Skip to Content

Tassen omhaken

Tassen omhaken

Tassen omhaken kan op heel veel verschillende manieren.

Een paar jaar geleden zag Irma Koopman een juten tas waar iemand een mooie hoes om had gehaakt. Ze haakte nog niet zo lang en kon ook geen ingewikkelde dingen maar wilde toch zo’n tas omhaken.

Op deze pagina lees je haar tips en tricks om tassen om te haken, want inmiddels heeft ze erg veel ervaring!

Tassen omhaken - overzicht van tassen

In het begin haakte ik ze vaak met een leuk verloopgaren in een simpele steek, of met strepen. Later werd het steeds iets ingewikkelder. Maar in principe kun je vrijwel iedere steek gebruiken die je mooi vindt.

De Suzettesteek of een granietsteek of Corner to corner: als je mooi garen gebruikt kan er van alles! Ook is vrijwel elk patroon voor een kussen passend te maken voor een tas. Je kunt dus vele kanten op bij het tassen omhaken.

De afgelopen jaren heb ik heel veel tassen gemaakt, en er ook veel weggegeven. Op deze foto de tassen die ik nog heb en gebruik. Er past een laptop in al deze tassen.

Ik heb dus ook veel bijgeleerd over hoe je het beste te werk gaat.

Het lastigste vind ik de voering, naaien is namelijk niet mijn hobby! Maar haken wel! Een voering is echter niet altijd noodzakelijk.

Tassen omhaken, wat heb je nodig?

  • Basis tas
    Er zijn verschillende mogelijkheden, je kunt haken rondom een jute tas van AH, Intratuin, De Tuinen, Plus, Aldi of iets dergelijks. Maar je kunt ook haken om een linnen tasje (die liggen op deze foto vooraan) een kant en klare onderkant (Prym) of zelfs een kussensloop.
  • Garen met bijpassende haaknaald (het kan prima met acrylgaren, katoen blijft langer mooi)
  • Naai- of vissersgaren
  • Naalden
  • Opties: placemat voor de bodem, houten knopen, versiering, bodemnagels, handgrepen en drukknoop of sluiting.

Tassen omhaken, waar begin je mee?

Het is bij het maken van een tas echt noodzakelijk dat je een proeflapje maakt. Het moet namelijk echt goed passen.

Haak een lapje van 10 of 20 steken/blokjes of een granny. Gebruik de steken die je ook in je tas wilt gaan gebruiken, want sommige steken maken je werk smaller (gebruik dan een grotere naald voor die steek).

Meet je basistas goed op. Iedere tas heeft weer iets andere afmetingen. Nu kun je uitrekenen hoeveel steken je op moet zetten voor je tas of hoeveel blokjes Corner to Corner je nodig hebt. Maak je tas niet té strak, dat gaat straks trekken. Ook niet te wijd natuurlijk.

Bedenk goed vooraf wat je wilt maken. Haak je een voor-, achterkant en 2 zijkanten? Haak je rondom 1 paneel? Haak je gewoon 2 lappen? Tassen omhaken is een leuk maar wel secuur werkje.

Haak je een mozaïek dan zul je het stekenaantal een beetje moeten aanpassen aan de herhaling die in het patroon zit (bv 13 steken patroon en dat keer X).

Haak je een granny kan het zijn dat je er 3 of 4 op een rij hebt maar dan nog niet de juiste maat hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld  kiezen om 1 randje vasten om iedere granny te haken zodat ze wel passen of je kunt kiezen om het paneel granny’s te maken en er dan omheen (of alleen boven of onder) toeren bij te haken.

Haak je de hele tas in 1 steek of banen van steken dan is rondom haken zonder naad het mooist.

Heb je nog niet veel ervaring met haken, kies dan een mooi garen en haak 1 steek of strepen met steken (zoals de groene metalic links op onderstaande foto). Neem een linnen tasje als basis, je hoeft dan maar 2 lapjes te haken.

Een leuke variatie om een linnen tas is bijvoorbeeld: Gratis haakpatroon Viooltjes Tas – Een Mooi Gebaar

Wil je granny squares gebruiken om op je tas te haken? Zoek dan eens tussen de granny’s op Een Mooi Gebaar CAL | Een Mooi Gebaar

Maak de granny’s passend door er 1 toer vasten omheen te haken of maak ze aan elkaar en haak er een leuke (sier)rand omheen. Op de foto heb ik er een leuke rand tulpensteek bovenaan gehaakt.

De zijpanelen kun je gewoon in 1 van de kleuren haken, maar je kunt ook kijken of je daar ook granny’s passend kunt krijgen. Beetje puzzelen maar wel leuk!

De felgekleurde tas op de foto heb ik met haaknaaldmaat 3 mm en durable katoen gemaakt. Het is ook een granny-steek en ziet er moeilijker uit dan het is.

Ook met corner to corner kun je mooie resultaten bereiken, bv Ruitkussen | Gratis C2C haakpatroon | Een Mooi Gebaar maar ook de tas met de katten is zo gemaakt.

Voor gevorderde haaksters is mozaïek mooi. Ik heb deze tas ook rondom een AH-tas gemaakt Gratis Haakpatroon Mozaiek Tas Irma Koopman | Een Mooi Gebaar

Of maak een leuke samenstelling van deze mozaïek patroontjes. Leuk in 2 kleuren maar ook heel mooi in een combinatie verloopgaren en uni garen.

Het haakwerk

Nu je weet wat je wilt maken kun je steken opzetten en beginnen. Haak de delen die je nodig hebt. In het begin haakte ik losse zijkanten want dat vond ik makkelijker vastnaaien. Tegenwoordig maak ik een hoes die ik over de tas schuif en die naai ik alleen onder en boven vast. Soms met bodem, soms laat ik de bodem van de tas zoals die is.

Pas regelmatig je werk op of om de tas.

Geniet ook vooral van het haken!

Afwerking bij tassen omhaken

Voor je gaat naaien moet je bedenken of je een sluiting wilt. Bij tassen zonder voering druk ik vaak een magnetische drukknoop door de tas heen voordat ik het haakwerk er op zet. Bij tassen zonder voering mis ik wel het vakje (voor telefoon, sleutels, etc) maar dat loste ik op door een washandje of kant en klaar etui (Amazon) aan de binnenkant te naaien.

Ik naaide in het begin ieder deel van het haakwerk met gewoon naaigaren vast aan de jute tas. Die tassen gebruik ik na jaren nog steeds, dus dat blijft wel goed. Maar je kunt voor de zekerheid ook kiezen voor nylon of vissersgaren.

Nu ik wat meer ervaring heb haak ik een soort hoes voor de tas en die naai ik, met de hand, met kleine steekjes aan de bovenrand en onderrand vast.

Wil je ook een bodem haken? Dan is het in elkaar zetten iets lastiger. Keer je hoes binnenstebuiten en zet de onderrand vast. Daarna kun je de hoes omhoog trekken en aan de bovenkant vastzetten.

Bij de tassen waar ik een bodem voor heb gehaakt heb ik vaak bodemnagels (van bv Prym) gebruikt, maar ook soms gewoon 4 houten knopen op de hoeken genaaid.

Voering

Maak een voering voor de AH tas (Let op, dit is de maat van een AH tas!):

Ik gebruik meestal oude blouses of t-shirts maar ook soms leuke sjaals. Een stofje, theedoek ofzo kan natuurlijk ook. Bij de tas met de katten heb ik bijvoorbeeld een leuke sjaal met katten gebruikt die ik bij de kringloop vond.

Knip 2 lappen van 53 cm (breedte tas) x 46cm (hoogte tas) Dit is inclusief naden van ongeveer 1 cm.

Naai of stik de naden op een naaimachine. (3 naden: links, rechts en onder) laat de bovenkant open.

Meet de breedte van de tas.

Trek een punt in de hoeken. (Naad op naad) en waar de opgemeten breedte is, steek je de spelden. Naai of stik de naad. (je hebt nu een soort driehoeken onderaan de hoes gemaakt (die kun je afknippen)
Draai de tas binnenstebuiten, en zet de voering met kleine steekjes vast aan de bovenkant van de tas.

Ik knip zelf meestal een stuk van een placemat om onderin de tas te leggen, voor de stevigheid.

De handvaten/hengsels heb ik zelf graag iets langer, dus die vervang ik, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ze ook jute laten, omhaken of wat je wilt.

Om de tas mooi in vorm te krijgen zet ik kleine klemmetjes of wasknijpers op de zijnaden, spuit de tas nat met een plantenspuit, stop er iets zwaar in en laat hem helemaal opdrogen.


Andere Irma Koopman Haakpatronen

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!