 3 vasten in de hoekruimte, dan ga je verder met vasten langs de bovenzijde van de deken.

Haak langs de hele deken, maak een nette toer met vasten en haak steeds 3 vasten in de hoeken.
Als je weer aankomt waar je gestart bent, haak je een halve vaste in de tweede beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af en werk de draadjes netjes weg.

Ripple Rand

Nu is je nette rand om de Ripple deken af!
Je zou je rand nu netjes kunnen stomen met een strijkijzer op de laagste stand. Zorg ervoor dat je strijkijzer NOOIT het haakwerk aanraakt en pas op met je vingers. Het voordeel van stoomblokken is dat je randjes wat netter plat blijven liggen, maar het is absoluut niet noodzakelijk.

Awwwwwwwwwwwwwwwwwww, wat een PRACHTIGE golfjes!


Ripple tutorial (stap voor stap uitleg van hoe je de Ripple dekens kunt haken)
♥ Coast Ripple (heel veel foto’s van de Coast Ripple kleurenvariant plus een schema voor welke kleuren er in welke volgorde in de deken gebruikt worden)
♥ Cottage Ripple (heel veel foto’s van de Cottage Ripple kleurenvariant plus een schema voor welke kleuren er in welke volgorde in de deken gebruikt worden)


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je deken mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.


Oorspronkelijk gepubliceerd op 27 februari 2020, volledig geüpdate op 16 september 2022.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!