Skip to Content

Indian Summer Quilt

Indian Summer Quilt

Dit schitterende Patchwork wandkleed of boxkleed is ontworpen door Irma Koopman en mag ik hier met jullie delen. Gaaf hè? De Indian Summer Quilt is een gratis, Nederlandstalig haakpatroon dat je eenvoudig aan kunt passen in formaat en dat je met elk materiaal kunt haken. Het maakt gebruik van de Corner to Corner techniek en haakt heerlijk weg.

Van Irma: Verliefd op deze kleuren besloot ik er een wandkleed van te maken voor boven de TV, zodat ik het iedere dag zie. Als ik een baby of kleinkind had dan zou ik er een boxkleed van maken. Een klassiek ontwerp, niet te spannend, zodat de kleuren mooi uitkomen. In C2C omdat ik dat nog steeds heel fijn vind haken.

Materiaal

Haaknaalden 4 en 3,5 mm, stopnaald, schaar.
Stylecraft Special DK in de kleuren Plum, Khaki (hoofdkleur), French Navy, Teal, Pale Rose, Violet, Claret, Gold.

Afmeting

Ik haakte dit met 8 bollen Stylecraft Special DK en het kleed is 95 bij 100 cm geworden.

Haakpatroon

Je haakt iedere keer een blok, bestaande uit 4 kleine driehoekjes rondom één groot vierkant. Het maakt niet uit of je links- of rechtshandig bent. Let goed op dat je de blokjes naast elkaar goed hebt, verticaal tegen horizontaal, altijd!

Ik begon rechts bovenaan met rose.

Toer 1: Haak 6 lossen en haak een stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald. Haak ook stokjes in de volgende 2 lossen. Je eerste blokje is nu af.

Toer 2: Haak 6 lossen en haak een stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald. Haak ook stokjes in de volgende 2 lossen. Klap nu dit blokje om zodat het naast je eerste blokje ligt en de haaknaald naast de 3-lossenruimte uitkomt. Haak een halve vaste in de lossenruimte. Haak daarna 3 lossen en 3 stokjes in diezelfde lossenruimte.

Toer 3-6: Haak 6 lossen en haak een stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald. Haak ook stokjes in de volgende 2 lossen. Klap nu dit blokje om zodat het naast je vorige blokje ligt en haak een halve vaste in de lossenruimte. Haak daarna 3 lossen en 3 stokjes in diezelfde lossenruimte. Haak ook op de volgende blokjes een halve vaste, 3 lossen en 3 stokjes.

Toer 7: Gebruik voor de halve vaste je hoofdkleur en haak volgens schema verder. Dus 1 hele rij in de hoofdkleur.

Toer 8 – 13: haak aan beide kanten een blokje met de andere kleuren, iedere toer meer blokjes (zie plaatje). Je hebt dus 3 bollen aan je werk.

Toer 14: je hoeft geen blokjes meer omhoog te gaan dus in plaats van de 6 lossen haak je nu op de hoek 3 lossen, gaat de bocht om en haakt de halve vaste in de lossenruimte van je laatste blokje. Nu kun je de toer gewoon verder haken.

Toer 15 – 18: volgens schema

Toer 19: Je haakt nu een toer met 1 kleur. De laatste van je hoofdkleur.

Toer 20 – 26: haak met je laatste kleur het blok af.


In de hoek begin je weer met een blokje, nu niet met 6 lossen maar met 3 lossen en een halve vaste tussen 2 blokjes. Let goed op dat de steken in je blokje altijd verticaal tegen een horizontaal blokje moeten.

Nu haak je weer het driehoekje van 6 blokjes, het stuk met de 3 bollen en het laatste driehoekje. Zo haak je het wand-/boxkleed af. Werk alle draadjes weg.

Rand wandkleed

Toer 1: begin in de hoek en haak 1 vaste, 3 lossen en tussen de blokjes weer 1 vaste. Herhaal dit rondom.

Toer 2: Alleen de onderkant van je kleed, in ieder lossenboogje 3 stokjes

Toer 3 – 7: Stokje in ieder stokje.

Herhaal aan de bovenkant

Naai van je onderkant en bovenkant een tunnel om de stokken door te doen.

Rand boxkleed

Toer 1: begin in de hoek en haak 1 vaste 2 lossen en 1 vaste in de hoek, 3 lossen en tussen de blokjes weer 1 vaste. Herhaal dit rondom.

Toer 2 – 8: Haak in ieder lossenboogje 3 stokjes en in de hoeken 2 stokjes 2 lossen en 2 stokjes

Persoonlijk vind ik aan een boxkleed een dubbele rand mooi, maar je kunt natuurlijk ook een enkele maken. Kijk wat je mooi vind en hoe het past in de box.