Skip to Content

Wayfarer Ruana

Wayfarer Ruana

Gratis haak- en breipatroon

Deze prachtige omslagdoek/poncho is ontworpen door Morale Fiber, de artiestennaam van Regina Weiss. Zij maakt hele gave haakpatronen! En ik mag ze vertalen 🙂 🙂 Klik hier om naar een overzicht van al haar patronen te gaan die in het Nederlands beschikbaar zijn, of lees verder hoe je de Wayfarer Ruana maakt!


Liever dit haak- en breipatroon als PDF lezen? Dat kan!


Toen ik meer dan een jaar geleden aan deze blogpost begon, was het om notities te maken voor mijn allereerste poging om de prachtige gebreide ruanas na te maken die ik online had gezien. Jammer genoeg werd die eerste poging, waar ik meer dan een jaar over deed!) gewoon niet mooi. Dat gebeurt soms. Het uiteindelijke product was mooi, maar gewoon te groot om te kunnen dragen, zelfs na een paar pogingen om het probleem op te lossen. Het is een heeeerlijke deken trouwens! En het was zeer effectief in het eerste doel: restjes opmaken!

En toch heeft die tas restjes het twee hele jaren overleefd!  😛

Misschien was het toch niet zo onhandig. Ik had nu motivatie om het opnieuw te proberen en deze keer kon ik wat dingen aanpassen. Dus ik begon aan de VOLGENDE. Gelukkig maar, want als er één ding is wat ik fijn vind om altijd rond te hebben slingeren is het een groot kleurrijk brei project waarbij ik totaal niet na hoef te denken.

Mijn favoriete projecten hebben meestal een recycle element in ze en dit project heeft echt geweldige restjes-opmaak-kwaliteiten. Op de twee smallere voorpanelen zie je dat je echt hele kleine stukjes restjes kunt gebruiken, omdat je geen uiteindjes hoeft weg te werken. Althans, niet zoveel als je zou denken, zolang je maar kleurwisselt aan het einde van de toer. Ik kan dat meestal goed gokken, met nog een halve meter ofzo over van het kleine bolletje dat ik gebruikte. Heel soms verloor ik en was m’n bolletje in het midden van de toer al op.

De uiteindjes zijn op de buitenranden van de ruana, kun je ze gewoon knopen en mee laten vallen in de franje. Daardoor hoef je niet te prutsen met stopnaald en schaar. Maar je moet nog steeds wel de uiteindjes van de grannies wegwerken 😛

Ik hoop dat jullie genieten van de gratis tutorial die ik geschreven heb voor dit project – het is meer een gids dan een patroon, aangezien de dimensies/het materiaal/de afmetingen nogal kunnen variëren, en open staan voor persoonlijke interpretatie, is wat creativiteit nodig! Als je vragen hebt over hoe ik de mijne heb gemaakt, aarzel dan niet🙂 En als je wilt, kun je ‘m toevoegen op de Ravelry project pagina.

Oh, en wat is ie HEERLIJK! Het is gewoon een soort deken die je omhult met heerlijke kleurrijke golfjes en die je samen doet smelten met het universum. Soort van.

Wayfarer Ruana

Afmetingen: ongeveer 165 bij 165 cm als ie plat ligt.

Materialen

Deel 1 (Breien):

8 mm (US size 11) breinaalden (+/- 60 cm circulair en +/- 100 cm circulair)
Een heleboel garen! Ik heb vooral gewicht #4 en gewicht #5 gebruikt (Lees hier meer over garengewichten!)
Als je dunner garen hebt dat je op wilt maken, dan kun je twee draden tegelijkertijd gebruiken. Ik heb 4 bollen zilverkleur gebruikt van een bulky weight (I Love This Chunky van Hobby Lobby) als “basis” garen, met een beetje in het vest en de rest voor de randen en kraag

Deel 2 (Haken):
4.50 mm haaknaald
DK gewicht garen – ik heb een variatie (20 bollen) van Drops Lima gebruikt, dat is een wol/alpaca mix, en ik had nog veel garen over.

Stopnaald
Schaar

Technieken

Deel 1 (Breien):
Opzetten
Recht
Averecht
Rekbare afhechting (tutorial video)
Standaard afhechting
Steken oppakken aan het einde van de toer (tutorial video)
Niet helemaal nodig maar ik vond het héél nuttig: deze tutorial over snel breien door RJ Knits.

Deel 2 (Haken):
Magische Ring
Stokje
Losse
Halve vaste
Granny squares aan elkaar haken terwijl je haakt (vind daar hier een Nederlandstalige tutorial voor)

Deel 1 Instructies: Het grote stuk

Gebruik restjes garen / weesbolletjes / losse eindjes 

  1. Zet 50 steken op, op de 60 cm rondbreinaalden
  2. Draai om, rechte steek in elke steek
  3. Herhaal stap 2, wissel garen aan het einde van de toer als je denkt dat je niet genoeg garen hebt om nog een toer te doen (of als je er zin in hebt). Knoop het oude en nieuwe draadje aan elkaar. Ga door tot je 130 toeren hebt. Zet je werk op een steekhouder – nu is het eerste voorpaneel klaar, één van de twee smalle voorkanten.
  4. Voor het tweede paneel herhaal je stap 1-3 tot je nog een 50 steken bij 130 toeren stuk hebt
  5. Wissel naar de langere rondbreinaalden en brei je steken van je eerste rechthoek op de rondbreinaalden. Zet 10 extra steken op, brei dan je tweede rechthoek eraan. Je hebt nu beide voorpanelen plus 10 extra steken ertussen voor de kraag, op de langere rondbreinaald.

Close-up foto van het kraaggebied

6. Keer, recht in elke steek, ga verder zoals je deed met kleurenwisselen. Brei 130 toeren in totaal.

5. Hecht af. Mijn favoriet is de rekbare afhechting, waarvan je Engelstalige instrusties vindt in deze video: from Knitting with Cheryl Brunette.

Rand:

  1. Gebruik de lange rondbreinaald, neem een steek op langs de rand van het werk – ik heb mijn bulky ‘basis’ garen gebruikt en ongeveer 180 steken (1 steek per 2 toeren). Hier is een toffe video van de Purl Soho over hoe je steken kunt opnemen aan de zijkant van toeren

Neem steken op  in de zijkant van de toeren, aan de voorkant

Neem steken op aan de zijkanten van de toeren – gezien vanaf de achterkant. Zie je de rand die gevormd wordt aan de zijkant van de steken aan deze kant? Daar doen we later de franje aan.

2. Recht voor 10 toeren. Hecht af met de standaard methode – om deel 2 makkelijker te maken zou ik hier geen rekbare afhechting aanraden.

3. Herhaal rand aan de andere kant, zorg ervoor dat je de tweede rand met dezelfde kant naar je toe maakt, waardoor alle uiteindjes aan de achterkant van je werk zitten (zodat de franje allemaal aan dezelfde kant uitkomt)

Kraag:

1.  Met de lange rondbreinaalden neem je steken op aan de zijkant van de toeren, begin bij de binnenkant van het voorpaneel en werk naar de kraag, dan rond de kraag en dan langs de zijkant van het andere paneel (onthoud: één steek per twee toeren)

Vanuit deze toer steken werken we nu een 4 x 4 ribbel. Als je niet met bepaalde ribbels wilt eindigen, kun je zorgen dat je stekenaantal precies door 4 deelbaar is – maar ik vond het niet boeiend – en het bleek alsnog deelbaar door 4! Mazzelaar!

2. Voor de 4×4 ribbel, *Recht 4 steken, Averecht 4 steken* de hele toer. Haak 8 toeren ribbel door op steeds dezelfde plekken recht en averecht te breien. Knip de draad af en werk de draadjes weg.

Deel 2 Instructies: Granny Square

4.50 mm haaknaald
Een mix van DK gewicht garen
Spanning: 1 vierkantje is ongeveer 15 cm

We maken nu TWEE repen met 11 granny squares (ongeveer 15 cm lang per stuk). Je kunt hier zeker restjes voor gebruiken, maar ik heb een setje kleuren Drops Lima gebruikt om een wat egaler resultaat te bereiken

Om een granny square te beginnen, maak je een magische ring

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in de ring, 3 lossen. (3 stokjes in de ring, 3 lossen) 3 keer. Halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten. Hecht af en knip de draadjes weg.

Toer 2: Hecht nieuwe kleur aan in een willekeurige 3-lossenruimte. 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in dezelfde ruimte, 3 lossen. 3 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse. (3 stokjes in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse) 3 keer. Halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten. Hecht af en werk de draadjes weg.

Toer 3: Hecht nieuwe kleur aan in een willekeurige 3-lossenruimte. 3 lossen (telt als stokje) 2 stokjes in dezelfde ruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse. 3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse. (3 stokjes in 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse, 3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse) 3 keer. Halve vaste in eerste stokje van de toer. Hecht af en werk de draadjes weg.

Toer 4: Hecht nieuwe kleur aan in een willekeurige 3-lossenruimte. 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in dezelfde ruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse. (3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse) 2 keer, [3 stokjes in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse, (3 stokjes in volgende 1-lossenruimte) 2 keer] 3 keer. Halve vaste in eerste stokje van de toer. Hecht niet af.

Toer 5:

Als dit je eerste vierkantjes van de reep is, werk je zoals normaal. Als dit niet je eerste vierkant is, zet je EEN zijde van het vorige vierkant van de reep vast, door te beginnen in een 3-lossenhoekruimte en te eindigen bij de volgende 3-lossenhoekruimte. Hecht met de join-as-you-go-methode aan (een tutorial daarvoor vind je hier). Je kunt ook alle vierkantjes maken en ze dan later aan elkaar naaien als je dat fijner vindt. 🙂

Halve vaste in volgende 2 stokjes en in volgende losse zodat je haaknaald in het midden van de 3-lossenhoekruimte zit. 3 lossen (telt als eerste stokje) 2 stokjes in dezelfde ruimte, 3 lossen. 3 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse. (3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse) 3 keer. [3 stokjes in 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse. (3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse) 3 keer] Herhaal tussen [ en ] 3 keer in totaal. Halve vaste in eerste stokje van de toer. Hecht af en werk de draadjes weg.

Naad

Als je 2 repen grannies hebt gemaakt, kun je kijken of je ongeveer de lengte van de zijkant van de ruana hebt gemaakt. Je legt daarvoor de strip langs de rand van de ruana. Het is prima als het ongeveer klopt, maar je wilt gewoon even kijken of je het ene of het andere deel niet heel erg moet oprekken of opfrummelen om te passen. Het kan zijn dat je 10 of 12 grannies nodig hebt in plaats van 11, dat is ook afhankelijk van je garenkeuze en spanning.

Werk alle draadjes weg en block als dat nodig is. Daarvoor leg je de ruana neer en leg je de granny reep tegen de rand. Goede kant van de grannies naar je toe, net als de goede kant van de rand (waar de franje aan komt). Pak een stopnaald en een restje DK garen en gebruik een whip stitch om de granny squares aan de rand van de ruana vast te zetten van boven naar beneden. Herhaal aan de andere kant.

Werk de draadjes van de naad weg.

Franjes

Gebruik een stuk karton van ongeveer 15 cm hoog, een boek of een ander object en knip een boel draden af voor je franje. Vouw elke lengte dubbel en trek het lusje door de rand die je maakte doordat je steken langs de zijkanten van de breitoeren oppakte.

Pak de overgebleven losse draadjes op in je franje, herhaal langs de andere zijde van je ruana. Knip de draadjes allemaal een klein beetje langer dan het uiteinde van het kledingstuk (je wilt niet dat ze teveel over de granny squares heenvallen.

Zoek nog even goed naar losse draadjes die weggewerkt moeten worden en val dan in heerlijke regenboog knuffeligheid!

Kudos voor mijn model Daisey Denson, voor het ophouden van die hoed terwijl het HARD waaide vanaf het meer!