Skip to Content

Ruitkussen

Ruitkussen

Ruitenkussen

Spelen met streepjes en blokken in Corner to Corner kwamen er een tas en een kussen uit mijn vingers.

Het patroon van de tas staat ook op Een Mooi Gebaar: Strepentas Irma Koopman

Het kussen kan natuurlijk ook van andere kleuren maar zoals je aan mijn foto’s ziet is bij mij thuis groen de kleur. 😊 Veel verschillende kleuren groen bij elkaar en het werkt ook nog.

Dit kussen haak je in 4 blokken. Je haakt vanuit het midden, dus je begint ieder blok in de allereerste losse op de hoek.

Toer 1: Haak 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de 2 volgende lossen ook stokjes.

Toer 2: Haak weer 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de twee volgende lossen ook stokjes. Je hebt nu 2 onsamenhangende blokjes.

Klap het tweede blokje om zodat het naast de eerste komt te liggen en zet het vast met een halve vaste in de lossenruimte. Haak dan 3 lossen en vervolgens 3 stokjes in de lossenruimte.

Toer 3: Haak weer 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de twee volgende lossen ook stokjes. Je kunt nu als een soort trappetje bij alle blokjes een nieuw blokje in de lossenruimte maken.

Toer 4 – 6: Wissel van kleur en haak 3 toeren in je tweede kleur.

Toer 7 – 9: Wissel van kleur en haak 3 toeren in je eerste kleur.

Ga zo door totdat je driehoek groot genoeg is. Het moet nu passen vanaf het midden van je kussen tot de beide zijkanten. Daarna stop je met 6 lossen haken maar haak je er slechts 3. Ga de hoek om en haak je halve vaste in de lossenboog van je laatste blokje. Zo haak je het vierkant af.

Daarna begin je weer in het midden (nu met je tweede kleur).

Nu haak je aan de ene kant je werk vast aan je vierkant door iedere keer 3 lossen te haken en een halve vaste tussen 2 blokjes in. Aan de andere kant zal je nog wel 6 lossen moeten haken.

Zo haak je alle 4 de vierkanten. Bij het laatste vierkant is de eerste steek lastig vast te krijgen tussen de 2 blokjes. Die kun je ook los laten hangen en later met het wegwerken van de draadjes even vastzetten.

Natuurlijk haak je hetzelfde nog een keer voor de achterkant van je kussen.

Veel plezier met je kussen!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!