Skip to Content

Driehoek

Driehoek

Pixie Belt Tutorial serie: Driehoek

Morale Fiber ontwerpt schitterende haakpatronen voor hippie / elfjes / kostuumkleding / festivalkleding. Heel erg leuk om eens op haar Engelstalige website te kijken! Op mijn website staan veel vertalingen van haar patronen. Deze pagina is onderdeel van een uitgebreide tutorial serie om toffe Pixie Riemen te maken, waar je hier de introductiepagina van vindt, waar ook alle andere links op staan. 

Vandaag gaan we driehoekjes haken! Ik gebruik deze vorm niet zoveel in mijn riemen, maar anderen hebben schitterende Pixie riemen gemaakt met driehoekjes erin. Ik raak daar geïnspireerd van! Wil je je ook laten inspireren, ga dan naar Morale Fibers speciale Pinterest subsectie voor pixie riemen. Of lees verder om een driehoekje te haken!

Driehoeken kunnen in de rondte gehaakt worden (dan haak je steeds een toer en sluit je ‘m en ga je in dezelfde richting weer verder), of je kunt normale toeren haken, waar je keert na elke toer. De laatste methode gebruikt dan minderen aan het begin en einde van de toer om de driehoek erin te krijgen.

Het vierkante zakje voor de “Hickory” heeft heen-en-weer gaande toeren gebruikt met minderingen aan het begin en eind van elke toer om een driehoekje te maken.
Ik heb persoonlijk sterke voorkeur voor de in-de-rondte driehoeken voor creatieve applicaties, omdat de goede kant van het haakwerk dan aan dezelfde kant blijft liggen. Ik vind die kant mooier. Ik heb een uitgebreide foto tutorial voor in-de-rondte driehoeken in het gratis Basic Bralette haakpatroon, dus ik ga hier niet in details treden – ga gewoon naar die (Nederlandse!) tutorial voor meer informatie.
Ik gebruik voor dit voorbeeld driehoekje natuurlijk weer restjes garen, en wissel elke toer ofzo van kleur.

Patroon voor een driehoek

Toer 1: Magische ring met daarin 2 lossen (telt niet als eerste steek), (3 stokjes in de ring, 2 lossen) 3 keer. Halve vaste in eerste stokje [9 stokjes]

Toer 2: 2 lossen, 1 stokje in dezelfde steek. Stokje in volgende 2 stokjes. In de ruimte haak je: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). *Stokje in volgende 3 stokjes, in de ruimte haak je: (2 stokjes, 2 losse, 2 stokjes). Herhaal vanaf * twee keer. Halve vaste in eerste stokje – [21 stokjes]

Toer 3: 2 lossen, stokje in dezelfde steek. Stokje in volgende 4 stokjes. In de volgende ruimte haak je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). *Stokje in volgende 7 stokjes, in de ruimte haak je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). Herhaal vanaf * twee keer. Stokje in volgende 2 stokjes. Halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten. – [33 stokjes]

En nu in samengevatte versie – ga gewoon op dezelfde manier verder tot je driehoek de gewenste grootte heeft.

Toer 4: 2 lossen, stokje in dezelfde steek. 11 stokjes, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende ruimte – herhaal rondom

Toer 5: 15 stokjes, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende ruimte – herhaal rondom.

Etc.

Ik wilde mijn driehoek groot genoeg maken aan één kant om even groot te zijn als mijn vierkante zake – zie je?

Nadat de driehoek klaar is, haak ik met halve vasten de bovenste toer van de driehoek aan de bovenste kant van het vierkant om ze aan elkaar te zetten. Het maakt niet uit of je precies even veel steken hebt, want het is Freeform haken! Een beetje prutsen is dus prima. Aan te raden zelfs.

Als dat klaar is, werk je alle draadjes weg. Ik heb nu een vierkant zakje met een schattig driehoek flapje erover. Ik ga nu nog toffe ruffles toevoegen, zoals eerder uitgelegd in dit deel van de Pixie Riem tutorial serie.

Ik heb wat handgesponnen oranje garen genomen, met een halve vaste  een paar steken langs de zijkant van het zakje gedaan. Ik heb steeds hogere steken genomen, met ongeveer 2-3 steken voor elke steek, om een funky ruffle langs de zijkant van het zakje te maken, eindigende in met een paar lossen voordat ik afhechtte. Ik heb er voor de gekkigheid nog een kraaltje aan gehangen ook. En nog wat uiteindjes voor een tassel.

Dan doe je de andere kant op ongeveer dezelfde manier.

Nog iets ter inspiratie: dit is waarom het voor mij goed werkt om een thema te kiezen, dat is voor mij altijd een natuur-thea. Waarom wilde ik die gekke ruffle toevoegen? Naja, ik had dat dikke oranje garen gepakt en bulky handgesponnen garen is heel toepasselijk voor franjes en versiering. Maar, belangrijker nog, ik dacht aan de esdoorn, en de manier waarop de felgekleurde bladeren krullen als ze langzaam drogen. Deze zakjes hebben tot nu toe steeds felle herfst-kleuren, maar de lijnen waren zo recht – cirkel, vierkant, rechthoek – dat ik nog wat gekke krul wilde toevoegen. Ik wilde niet precies een krullend blaadje maken, maar wel een klein beetje die kant op. Klinkt t gestoord? Mooi. Want we maken hier elfjes magie. Bewaar je logica maar voor op kantoor.

Klik hier om naar het overzicht van Pixie Belt patronen te gaan.

Linklijst