Skip to Content

Puntzak

Puntzak

Pixie Belt tutorials: Puntzak haakpatroon

Regina Weiss ontwerpt onder de artiestennaam Morale Fiber allerlei gave haakpatronen, waaronder een uitgebreide tutorial serie voor Pixie riemen. Lees daar alles over op deze introductiepagina.

Het vormen van een rondlopend haakwerk

Het volgende geeft je eerst een overzicht van hoe je haakwerk maakt dat rondloopt, zodat je in het stuk daarna dit leuke tasje kunt haken!

Als je in de rondte haakt, vormen je meerderingen de basis voor een “beweging naar buiten”, omdat ze meer omtrek toevoegen aan je haakwerk. De steken vormen de “beweging naar boven”, en voegen toe aan de diameter/radius van de cirkel. Als je niet op hetzelfde tempo meerdert als toeren maakt, trekt je cirkel naar binnen omdat je niet genoeg omtrek hebt om naar buiten te kunnen gaan. Dit kun je in je voordeel gebruiken om leuke vormen te maken – het toevoegen van toeren waarin je niet meerdert zullen een stuk van je haakwerk vormen en je kunt dan lol hebben met het maken van puntjes en bollen en andere dingen.

Als je teveel meerderingen maakt, dan wordt je omtrek te groot en krijg je golfjes aan de rand. Die golfjes vormen ook de basis bij het maken van ruffles. 

De HOOGTE van je steken heeft ook weer invloed op de hoeveelheid meerderingen – als je een platte cirkel wilt met stokjes in plaats van vasten, kun je niet met hetzelfde aantal steken beginnen, omdat je grotere hoogte hebt, is de omtrek ook meteen al groter. Ik gebruik meestal 12 stokjes voor een platte cirkel en voeg dan 12 meerderingen toe per toer om het plat te  houden. Als ik een puntig zakje wil maken, begin ik maar met 6 stokjes, want dan heb je een mooiere puntje.

Ik maak veel van mijn zakjes door het manipuleren van cirkels, dus laten we beginnen!

Puntige Pixie Zak

Let op: ik gebruik een 3,5 mm haaknaald en wat handgesponnen garen dat ik al super lang had, en ik sluit de toeren met een halve vaste en start de toeren met 3 lossen (die niet als stokje telt). Het schrijven van de toeren gaat weer in het snelschrift wat is uitgelegd in deze blogpost over ronde zakken.

Toer 1: 6 stokjes in een magische ring. Trek de ring dicht. [6 stokjes]

Ik wil dat dit zakje behoorlijk puntig is onderin, dus ik voeg nog een toer stokjes toe zonder te meerderen.

2. Stokjes rondom [6 stokjes]

Daarna begin ik met meerderen omdat ik uiteindelijk de zak groot genoeg wil hebben om dingetjes in te stoppen. Als ik op dezelfde manier door ga met meerderen als ik begon (namelijk 6 steken per toer), dan krijg ik een hele abrupte overgang in omtrek.

Als je die look leuk vindt, geen probleem, maar ik wilde mijn overgangen wat geleidelijker maken, dus ik heb in deze toer maar 3 meerderingen toegevoegd.

3. Meerdering op 2 [9 stokjes]

Ik adviseer nog een niet-meerder toer om het verloop mooi geleidelijk te maken.

4. Stokjes rondom [9 stokjes]

Dan doe je weer een toer waarin je 3 keer meerdert.

5. Meerdering op 3 [12 stokjes]

Dan weer niet meerderen.
6. Stokjes rondom [12 stokjes]

Ik ga nu dit zakje ineens veel breder maken. Twee toeren meerderingen, dus een minder geleidelijke overgang dan hiervoor.

7. Meerdering op 4 [15 stokjes]
8. Meerdering op 5 [18 stokjes]

…18 stokjes is deelbaar door 6, dus ik kan nu makkelijk 6 steken meerderen per toer om de goede vorm en eht grootste gedeelte van het zakje te maken. 18 gedeeld door 6 is 4, dus ik ga starten met meerderingen op 3.

9. Meerdering op 3 – [24 stokjes]
10. Meerdering op 4 – [30 stokjes]
11. Meerdering op 5 – [36 stokjes]
12. Meerdering op 6 – [42 stokjes]
13. Stokjes rondom – [42 stokjes]
14. Stokjes rondom – [42 stokjes]
15. Mindering (2samengehaaktestokjes) op 6 [36 stokjes]
16. 3 lossen (telt als halfstokje + 1 losse), volgende steek overslaan, *halfstokje in volgende steek, 1 losse, steek overslaan* rondom.
17. 2 vasten in elke ruimte rondom.

Hecht af en werk de draadjes weg. Ik heb nog een toer 1-lossenruimtes aan de bovenkant open gelaten zodat ik ergens het touwtje door heen kon trekken. Voor het maken van een touwtje haak je gewoon een lossenketting van de juiste lengte en weeft deze door de ruimtes heen. Ik vind het leuk om mijn touwtjes af te maken met kleine simpele kwastjes, zodat je de garen-uiteinden goed kan verbergen.

Ik heb ook een kraaltje toegevoegd emt een stopnaald en een stukje garen en het gewoon op het tasje genaaid als extra decoratie.

Nu heb je het derde en laatste type zakje gemaakt voor deze riem! In de volgende serie laat ik zien hoe je al deze tasjes aan de riem kunt vastmaken.

De handige puntzakjes zijn leuk om te maken en zijn ook heel handig om restjes speciaal garen op te maken voor kleur of textuur. Foto’s van voorbeeldzakjes om je te inspireren:

“Mulberry” heeft kleine belletjes aan de punt en de touwtjes

Een simpel rond zakje begint met een platte cirkel voor de bodem

Het dichttrek-zakjes voor deze riem is gemaakt van restjes garen en een leren koordje

Super fancy zakjes zitten aan de riem “Kelp”.

Linklijst