Skip to Content

Grote Gehaakte Tas

Grote Gehaakte Tas

Grote gehaakte tas – Attic24 – Gratis haakpatroon

Een heerlijke, eenvoudige tas om te haken, ontworpen door Attic24, hier gratis in het Nederlands voor jullie beschikbaar!

Haak ‘m met restjes of in je eigen lievelingskleuren, gebruik hem als projecttas bij het haken of als boodschappentas en geniet van de vrolijkheid die deze tas je ongetwijfeld zal brengen!

Deze tas is het eigen ontwerp van Attic24 (overal waar je ‘mij’ of ‘ik’ ziet, is dat dus Lucy van Attic24 en NIET Iris van Een Mooi Gebaar), gewoon in een opwelling gemaakt en ik ben er super trots op! Mensen maken er opmerkingen over en het is super praktisch om mijn garen in op te bergen. Heel haak-handig dus!

Ik heb heel veel e-mails gehad voor het patroon en ik heb het een beetje uitgesteld. Het uitschrijven van patronen is altijd veel werk, maar nu kan ik jullie dan toch trots dit haakpatroon presenteren!

Materialen

Ik heb voor deze tas Debbie Bliss garen gebruikt, type Merino Aran. Ik kon het met korting krijgen en nu wordt het niet meer gemaakt. Dit Aran garen is puur wol en behoorlijk dik, daarom is het ook Aran garen en niet DK.

Je kunt eigenlijk willekeurig welk garen gebruiken, als je maar zorgt dat je een kleinere haaknaald pakt als je dunner materiaal gebruikt. Ik heb haaknaald 4 mm gebruikt, ook al stond er 5 mm op het label, omdat ik wilde dat het mooi strak zou worden.

Stekenuitleg

In dit patroon haak je :
Lossesla de draad om en haal door de lus op je haaknaald
StokjeSla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Halve vaste: steek de haaknaald in de steek of ruimte, sla de draad om en haal meteen door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald heen.

Voor de eerste toer werk je in dit kleine ringetje, maar voor alle andere toeren haak je in de steken. Steek de haaknaald daartoe (gewoon) onder beide lusjes van de steek door, daardoor word je tas sterker.

Toer 1: Begin met het haken van 4 lossen. Halve vaste in de eerste losse om een ringetje te maken. 3 lossen (telt als stokje), haak 10 stokjes in de ring. Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht niet af, ga verder met de volgende kleur [je hebt nu 11 steken in je ring]

Toer 2: Halve vaste in de eerste steek. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek. *2 stokjes in de volgende steek*. Herhaal rondom. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. [22 steken in je cirkel]

Toer 3: hecht nieuwe kleur aan door een strakke knoop te leggen en de draadjes over te laten om weg te werken, haal dan een lusje op naar voren (zie foto boven). 3 lossen (telt als stokje). Let op: je kunt elke toer vanaf hier ook beginnen met een staand-stokje, dat vind ik zelf mooier worden dan al die knoopjes.  stokje in dezelfde steek. *Stokje in volgende steek, 2 stokjes in de volgende steek* Herhaal tussen * tot * tot einde toer, steeds afwisselend één of twee stokjes per steek. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 4: Hecht nieuwe kleur aan en trek een lusje naar voren om te beginnen. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek. *Stokje in volgende 2 steken, 2 stokjes in volgende steek* Herhaal van * tot * tot je toer rond is. Halve vaste in derde beginlosse en hecht af.

Toer 5: Hecht nieuwe kleur aan in en trek een lusje door naar voren. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek. *Stokje in volgende 3 steken, 2 stokjes in volgende steek* Herhaal van * tot * tot je toer rond is. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Toer 6: Hecht nieuwe kleur aan en trek een lusje door naar voren. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek. *Stokje in volgende 4 steken, 2 stokjes in volgende steek* Herhaal van * tot * tot je rond bent. Halve vaste in derde beginlosse, hecht af.

Toer 7: Hecht nieuwe kleur aan en trek een lusje door naar voren. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek. *Stokje in volgende 5 steken, twee stokjes in volgende steek* Herhaal van * tot * tot je toer rond is. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten en hecht af.

Kun je het patroon zien? Elke toer vergroot je de afstand tussen de meerdering met één steek. Je hebt nu een redelijk platte bodem van je tas gemaakt. Je kunt hier zelf bepalen of je hem groter of kleiner maakt. Mijn tas heeft 14 toeren, waarbij er in toer 14 steeds 12 enkele stokjes zitten tussen de meerderingen. Snap je?

Als je tevreden bent met de maat van de bodem dan stop je met meerderen. Je doet dus niet meer 2 stokjes in één steek, maar helemaal rondom één stokje per steek. Daardoor ga je vanzelf omhoog!

Ik ben gewoon doorgegaan met het wisselen van kleur en heb ongeveer 154 steken per toer gehaakt, steeds omhoog. Je werkt met de goede kant naar je toe, onthoud dat, anders komt het er ineens raar uit te zien.

Je kunt de tas zo diep maken als je wilt, ik had 38 toeren in totaal: 14 voor de bodem en 24 voor de zijkanten.

Schelpenrandje

Dit is een mooie afwerking om de bovenkant van de tas te versieren en het is ook vrij makkelijk. Je plaatst clusters van stokjes en halve vasten, met gaatjes ertussen.

Zorg ervoor dat de buitenkant van de tas naar je toe ligt, je werkt vanaf de buitenkant.

Hecht een nieuwe kleur aan en trek een lusje door naar voren.

*2 steken overslaan, 7 stokjes in de volgende steek. 2 steken overslaan, halve vaste in de volgende steek*

Herhaal van * tot *.

Hengsels

Deze kun je zo lang maken als je zelf wilt. De mijne zijn 64 centimeter lang. Ik wilde dat ze vrij stevig werden, dus ik heb lange toeren vasten gemaakt.

Maak een lossenketting van de afmeting die je wilt (volgens mij waren het ongeveer 95 steken).

*Begin in de tweede losse vanaf de haaknaald en haak in elke steek een vaste. Nu kun je een nieuwe kleur aanhechten als je wilt, of het hengsel in één kleur maken. 2 lossen en keer om.*
Herhaal van * tot * tot je de gewenste breedte hebt van je hengsel, de mijne waren 7 toeren en 3 centimeter breed.

Ik weet dat het misschien voor de hand liggend is, maar vergeet niet om twee hengsels te maken.

Zet de hengsels aan de tas (bij de mijne zaten er ongeveer 4 schelpen tussen elk einde van het hengels (zie bovenste foto). Zet ze vast op de goede plek, laat het hengsel op de tas ongeveer 4 centimeter uitsteken. Naai vast:: naai stevig rondom het uiteinde van het hengsel, zo stevig als je kunt. Je zet deze naad vast en haakt er dan later nog een bloemetje of blaadje ofzo overheen ter versiering.

En daar heb je ‘m dan: een gehaakte tas.

Nu ga ik een kopje thee drinken met een super lekker koekje. Wel verdiend, denk ik zo.


Andere Tas Haakpatronen

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!