Skip to Content

Boodschappennetje

Boodschappennetje

Irma haakte weer een schitterend haakpatroon om met ons te delen, ditmaal van een heel handig boodschappennetje met een prachtige bloem op de onderkant. Help het milieu door minder plastic te gebruiken, vouw handig zo’n netje op in je tas en zet ‘m dicht met n knoopje. In je eigen lievelingskleuren, matchend bij elke outfit. Handig voor mee naar de (super)markt!

Op verzoek van de vriendinnen van mijn dochter haakte ik boodschappennetjes. Zij willen die plastic dingen niet en van die opvouwdingen van de Zeeman etc vinden ze niet leuk. Deze is iets groter, afhankelijk van het materiaal dat je kiest, maar wel lekker persoonlijk.

Ik haakte er 2. Veelkleurig met dun katoen van Boekenvoordeel (haaknaaldmaat 3,5 mm). En een groen/witte variant met Cahlista van Scheepjes ( haaknaaldmaat 4,5 mm), dat is een 100% dubbelgaskatoen garen met 85 meter per 50 gram garen.

Materiaal

Haakkatoen en een bijpassende haaknaald, stopnaald en 1 knoop.

Haakpatroon Bodem

Toer 1: 10 lossen, halve vaste in de eerste losse om een ring te vormen. Pas op dat je ring niet gedraaid zit.

Toer 2: Haak 24 vasten in de ring en sluit met een halve vaste in de eerste vaste.

Toer 3: 3 lossen (telt als stokje), *2 lossen, 1 steek overslaan, stokje in volgende steek*, herhaal rondom. Sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. [12 stokjes, 24 lossen]

Toer 4: Halve vaste in volgende lossenruimte. 4 lossen en 3 dubbelstokjescluster in dezelfde lossenruimte. *Haak dan 5 lossen. 4dubbelestokjescluster in volgende lossenruimte.* herhaal rondom. Halve vaste bovenin eerste 3dubbelestokjescluster om toer te sluiten. [12 bloemblaadjes]

Toer 5: Halve vaste naar lossenruimte. (3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes, 1 losse en weer 3 stokjes) in dezelfde lossenruimte. *losse, 3 stokjes, losse, 3 stokjes* in iedere lossenruimte. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten [24 groepjes van 3 stokjes]

 

Toer 6: haak in de lossenruimte 1 vaste, in de volgende lossenruimte (3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes) en in de volgende lossenruimte 1 vaste. Dit is het knoopsgat/lusje en kun je weglaten als je het netje niet wilt kunnen invouwen.

 

De bodem is nu klaar. Werk je draadjes weg en wissel van kleur. Hierna mag je van kleur wisselen waar je het leuk vindt. De onderkant (bloem) is in 1 kleur duidelijker.

Haakpatroon zijkant

Haak in spiralen, dat betekent dat de toeren niet gesloten worden.

Toer 7: Hecht aan in 1 van de lossenruimten en haak 6 lossen. *Vaste in de volgende lossenruimte, 6 lossen* herhaal rondom. Let op dat je ook de lusjes onder het waaiertje van toer 6 meeneemt! Het waaiertje blijft aan de buitenkant.

Toer 8 – 15: ga met 3 halve vasten naar het midden van je volgende lossenruimte. Haak dan *1 vaste, 6 lossen* in elke lossenruimte.

Vind je nou de openingen te groot of te klein, haak dan minder of juist meer lossen. Is je netje te smal voeg dan meer boogjes toe door, netjes over het rondje verdeeld, soms 2 boogjes in 1 boogje te haken.

Pak nu 2 steekmarkeerders en markeer de 2 middelste/tegenover elkaar liggende boogjes. Je netje is nu in tweeën gedeeld. Ik heb de draad opnieuw aangehecht.

Toer 16: Sla het middelste boogje (met de steekmarkeerder) over en haak in de derde (of middelste) losse een vaste. Haak nu weer boogjes tot het laatste boogje voor de steekmarkeerder. Daar zet je een vaste in de derde (of middelste) losse. Keer nu je werk.

Toer 17- 20: Haak 3 lossen en 1 vaste in het midden van het boogje. Haak daarna weer gewoon boogjes tot het laatste complete boogje. Iedere toer krijg je zo minder boogjes.

Toer 21: Bij mij zijn er nu nog 5 boogjes over (en dat halve beginboogje).Haak deze toer 3 lossen als boogje, in plaats van 5, met ook steeds een vaste in elke ruimte. (Je haakt hele kleine boogjes dus)

Toer 22: We gaan nu stokjes haken. Begin met 3 lossen (telt als stokje). In ieder boogje (bij mij zijn het er 4, maar het mag meer of minder zijn), haak je 3 stokjes en in iedere vaste haak je ook een stokje. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Toer 23: 3 lossen (telt als eerste stokje). Haak in ieder stokje 1 stokje. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Herhaal nu toer 16 t/m 23 aan de andere kant van het netje.


Handvaten

Wissel van kleur voor de handvaten.

Toer 24: Hecht met groen aan op het hoekje en haak lossen. Ik heb er 30 gehaakt want ik wil de hengsels niet te lang. Wil jij een langer hengsel haak dan meer lossen.

Hou er wel rekening mee dat het netje langer wordt als je er zware spullen in doet.

Met een halve vaste vastzetten aan het andere hoekje van dezelfde helft van het netje. 

Haak nu stokjes richting het netje 3 of 4 stokjes aan de zijkant van de witte rand en daarna in iedere vaste 1 stokje en in elk boogje 3 stokjes (heb je grotere of kleinere boogjes gemaakt moet je even kijken hoe dat uitkomt)
Als je bij het andere hoekje komt ga je in iedere losse ook een stokje haken. Je haakt in principe een rondje.

Toer 25 – 26: Haak in iedere steek 1 stokje maar haak ongeveer iedere 10 – 15 steken 2 stokjes samen. (het rondje wordt immers steeds ietsje kleiner) Afhankelijk van materiaalkeuze en lengte hengsel moet je zelf even kijken hoe het uitkomt.

Herhaal dit aan de andere kant en werk alle draadjes weg.

Je netje is klaar!

Wil je het opvouwen en heb je een waaiertje (knoopsgat) aan de bloem gemaakt (kan anders nu nog) dan is het tijd de knoop vast te zetten.
Leg de bloem plat en vouw het netje zo plat mogelijk op zodat het precies op de bloem past. Je ziet nu waar de knoop moet komen. Zet deze goed vast.

Veel plezier met je boodschappennetje en als je er een foto van plaatst, vergeet dan niet #eenmooigebaar er bij te zetten 🙂


Delen is lief!