Skip to Content

Vintage Camera Tasje

Vintage Camera Tasje

Gratis haakpatroon van Yay for Yarn, waarvan je op deze pagina alle Nederlandse vertalingen vindt.

*Er staan in dit haakpatroon affiliate links van Yay for Yarn: als je iets via zo’n link koopt, krijgt de ontwerpster een kleine bijdrage.


Dit retro tasje ziet er net zo uit als een vintage camera! Het is het perfecte formaat voor het meenemen van je belangrijkste dingen en je kunt er ook gemakkelijk een ritsje in maken of het als cosmetica tasje gebruiken. Maak er vandaag één met dit gratis haakpatroon!

Dit is één van de schattigste tasjes die ik ooit gemaakt heb.

Ook al hou ik soms best van een uitdaging, ik hou altijd van een leuk, simpel project dat je in een dag kunt doen. Ik vind het ook heerlijk als een patroon door een beginner gehaakt kan worden, dus dit haakpatroon is zeker ook met beginners in gedachten gemaakt. Of je nu een ervaren haakster bent, of een zelfverzekerde beginneling, als je een haakpatroon kunt lezen kun je deze tas maken. Het resultaat maak je strakker-dan-normaal, dus je hoeft er geen voering in te doen als je dat niet wilt. Als het vastmaken van een rits eng klinkt, maak je dan geen zorgen, het is makkelijker dan het lijkt. (Als je de naald-en-draad vaardigheden hebt om een knoopje aan te zetten, kun je ook een rits in naaien).

Als je liever een stap-voor-stap fototutorial van dit patroon volgt, kun je een Engelstalige (!!!) PDF kopen bij de ontwerpster via deze link: Printable PDF version.  De PDF bevat meer dan 90 foto’s!

Als je klaar bent om dit toffe camera tasje te haken, pak dan je haaknaald, dan kunnen we beginnen!

Vintage Camera Tasje

Haakpatroon door Yay for Yarn

Niveau: Avontuurlijke beginner

Wat je nodig hebt:

Ongeveer 74 meter van #4 gewicht Worsted Weight garen in Mint (in het voorbeeld: Lion Brand 24-7 Cotton)

Ongeveer 42 meter van #4 gewicht Worsted Weight garen in Wit (in het voorbeeld: Peaches ‘N’ Creme)

Ongeveer 19 meter van #4 gewicht Worsted Weight garen in Zwart (in het voorbeeld: Peaches ‘N’ Creme)

Ongeveer 42-60 meter van #4 gewicht Worsted Weight garen in Bruin (in het voorbeeld: Lion Brand 24-7 Cotton)

4 mm Haaknaald (in het voorbeeld: Furls Odyssey)

Een witte rits waarvan de tandjes 20 cm lang zijn

Steekmarkeerder of veiligheidsspeld

Stopnaald

Wit naaigaren

Schaar

Meetlint

Spelden (optioneel)


Spanning: 19 steken = 10 centimeter, 24 toeren = 10 centimeter in vasten

Afmetingen: 19 bij 13,3 centimeter


Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.

Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Starten met vaste zonder losse: Trek de lus op de haaknaald iets op. Steek de haaknaald in de specifieke steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door alle 2 de lusjes op de haaknaald.

Onzichtbare halve vaste: Haal de haaknaald uit de lus. Steek de haaknaald van achteren naar voren door de volgende steek. Plaats de lus weer op de haaknaald. Trek naar achteren door.

Tasje

Begin met Mint, haak 34 lossen.

Toer 1: Trek de laatste losse strak. 3 vasten in tweede losse vanaf de haaknaald. Vaste in volgende 31 lossen. 5 vasten in laatste losse. keer je werk zodat je aan de andere kant van de lossenketting verder kunt. Vaste in volgende 31 lossen. 2 vasten in laatste losse. Sluit de toer met een onzichtbare halve vaste. Je hebt nu 72 steken, daarbij tel je de overgeslagen losse aan het begin niet mee en de onzichtbare halve vaste ook niet. (Maak je geen zorgen als je werkje draait, dit hoort erbij en gaat weg naar mate je verder komt.

Toer 2: Keer om. Starten met vaste zonder losse in de eerste steek (dat is dezelfde steek als waar je draad uit komt). Vaste in elke steek. Onzichtbare halve vaste in starten-met-vaste-zonder-losse-steek. Je hebt nu 72 steken, de onzichtbare halve vaste telt niet mee.

Toer 3-21: Herhaal toer 2.

We wisselen nu naar wit om de overige toeren van het tasje te maken. Knip het mint garen door, laat een draad van 10 a 15 centimeter over. Als je keert op toer 22 te starten, trek je een lus wit garen door de huidige lus op je haaknaald. Trek aan het mint garen tot de oude lus verdwijnt in de stof. Terwijl je toer 22 haakt, haak je over de losse draden heen zodat je ze later niet weg hoeft te werken.

Toer 22-30: Herhaal toer 2. Hecht af. Werk de draadjes weg.


Riempje

Met bruin garen, laat een draad van tenminste 20 cm lang over en haak 5 lossen.

Toer 1: eerste losse overslaan, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald. Vaste in volgende 3 lossen. Je hebt nu 4 steken, de beginlosse die je oversloeg telt niet mee.

Toer 2: Keer, toer vasten starten zonder losse, vaste in volgende 3 steken, je hebt nu 4 steken.

Herhaal Toer 2 tot je riempje de gewenste lengte heeft. De afmeting is afhankelijk van de persoon die het tasje gaat dragen. Bij een grote volwassene of plus-size is een langer riempje nodig dan bij een korter persoon of kind. Over het algemeen zijn riempjes van tasjes die je schuin draagt ongeveer 101 tot 152 centimeter lang. Als het kan, meet dan een tasje wat je fijn vindt dragen op om een idee te krijgen. Je kunt dan die afmeting aanhouden. Je kunt natuurlijk ook een pols-tasje maken (riempje ongeveer 30 cm) of het riempje weglaten voor een schattig rits-tasje.

Als je riempje de gewenste lengte heeft, hecht dan af maar laat een draad van tenminste 20 cm lang over.

Lens

Met zwart garen:

Toer 1: magische ring, 1 losse, trek de losse strak. 6 vasten in de ring. Trek de magische ring dicht. Plaats een steekmarkeerder in de huidige steek, zodat je weet waar de volgende toer weer moet eindigen. Je hebt nu 6 steken, de beginlosse telet niet mee.

Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom. Verplaats de markeerder naar de huidige lus. Je hebt nu 12 steken.

Toer 3: *vaste in volgende steek, 2 vasten in volgende steek* 6 keer. Verplaats de markeerder. Je hebt nu 18 steken.

Toer 4: *vaste in volgende 2 steken, 2 vasten in volgende steek* 6 keer. Verplaats de markeerder. Je hebt nu 24 steken.

Toer 5: Vaste in volgende 3 steken, 2 vasten in volgende steek, stop middenin de laatste vaste als je nog twee lussen op je haaknaald hebt. Trek een lus van wit garen door de lussen op de haaknaald. Haak over het zwarte draadje en het witte staartje heen, (vaste in volgende 3 steken, 2 vasten in volgende steek) 2 keer. Stop in het midden van de laatste vaste als je nog 2 lusjes op de haaknaald hebt. Trek een lusje zwart garen op (waar je over heen hebt gehaakt) door beide lusjes. (Vaste in volgende 3 steken, 2 vasten in volgende steek) 3 keer. Verplaats de markeerder naar de huidige lus. Je hebt nu 30 steken.

Toer 6: (vaste in volgende 4 steken, 2 vasten in volgende steek) 6 keer. Verplaats de markeerder naar de huidige steek. Je hebt nu 36 steken. Haak nu een halve vaste in volgende 2 steken, dan een onzichtbare halve vaste in volgende steek. Dit maakt het randje iets gladder.

Knip het zwarte garen, laat een lange draad over. Trek een lusje wit door je huidige lus heen. Trek aan het zwarte draad tot de oude lus in het haakwerk verdwijnt. Terwijl je toer 7 haakt, haak je over de uiteindjes heen zodat je ze later niet hoeft weg te werken.

Toer 7-9: toer vasten starten zonder losse in dezelfde steek, vaste in elke steek. Onzichtbare halve vaste in eerste steek. Je hebt nu 36 steken, de onzichtbare halve vaste niet meegeteld.

Knip de draad door, laat een draad van ongeveer een meter over. Trek de lus op de haaknaald op en haal de haaknaald eruit. Steek de haaknaald van achter naar voren door de basis van de laatste steek van toer 7. Pak de lus weer met je haaknaald en trek naar achter. Trek het garen helemaal door de lens heen. Keer je werk zodat je de voorkant van de lens ziet. Halve vaste in voorste lus van de volgende steek en de basis van de volgende steek in Toer 7. Blijf doorgaan met halve vaste in de voorste lus van Toer 9 tot je rond bent.

Stop met halve vasten haken als je weer aan het begin van je toer bent. Trek de lus op tot de draad uit je werk komt aan de voorkant. Pak een stopnaald en doe daar de draad in. Steek de naald door de eerste halve vaste van de toer, trek de naald naar de achterkant van de lens. Knip niet af, dit heb je nog nodig om de lens aan de tas te maken.

Viewfinder

Met zwart garen

Toer 1: magische ring, 1 losse, trek de losse strak. (Vaste in ring, 2 lossen) 4 keer. Trek de magische ring dicht. Onzichtbare halve vaste in eerste vaste. Je hebt nu 12 steken, de strakgetrokke losse telt niet mee maar de hoekruimtes wel.

Toer 2: toer vasten starten zonder losse in dezelfde steek. (Vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, *vaste in volgende steek, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte* 3 keer. Onzichtbare halve vaste in eerste steek. Je hebt nu 20 steken, de onzichtbare halve vaste telt niet mee, maar de hoekruimtes wel. Hecht af, laat een lange draad over.

Label

Met zwart garen

Toer 1: 6 lossen, 1 losse overslaan, 2 vasten in 2e losse vanaf de haaknaald. Vaste in volgende 3 lossen, 4 vasten in laatste losse. Keer je werk zodat de onderrand van de lossenketting naar je toe ligt, werk aan die kant verder. Vaste in volgende 3 lossen, 2 vasten in laatste losse. Onzichtbare halve vaste in eerste vaste. Je hebt nu 14 steken. Hecht af, laat een lange draad over.

In elkaar zetten

Leg de lens in het midden van het mintgroene deel van de voorkant van de tas. Pak de draad die nog aan de lens hangt.

Naai de lens aan de voorkant van de tas: neem een steek aan de voorkant van de tas, neem een voorkant door de achterkant van toer 7 van de lens. Als je de lens helemaal rondom aan de tas hebt genaaid, breng je de naald naar de binnenkant van de tas. Maak een knoop aan de achterkant van de stof. Breng de naald dan weer naar voren en verberg de draad tussen lens en tas. Knip overtollig draad af.

Leg het label op de goede plek op de linkerbovenhoek van de tas.

Neem het draadeinde door een stopnaald. Je gaat op en neer met de naald en naait het label aan de tas rondom het randje. Als je helemaal rond bent breng je de draad weer naar achteren. Leg een knoopje en verberg het draadeinde tussen het label en de tas. Knip overtollig garen af.

Leg de viewfinder boven midden op de tas.

Pak het draaduiteinde en doe het door je stopnaald. Ga op en neer met je naald door beide lagen en naai het vierkantje op de tas rondom de rand. Als je klaar bent steek je je naald naar achteren. Maak een knoop in de draad. Verberg het draadje dan tussen het vierkantje en de tas en knip overtollig draad weg.

Neem een lengte wit garen en borduur een kleiner vierkantje in het midden van de viewfinder, zoals op de foto’s. Als je klaar bent, maak je een knoop aan de achterkant van het werk. Werk de draadjes weg in het witte stofje.

Maak de rits vast

Neem een lange draad wit (naai)garen door een scherpe naald en maak een knoopje in het einde. Maak de tas open langs de vouwen op de zijkanten. Plaats de onderkant van de rits aan de binnenkant van de vouwlijn, evenwijdig aan de bovenrand van de tas. Breng de naald naar boven door het ritstape en de tas, precies naast de “stopper” van de rits. Maak 6-8 steken langs de tandjes en door de tas, ongeveer 6 mm van de rand. Buig de rits naar één kant, leg de rand van het haakwerk erop zodat het bijna helemaal de rits bedekt. Gebruik een speld om het ritstape op de goede plek te houden. Ga naar boven en naar beneden en terug door beide lagen, naai de rits aan de tas, ongeveer 6 mm lager dan de rand.

Stop met naaien als je ongeveer 6 mm van de rand van de tas bent.

Maak de rits open, houd de eindes van de rits samen en verstop ze in de tas, langs de zijkant vouwlijn. Maak 6-8 steken aan de andere zijde, weer ongeveer 6 mm van de zijkant. Als je weer bij het begin bent aangekomen, zorg je dat je binnen in de tas eindigt en de draadjes aan elkaar naait. Verberg de uiteindes in het haakwerk en knp overtollig draad weg.

Riempje vastzetten

Leg elk einde van het riempje op de achterkant van de tas, ongeveer 2,5 cm lager dan de bovenrand en 1,5 cm van de zijkant. Gebruik de draadeindes aan elk uiteinde en een stopnaald. Naai het riempje aan de tas met een vierkantje van steken. Breng de naald dan weer naar achteren en leg een knoopje in de draad. Breng de draad dan weer naar voren en werk weg in het riempje.


Andere Yay For Yarn patronen