Skip to Content

Cirkel Tas

Cirkel Tas

Deze prachtige Cirkel Tas is ontworpen door trouwe volgster Irma Koopman en ik mag ‘m hier voor jullie publiceren. Gaaf hè? Er staan al meer patronen van Irma op deze site, zoals een prachtige mozaïek tas én Super Simpele Sokken.

Gehaakte tassen zijn heel mooi, maar ze vallen wel vaak om of zakken in elkaar. Deze blijft mooi rechtop staan!

Ik gebruikte 2 ringen van 25 cm, want die had ik nog. Natuurlijk kun je kleinere ringen gebruiken, het patroon is makkelijk aan te passen. Ook kun je ieder ander mandala patroon gebruiken dat je leuk vindt. Als het een open patroon is moet je wel opletten welke stof je als voering gebruikt, want dat zie je dan. Vlakbij de ring moet het dus wel dicht haakwerk zijn.

Benodigdheden:

Creative Cotton aran (katoen, naald 4-5), 3 x grijs en 1x zwart
Haaknaald 4
2 ringen van 25 cm
1 placemat
Stof of oud t-shirt voor voering
Naalden
Eventueel een knoop

Haakpatroon Cirkel Tas

Toer 1: Je begint met een magische ring. Haak 3 lossen (telt als eerste stokje) en nog 13 stokjes.
Ik heb iets afgeweken van dit plaatje, mijn eerste 2 toeren zijn gewone stokjes. Sluiten met een halve vaste.

Toer 2: Haak in ieder stokje 2 stokjes, sluit de toer met een halve vaste.

Toer 3: Haak in het eerste stokje 2 stokjes en in volgende stokje een reliefstokje voorlangs en sluit met een halve vaste.

Toer 4: Haak in het eerste stokje een stokje, in het tweede stokje 2 stokjes en in het reliefstokje weer een reliefstokje en sluit met een halve vaste.

Toer 5: Haak in de eerste 2 stokjes gewoon een stokje, in het derde stokje 2 stokjes en in het reliefstokje weer een reliefstokje en sluit met een halve vaste.

Toer 6: Haak in de eerste 3 stokjes gewoon een stokje, in het vierde stokje 2 stokjes en in het reliefstokje weer een reliefstokje en sluit met een halve vaste.

Toer 7: Haak in de eerste 4 stokjes gewoon een stokje, in het vijfde stokje 2 stokjes en in het reliefstokje weer een reliefstokje en sluit met een halve vaste.

Toer 8: Haak in de eerste 5 stokjes gewoon een stokje, in het zesde stokje 2 stokjes en in het reliefstokje weer een reliefstokje en sluit met een halve vaste.

Toer 9: Haak in de eerste 6 stokjes gewoon een stokje, in het zevende stokje 2 stokjes en in het reliefstokje weer een reliefstokje en sluit met een halve vaste.

Toer 10: Haak 7 stokje en bovenop het reliefstokje haak je een popcorn (5 niet afgemaakte stokjes en dan in 1 keer doorhalen)

Nu moet je even je werk passen in de ring. Iedereen haakt anders en ik had nog 1 extra ronde stokjes nodig. Misschien hoeft dat bij jou niet, misschien wel halve stokjes of vasten, misschien wel 2 toeren.

Haak nu je werkje vast in de ring met vasten. Gebruik voldoende steken, je moet de ring niet meer kunnen zien. Eventueel 2 vasten in iedere steek.

Ik heb nog een golfrandje gemaakt door rondom de rand steeds te haken:
2 steken overslaan, 5 stokjes in de volgende steek, dan weer 2 steken overslaan en 1 vaste. Dit herhaal je tot je rond bent.

Voor de andere kant van de tas haak je dit nog een keer.

Nu leg je je ring op een stukje stof. Ik gebruikte een oud shirtje. Knip rond de ring (ik gebruik een kartelschaar). Vervolgens naai je met kleine steekjes de stof tegen de achterkant van je ringen.

Nu knip je een strook van je placemat en past die langs de zijkant van je ring. Je kijkt hoe lang je die wilt, hoe groot je de opening van je tas wil. Ik heb 2 stukken aan elkaar geplakt met ducttape, dat werkt prima. Bij mij is de tas 6 cm ‘dik’ , maar je kunt dit zelf aanpassen.

Met het zwarte garen haak je een  recht lapje (vasten, halve vasten, stokjes, wat je wil) dat rondom dat stuk placemat past. Dit mag goed strak zitten. Naai het vast.

Vervolgens naai je deze strook tussen de 2 ringen. Dat is wel een klusje, je moet het goed strak vastzetten. Nu heb je een soort van wiel met aan 1 kant een opening. Je tas is bijna klaar!

Voor het hengsel heb ik 80 cm lossen opgezet. Misschien vind je dat te lang of te kort, 80 cm was voor mij prima. Pas het gerust aan.

Ik haakte 3 toeren vasten grijs, 1 toer zwart, 1 toer grijs, 1 toer zwart en weer 3 toeren grijs. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe breed jij de strook placemat hebt gemaakt.

Naai deze band netjes aan je tas vast. Ik heb dat ongeveer 5 cm van de opening gedaan, maar dat is afhankelijk van hoe groot je de opening hebt.

Vind je de opening nou niks dan kun je nog een lapje haken over de opening, met een knoopsgat aan 1 kant. Dat naai je dan aan 1 kant vast en aan de andere kant zet je een knoop.

Andere tas haakpatronen

Belinda

Sunday 7th of May 2023

Hoi Irma Wat voor placemat heb jij gebruikt

Belinda

Saturday 20th of May 2023

Hoi Irma wat voor placemat heb je gebruikt