Skip to Content

Japanse Kweepeer Haken

Japanse Kweepeer Haken

Attic24 ontwierp deze prachtige Japanse Kweepeer bloem en ik heb het patroon hier, uiteraard met toestemming, voor jullie naar het Nederlands vertaald. Veel haakplezier met deze Japanse Kweepeer!

Er bestaan prachtige bloemen in de lente, die altijd inspirerend zijn voor een beetje haken. Vooral de Japanse Quince bloemen zijn favoriet! Ze lijken niet super goed, maar goed genoeg en ze zijn gewoon schattig!

Hier zie je een foto van de echte Japanse Kweepeer bloem….

…zo mooi!

Dit bloemetje is zo super makkelijk om te maken! Hij wordt op dezelfde manier gehaakt als de May Rose.

Het bloemetje bestaat uit twee toeren, die opgerold worden en dan aan elkaar genaaid.

Stekenuitleg Japanse Kweepeer

  • Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
  • Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
  • Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
  • Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
  • Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Haakpatroon Japanse Kweepeer

Toer 1: 14 lossen, begin in de tweede losse vanaf de haaknaald: 1 vaste in elke steek. [13 vasten]. Keer om

Toer 2: 1 steek overslaan, *6 stokjes in volgende steek, halve vaste in volgende steek*. Herhaal van * tot * nog 5 keer.

Hecht af, laat een lange draad over om te naaien.

Dat was ’t al! Je hebt nu een toer met 6 “schelpjes”, die opkrult (zie foto boven).

Doe de lange draad door een stopnaald en rol de eerste twee blaadjes tussen je duim en vinger op, zodat ze dicht tegen elkaar aan liggen. Keer de bloem om, zodat je naar de achterkant kijkt. Je hebt dan de lossenketting-kant naar je toe liggen. Terwijl je rolt en draait, maak je kleine steekjes in de verschillende lagen van de lossenketting (zie foto boven).

Keer de bloem af en toe om, zo kun je zien of het nog mooi wordt. Rol de blaadjes vrij strak tegen elkaar aan, zodat je een mooi kommetje krijgt.

Als de bloem klaar is, gebruik dan een restje geel garen om kleine stampers in het midden te maken. Zet het gele garen vast aan de achterkant van de bloem. Naai 3 of 4 lange lussen per bloemetje.

Naai vervolgens het gele uiteinde weer vast, maar zorg ervoor dat je de lussen niet klein trekt.

Knip ze door en kort als dat nodig is.

Japanse Kweepeer foto

Blaadjes haken bij de Japanse Kweepeer

Je wil er misschien meteen wel nóg een paar maken, zo schattig zijn ze! Ze worden ook leuker als je er clustertjes van maakt… En als je wat groens toevoegt!

4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen.

2 lossen (telt als vaste), 5 vasten in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. 6 lossen (zie foto boven).

Begin in de tweede losse vanaf de naald, haak:

vaste, vaste, 2 halfstokjes, 2 stokjes, stokje (foto boven).

1 vaste overslaan, halve vaste in volgende vaste om blaadje vast te zetten.

*6 lossen (zie foto boven), begin dan in de tweede losse vanaf de naald en haak:

vaste, vaste, 2 halfstokjes, 2 stokjes, stokje.

1 vaste overslaan, halve vaste in volgende vaste om blaadje vast te zetten*.

Herhaal van * tot * nog één keer, zodat je 3 blaadjes hebt.

…op zichzelf ziet het er een beetje gek uit, nog niet echt als een blaadje, maar als je ‘m aan de basis van je bloemetje naait, klopt het ineens wel!

Zie je? Schattig he?

Je kunt deze bloemetjes voor allerlei decoratieve doeleinden gebruiken, een broche, een haaraccessoire, een tas of hoed, of op een kussentje.

Heel veel haakplezier met dit schattige bloemetje!

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Deel dit patroon:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!