Skip to Content

Vierkante zakjes

Vierkante zakjes

Morale Fiber ontwerpt hele gave pixie belts, een soort riemen met allemaal leuke versiering eraan. In deze serie van tutorials legt ze uit hoe je deze riemen ook zelf kunt maken. Klik hier om naar de introductiepost mét alle links toe te gaan, of lees verder hoe je vierkante zakjes haakt!

Als het om zakjes gaat, is een vierkant zakje eigenlijk het makkelijkste om te maken. Vierkanten en rechthoeken zijn gewoon toeren die je heen en weer haakt en als je kunt haken, dan weet je waarschijnlijk ook al hoe je een vierkant zakje maken moet. Je kunt zakjes van granny squares maken, maar die zijn weer helemaal anders, al zijn ze ook wel leuk voor de Pixie belts. Klik hier om naar een gratis tutorial van Morale Fiber te gaan over granny squares.

Ik ga hier gewoon een rechthoek haken, dubbelvouwen en naaien langs de zijkanten, om een vierkante envelop zak te maken. Het kan zijn dat ik er nog spannendere dingen aan toe voeg, maar voor nu concentreer ik me op het maken van een rechthoek.

Om te beginnen, voor een vierkant of een rechthoek, haak je een lossenketting van de lengte die je wilt en haak je er dan nog een paar lossen bij, afhankelijk van de hoogte van de steek die je wilt maken. Je haakt 0 extra lossen voor vasten (je laatste losse telt dan als eerste steek), 1 extra voor een halfstokje (de laatste 2 lossen tellen dan als eerste steek), je haakt 2 extra voor stokjes (de laatste 3 lossen tellen dan als eerste steek), etc.

Dan haak je in toeren heen en weer. Je begint elke toer met het haken van zoveel lossen als nodig is om te keren (1 voor een vaste, 2 voor een halfstokje, 3 voor een stokje, etc) – totdat je een vierkant of rechthoek hebt. Makkelijk! Ik heb de mijne iets meer textuur gegeven door geschakelde halfstokjes te gebruiken in plaats van gewone halfstokjes. Meer over geschakelde steken leer je op deze pagina. 

Geschakelde steken maken een wat dichtere, stevigere “stof” dan “normale” steken.

Vouw je rechthoek dubbel, gebruik halve vasten of vasten om ze door beide lagen van de stof heen vast te naaien. Je kunt ook met de whip stitch naaien, maar ik vind het zelf fijner om ze dicht te haken. Ik heb hier een vastentoer gebruikt, omdat ik later nog een toffe rand wil toevoegen. Dan heb je wat steivheid nodig om mee te beginnen.

De algemene regel voor het haken in de zijkanten van toeren is dat je evenveel steken per toereinde wilt gebruiken als er lossen in de keerlossen zitten voor die toer – dus voor vasten is er 1 keerlosse en maak je 1 steek per toereinde. Voor halfstokjes haak je 2 beginlossen en haak je dus ook 2 steken per toereinde. Hou in gedachten dat dit een algemene regel is en dat het helemaal aan je spanning en andere factoren ligt wat mooi uit komt.

Naai ‘m dicht op je eigen manier, werk de draadjes weg. Makkelijk zakje! Hoe je het interessanter maakt kun je in de volgende tutorial lezen!