Skip to Content

Zakjes vastmaken

Zakjes vastmaken

Pixie Belt Tutorial Series – Zakjes vastmaken

Regina Weiss is de artiestennaam van Morale Fiber, die schitterende haakpatronen ontwerpt, waaronder de Pixie Belt (Elfjes riemen) tutorial serie. De algemene informatie over deze serie vind je hier, inclusief een lange lijst met links naar alle andere delen van de uitleg. Deze pagina is met toestemming vertaald vanaf het Engelse origineel.

We hebben tot nu allerlei basisvormen voor zakken gemaakt, zoals cirkels, vierkanten & rechthoeken, driehoeken en puntzakken – nu is het tijd om alle gemaakte tasjes aan de basisriem vast te maken met halve vasten. Er is geen “goede” manier om dit te doen, zoals altijd laat ik gewoon zien hoe ik het zelf doe, ter inspiratie.

Ik vind het mooier als zakjes direct op de riem zitten, met de achterkanten tegen de riem aan. Ik maak ze ook dubbel vast, met twee toeren halve vasten, één bovenop en ééntje in het midden, om de zakken vast te maken. Dit is niet super noodzakelijk, je mag de tweede toer halve vasten overslaan, maar twee toeren zorgen wel voor een stevigere riem. Ik heb festival vrienden deze heuptasjes zien gebruiken met flink wat “geweld” en tot nu toe blijven ze goed!

Als je nog meer inspiratie nodig hebt, kijk dan op mijn Pinterest board featuring crochet utility belts!

Zakjes vastmaken aan de Pixie riem

Om aan de laatste fase van het haken van deze prachtige riem te beginnen, leg je de riem neer en pak je alle zakjes die klaar zijn. Bepaal waar je welk zakje wilt plaatsen, verschuif ze over de riem totdat je het resultaat mooi vindt! Ik vind zakken bij de uiteinden fijn, maar soms zitten ze ook overal. Ik doe hier een bustle back, dus ze zijn aan de zijkanten zodat ze niet teveel over de rok heenvallen.

De eerste stap is het uitzoeken van garen. Je begint dan met halve vasten te haken langs de bovenkant van de basisriem. Ik gebruik hier lekker textuur garen voor, gewoon om een klein beetje gekkigheid toe te voegen.

Ik haak nu halve vasten tot ik bij de plek kom waar ik het eerste zakje wil vastmaken. Ga door met het haken van halve vasten, maar nu door twee lagen heen: de bovenrand van het zakje (alleen de achterkant, anders kan ‘t zakje niet meer open) en de bovenrand van de basisriem.

Nu zit het eerste zakje eraan. Blijf halve vasten haken tot je bij het volgende zakje aankomt.

Dan haak je weer door twee lagen heen: de achterkant van het zakje en de bovenrand van de riem.

Voor zakjes met touwtjes zoals deze, moet je erop letten dat er genoeg van het zakje “los” blijft zitten, zodat je ‘m nog wel dicht kunt trekken.

Blijf doorgaan met het haken van halve vasten en vastmaken van tasjes tot je tasjes op zijn en je aan de andere kant van de riem bent aangekomen.

Voor de envelop-zakjes hab ik de halve vasten onder de bovenflap gedaan – dus ik heb ‘m opengemaakt en door de zaklaag heen gehaakt en door de riemlaag die eronder ligt.

Aan het einde keer ik mijn werk en haak ik één toer naar beneden en dan ga ik door het midden van de riem wéér halve vasten haken, met weer vastgehaakte zakjes. De steken vallen dan tussen de stokjes van de middelste toer.

Het kan soms wat creatief friemelen vergen om goed door de zakjes heen te komen. Het is een soort guerilla fiber-punk garen worstelen. Wees voorbereid!  😀

Om de tweede toer van aanhaken goed te doen, doe je halve vasten totdat je het zakje bereikt hebt. Met de achterkant van het zakje naar je toe, steek je de haaknaald door het haakwerk en meteen weer naar buiten, aan de andere kant van de vaste, waarbij je de stam van de steek op je haaknaald hebt liggen.

Steek dan de haaknaald door het midden van de riem. Sla de draad om en haal dit lusje door de riem heen, door de stam van de zak, en door de lus op je haaknaald, waardoor je één halve vaste door twee lagen haakwerk heen haakt.

Je gaat op deze wijze door tot het laatste stukje van de zak. Als je genoeg van de achterkant hebt vastgezet, ga je weer verder met het haken van halve vasten door alleen de riem, tot je het volgende zakje bereikt, dan volg je hetzelfde proces.

Je kunt hier zien dat ik de tweede rij halve vasten haak.

De zakjes zitten nu vast!

Nadat ik met de tweede toer halve vasten de zakjes heb vastgehaakt, doe ik graag nog een toer halve vasten in dezelfde steken van de bovenkant van de riem, voor extra stevigheid. (Het garen kan dan minder rekken over de basisriem lengte) en voor wat meer kleur en diepte. Ik wissel dus van kleur en dan haak ik gewoon een simpele lijn halve vasten, precies naast de eerste (of whatever, FREEFORM!!)

Na deze laatste finishing touch, ben ik KLAAR met het haken van de riem! Ik ga de draadjes wegwerken en dan beginnen aan de laatste stap: de stoffen franjes aan de riem. Daarna doe ik een fotoshoot met de riem als ie af is, en schrijf ik een soort samenvatting. – Ik ben zo benieuwd hoe jouw riem wordt ! 🙂