Skip to Content

Strepentas – Gratis haakpatroon

Strepentas – Gratis haakpatroon

Deze prachtige kleurrijke tas is ontworpen door Irma Koopman en mag ik hier met jullie deken. Gaaf is ie hè?

De tas is gehaakt met de corner to corner techniek in verschillende schitterende kleuren.

Spelen met streepjes en blokken in C-2-C  kwamen er een tas en een kussen uit mijn vingers.

Het patroon van het kussen staat ook op Een Mooi Gebaar.

De tas kan natuurlijk ook van andere kleuren maar ik had zin in de zomer en koos voor deze zomerse kleurtjes. 
De band en bevestigingshaken heb ik ooit gekocht via AliExpress. In deze tas heb ik eerst een vakje genaaid en achteraf met de hand een rit ingezet. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook de oorspronkelijke handgrepen houden en geen sluiting of een drukknoop gebruiken.

Materiaal:

Een jute/plastic boodschappentas van AH, De Tuinen, Intratuin, oid
Restjes Saskia van de Wibra
Haaknaald 5
Eventueel band, drukknoop, rits, oid.

Deze tas haak je in 4 blokken. Je haakt vanuit het midden, dus je begint ieder blok opnieuw in de allereerste losse op de hoek.

Haakpatroon Strepentas

Toer 1: Haak 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de 2 volgende lossen ook stokjes.

Toer 2: Haak weer 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de twee volgende lossen ook stokjes. Je hebt nu 2 onsamenhangende blokjes.

Klap het tweede blokje om zodat het naast de eerste komt te liggen en zet het vast met een halve vaste in de lossenruimte. Haak dan 3 lossen en vervolgens 3 stokjes in de lossenruimte.

Toer 3: Haak weer 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de twee volgende lossen ook stokjes. Je kunt nu als een soort trappetje bij alle blokjes een nieuw blokje in de lossenruimte maken. Als je drie blokjes aan de zijkant hebt ga je naar toer 4

Toer 4 – 6: Wissel van kleur en haak 2 toeren in je tweede kleur.

Toer 7 – 9: Wissel van kleur en haak 2 toeren in je eerste kleur.

Ga zo door totdat je driehoek groot genoeg is. Het moet nu passen vanaf het midden van je tas tot de bovenkant en zijkant. Daarna stop je bovenaan met 6 lossen haken maar haak je er slechts 3. Ga de hoek om en haak je halve vaste in de lossenboog van je laatste blokje. Bij mij waren het 9 blokjes omhoog en 14 opzij (dat is namelijk inclusief de zijkant.

Daarna begin je weer in het midden (nu met je tweede kleur of met wit).
Nu haak je aan de ene kant je werk vast aan je vierkant door iedere keer 3 lossen te haken en een halve vaste tussen 2 blokjes in. Aan de andere kant zul je nog wel 6 lossen moeten haken.

Zo haak je alle 4 de vierkanten. Bij het laatste vierkant is de eerste steek lastig vast te krijgen tussen de 2 blokjes. Die kun je ook los laten hangen en later met het wegwerken van de draadjes even vastzetten.

Natuurlijk haak je hetzelfde nog een keer voor de andere kant van de tas. Ik heb dat in spiegelbeeld gedaan omdat de strepen dan aan de zijkant mooi doorlopen.

Draadjes wegwerken en met kleine steekjes je tas in elkaar zetten. Ik heb dat met gewoon naaigaren gedaan.

Veel plezier met je tas!