Skip to Content

Zeeschuim Vest

Zeeschuim Vest

Seafoam Cardigan / Zeeschuim vest is een gratis haakpatroon voor een heerlijk zomers vest van Yay for Yarn, met toestemming naar het Nederlands vertaald. Van Yay for Yarn staan nog meer schitterende haakpatronen voor vesten, truien, dekens en accessoires op deze site, je vindt een overzicht daarvan onder aan deze pagina of via deze link: Yay for Yarn haakpatronen.

Dit luchtige, lichtgewicht vest is perfect voor de zomer! Het is een eenvoudig project geschikt voor beginners. Het bestaat uit slechts twee gehaakte rechthoeken. Begin er vandaag nog aan.  

Zoals ik al eerder aangaf, ben ik dol op zomerse haakprojecten. Het is behoorlijk warm hier in Florida voor het grootste deel van het jaar. Dus ik ben altijd enthousiast om een nieuw zomerkleding-project uit te proberen. Dit vest is zeker een winnaar! 

Hoewel ik een #4 Worsted Weight-garen heb gebruikt, is dit vest met een losse draad gehaakt, waardoor het ademend en licht van gewicht is. Je slaat dus twee vliegen in een klap: een luchtig, lichtgewicht vest, gehaakt met het gemakt van een dikkere draad. Het zwierige, oversized model staat geweldig bij elk lichaamstype. En het allerbeste is dat het gemaakt is van slechts twee rechthoeken! Als je nog nooit een kledingstuk hebt gehaakt, is dit het perfecte patroon om mee te beginnen! 

Maatvoering

De maatvoering volgt de normen van de Craft Yarn Council voor damesmaten. Een overzicht van de standaardmaten vind je hier: Standaardmaten haakpatronen.
 
– Het ontwerp van dit vest is lekker ruim en oversized. De maten zijn gecombineerd in maatgroepen. 
 
– Instructies en garenvereisten voor Maat 1 staan ​​buiten de haakjes, met Maat 2 en Maat 3 tussen haakjes; voorbeeld: Maat 1 (Maat 2, Maat 3). 
 
– Als er maar één nummer wordt gegeven, geldt dit voor alle maten. Om het patroon makkelijk te kunnen volgen, omcirkelt of markeert u alle nummers die van toepassing zijn op uw maat voordat u begint. 
 
Om een ​​maat te kiezen, meet u rond het breedste deel van de buste. 

Maat 1: past bij de maten X-Small, Small en Medium (76 cm – 97 cm buste) 
Maat 2: past bij de maten Large, X-Large en 2X (102 cm – 127 cm buste) 
Maat 3: past bij de maten 3X, 4X en 5X (132 cm – 158 cm buste) 
Afgewerkte buste: 114 cm (145 cm, 175 cm) 
Afgewerkte lengte: 58 cm (61 cm, 63,5 cm) 

Benodigdheden

Je hebt nodig: 

Ongeveer 450 (600, 750) meter #4 garen (ik gebruikte Red Heart Super Saver Ombre, 1 (2, 2) bollen) 

8,0 mm haaknaald 
Schaar 
Meetlint 
Stopnaald 
proeflapje: 10 steken = 10 cm, 4 rijen = 7,6 cm in stokjes 

Stekenuitleg

Lossen: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.

Al hakend stokjes opzetten: Haak 2 lossen. Sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de 2e losse vanaf de haaknaald, Sla de draad, haal een lus op. Sla de draad om de haaknaald en haal deze door  2 lussen op de naald. Sla de draad nogmaals om en  haal door 2 resterende lussen op de naald. Voor alle volgende steken geldt: Keer het werk ondersteboven zodat de onderste (opzetrand) rand naar u toe is gericht. Aan de onderkant van de vorige steek bevindt zich wat lijkt op de bovenkant van een normale steek. Sla de draad om de haaknaald en steek deze in beide lussen van die “steek”.  Sla de draad om de haaknaald en haal een lus op. Sla de draad nogmaals om, haal deze door één lus op de haak. Sla de draad weer om de haaknaald en haal door 2 lussen op de naald. Sla om, haal door 2 resterende lussen op de naald. 

Begin-stokje: Rek de lus op de haaknaald uit tot deze iets langer is dan een gewoon stokje. Houd de bovenkant van de lus vast met je vinger en sla het eind draadje van de garen één keer om de haaknaald (houd hierbij de afstand van de lus vast). Steek de haaknaald in dezelfde steek als waar de lus vandaan komt. Sla de draad om de haaknaald en haal een lus op. *Sla de draad om de haaknaald en haal deze door 2 lussen op naald* herhaal tussen * – * twee keer. 

Stokje: sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.

Haakpatroon Zeeschuim Vest

Zijpaneel (maak er 2): 
Rij 1: 2 lossen. Sla de 1e losse over, haak een opzet stokje in de 2e losse vanaf de haaknaald. Haak 114 (120, 124) opzetstokjes. Je hebt nu 115 (121, 125) steken zonder de beginlossen mee te tellen. 

Rij 2-3: Draai je werk. Begin-stokje in dezelfde steek. Stokje in elke steek. Je zou 115 (121, 125) steken moeten hebben. 
Rij 4: Draai je werk. Begin-stokje in dezelfde steek. *1 losse, 1 steek overslaan, stokje in de volgende steek*. Herhaal * – * tot het eind. Je hebt nu 115 (121, 125) steken. 
Rij 5: Draai je werk. Begin-stokje in dezelfde steek. Stokje in elke steek en elke losse ruimte. Je hebt nu  115 (121, 125) steken. 
 
Herhaal de rijen 2-5; 2 (3, 4) keer. 

Herhaal vervolgens rijen 2-3 nog een keer. Je hebt nu in totaal 15 (19, 23) rijen. Hecht af en laat een staart van ongeveer 1 meter lang. 
Opmerking: laat een lange draad van ongeveer 1 m lang voordat je aan het tweede pand begint. Deze draad wordt gebruikt om de middenachternaad vast te naaien. 

Blokken

Voor natuurlijke vezels, speld uit tot de juiste afmetingen op schuimrubberen matten. Sproeien met water tot het volledig verzadigd is, laten drogen. 
 
OF 
 
Voor acrylvezels, speld op de juiste afmetingen uit op een strijkplank of meerdere lagen handdoeken. Houd een stoomstrijkijzer 5-7cm boven het oppervlak van de stof en zorg ervoor dat alle stof door de stoom wordt gepenetreerd. Laten afkoelen/drogen. 
 
Na blokken moet elk paneel de onderstaande afmetingen hebben: 
Maat 1: 29 cm bij 117 cm 

Maat 2: 36 cm bij 122 cm  

Maat 3:  44 cm bij 127 cm 

Aan elkaar zetten

We beginnen met het vastzetten van de middenachternaad. Leg de panden plat zodat de lange opzetranden elkaar raken. Rijg de lange draad vanaf de opzetrand van een pand door de stopnaald. We naaiden de panden aan elkaar met de zweepsteek tot de markering halverwege. Elke steek wordt door beide panden genaaid.  

Naai 50 (53, 55) paren steken samen met de zweepsteek. Steek je naald opnieuw door hetzelfde paar steken waar je net doorheen bent gegaan, wikkel het garen om de naald en trek de naald erdoor om een ​​knoop te maken. Hecht af en werk de draad weg.  

Vervolgens naaien we de zijnaden aan elkaar. Tot nu toe zijn de panden gedeeltelijk in het midden aan elkaar genaaid. De aan elkaar genaaide kant is nu de achterkant van het pand en het open gedeelte is het voorpand.  

Breng het voorste gedeelte naar beneden zodat de korte rand van het voorste deel de korte rand van het achterste deel raakt. Aan de bovenkant vormen de omgevouwen randen van de voorpanden de schouderdelen van het vest. 

Begin bij de onderste hoek en leg de zijrand van het voorpand op de zijrand van het achterpand. We naaien de zijranden aan elkaar maar laten een opening aan de bovenkant voor het armsgat.  

Rijg de draad vanuit een van de hoeken door je stopnaald. Vanuit de onderste hoek naaien we de zijranden aan elkaar totdat je ongeveer 1/3 overhebt. Steek door beide panden. In zweepsteek, naai je 34 (36, 38) steken samen (door beide panden). 

Steek je naald opnieuw door hetzelfde paar steken waar je net doorheen bent gegaan, wikkel het garen om de naald en trek de naald erdoor om een ​​knoop te maken. Hecht af en werk de draad weg. 

Herhaal voor de andere zijnaad. 
 
Veel plezier van je Zeeschuim Vest! 

Yay for Yarn haakpatronen

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina